Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Mętlik w głowie

Ciąża i praca!

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mętlik w głowie

Witam , jestem w 7 tygodniu ciąży .
Znalazłam pracę na umowę o pracę i moje pytanie brzmi . Po jakim czasie powiedzieć pracodawcy że jestem w ciąży żeby nie było to "podejrzane" że o wszystkim wiedziałam i ukryłam to przed podpisaniem umowy .. Czy jeśli powiem zbyt szybko może mnie zwolnić z pracy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy, która to twoja praca, jaką masz umowę i na jak długo. Generalnie najlepiej powiedzieć po skończonym 12tc. Tylko czy to będzie fair? ;)
Nie można cię zwolnić z pracy, prawo pracy chroni ciężarne. No chyba, że grozi ci dyscyplinarka, ale nie daje się jej za sam fakt niepowiedzenia o ciąży.

2005 :), 2007 :), 2014 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umowa na czas określony nie może ulec rozwiązaniu, gdyby w dniu rozwiązania pracownica zatrudniona na podstawie tej umowy była po 3 miesiącu ciąży. Taka umowa ulegnie z mocy prawa przedłużeniu do dnia porodu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli pracodawca umie liczyć to szybko domyśli się, że wiedziałaś o ciąży przy podpisywaniu umowy. Większość kobiet nie informuje pracodawcy na samym początku ciąży, chyba, że praca jest w warunkach zagrażających ciąży lub są jakieś kłopoty i idą na zwolnienie. A na jaki okres dostaniesz umowę? W ogóle chcesz pracować?

Z. 2011, J. 2014

Przepraszam za brak polskich liter - mam stara klawiature i alt mi nie zawsze działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pracowałam w ciąży do prawie 8 miesiąca. Dobrze znosiłam całą ciąże, a pracę mam siedzącą za biurkiem także nie było żadnych problemów. Dużym plusem także było to, że część zadań mogłam wykonywać zdalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że pracodawca i tak się domyśli, że wiedziałaś o ciąży w momencie zawierania umowy. Może nie mów mu już teraz, ale nie zwlekaj też z byt długo. I przemyśl dobrze, jak powiedzieć to 'zgrabnie', aby nie pozostawić pola do jakiś negatywnych reakcji :) Ludzie są niestety różni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi