Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
edzia274

Bigos- sprawdzony przepis :)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć dziewczyny:Śmiech:. Szukam dobrego, sprawdzonego przepisu na bigos!!! Niby takie nic a ja pomimo wielu prób nie umiem go ugotować:Męki:. Zbliżają sie święta i napewno wiele z was też będzie go przygotowywać, więc taki zbiór przepisów napewno sie przyda:Oczko:. Z góry dziękuję!!!


http://suwaczki.maluchy.pl/li-5983.png

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20031004650117.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

;) mój teść robi najlepszy bigosik na świecie ( przepraszam za skromność - wiem, że to kwestia smaku) ;)
zaraz go poszukam i wrzucę
troche robotki przy nim jest, ale z czystym sumieniem polecam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najważniejsza jest kapusta…

Trudno to opisać; musi być po prostu dobra. Oczywiście z rynku, nie z super-hiper. Nie nadaje się paczkowana w folię ani w wiaderka, bo zawiera konserwanty. Miękka, soczysta, nie za grubo poszatkowana, bez dodatków w rodzaju marchewki. Musi mieć dobry zapach – wszelkie nieprzyjemne zapaszki są dyskwalifikujące, szczególnie zapaszek szamba (sorry - ale opisuję fakty – bywa i taka). Nie może być gorzka. Na rynku zawsze można spróbować doustnie.

3 – 3,5 kg kapusty. To wcale nie tak dużo, co się za chwilę wyjaśni.
Ok. 1 kg wieprzowiny, najlepiej od szynki
Ok. 1 kg wołowiny bez kości, najlepiej udziec lub coś zbliżonego
Kiedyś robiłam na smalcu, teraz leję tyle oliwy, by cieniutka warstwą pokryła dno garnka (uwaga – garnek im większy, tym lepszy, bo trzeba mieszać. Możliwie o największej średnicy.)
Czerwone, półwytrawne wino – oczywiście tu wystarczy jakieś niedrogie, np. Sophia albo podobne. Wytrawne jest zbyt dominujące – bigos nawet bez wina ma lekko słodkawy posmak, choćby przez śliwki czy powidła. Wytrawne spowodowałoby nieznośne zakwaszenie bigosu. BTW, z wina można też w ogóle zrezygnować – smak będzie troszkę inny, ale niekoniecznie gorszy. Można troszkę wina dodać do wydzielonej porcji bigosu i sprawdzić efekt.
2 - 3 kostki Knorra (wołowe)
Grzyby suszone – ok. 15 dag, mogą być podgrzybki, ale warto kupić przynajmniej jedną paczkę borowików. Generalnie, i więcej nie zaszkodzi.
Kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego.
Pieprz – według gustu
Kilka ząbków czosnku – rzecz gustu, ale nie za dużo, żeby nie był dominujący. Można oczywiście zrezygnować, jak ktoś nie lubi, bez większego uszczerbku dla całości.
Śliwki suszone – tradycyjnie suszone, takie "przydymione", absolutnie nie kalifornijskie, alternatywnie powidła śliwkowe, ale dzisiaj już trudno o dobre, natomiast śliwki jeszcze można kupić. Ok. ¼ kg.

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, podobnie śliwki. Wyjąć pestki ze śliwek. Uwaga: moczyć w małej ilości wody, grzyby kilkanaście minut – jak pobędą w wodzie za długo, stracą smak i aromat. Śliwki są pod tym względem bardziej tolerancyjne - ich aromat jest tak mocny, że niewiele im zaszkodzi. Ale też tylko tyle, żeby zmiękły, nie dłużej.
Mięso pokroić jak na gulasz, w garnku/rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić mięso. Nie mieszać, nie odrywać od garnka - w pewnej chwili przestanie przywierać. Oddzielnie wołowinę i wieprzowinę - wieprzowe potrzebuje ok. 1 godziny, wołowe może potrzebować nawet 2 razy dłużej. Kiedy już puści soki, dodać po 2-3 listki laurowe, pieprz, czosnek, po 1 kostce Knorra. Delikatnie posolić, bo przecież kapusta jest słona. Można pod koniec dodać część grzybów. Gdy wyparuje woda, która się wydzieli z mięsa, podlewać wodą od śliwek i grzybów.

Kapustę mocno odcisnąć – ręcznie, to wymaga trochę wysiłku. Teraz widać, że wcale nie jest jej tak dużo. Sok odciskać do jakiegoś naczynia – może się potem przydać, gdyby bigos był za mało kwaśny. Można też wypić, szczególnie na drugi dzień ;-) Kapusta musi być prawie sucha. Są takie praski do ziemniaków, można próbować, ale ostrożnie, bo kiedyś zniszczyłam taką na kapuście. I tu się okazuje, że ma sporo wody – dlatego waga wyjściowa to wcale nie za dużo.

W dużym garnku rozgrzać trochę oliwy, wrzucać kapustę, rozdzielając ją z powrotem na włókna po tym ściskaniu. Ważne, bo inaczej zostanie w takich kłębach i nie da się rozdzielić. Mieszać, żeby się nie przypaliła. Stopniowo podlewać wodą od grzybów, wodą od śliwek, można też rozpuścić 1 kostkę Knorra, ziele angielskie, pieprz. Często dokładnie mieszać. Dusić mniej więcej 1 godzinę.
Teraz połączyć kapustę z mięsem i grzybami. Dalej dusić na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, mniej więcej kolejne 2 godziny lub trochę krócej – zależy od twardości kapusty. Mniej więcej na pół godziny przed końcem dodać śliwki i wino – mniej więcej 1 szklankę lub ciut więcej.

Kiedy ostygnie, wystawić na balkon. Na drugi dzień odgrzać i tak do skutku, aż zniknie ;-)

Smacznego!

To jest mój stary przepis. Zmodyfikowany o kolejne doświadczenia i elementy zdroworozsądkowe, jak na przykład zastąpienie smalcu oliwą, co się odbywa bez szkody dla smaku, a na pewno sprawia, że bigos jest nieco lepiej przyswajalny, choć i tak jest raczej dla zdrowych osobników ;-)

Ortodoksi twierdzą, że mięsa powinno być wagowo tyle samo, co kapusty. To może mieć zastosowanie, gdy dodaje się suche wędliny, jak kiełbasa, boczek czy szynka. Ten jest robiony na gulaszu, więc ta zasada nie musi być bezwzględnie spełniona. Chociaż uwzględniając odciśnięcie kapusty prawie zbliża się do tej proporcji.

Oczywiście, można też dodać wędliny. Powstanie inny bigos, kto wie, może nawet lepszy, na pewno właśnie inny. Ale to już nie będzie to samo – to jest mój autorski przepis i niech taki zostanie. Niektórzy dodają też pomidory i to jest już zupełnie inny bigos.

WAŻNE – trzeba cały czas pilnować kapusty i mieszać, żeby się nie przypaliła. Przypalenie ma fatalne skutki, bo pojawia się spalenizna i gorycz. W tym czasie można się zająć resztą wina, próbowaniem składników - ogólnie jest co robić i jest to przyjemne zajęcie.

WAŻNE – nie wystawiać na balkon gorącego i NIE PRZYKRYWAĆ. Niech wystygnie sobie w otwartym garnku, dopiero potem przykryć i na balkon. Nieprzestrzeganie zasady grozi skiśnięciem bigosu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a ja robie tak ( ale musze zrobić tez według powyższego przepisu ;) )

kapustka kwaszona - ile potrzeba
mięsko wołowe na gulasz , troche innego ( np. cielęcina )

miesko podsmarzyć na patelni tak żeby było tak do połowy usmażone , kapuste wrzucamy , dolewamy oleju , troche wody i dusimy az kapusta zmięknie

dorzucamy mięsko , listek laurowy ( ile kto lubi ) , pieprz i razem dusimy az mięso będzie miękkie

dodajemy tez kostke rosołową

:)


Kinga : 06.03.2006 rok ( 3760g i 55 cm )
Grześ : 29.06.2011 rok ( 3750g i 56 cm )
Sonia : 16.10.2012 rok ( 3860g i 54 cm )
http://emotikona.pl/gify/pic/11wir.gif

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ps. ja jeszcze czasami dosładzam jak jest za kwaśne :)


Kinga : 06.03.2006 rok ( 3760g i 55 cm )
Grześ : 29.06.2011 rok ( 3750g i 56 cm )
Sonia : 16.10.2012 rok ( 3860g i 54 cm )
http://emotikona.pl/gify/pic/11wir.gif

