MARCHEWKOWE POLE
Składniki:
5-6 marchewek
3 gałązki dymki
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
¼ szklanki jogurtu naturalnego
kolendra
sól i czarny pieprz
½ łyżeczki proszku do pieczenia
oliwa do smażenia (ja używam oleju rzepakowego, można słonecznikowy)
LUB na słodko:
5-6 marchewek
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżeczek cukru trzcinowego
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
¼ szklanki jogurtu naturalnego
sól
½ łyżeczki proszku do pieczenia
oliwa do smażenia (ja używam oleju rzepakowego, można słonecznikowy)
można dodać drobno pokrojone morele suszone lub banan
Marchewki zetrzeć na tarce (ewentualnie można użyć marchewki mrożonej, wcześniej ugotowanej na miękko i startej blenderem na gładką masę).
Białka utrzeć z cukrem i dodać wszystkie pozostałe składniki. Masa ciasta powinna być ciągnąca się . Piec na oleju z dwóch stron. Po upieczeniu podawać na ciepło polane jogurtem naturalnym.