Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Redakcja

Konkurs: "Zdrowe słodkości"

Rekomendowane odpowiedzi

Za tydzień Tłusty Czwartek! A w Tłusty Czwartek nie może zabraknąć oczywiście samych pyszności!
Każda mama planuje na ten dzień coś specjalnego dla swoich pociech - domowe pączuszki, faworki i inne specjały zagoszczą na stołach i rozweselą buzie najmłodszych.
Warto jednak pamiętać, aby te pyszności były nie tylko smaczne, ale i zdrowe (na tyle ile jest to możliwe ;-) )

Zapraszamy więc wszystkie Mamy i Dzieci do konkursu
ZDROWE SŁODKOŚCI!

WPISZ W WĄTKU KONKURSOWYM SWÓJ PRZEPIS NA TŁUSTOCZWARTKOWY SPECJAŁ.
MILE WIDZIANE ZDJĘCIA!

5 najciekawszych przepisów nagrodzimy książkami
dr Joel Fuhrman
"Zdrowe dzieciaki. Jak odżywiać dzieci, by były odporne na choroby":
http://kontoredakcyjne.strefa.pl/zdrowedzieciakiokladka.jpeg

Na przepisy czekamy do 25 lutego 2014r. do północy.
Wyniki ogłosimy do 27 lutego 2014r.

Regulamin konkursu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Bułeczki z jagodami

Składniki:
paczka drożdży
350g mąki
50g masła
100 ml ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
1 jajko
½ kg jagód
1 jajko do posmarowania bułeczek
kawałek margaryny do posmarowania blachy

Wykonanie:
Drożdże rozpuść w mleku, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aż zaczyn podrośnie.
Następnie należy umyć jagody i dobrze je odsączyć.
Pozostałą mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem dodając pokrojone masło,wbić jajko i wlać rozczyn.
Następnie należy ręką wyrobić ciasto i przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Ciasto podzielić na 12 kawałków. Z każdego kawałka robię placuszek, na środek nakładam 2 łyżeczki jagód i robię kulkę.
Blachę do pieczenia smaruję margaryną Nakładam kulki obok siebie i pozostawiam ponownie do wyrośnięcia na 30minut.
Wierzch bułeczek smaruję za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i posypuję kruszonką.
Bułeczki piekę 30 minut w 180 stopni.

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8261.jpg


http://www.suwaczki.com/tickers/bfareepd9xnhhr2v.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

GNIAZDKA:)
200ml wody
100g mąki, przesianej
50g masła
2 jajka
1 żółtko
olej do głębokiego smażenia
na lukier:
cukier puder, przesiany
sok z cytryny
kilka kropel esencji waniliowej

Sposób przyrządzenia
W rondlu zagotuj wodę z masłem i solą, a następnie dodaj szybkim ruchem przesianą mąkę i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa będzie jednolita i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Masę dobrze ostudy, a następnie przełóż do miski miksera, lekko wymieszaj i dodawaj kolejno jajka oraz żółtko, mieszając na lekkich obrotach. Wymieszaj na jednolitą masę.

Potnij papier do pieczenia na 10cm kwadraty i wysmaruj je olejem lub masłem. Możesz też najpierw nałozyć ciasto, a potem wyciać. W szerokim garnku rozgrzej olej do około 170 stopni. Na każdy kwadrat wyciskaj z rękawa cukierniczego masę w kształcie koła o średnicy 5-6 cm. Można wyciskać cieńsze lub grubsze kółka. Chociaż ja wolę te grubsze, bo wychodzą pulchniejsze.

Układaj krążki papierem do góry na rozgrzany olej i odczekaj, aż papier się odklei (ja sobie zaginam jeden z rogów, aby mi było łatwiej kontrolować papier). Potrwa to może z minutę. Papier powinien się lekko odkleić. Radzę jednak nie odrywać ciasta od papieru (chyba, że to konieczne, a pączek się pali), bo pączek może nie urosnąć. Kiedy się lekko zarumieni, odwróć i dalej smaż, aż nabierze odpowiedniego koloru. Ja je obracam ze 2 razy i pozwalam im nieco popękać. Odsącz na papierowym ręczniku lub ścierce. Polukruj i można jeść.

