Skocz do zawartości
Forum

Blagam o przepis na lasagnie


Rekomendowane odpowiedzi

Basica ja mięsko do lasagni robie tak: na oliwę i drobno pokrojony czosnek wrzucam mięso mielone wieprzowe, podsmażam, do tego dodaję pomidory z puszki, zioła (bazylia, oregano, tymianek) i duszę. Potem przekładam mięsem płaty makaronu posmarowane sosem beszamelowym, na koniec zalewam sosem beszamelowym i posypuję serem. Zapiekam, aż ser się zarumieni.

Renia z Marysi

Odnośnik do komentarza

Renia
Basica ja mięsko do lasagni robie tak: na oliwę i drobno pokrojony czosnek wrzucam mięso mielone wieprzowe, podsmażam, do tego dodaję pomidory z puszki, zioła (bazylia, oregano, tymianek) i duszę. Potem przekładam mięsem płaty makaronu posmarowane sosem beszamelowym, na koniec zalewam sosem beszamelowym i posypuję serem. Zapiekam, aż ser się zarumieni.

Reniu bardzo dziekuje!!! ale nigdy nie uzywalam sosu beszamelowego-:Smutny:
ja go gdzies kupie czy sama mam zrobic??

http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

Odnośnik do komentarza

Renia
Basica ja sos zawsze sama robię. Roztapiam masło (łyzka) do tego mąkę (ok. 2 łyżki) i robię taką zasmażkę, potem dolewam mleka i zagotowuje mieszając, aż zgęstnieje. Dodaję szczypte soli i gałki muszkatałowej. Na koniec dorzucam jeszcze troche tartego sera.

Renia dzieki juz sobie wkleilam przepis jak tylko zrobie lasagnie to zapraszam:lol:

http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

Odnośnik do komentarza

Lasagne z warzywami

składniki:

12 płatów lasagne
300 g brokułów
1 pomarańczowa papryka
2 cebule
300 g pieczarek
1 puszka pomidorów w zalewie
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
200 g żółtego sera
3 szklanki sosu beszamel
tłuszcz do wysmarowania formy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
kilka świeżych listków bazylii

przyrządzanie:

Cebule pokroić w piórka. Zeszklić na dużej patelni. Dodać pokrojone w paski pieczarki, paprykę, podzielone na małe różyczki brokuły i posiekaną drobna papryczkę chilli. Dusić prze około 5 minut pod przykryciem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę i chwilę dusić. Pomidory odsączyć, zachowując zalewę. Pokroić w plasterki. Dodać do warzyw i smażyć prze 2- 3 minuty bez przykrycia.

Przygotować sos beszamelowy, roztapiając w rondelku 4 czubate łyżki masła i mieszając z taką samą ilością mąki. Tak przygotowaną jasną zasmażkę rozprowadzić stopniowo 3/4 l zimnego mleka - wlewając najpierw 2-3 łyżki i ciągle mieszając. Zagotować.

Na tarce o dużych oczkach zetrzeć żółty ser.

Prostokątną formę wysmarować tłuszczem. Układać na niej suche płaty makaronu. Przykryć je 1/2 warzywnego farszu oraz 1/3 sosu beszamelowego, posypać 1/3 sera. Ponownie ułożyć płaty makaronu i powtórzyć czynności. Na wierzchu ułożyć makaron, dokładnie przykryć resztą beszamelu, polać zalewą z pomidorów i posypać serem. Zapiekać przez ok. 45 minut w temperaturze 190 - 200 stopni.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Lasagne ze szpinakiem

składniki:
1 kg mrożonego szpinaku
400 g chudego tawrogu lub fety ew mascarpone
ok. 12 płatów lasagne
250 g śmietany
100 g tartego żółtego sera
3 jaja
2 ząbki czosnku
6 pieczarek
świeżo mielony pieprz, sól, gałka muszkatołowa
3 łyżki masła

Mozna dorzucic np łososia

przyrządzanie:

Szpinak rozmrozić i dusić przez ok. 10 minut w 125 g śmietany. Dodać też sól, pieprz, gałkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Z twarogu, jaj, śmietany, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz przypraw zrobić gładka masę. Dodać dwie łyżki tartego sera.
Pieczarki pokroić w cieniutkie plasterki i krótko smażyć na łyżce masła. Dodać pieprz i sól. Formę do zapiekanek wysmarować roztopionym masłem. Na dnie rozsmarować kilka łyżek szpinaku. Ułożyć płaty lasagne bez wstępnego ich obgotwania, posmarować masą z twarogu. Rozłożyć część pieczarek, a następnie warstwę szpinaku. Szpinak przykryć płatami z ciasta i czynności powtórzyć. Na wierzchu powinna znależć sie wartwa ciasta posmarowana szpinakiem, posypana serem i oprószona wiórkami masła.
Zapiekać przez ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Lasagne rybna

Składniki:

2 dorsze lub inna biała świeża ryba
2 czerwone papryki
1 cytryna
pietruszka, koperek, biały pieprz
Opakowanie lasagne
Sos beszamelowy:
ok. 2 łyzki masła
ok. 2 łyżki mąki
ok. 1/2 litra mleka
sól, biały pieprz, sok z cytyny, ew. cukier
20 dkg żółtego sera.

Wykonanie:

Rybę wyfiletować, drobno pokroić, wycisnąć sok z cytryny, odstawić. Pokroić paprykę, podsmażyć na oleju, dodać rybę, podsmażyć, doprawić pietruszką, koperkiem, solą i pieprzem.
Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę, dodawać mleko, dopóki nie będzie niezbyt gęsta. Zetrzeć żółty ser, dodać do gorącego beszamelu, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Do niedużej blachy lub naczynia żaroodpornego wlać na spód kilka łyżek beszamelu, położyć płaty lasagne, kilka łyżek beszamelu, wartwę ryby. Powtarzać do wyczerpania składników: lasagne, beszamel, ryba. Zakończyć makaronem , zalać pozostałym beszamelem. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Moj najlepszy sprawdzony sos robie tak:
na oliwie podsmazam czosnek, cebule i marchewke (starte) na to wrzucam miecho. Jak sie podsmazy wlewam kubeczek bialego wina (polwytrawne/wytrawne), dorzucam kilka kistkow laurowych, oregano, bazylie, sol, pieprz i na koniec 2 puszki pomidorow (krojone w sosie wlasnym) razem z sosem.

Dusze pod przykryciem okolo 60 min, potem zdejmuje pokrywke, i jeszcze okolo 30-40 min aby alkohol z winka odparowal i zostal przemily aromat.

A potem to juz standard - sos beszamelowy- platy lasagne - sos i tak do samej gory :-))

Aha, wczesniej wyjmuje listki laurowe z sosu zeby sie nikt nie natknal :-))

Polecam bo naprawde smaczny!!

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...