Skocz do zawartości
Forum

iwa643

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    ustrzyki dolne

Osiągnięcia iwa643

0

Reputacja

  1. Zawsze razem zawsze się bawimy i figlujemy
  2. Mufiny babeczki do koszyczka Takie babeczki moje dzieci świecą na Wielkanoc składniki * 4 łyżki mak, * 2 szkl mąka, * 2 łyzeczki proszek do pieczenia, * 3/4 szkl cukier, * 1 szkl maślanka, * 1/2 szklanki olej, * 1 szt jajko Do miski dajemy olej ,maślankę i jako -mieszamy . do drugiej miski dajemy suche składniki -mąkę cukier proszek ,odrobinę soli i mak -mieszamy . Mokre składniki mieszamy i dodajemy suche składniki mieszamy .Nakładamy do papilotów muffinkowych.Piekarniki nagrzewamy do 180 stopni .Wkładamy babeczki na 20 min . Gdy babeczki ostygną lukrujemy je i posypujemy makiem
  3. I jeszcze jeden bardziej na słodko i mniej zdrowo Jabłecznik pod pierzyną składniki Biszkopt, 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 5 szt jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 odrobina Sól, Masa jabłkowa, 1 kg jabłek 4 łyżki cukru 2 łyzeczki cynamon, 2 łyżki żelatyny, PIERZYNKA, 250 ml śmietana 30 %, 1 szt galaretka, posypka czekoladowa, 1 słoik dżem truskawkowy z wanilią, kompot truskawkowy Pieczemy biszkopt. Jajka rozdzielamy . Białka ubijamy z odrobiną soli i cukrem na sztywna pianę. Żółtka mieszamy z odrobiną wody i octu dolewamy do białek . Miksujemy . Odkładamy biszkopt dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy dużą łyżką . Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min . Po upieczeniu studzimy i przekrawamy . Nasączamy kompotem truskawkowym i smarujemy dżemem truskawkowym ja użyłam z dodatkiem wanilii. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę podsmażamy z dodatkiem cukru dolewamy ok 1/3 szklanki wody i dodajemy cynamon -zagotowujemy . Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody . Jabłka z ciągamy z ognia i dodajemy żelatynę . Gdy zacznie gęstnieć układamy na biszkopcie. Wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody studzimy i dodajemy do śmietany miksujemy . Wylewamy na stężałe już jabłka . Ozdabiamy .
  4. Chlebek Wielkanocny składniki 2/3 kg mąki pszennej 1/2 kg mąki razowej 1 litr letniej woda, 10 dag drożdży, 2 łyżki cukier, 1,5 łyżki soli 3/4 szklanki otręby żytnie 1/2 szklanki otręby owsiane Drożdże kruszymy do miseczki dolewamy 1 szklankę letniej wody i dodajemy cukier. Mieszamy. Posypujemy łyżką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąki i otręby i następnie sól. Dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok 20 min. Następnie przekładamy do formy i znów zostawiamy do wyrośnięcia. Formę wcześniej smarujemy olejem. Pieczemy ok 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  5. iwa643

    Konkurs: "O! Jajo!"