Lukier:

Cukier puder wymieszaj z kilka kroplami esencji waniliowej i sokiem z cytryny. Proporcje takie, aby lukier był gęsty, lecz łatwy do rozsmarowania. Posmaruj nim pączki i pozwól wyschnąć, jeśli dasz radę.

Smacznego!

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8275.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Tłusty czwartek ma to do siebie ze chyba nikt tego dnia nie liczy kalorii u nas obowiązkowo są faworki i różyczki karnawałowe

ciasto na faworki
1 szklanka mąki
3 żółtka
5 łyżek 18% śmietany
1 łyżka spirytusu
konfitura malina

Zagniatam ciasto z wszystkich składników a następnie "bije" je wałkiem ok 10 minut. Wałkuję duży cienki placek i wykrawam faworki. W przypadku różyczek wykrawam koła o trzech różnych wielkościach i nadcinam ich boki, potem nakładam trzy koła jedno na drugim i przyciskam po środku palcem.
faworki i różyczki smarze na głębokim oleju po obu stronach. Po wystudzeniu posypuje cukrem pudrem, w środek różyczek wkładam konfiturę malinową .
PYCHA !!!

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8282.jpg

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8283.jpg

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8284.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

U nas zdrowo tłustoczwartkowo w roli głównej pyszny i zdrowy sernik serduszkowy. Oto przepis:
Sernik Czarno-biały

Ciasto kruche
35dkg mąki
0,5szkl cukru
2 łyżki śmietany
17dkag. margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao

Składniki wkładamy do miski i rozdrabniamy mieszając i zagniatając. Końcowy efekt to czarna kruszonka którą wkładamy do lodówki.

Masa serowa
1 kg zmielonego twarogu
6 jaj
17dkg roztopionego masła
1 szkl. cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szkl mleka
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy. Żółtka z cukrem ucieramy na puch dodajemy masło i miksujemy. Po troszeczku dodajemy twaróg, mąkę i w miarę potrzeb mleko. Na koniec dodajemy ubite białka Całość musi mieć konsystencję świeżego budyniu

Na blaszce wysypujemy część kruszonki na to ciasto serowe i na wierzch resztę kruszonki. Pieczemy ok 1-1,5 godz w 150st.C bez termoobiegu -tak żeby nie wysechł.

Zdobimy serniczek odrobiną miłości

Przynajmniej nie mam wyrzutów sumienia w końcu to 254 kcal. a nie 414 kcal. A i w serniczku mamy 12g zdrowego białka. Koniec marudzenia ja wolę zdrowiej zjeść niż później katować się na siłowni :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Przepyszne, pulchne pączki... których smakiem delektuje się cała rodzina w tłusty czwartek każdego roku :)

Składniki :

1 margaryna
4 jaja
4 łyżki cukru
10 dag drożdży
2 szklanki ciepłego mleka
1 kg mąki
1 kieliszek spirytusu

Sposób przygotowania:

1. Margarynę, jaja i cukier zmiksować.

2. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.

3. Do rozpuszczonych drożdży dodać zmiksowane składniki, mąkę spirytus. Zagnieść ciasto.

4. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.

5. Odrywać po kawałku ciasta i formować pączki. Pozostawić na ok 15 min do wyrośnięcia.

6. Jak podrosną smażyć.

7. Po usmażeniu, jak chwilę przestygną nadziewać nadzieniem wedle uznania. Polecam marmoladę różaną ;)

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8313.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Oponki robię, gdy tylko ja lub ktokolwiek z rodziny ma na nie ochotę. Robi się je szybko i są idealne na poczęstunek :)

Składniki:

0,5 kg sera mielonego
0,5 kg mąki
0,5 margaryny
1 szklanka cukru pudru
3 całe jaja
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka octu

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto.

2. Ciasto rozwałkować na placek grubości 1-1,5 cm i wykrawać szklanką krążki, w środku zrobić małe kółeczka np. korkiem z butelki.

3. Smażyć na oleju na zloty kolor.

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8314.jpg

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8315.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Oto nasze ukochane mini pączusie serowe :)
Są obowiązkowe na Tłusty Czwartek i nie tylko. Robi się, je ekspresowo i niestety w takim też tempie znikają:)
Polecam !!

Składniki
125g deserku waniliowego lub serka waniliowego homogenizowanego

200g mąki (czubata szklanka)

2 jajka średnie

2 łyżki cukru zwykłego lub z prawdziwą wanilią

sól na czubku łyżeczki

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

olej do smażenia

Jajka roztrzep z cukrem, następnie z deserkiem waniliowym (w moim przypadku najlepiej sprawdza się deserek firmy Jana) i solą, na koniec z mąką pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę na ciasteczka można po prostu zmiksować lub mieszać składniki ubijaczką do piany, a po dodaniu mąki widelcem.

Za pomocą dwóch łyżeczek do herbaty zsuń do rozgrzanego oleju małe porcje masy. Smaż na niezbyt dużym ogniu przez kilka minut na złoto. Ciasto podczas smażenia puchnie i nabiera niemal idealnie okrągłego kształtu. Kuleczek nie trzeba obracać podczas smażenia, robią to same, kilkukrotnie.

Usmażone kuleczki można osączyć na papierowym ręczniku, ale nie jest to konieczne, ponieważ prawie nie chłoną tłuszczu. Po ostudzeniu warto nadziać je powidłami śliwkowymi. Jeśli nie masz szprycy cukierniczej o odpowiedniej końcówce, po prostu podaj mini pączusie posypane cukrem pudrem, a obok postaw salaterkę z powidłami i łyżeczki.

Dzieci je kochają!!!

Smacznego!!!

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8345.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Dziewczyny, ale pyszności, ślinka cieknie, a do tłustego czwartku jeszcze kilka dni :)

Ja proponuje nasz dzisiejszy wypiek - ROGALIKI DROŻDŻOWE z NADZIENIEM. Niektórzy uważają je za pracochłonny wypiek, ale w pracach mogą uczestniczyć dzieciaki dla których to znakomita frajda:)

Składniki:

50 g drożdży
pól szklanka ciepłego(nie gorącego)mleka
1 łyżek cukru
3 szklanki mąka
1 jajka
1 kostka margaryny
konfitura do nadziewania
cukier puder lub roztrzepane jajko do smarowania rożków

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy cukier oraz drożdże. Wszystko mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na kilkanaście minut, aby drożdże wyrosły. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko oraz letnią, roztopioną margarynę, mieszamy i dodajemy zaczyn drożdżowy.
Zagniatamy wszystko, aby ciasto się nie kleiło do rąk (ewentualnie dodajemy mąki), ale było miękkie i wilgotne.
Całość wkładamy na około godzinę do zamrażalki (tę część najbardziej lubię, bo można w między czasie wypić kawę:)

Ciasto wyrobić jeszcze i podzielić na kilka części. Każdą część wałkować na okrągły placek o grubości 2-3 minimetrów. Każdy placek dzielić na 8 trójkątów-foto.
Na końcu każdego trójkąta kłaść pół łyżeczki konfitury, zwijać i szczelnie ściskać rogi. Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem.

Piec w temperaturze ok. 175 stopni C przez ok. 10 minut na złoty kolor (długość pieczenia zależy od piekarnika) - trzeba patrzeć na kolor rożków. Po przestudzeniu posypałam cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!
U nas niestety już zjedzone ;)

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8350.jpg

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8351.jpg

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8352.jpg

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8353.jpg

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8354.jpg


http://www.suwaczki.com/tickers/relgha00pg75am1j.png
http://www.suwaczki.com/tickers/relgx1hp8osklq3k.png
http://www.suwaczki.com/tickers/relghdge7w947kii.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Małpi chlebek

Ten małpi chlebek jest dużo zdrowszy od pączków a równie pyszny!

Składniki: 500g mąki, 25g drożdży, 80g cukru pudru, 300ml mleka, 90g masła, 1łyżeczka soli, cynamon.

