Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Mama

Ból nogi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mama

Córka 6 lat od pewnego czasu skarży sie na ból lewej nogi w okolicy piszczeli. Mowi zę dużo w dzien chodzila i boli ja nóżka, jednak w czasie mniej aktywnego dnia tez zdarzało sie ze sie skarżyła na bol. Noga wyglada normalnie. Nie utyka. Chce zeby masować nóżkę, najczęściej wieczorem kiedy zasypia. Nie jest to silny bol, raczej takie narzekanie. Kiedy pytam, czasem mowi ze boli, czasem ze nie, jest to lewa noga, jednak kilka razy na moje pytanie wskazała prawa w tym samym miejscu. Nigdy obie na raz. Nie wiem czy boli ja na prawde, jednak nie chce niczego lekceważyć. 
pod koniec listopada wszyscy bylismy przeziebieni, lekarz stwierdził grypę, testy na covid były negatywne (u córki 3 dni wysoka goraczka). Tydzien temu mielismy covid, przeszliśmy to lekko, corka miała goraczke jeden dzien (38,4), podczas covid bol nóżek był nasilony, wydaje mi sie ze bolalo ja całe ciało, do tego bol glowy, kaszel).

 poniżej podam wyniki morfologii ktora zrobiliśmy pod koniec grudnia, jakies 3 tygodnie po grypie.
leukocyty 5,83 (4-12)

Erytrocyty 4,9 (3,9-5,2)

Hemoglobina 12,34 (11,1-14,7)

Hematokryt 38,3 (32-43)

MCV 79 (76-90)

MCH 25,18( 27-34) - poniżej normy

MCHC 31,84( 32,4-36,8) - poniżej normy 

RDW 15,5% ( 11,6-14,8) - powyżej normy

Płytki krwi 274 ( 170-450)

PCT 0,22 (0,2-0,4)

PDW 13,3 (9,0-17,0)

Średnia objętość płytki krwi MPV 7,9 (9-13)- poniżej normy 

Neutrocyty 2,54( 2,5-4,5)

Limfocyty 2,76 (1,5-3,5)

Monocyty 0,26 (0-1,68)

Eozynocyty 0,23 (0,04-0,4)

bazocyty 0,05 (0-0,1)

Neutrocyty 43,5 (40-70)

Limfocyty 47,3% (20-45)- powyżej normy

Monocyty 4,5 (4-12)

Eozynocyty 3,9 (1-7)

Bazocyty 0,8(0-2)

Żelazo w surowicy 71,66 (30-104)

CRP 0,86 (0-5) 
Bardzo zaniepokoiły mnie te wyniki, jednak lekarz pediatra zinterpretował to w ten sposob ze corka je zbyt mało czerwonego mięsa i zielonych warzyw. Zalecił uromzaicenie diety ( corka faktycznie je mało mięsa i zieleniny). Powiedział ze nie ma sie czym martwić. Jednak niepokoi mnie ten bol nóżki na ktory skarży sie od kilku tygodni. Lekarzowi o tym nie mowilam bo wtedy jakos tego nie skojarzyłam. Poza tym corka jest aktywna, pogodna, nie utyka, nie widac zmian w obrębie nóżki. Jest moze troszke blada ale lekarz powiedział ze jest ok. USG brzuszka robione rownolegle z morfologia, wszystko w normie.
W wakacje corka miała lamblie i nieznacznie powiększone 3 węzły kreskowe, ale na tym usg wyszły ok, juz nie były powiększone. Bardzo sie martwię. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anna.a

Mój syn w zeszłym roku (5 lat) w wakacje zaczął skarżyć się na ból lewej nogi w piszczeli. Czasem jak biegł to wyglądało to tak jakby ciągnął ta nogę za sobą. Zdjęcie RTG wykazało przejaśnienie w tym miejscu. Dokładniejsze badania wykazały jałowa zamartwicę kości, w stawach biodrowych, a ból piszczeli to dlatego, ze dziecko rośnie. Oczywscie jesteśmy pod stała opieka chirurga z tymi stawami biodrowymi i z ta piszczela tez, bo przejaśnienia w kościach nie są czymś normalnym. Bardzo częsta przypadłość u dzieci w wieku 5-14 lat. Nie lekcewazylabym tego i poszła z dzieckiem do pediatry. Oczywscie głowa do góry i nie martw się na zapas, u Twojej corki wcale nie musi być tak jak w przypadku mojego syna 🙂 zdrowa życzę 🙂

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...