Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
antalis

Przepisy Antalis

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jul

oj bo zdjecia nie zrobiłam.. Bo M jak sie dorwał to mogłam jedynie już zdjecie joego brzuchowi zrobić... :Smutny:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A teraz obiecane przetwory :

Sałatka z ogorkow i papryki

Składniki
* 2 kg ogorkow
* 0,5 kg marchewki
* 0,5 kg cebuli
* 0,5 papryki czerwonej
* 1,5 lyzki soli do przetworow ale moze byc zwykla
* mala glowka czosnku

Zalewa
* po pol szklanki cukru, octu i oleju.

Ogorki myjemy i kroimy w talarki,solimy i zostawiamy by puscily sok po czym go wylewamy, marchew scieramy na tarce o grubych okach, cebule kroimy w kosteczke, z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w male kawalki.Warzywa przekladamy do miski i dodajemy posiekany czosnek.Gotujemy cukier z octem,Po ostygnieciu dolewamy olej.Salatke wkladamy do sloikow, wlewamy zalewe, zakrecamy i gotujemu ok 20-25 minut.

Ogorki z pieprzem

Składniki:
* 2,5 kg ogorkow zielonych
* 3 duze cebule
* 2 łyzki soli
* 2 łyzki zmielonego pieprzu
* 2 łyzki słodkiej papryki
* 2 łyzki koperku
* 2 łyzeczki curry
* 2 łyzeczki gorczycy
* 1,5 szklanki octu
* 1,5 szklanki cukru

Przygotowanie:
Ogorki ze skora i cebule kroimy w plastry, dodajemy sol i mieszamy.Czekamy ok godzine az ogorki puszcza wode ktora odlewamy.Ogorki mieszamy z przyprawami i zalewamy ostudzona zalewa przygotowana z octu i cukru.Pzrekladamy do sloikow i pasteryzujemy ok 10 minut.

SUROWKA KAPUSCIANO-BURAKOWA

Składniki:
* 2 kg kapusty białej
* 1 kg marchewki
* 150 g burakow
* 60 g pietruszki
* 60 g pora
* 60 g selera
* 25 g soli

Przygotowanie:
Wszystkie skladniki myjemy, obieramy i szatkujemy lub scieramy na tarce, solimy i przechowywujemy w temp pokojowej pzrez 6 dni az jarzynki puszcza sok. Pzrekladamy po tym czasie do sloiczkow i pasteryzujemy.

5 - SKŁADNIKOWA SAŁATKA

Składniki:
* 0,5 kg białej kapusty
* 0,5 kg czerwonej papryki
* 0,5 kg cebuli
* 0,5 kg marchewki
* 0,5 kg zielonych ogorkow zielonych
* 1,5 łyzki soli
* szklanka oleju
* 0,5 szklanki cukru
* 0,5 szkalnki octu

Przygotowanie:

Marchewke i ogorki scieramy an tarce o grobych okach. Cebule i papryke kroimy w cienkie pasemka.Kapuste szatkujemy i lekko obgotowywujemy.Studzimy po czym laczymy składniki z przyprawami, olejem, octem. Mieszamy, odstawiamy na chwile po czym wkladamy do sloiczkow i pasteryzujemy ok 10 minut.


Szczęsliwa mama

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzis dawalam kolezance ktora nie ma co z wisniami zrobic taki przepisik :)

na sok:
2 kg wydrylowanych wiśni (sokówek)
1 kg cukru

na konfiturę:
1 kg wiśni
70 dag cukru
1/2 szklanki wody

Sok. Wiśnie zasypać cukrem, lekko wymieszać, odstawić na kilka godzin.
Zagotować powoli, gotować 5 minut, aż cukier się cały rozpuści, odcedzić. Sok przelać do słoiczków. Pozostałe po odcedzeniu wiśnie zważyć.

Konfitura. Zagotować powoli wodę z cukrem do rozpuszczenia cukru, włożyć odcedzone wiśnie, doprowadzić do wrzenia i odstawić na dobę.
Powtórzyć zagotowywanie następnego dnia, w razie potrzeby odszumowywać.
Trzeciego dnia zagotować (jak zawsze powoli), gotować 5 minut. Jeśli chcemy mieć konfiturę z wiśni, możemy przełożyć teraz wiśnie z syropem do wyparzonych słoiczków i zakręcić.

