Skocz do zawartości
Forum

annna252

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Siedlce

Osiągnięcia annna252

0

Reputacja

  1. Jak jesień to obowiązkowo harce w basenie wypełnionym kolorowymi liśćmi. Jesień daje spektrum możliwości do zabaw. Proponuje dzieciom całą paletę barwnych darów natury, które można wykorzystać w kreatywny sposób. My zawsze korzystamy z tych dobrodziejstw, więc nie nudzimy się jesienią tylko aktywnie spędzamy czas na świeżym powietrzu.
  2. Dzieci kochają biegi i spacery , bardziej nawet niż rowery. Mają one w sobie mnóstwo wigoru, skaczą, podskakują, swe nóżki trenują. Dużo radości jest i zabawy, trzeba pamiętać by zadbać o dziecięce stopy! A każda mama dobrze wie, że bardzo ważne jest odpowiednie obuwie. BARTEK kocha wszystkie dzieci z nimi dla dzieci zawsze słońce świeci. Świat się staje kolorowy, niebieski i różowy :) Rodziców już nie bolą głowy, że ich maluch może niedobre buty :) Radości jest bez liku nie ma płaczu i krzyku :) Zabawa przednia trwa co dnia Szczęśliwa jest rodzina BARTEK o dziecięce stopy dba :)
  3. Taka była zabawa w ferie 2015 ;) , że nawet mróz stopni -15 nam nie przeszkodził w zabawie. ;)
  4. Karmienie maleństwa piersią pomaga w odzyskaniu figury sprzed ciąży i poprawia samopoczucia matki. Regularne karmienie dziecka zwiększa produkcję prolaktyny, czyli hormonu szczęścia. Pomaga też odzyskać dawaną figurę, ponieważ proces wytwarzania mleka pochłania kalorie. Według mnie jest to korzyść płynąca po obu stronach, ponieważ szczęśliwa matka to szczęśliwe dziecko. Dla samego dziecka natomiast karmienie piersią niesie ogromne korzyści zdrowotne i emocjonalne: - wspomaga odporność organizmu - obniża ryzyko występowania chorób - obniża ryzyko występowania alergii - wspomaga prawidłowy rozwój jamy ustnej - skraca czas trwania żółtaczki poporodowej - daje niemowlęciu poczucie bezpieczeństwa - wspomaga rozwój emocjonalny i intelektualny. Karmienie piersią to nie tylko oszczędność czasu i pieniędzy, ale przede wszystkim porcja zdrowia i miłości dla matki i jej dziecka. Karmienie piersią ma na celu zaspokojenie nie tylko fizycznego głodu, ale również potrzeby bliskości, służy do zacieśniania więzi między matką, a dzieckiem oraz rozbudza instynkt macierzyński. Gdy mama patrzy na wtulone w jej pierś dziecko, budzą się w niej silne uczucia miłości, troski, bezwzględnej opieki nad bezbronnym malcem. Dziecko natomiast czuje się kochane i bezpieczne w ramionach matki.
  5. Za to, że zawsze gdy oglądaliśmy tą bajkę całą rodziną, to miałam wrażenie że w moich rodzicach jest duże dziecko. Ta bajka sprawiała im niekiedy więcej radości niż nam. Mam same piękne wspomnienia z Mają i Guciem, gdy to wszyscy pękaliśmy ze śmiechu gdy Gucio powiedzał coś śmiesznego.
  6. Lody pełne witamin. SKŁADNIKI: 250 g truskawek, 100 g cukru pudru, 1 jajko, 300 g jogurtu naturalnego, około 7 plastikowych kubeczków i tyle samo łyżeczek. WYKONANIE: Połowę truskawek zmiksować z połową cukru pudru, a następnie wymieszać z połową jogurtu. W drugiej miseczce zmiksować jajko z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę, dodać pozostały jogurt, wymieszać i na końcu dodać pokrojone na drobne kawałeczki truskawki. Zamieszać łyżką. Masę ze zmiksowanych truskawek i jogurtu jako pierwszą wlać do kubeczków, zamrozić przez około pół godziny. Po tym czasie wbić w nią łyżeczki i zalać drugą masą – tą z kawałeczkami truskawek. W ten sposób otrzymamy lody dwukolorowe i połowy będą różnić się w smaku. Pozostawiamy w zamrażalniku przez parę godzin, aż się dobrze zamrożą. Przed degustacją ocieplamy kubeczki w dłoniach – lody łatwiej będzie wyciągnąć.
