Skocz do zawartości
Forum

Jak zrobić tort z masą cukrową?


Gość Gośkaa

Rekomendowane odpowiedzi

masę cukrową można kupić w sklepie supermarkecie ew zamówić w cukierni,
ew tutaj znalazłam przepis z którego korzysta moja koleżanka
Składniki:

750 - 800 g cukru pudru, przesianego
100 g glukozy w płynie lub w proszku
4 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny
30 ml wody jeśli używamy glukozy w płynie lub 70 ml - jeśli glukozy w proszku
3 łyżeczki 'Planty' (opcjonalnie)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, cytrynowego, migdałowego itp.
Żelatynę w proszku zalać wodą z przepisu, odłożyć na 10 minut do napęcznienia.

Po tym czasie podgrzać na palniku o małej mocy lub w kuchence mikrofalowej. Podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Uwaga: nie można doprowadzić do wrzenia, żelatyna straci swoje właściwości żelujące (dlatego bezpieczniej jest podgrzewać żelatynę nad parą wodną). Dodać glukozę, następnie Plantę, wymieszać i kiedy Planta zacznie się topić zdjąć z palnika, wymieszać, pozostawić do przestudzenia.

Przestudzoną, ale nie steżałą żelatynę umieścić w misie miksera (nie jest to konieczne, masę można wyrabiać ręcznie). Dodać ekstrakt waniliowy, następnie dodawać cukier puder, w kilku turach i ucierając. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego na najniższych obrotach miksera. Pod koniec wyrabiania przenieść masę na stolnicę i dokończyć wyrabianie. Kiedy masa będzie już zwarta, plastyczna i przestanie się kleić przestać dodawać cukier puder, nie jest konieczne zużycie całych 800 g (dużo zależy od jakości cukru pudru!). Powstała masa powinna mieć konsystencję plasteliny, może jeszcze się kleić, lecz dodatek nadmiernej ilości cukru pudru może spowodować kruszenie się masy.

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...