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny bardzo wam dziekuję za odzew:Śmiech:
Wprawdzie co nieco już ugotowałam ,ale jeszcze ciągle czytam i szukam jakie przyprawy dodaje sie do tego bigosu aby miał taki super wyrazisty smak:Męki:. Mój jest taki nijaki, ale poczekam z nim do jutra, może troszke się ten smak zmieni i będzie mi łatwiej go doprawić:Zakręcony:.
Życzcie mi powodzenia:Oczko:


http://suwaczki.maluchy.pl/li-5983.png

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20031004650117.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

z każdym dniem będzie lepszy - bigos już tak ma :D ale np po 2 dniach jest pychota


Kinga : 06.03.2006 rok ( 3760g i 55 cm )
Grześ : 29.06.2011 rok ( 3750g i 56 cm )
Sonia : 16.10.2012 rok ( 3860g i 54 cm )
http://emotikona.pl/gify/pic/11wir.gif

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam dziewczyny
Moj bigos najlepszy jest po dodaniu konfitur sliwkowych moich rodzicow,poprostu rewelacja,oprocz tego troche przypraw,grzybki,wino czerwone,aha i pol na pol kapusty kiszonej i swiezej i takie przyprawy gotowe do bigosu ze sklepu,hmmm,a po dwoch dniah to juz tylko palce lizac....
Pozdrawiam


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

*kilogram kapusty kiszonej
*główka świeżej kapusty-drobno pokrojona
*kilogram mięsa
*kiełbasa pokrojona w kosteczkę - podsmażona

wszystko zalać wodą, dodać listek laurowy, 2-3 ziela angielskie, kostkę rosołową , zagotować

*dodać pół kilograma pieczarek (pokrojonych w cienkie paseczki)
*koncentrat pomidorowy


Dumny zerówkowicz
http://lbym.lilypie.com/3iudp1.png

" Kobieta bardziej kocha dziecko niż męża. Bo dziecko jest na pewno jej, a m

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do przypraw to podeję z KAMISA przyprawa do bigosu ;-)
ja robie bigos mieszany z kapusty kiszonej i białej.
Do tego grzybki suszone,kiełbasa,boczuś i koniecznie mięsko wieprzowe.
jak się mięsko przysmaża to ja dodaje troszke do niego koncentratu pomidorowego(to pomysł mojej cioci-kucharki wojskowej) i taki nam samkował u niej..dlatego też to wykorzystuje u siebie.

Też odstawiam na balkon i koniecznie konsumpcja dopiero na drugi dzień ;-)

Zajadmy się bigosem od wczoraj


http://www.szipszop.pl/tickers/21119.gif

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to walne mój przepis :Oczko:

Robię dużo bigosu i zamrażam więc proporcje można zmniejszyć :yes:

- 2 kg kapusty kiszonej
- 2 kg kapusty białej
- 1 kg karkówki wieprzowej/łopatki (tanie mięsiwo a do bigosu super !)
- 1 kg kiełbaski (zwyczajna, śląska, toruńska itp. )
- 0,5 kg boczku surowego wędzonego
- 0,5 kg grzybów leśnych (mogą być suszone)
- 0,5 kg pieczarek
- słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki
- przyprawa do bigosu (cała paczuszka)
- pieprz, Vegeta, zioła prowansalskie

Mięsko, kiełbaskę, boczuś kroimy w kostkę i wszystko podsmażamy na patelni. Rzucamy do wielkiego garnka (tak jak wyżej napisano im większy garnek tym lepszy ;) ). Kapustę kiszoną gotujemy aż będzie na pół miękka i do garnka. Kapustkę białą gotujemy kilka minut (sparzamy ją bardziej) i do garnka. Grzyby do granka i pieczarki. Przyprawiamy i całość się w granku gotuje 2-3 godzin :) REWELKA !!! Paluchy lizać :yes: Najlepiej smakuje drugiego dnia (to też wyżej napisano ;) ) Serdecznie polecam i miłego gotowania życzę !!


http://img244.imageshack.us/img244/8602/glitteryourway5972a42dwu3.gif

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/16801.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mogę polecić taki przepis na bigos staropolski :D Zawsze robię według tego przepisu i każdy pyta co dodaję, że bigos ma inny smak niż oni jedzą, więc może ktoś też spróbuje tak zrobić i podzieli się wrażeniami jak smakuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
  • Dodaj nową pozycję...