Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Ulla

Zdrowe koktajle

Rekomendowane odpowiedzi

Dziewczyny ja z uwagi na czas w ferie postanowiłam na stałe wprowadzić do naszego dziennego menu pożywny i zdrowy koktajl. Próbuję różnych kombinacji i poszukuję swoich smaków. A czy wy też lubicie koktajle i może macie jakieś sprawdzone przepisy?

http://www.suwaczki.com/tickers/w5wq3e5en5kuzrs6.png

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5eqgubclqa.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 0000

bardzo fajny jest koktajl szpinak, pietruszka,banan, sok z pomarancza, sok z jabłka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uwielbiam: banan+kiwi+grejpfrut (tylko bez białych błonek ;) wszystko blenduje z dodatkiem maślanki albo jogurtu naturalnego, czasem dodaje jakiś słonecznik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Lidia emerytka

Ja dodaje ok 1,5 cm imbiru kiwi banana jabłko i szpinak lub to co akurat jest pod ręką. Ale imbir zawsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zimowe dni polecam koktajle z imbirem i chili. Świetnie rozgrzewają, choć może nie dla dzieci. Poza tym standardowo jabłka, banany i coś zielonego, ja lubię szpinak. Jako zdrowe dodatki siemię lniane, nasiona chia itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość baretka

Z koktajlami da się eksperymentować jak z sałatkami, cokolwiek się ma zawsze można spróbować dołożyć, a nóż wyjdzie smaczne? Mi tak wyszedł pyszny koktajl z marchewki, buraka, cytryny i selera. Przy mojej wielofunkcyjnej wyciskarce [reklama usunięta] nie mam ograniczeń, wszystko wolonymi obrotami zgniecie. Słyszałam, że bardzo dobre są koktajle z dodatkiem jarmużu i muszę to sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój synek nie przepada za mlekiem ani za tradycyjną owsianką, więc żeby mu trochę więcej tego nabiału przemycić robimy koktajl z jogurtu naturalnego, np. banana, kiwi, gruszki (owoce dowolne co kto lubi), no i do tego namoczone wcześniej w wodzie płatki owsiane górskie. Płatki z owocami miksuję i dodaję jogurt, czasami dosładzam miodem. Wychodzi dość gęsty, ale mały taki lubi, można też dolać mleka, wtedy jest bardziej do picia a nie do jedzenia łyżeczką :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bardzo lubię koktajl z mleka, banana z dodatkiem wiórków kokosowych i płatków migdałowych i troszkę miodu jeszcze dodaję. To wszystko oczywiście zblendowane. Polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Estenka

Też od jakiegoś czasu pije coraz wiecej koktajli, z którymi można eksperymentować i są naprawde świetne! Wykorzystuje do tego wyciskarke... sok z wyciskarki różni się od napoju z blendera czy sokowirówki. Sokowirówka i blender utlenia napój, pozbawia go dużej części witamin i wartości odżywczych. Poza tym nie radzi sobie z wieloma warzywami czy owocami. Wyciskarka przyrządzi soki i koktajle z takich produktów jak np. liście szpinaku, jarmużu, sałaty i ziół typu pietruszka, bazylia, mięta, z którymi nie poradzi sobie żadna sokowirówka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość melka11

uwielbiam koktajle, ale przyznam szczerze, że raczej w sezonie letnim... na zimowe dni mogę wam polecić zupę z jarmużu - moje ostatnie odkrycie, bomba witaminowa!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jablkowska

melka11- podasz przepisik? sama bym coś pokombinowała z jarmużem bo wiem że jest bardzo zdrowy a jakos pomyłów brak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość melka11

generlanie pod hasłem jarmuż znajdziesz sporo zup i koktajli na tej bazie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mertia

Dzięki za ten przepis, bo akurat zalega mi w lodówce jarmuż i nie wiedziałam co z nim zrobić. Dzisiaj były chipsy, swoją drogą, też polecam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi