Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
basica31

Blagam o przepis na lasagnie

Rekomendowane odpowiedzi

Basica ja mięsko do lasagni robie tak: na oliwę i drobno pokrojony czosnek wrzucam mięso mielone wieprzowe, podsmażam, do tego dodaję pomidory z puszki, zioła (bazylia, oregano, tymianek) i duszę. Potem przekładam mięsem płaty makaronu posmarowane sosem beszamelowym, na koniec zalewam sosem beszamelowym i posypuję serem. Zapiekam, aż ser się zarumieni.


Renia z Marysi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Renia
Basica ja mięsko do lasagni robie tak: na oliwę i drobno pokrojony czosnek wrzucam mięso mielone wieprzowe, podsmażam, do tego dodaję pomidory z puszki, zioła (bazylia, oregano, tymianek) i duszę. Potem przekładam mięsem płaty makaronu posmarowane sosem beszamelowym, na koniec zalewam sosem beszamelowym i posypuję serem. Zapiekam, aż ser się zarumieni.

Reniu bardzo dziekuje!!! ale nigdy nie uzywalam sosu beszamelowego-:Smutny:
ja go gdzies kupie czy sama mam zrobic??


http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basica ja sos zawsze sama robię. Roztapiam masło (łyzka) do tego mąkę (ok. 2 łyżki) i robię taką zasmażkę, potem dolewam mleka i zagotowuje mieszając, aż zgęstnieje. Dodaję szczypte soli i gałki muszkatałowej. Na koniec dorzucam jeszcze troche tartego sera.


Renia z Marysi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Renia
Basica ja sos zawsze sama robię. Roztapiam masło (łyzka) do tego mąkę (ok. 2 łyżki) i robię taką zasmażkę, potem dolewam mleka i zagotowuje mieszając, aż zgęstnieje. Dodaję szczypte soli i gałki muszkatałowej. Na koniec dorzucam jeszcze troche tartego sera.

Renia dzieki juz sobie wkleilam przepis jak tylko zrobie lasagnie to zapraszam:lol:


http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość kwiatuszek9876

Hej tu widze przepis na lasagnie z miesem a macie moze jeszcze jakies inne przepisy bo jeszcze nigdy nie robilam a chcialbym zrobic . Makaron juz kupilam tylko przepisu nie mam :((( moze mi jakos pomorzecie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lasagne z warzywami

składniki:

12 płatów lasagne
300 g brokułów
1 pomarańczowa papryka
2 cebule
300 g pieczarek
1 puszka pomidorów w zalewie
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
200 g żółtego sera
3 szklanki sosu beszamel
tłuszcz do wysmarowania formy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
kilka świeżych listków bazylii

przyrządzanie:

Cebule pokroić w piórka. Zeszklić na dużej patelni. Dodać pokrojone w paski pieczarki, paprykę, podzielone na małe różyczki brokuły i posiekaną drobna papryczkę chilli. Dusić prze około 5 minut pod przykryciem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę i chwilę dusić. Pomidory odsączyć, zachowując zalewę. Pokroić w plasterki. Dodać do warzyw i smażyć prze 2- 3 minuty bez przykrycia.

Przygotować sos beszamelowy, roztapiając w rondelku 4 czubate łyżki masła i mieszając z taką samą ilością mąki. Tak przygotowaną jasną zasmażkę rozprowadzić stopniowo 3/4 l zimnego mleka - wlewając najpierw 2-3 łyżki i ciągle mieszając. Zagotować.

Na tarce o dużych oczkach zetrzeć żółty ser.

Prostokątną formę wysmarować tłuszczem. Układać na niej suche płaty makaronu. Przykryć je 1/2 warzywnego farszu oraz 1/3 sosu beszamelowego, posypać 1/3 sera. Ponownie ułożyć płaty makaronu i powtórzyć czynności. Na wierzchu ułożyć makaron, dokładnie przykryć resztą beszamelu, polać zalewą z pomidorów i posypać serem. Zapiekać przez ok. 45 minut w temperaturze 190 - 200 stopni.


Szczęsliwa mama

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lasagne ze szpinakiem

składniki:
1 kg mrożonego szpinaku
400 g chudego tawrogu lub fety ew mascarpone
ok. 12 płatów lasagne
250 g śmietany
100 g tartego żółtego sera
3 jaja
2 ząbki czosnku
6 pieczarek
świeżo mielony pieprz, sól, gałka muszkatołowa
3 łyżki masła

Mozna dorzucic np łososia

przyrządzanie:

Szpinak rozmrozić i dusić przez ok. 10 minut w 125 g śmietany. Dodać też sól, pieprz, gałkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Z twarogu, jaj, śmietany, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz przypraw zrobić gładka masę. Dodać dwie łyżki tartego sera.
Pieczarki pokroić w cieniutkie plasterki i krótko smażyć na łyżce masła. Dodać pieprz i sól. Formę do zapiekanek wysmarować roztopionym masłem. Na dnie rozsmarować kilka łyżek szpinaku. Ułożyć płaty lasagne bez wstępnego ich obgotwania, posmarować masą z twarogu. Rozłożyć część pieczarek, a następnie warstwę szpinaku. Szpinak przykryć płatami z ciasta i czynności powtórzyć. Na wierzchu powinna znależć sie wartwa ciasta posmarowana szpinakiem, posypana serem i oprószona wiórkami masła.
Zapiekać przez ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Szczęsliwa mama

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lasagne rybna

Składniki:

2 dorsze lub inna biała świeża ryba
2 czerwone papryki
1 cytryna
pietruszka, koperek, biały pieprz
Opakowanie lasagne
Sos beszamelowy:
ok. 2 łyzki masła
ok. 2 łyżki mąki
ok. 1/2 litra mleka
sól, biały pieprz, sok z cytyny, ew. cukier
20 dkg żółtego sera.

Wykonanie:

Rybę wyfiletować, drobno pokroić, wycisnąć sok z cytryny, odstawić. Pokroić paprykę, podsmażyć na oleju, dodać rybę, podsmażyć, doprawić pietruszką, koperkiem, solą i pieprzem.
Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę, dodawać mleko, dopóki nie będzie niezbyt gęsta. Zetrzeć żółty ser, dodać do gorącego beszamelu, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Do niedużej blachy lub naczynia żaroodpornego wlać na spód kilka łyżek beszamelu, położyć płaty lasagne, kilka łyżek beszamelu, wartwę ryby. Powtarzać do wyczerpania składników: lasagne, beszamel, ryba. Zakończyć makaronem , zalać pozostałym beszamelem. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.


Szczęsliwa mama

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moj najlepszy sprawdzony sos robie tak:
na oliwie podsmazam czosnek, cebule i marchewke (starte) na to wrzucam miecho. Jak sie podsmazy wlewam kubeczek bialego wina (polwytrawne/wytrawne), dorzucam kilka kistkow laurowych, oregano, bazylie, sol, pieprz i na koniec 2 puszki pomidorow (krojone w sosie wlasnym) razem z sosem.

Dusze pod przykryciem okolo 60 min, potem zdejmuje pokrywke, i jeszcze okolo 30-40 min aby alkohol z winka odparowal i zostal przemily aromat.

A potem to juz standard - sos beszamelowy- platy lasagne - sos i tak do samej gory :-))

Aha, wczesniej wyjmuje listki laurowe z sosu zeby sie nikt nie natknal :-))

Polecam bo naprawde smaczny!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...