Wiśnie kandyzowane. Gotowane trzeciego dnia wiśnie odcedzić, syrop wiśniowy przelać do wyparzonych słoiczków - jest świetny do lodów i innych deserów.
Wiśnie rozłożyć na dużej blaszce, suszyć w piekarniku w temperaturze ok. 40-50°C, najlepiej jak rodziny nie ma w pobliżu, bo inaczej wiśnie dziwnie szybko znikają. Suszenie trwa kilka godzin albo kilka dni po trochu, czasem trzeba wiśnie przemieszać - lubią się kleić od tego cukru. Gdy już trochę mniej się kleją, przełożyć do słoiczków, zakręcić .

Osobiscie nie robie owockow na zime - dzemy itp sie nie oplacaja :P a roboty z tym ogrom.


Szczęsliwa mama

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanko....:Histeria:
czy można to jakoś wydrukować. Chciałabym z twoich przepisów zrobić sobie książkę lub klaser z przepisami:Uśmiech:
Nie wiem czy można to drukować???
Fajnie by było bo nie chce mi się tego przepisywać...:Śmiech:


http://www.suwaczek.pl/cache/1085f42c44.png
http://www.suwaczek.pl/cache/9fda5734e1.png
http://www.suwaczek.pl/cache/b588211836.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

antalis robie wlasnie:
Pierś z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie i powiedz mi czy tego kurczaka odsaczam z marynaty czy z nia wkladam do piekarnika i czy mam piec pod przykryciem??? odp, plis


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że jesteś.:Śmiech:
Mam strasznie dużo gruszek i pewnie za jakieś dwa tygodnie już będę mogła z nimi coś zrobić. Mam tylko przepis na gruszki w occie. Może masz jeszcze jakieś przepisy ?
W internecie są gruszki w syropie, ale jak coś nie jest sprawdzone, to ja raczej niechętnie robię. Więc jeżeli robiłaś już gruszki w syropie i masz sprawdzony przepis, to ja poproszę. No i może jeszcze coś da się z nich zrobić, bo będę miała z 50 kilogramów.:Kiepsko:


http://www.suwaczek.pl/cache/6f1b42b5f8.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7a5cbabe25.png
http://www.suwaczek.pl/cache/cbe51cba9d.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trafiłam przypadkiem i mam nadzieję, że autorka wątku się nie obrazi jak wrzucę coś od siebie odnośnie gruszek.
Ja robię oprócz gruszek w occie, które uwielbiam również tzw. kompot. Po prostu wrzucam gruchy na gotującą wodę z cukrem (niezbyt słodką). Potem gorące przekładam do słoików i zalewam wodą, w której gotowały się gruszki. Bardzo ładnie się przechowują nawet w dość ciepłej piwnicy.


BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Smażony arbuz

Składniki:
60 dkg arbuza
2 białka jajek
4 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
4 łyżki mąki
1 szklanka oleju
3 łyżki cukru pudru

Sposób przyrządzenia:
Arbuza obrać ze skóry, pokroić w nieduże trójkąty, obtoczyć w mące. Białka ubić z dodatkiem 3 łyżek wody i skrobi. W rondlu rozgrzać olej. Każdy kawałek arbuza moczyć w białkach z dodatkami i smażyć na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Posypać cukrem pudrem i podawać.

I zdjecie z internetu:
http://img161.imageshack.us/img161/6030/2kb1.jpg


Szczęsliwa mama

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Jul

:Uśmiech: dziękuję za przepis. Abruz już na mnie czeka więc wieczorkiem znów oczaruję mojego M Twoim przepisem :Uśmiech:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

antalis a ja dziś robię Twoje placuszki z cukinii, aż mam ślinkę jak na nie patrzę. Mam nadzieję, że mi wyjdą. Zrobię do nich jakiś gulasz i powinno być pysznie.


http://www.ticker.7910.org/as1cxGc0g410010MTUwMjNsfDIzNzY2MXN8SSAmIzM0NztsdWJ1aiYjMjgxOyBDaS4uLiByYXplbQ.gif
http://www.ticker.7910.org/as1cCsy0g410010Nzc3NDhkenwwMDA1MjRkfFN0YXJhbXkgc2kmIzI4MTsgbyBDaWViaWU.gif
~~Pozwoliłeś mi być Boże córk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...