  7. WITAMINOWY KOKTAJL DLA NASZYCH MILUSIŃSKICH :) : 2 dojrzałe, słodkie banany 2 pomarańcze 4 miękkie kiwi ok. 8-10 truskawek dojrzałe mango mały jogurt naturalny pół szklanki mleka Każde z owoców osobno miksujemy. Do bananów, dodatkowo wlewamy mleko W wysokiej szklance układamy kolejne warstwy owoców zaczynając od bazy mleczno-bananowej. NIEBO W GĘBIE :)
  8. Pomysł na II śniadanie dla naszych niejadków. PAN POMIDOREK: Składniki miks sałat 4 pomidorki, oliwa, Sól, 1 kostka twarogu, 3 łyżki śmietany, 1 cebula, sok z limonki, oliwki zielone, kiełbasa salami Pomidorki średniej wielkości myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Z dolnej części wydrążamy pomidorka. Twaróg mieszamy z śmietanką, posiekaną cebulką i solą do smaku. Nakładamy do pomidorka serek. Nakrywamy drugą częścią pomidorka. Język robimy z kawałka salami. Oczy z oliwek. Pana pomidorka układamy na miksie sałat i kropimy oliwa z oliwek. Sałatę solimy i doprawiamy sokiem z limonki do smaku.
  9. Owocowe Sushi Maki czyli nietypowy deser po Szkole na Widelcu OWOCE DESEROWE SUSHI MAKI: 1 szklanka ryżu do sushi 4 łyżeczki octu ryżowego 3 łyżeczki cukru 4 łyżeczki syropu z dzikiego bzu skórka otarta z 1 cytryny 1 nektarynka 1 małe kwaskowe jabłko 1 kiwi 1 kawałek arbuza 3-4 arkusze nori (lub kilka płatów papieru ryżowego) Miód (lub syrop z agawy) 1 szklanka mrożonej czarnej porzeczki (lub jagody) 2 łyżki brązowego cukru Ryż płuczemy na sicie zimną wodą, następnie w miseczce moczymy przez 20 minut w świeżej wodzie. Odcedzamy i gotujemy w 1 szklance wrzątku. Zagotowujemy i trzymamy przez 3 minuty na ogniu, często mieszając. Zmniejszamy ogień do minimum i trzymamy na ogniu pod przykryciem przez ok 10 minut, także ciężko mieszając. Wyłączamy ogień i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem. Łączymy ze sobą syrop z czarnego bzu, szczyptę soli, cukier i ocet winny. Dodajemy do ryżu razem ze skórką cytrynową i mieszamy przez kilka minut przy okazji ochładzając jego ziarna. Owoce obieramy i kroimy w słupki 0,5 cm słupki. Skraplamy je sokiem z cytryny by nie ściemniały. Układamy Nori na macie do zawijania sushi. Na ¾ powierzchni rozsmarowujemy cienko ryż. Na jednym brzegu układamy owoce równolegle do brzegu którym będziemy zwijać sushi. Owoce można dodatkowo skropić odrobiną miodu lub syropu z agawy czy kwiatów czarnego bzu. Chwytając za brzeg maty do zawijania zaczynamy zawijanie sushi. Tworzymy rulonik i dobrze go dociskamy. Dalej zawijamy sushi pomagając sobie matą i znów dobrze dociskamy. Odkryty brzeg nori smarujemy odrobiną wody i dokładnie sklejamy całą roladę. Te same czynności powtarzamy z resztą składników. Roladki kroimy na 2 cm plastry za pomocą ostrego, zamoczonego w zimnej wodzie noża. Sushi Maki układamy na płasko na talerzu. By przygotować sos, wrzucamy porzeczki do rondla bez wcześniejszego rozmrażania, wsypujemy cukier i dusimy na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Studzimy. Owocowe sushi Maki podajemy z miodem i sosem z czarnej porzeczki. Do wersji z papierem ryżowym owoce i ryż przygotowujemy identycznie. Arkusz papieru ryżowego moczymy przez 5 sekund w szerokiej misce z letnią wodą. Układamy papier na talerzu i układamy ryż i owoce na jednym brzegu koła, ale ok 2 cm bliżej jego środka, niż w przypadku sajgonek Instrukcja zwijania sajgonek jest to przeważnie umieszczona na opakowaniu, ciężko ją wyjaśnić słowami. Farsz zawijamy ściśle w papier ryżowy według instrukcji. Gotowe ruloniki od razu kroimy na 4 porcje i ustawiamy pionowo na talerzu. Podajemy podobnie jak sushi maki z sosem i miodem.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...