    Cięzka praca dzieci wybierały i podawały koraliki .
  6. Dzięki ale się cieszę czekam na ksiazeczkę
  7. Wiosenny bocian Obiadek wiosenny dla niejadków i naszych dzieciaczków. składniki * 3 szt ziemniaki, * masło, * pomidor, * 1 łyżeczka mak, * 2 łyżki śmietana * Sól, * szpinak, * kabanos, * pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu dusimy je z łyżeczką masła. Z ziemniaczków formujemy bociana. Smarujemy go śmietaną. Pióra robimy z odrobiny maku. Nogi robimy z kabanosa. Dziób z kawałków pomidora. Oko to kulka pieprzu. Bocian stoi na umytym szpinaku.
  8. Komary atakuja :) cos dla dzieciaczków Robi się ciepło komary atakują zaatakowały także moja kuchnię :) Wzdycha komar zasmucony : odpowiedniej szukam żony, takiej, co by o mnie dbała i urodę wielką miała. składniki' * 1 plasterek szynka carpaccio ZIMBO * 2 szt cebulki marynowane * 1 szt oliwka czarna, * 1 plasterek ser zółty, * szczypiorek, * 1 kanapka chleb Z chleba kroimy jedna kanapkę smarujemy ją masełkiem. Nakładamy listek szynki. Kroimy plaster sera wycinamy z niego kółko i przecinamy na pół ,układamy na szynce będą to skrzydła. Szczypiorek będą to nogi . Oczy robimy z cebulek i plasterków oliwki czarnej . Podajemy
  9. Pomysł na obiadek dla naszych pociech .Kukuryku na patyku składniki 1 szt pierś z kurczaka, Oliwki czarne, bułka tarta, 1 szt jajko, Sól, szczypior, 1/2 szt pomidor, 2 łyżki mąka Pierś z kurczaka kroimy na kawałki . Solimy go do smaku. Nadziewamy na patyczek od szaszłyków Obtaczamy w mące następnie w jajku a potem w tartej bułce smażymy na patelni. Oliwki kroimy w plasterki układamy na mięsku jako oczy i nosek. Uśmiech robimy z szczypioru a uśmiech z pomidorka . Podajemy
  10. Wiosenny bukiecik składniki * 3 szt ziemniaki, * 1 szt por, * 1/4 szt papryka czerwona, * szczypiorek, * Sól, * masło Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dusimy z masełkiem . z ziemniaków formujemy dzbanuszek. Pora myjemy tniemy w plasterki i robimy kwiatki. Z szczypiorku robimy łodygi. Dzbanek ozdabiamy paseczkami papryki .Podajemy
  11. Rybka * 4 szt ziemniaczki, * 1 łyżka masło, * Sól, * 5 szt oliwki czarne, * por, * pomidor, * koperek, * marchewka, * ogórek Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie .Po ugotowaniu odcedzamy i dusimy z masełkiem . Z takich ziemniaczków przygotowujemy kształt ryby . Następnie robimy łuski z pokrojonych w plasterki i na pół czarnych oliwek . Skrzela ryby robimy z pomidorka . Ogon i płetwy zdobimy cieniutko pokrojonym porem .Oko robimy z ogórka . Uśmiech z marchewki . Ozdabiamy koperkiem i robimy bańki powietrza z oliwki i sera mozzarella.
  12. Piesek - dla dzieciaczków Lubimy pieski :) zróbmy je w kuchni w postaci kanapki , składniki * 3 plasterki szynka * ser feta, * chleb, * masło, * Oliwki czarne, * 2 plasterki ogórek zielony, * pomidorek koktajlowy Kroimy kanapkę z chlebka i smarujemy ja masełkiem. Nakładamy plasterek szynki. Uszy także robimy także z plasterków szynki. ogórka zielonego kroimy na plasterki ,plasterki przecinamy i robimy mordkę psa. Oczy robimy z oliwki czarnej i sera feta. Na uszy nakładamy także paseczki sera. Z pomidorka robimy nosek.
  13. Żółwik dla naszych dzieciaczków Pomysł na obiadek dla naszych pociech np na Dzień dziecka składniki' * 4 szt ziemniaki, * Sól, * 1 łyżka masło, * 1/4 szt papryka czerwona, * 1/4 szt cukinia obgotowana Ziemniaczki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy .Następnie dusimy je z masełkiem i formujemy z ziemniaczków żółwia. Cukinie gotujemy chwilkę .Po ostygnięciu wycinamy z niej nóżki żółwia. Buzie robimy z czerwonej papryki .
  14. Truskawkowa kaszka manna Pyszny deserek lub pożywne śniadanie dla naszych pociech z kaszy mannej składniki * 1/2 litra mleko, * kasza manna * cukier, * 7 szt truskawki Mleko podgrzewamy z cukrem do smaku . Truskawki obieramy myjemy i dodajemy do mleka . Wszystko miksujemy blenderem na jednolity płyn . Następnie zagotowujemy . Gdy mleko wrze dodajemy do niego kaszę manną .Gotujemy az kasza zgęstnieje. Wykładamy do miseczek chłodzimy . Podajemy z truskawką
  15. Owsianka bananowo makowa super pomysł na zdrowe śniadanko składniki płatki owsiane, * 1 szkl mleko, * 1 łyżeczka mak, * 1 szt banan, * 2 łyżeczki cukierMleko gotujemy z dodatkiem cukru . Dodajemy łyżeczkę maku i gotujemy . Następnie dodajemy płatki owsiane ,mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu . Gdy jest gotowa dodajemy do niej pokrojonego banana .Mieszamy i podajemy
×
×
  • Dodaj nową pozycję...