Skocz do zawartości
Forum

Przepisy Antalis


Rekomendowane odpowiedzi

A teraz obiecane przetwory :

Sałatka z ogorkow i papryki

Składniki
* 2 kg ogorkow
* 0,5 kg marchewki
* 0,5 kg cebuli
* 0,5 papryki czerwonej
* 1,5 lyzki soli do przetworow ale moze byc zwykla
* mala glowka czosnku

Zalewa
* po pol szklanki cukru, octu i oleju.

Ogorki myjemy i kroimy w talarki,solimy i zostawiamy by puscily sok po czym go wylewamy, marchew scieramy na tarce o grubych okach, cebule kroimy w kosteczke, z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w male kawalki.Warzywa przekladamy do miski i dodajemy posiekany czosnek.Gotujemy cukier z octem,Po ostygnieciu dolewamy olej.Salatke wkladamy do sloikow, wlewamy zalewe, zakrecamy i gotujemu ok 20-25 minut.

Ogorki z pieprzem

Składniki:
* 2,5 kg ogorkow zielonych
* 3 duze cebule
* 2 łyzki soli
* 2 łyzki zmielonego pieprzu
* 2 łyzki słodkiej papryki
* 2 łyzki koperku
* 2 łyzeczki curry
* 2 łyzeczki gorczycy
* 1,5 szklanki octu
* 1,5 szklanki cukru

Przygotowanie:
Ogorki ze skora i cebule kroimy w plastry, dodajemy sol i mieszamy.Czekamy ok godzine az ogorki puszcza wode ktora odlewamy.Ogorki mieszamy z przyprawami i zalewamy ostudzona zalewa przygotowana z octu i cukru.Pzrekladamy do sloikow i pasteryzujemy ok 10 minut.

SUROWKA KAPUSCIANO-BURAKOWA

Składniki:
* 2 kg kapusty białej
* 1 kg marchewki
* 150 g burakow
* 60 g pietruszki
* 60 g pora
* 60 g selera
* 25 g soli

Przygotowanie:
Wszystkie skladniki myjemy, obieramy i szatkujemy lub scieramy na tarce, solimy i przechowywujemy w temp pokojowej pzrez 6 dni az jarzynki puszcza sok. Pzrekladamy po tym czasie do sloiczkow i pasteryzujemy.

5 - SKŁADNIKOWA SAŁATKA

Składniki:
* 0,5 kg białej kapusty
* 0,5 kg czerwonej papryki
* 0,5 kg cebuli
* 0,5 kg marchewki
* 0,5 kg zielonych ogorkow zielonych
* 1,5 łyzki soli
* szklanka oleju
* 0,5 szklanki cukru
* 0,5 szkalnki octu

Przygotowanie:

Marchewke i ogorki scieramy an tarce o grobych okach. Cebule i papryke kroimy w cienkie pasemka.Kapuste szatkujemy i lekko obgotowywujemy.Studzimy po czym laczymy składniki z przyprawami, olejem, octem. Mieszamy, odstawiamy na chwile po czym wkladamy do sloiczkow i pasteryzujemy ok 10 minut.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Dzis dawalam kolezance ktora nie ma co z wisniami zrobic taki przepisik :)

na sok:
2 kg wydrylowanych wiśni (sokówek)
1 kg cukru

na konfiturę:
1 kg wiśni
70 dag cukru
1/2 szklanki wody

Sok. Wiśnie zasypać cukrem, lekko wymieszać, odstawić na kilka godzin.
Zagotować powoli, gotować 5 minut, aż cukier się cały rozpuści, odcedzić. Sok przelać do słoiczków. Pozostałe po odcedzeniu wiśnie zważyć.

Konfitura. Zagotować powoli wodę z cukrem do rozpuszczenia cukru, włożyć odcedzone wiśnie, doprowadzić do wrzenia i odstawić na dobę.
Powtórzyć zagotowywanie następnego dnia, w razie potrzeby odszumowywać.
Trzeciego dnia zagotować (jak zawsze powoli), gotować 5 minut. Jeśli chcemy mieć konfiturę z wiśni, możemy przełożyć teraz wiśnie z syropem do wyparzonych słoiczków i zakręcić.

Wiśnie kandyzowane. Gotowane trzeciego dnia wiśnie odcedzić, syrop wiśniowy przelać do wyparzonych słoiczków - jest świetny do lodów i innych deserów.
Wiśnie rozłożyć na dużej blaszce, suszyć w piekarniku w temperaturze ok. 40-50°C, najlepiej jak rodziny nie ma w pobliżu, bo inaczej wiśnie dziwnie szybko znikają. Suszenie trwa kilka godzin albo kilka dni po trochu, czasem trzeba wiśnie przemieszać - lubią się kleić od tego cukru. Gdy już trochę mniej się kleją, przełożyć do słoiczków, zakręcić .

Osobiscie nie robie owockow na zime - dzemy itp sie nie oplacaja :P a roboty z tym ogrom.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Widzę, że jesteś.:Śmiech:
Mam strasznie dużo gruszek i pewnie za jakieś dwa tygodnie już będę mogła z nimi coś zrobić. Mam tylko przepis na gruszki w occie. Może masz jeszcze jakieś przepisy ?
W internecie są gruszki w syropie, ale jak coś nie jest sprawdzone, to ja raczej niechętnie robię. Więc jeżeli robiłaś już gruszki w syropie i masz sprawdzony przepis, to ja poproszę. No i może jeszcze coś da się z nich zrobić, bo będę miała z 50 kilogramów.:Kiepsko:

http://www.suwaczek.pl/cache/6f1b42b5f8.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7a5cbabe25.png
http://www.suwaczek.pl/cache/cbe51cba9d.png

Odnośnik do komentarza

Trafiłam przypadkiem i mam nadzieję, że autorka wątku się nie obrazi jak wrzucę coś od siebie odnośnie gruszek.
Ja robię oprócz gruszek w occie, które uwielbiam również tzw. kompot. Po prostu wrzucam gruchy na gotującą wodę z cukrem (niezbyt słodką). Potem gorące przekładam do słoików i zalewam wodą, w której gotowały się gruszki. Bardzo ładnie się przechowują nawet w dość ciepłej piwnicy.

BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Odnośnik do komentarza

Smażony arbuz

Składniki:
60 dkg arbuza
2 białka jajek
4 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
4 łyżki mąki
1 szklanka oleju
3 łyżki cukru pudru

Sposób przyrządzenia:
Arbuza obrać ze skóry, pokroić w nieduże trójkąty, obtoczyć w mące. Białka ubić z dodatkiem 3 łyżek wody i skrobi. W rondlu rozgrzać olej. Każdy kawałek arbuza moczyć w białkach z dodatkami i smażyć na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Posypać cukrem pudrem i podawać.

I zdjecie z internetu:
http://img161.imageshack.us/img161/6030/2kb1.jpg

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...