Skocz do zawartości
Forum

barszcz kiszony


Tasik

Rekomendowane odpowiedzi

2 kilo buraków
seler
2 duże marchewki
duża pietruszka
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
ze 2-4 ząbki czosnku
nieduży korzeń chrzanu
wszystko obierasz, kroisz jak popadnie, układasz w garze i zalewasz ciepłą przegotowaną, lekko osoloną wodą. Na wierzch kładziesz piętkę z chleba, koniecznie robionego na zakwasie.
Ważne by to zrobić w czymś działającym na zasadzie dymiona - żeby powietrze mogło uchodzić, ale nie dostawać się do środka, bo wtedy barszcz spleśnieje. Najlepiej w takim specjalnych glinianym garze z rowkiem na wodę przy zamknięciu pokrywki. Ja robię w beczce glinianej, przykrywam gazą i pokrywką zostawiając ciut szczelinkę. Nasz kisi się już dwa tygodnie.
Na wigilię mieszam go z wywarem grzybowym i warzywnym. Podgrzewam prawie do zagotowania, ale nie do zawrzenia, bo straci kolor. Doprawiam solą i dużą ilością pieprzu, dodaję też trochę startego korzenia chrzanu.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...