Przepis: Wyrobić drożdże w mleku, zmieszać suche składniki, stopić masło; do suchych dodać drożdże, wyrobić; dodać połowę masła, wyrobić; odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik na 180°C, a ciasto podzielić na 8 kulek. Kulki obtaczać w maśle i posypać cynamonem (można też cynamon zmieszać z cukrem i w tym obtaczać, ale dzieciom i ich mamom ;) tyle cukru nie potrzebne). Ułożyć kulki w formie z kominkiem i piec ok 25min. Gotowe.

Takie ciasto jest już całkiem zdrowe, ale można je jeszcze ulepszyć!!

Z ostudzonego ciasta wyjmujemy kawałek i kroimy na kromki. W kromkach foremką wycinamy ciasteczko np. kotka. Ciastko smarujemy niskosłodzonym dżemem truskawkowym a do tego pyszne listki melisy które nadają cytrynową nutę! (i umieszczają kotka w puszczy) Superzdrowe i superpysznościowe!

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8355.jpg

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8356.jpg

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8357.jpg

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8358.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

A ja proponuję przepis z kaszką manną, by najmłodsi domownicy mogli skosztować, choć okruszek.
Ten specjał ujął mnie, jeszcze za czasów studenckich, na domówce u znajomych. Ja zmodyfikowałam ilość cukru. Wykonanie jest szybkie, dzieci chętnie włączają się do przygotowania. Mi w małej blaszce wychodzi 20 kawałków. Na większej blaszce (ok 24 kawałki) ciasto jest po prostu cieńsze ;)

STEFANIA

Składniki:
1 margaryna
3 szklanki mleka
1/2 (lub 1/4 ) szklanka cukru (jak kto lubi, wg oryginału było 3/4)
1 cukier waniliowy
1 szklanka kaszki manny (ja używam błyskawicznej)
2 łyżki kakao
herbatniki (na spód blachy i na wierzch ciasta)
-->czekolada, orzechy (dekoracja)

Sposób przygotowania:
Margarynę roztopić w garnku na wolnym ogniu, wlać do niej mleko, dodać cukier, kakao oraz grysik. Wszystko razem ugotować szybko mieszając (szybko, gdy już wsypiemy kaszkę;) ).
Wcześniej przygotować blachę. Należy ją wyłożyć herbatnikami. Jeden, obok drugiego. Jeden herbatnik = jeden kawałek (jedna porcja).
Na tak przygotowaną blachę wylać zawartość garnka. Wyrównać masę łyżką. Na wierzch położyć herbatniki. I udekorować.
Ja proponuję zalać czekoladą (można zrobić wg przepisu własnego, lub stopić czekoladę, ja stopiłam jedną mleczną czekoladę + jeden zalegający czekoladowy Mikołaj. Następnie na każdym kawałku kładę pół orzecha. Można również ozdobić posypką. Z okazji tej zabawy, nieco zmieniłam dekorację;)

POLECAM i życzę SMACZNEGO !

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8368.jpg

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8369.jpg

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8370.jpg

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8371.jpg

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8372.jpg

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8373.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Przesmacznie polecam Przysmak ryżowy z prażonymi migdałami. :)

Skład: 400ml odtłuszczonego mleka, 20g cukru pudru, 40g ryżu, 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej, pół łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 łyżki blanszowanych migdałów (bez skórki), 1 łyżeczka brązowego cukru.

Wykon: mleko wlewamy do średniego garnka, dosypujemy cukier puder. Podgrzewamy na średnim ogniu i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodajemy ryż, skórkę pomarańczową i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i od razu zmniejszamy ogień do minimum. Od czasu do czasu mieszając, gotujemy 45 minut. Gdy danie jest już kremowe, a ryż miękki, dodajemy ekstrakt waniliowy. Potem zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy na 3 minutki. Rozgrzewamy piekarnik.
W tym czasie na patelni podprażamy migdały na średnim ogniu. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią (a co!) :) . Uprażone migdały drobno siekamy. Ryż przekładamy do np. filiżanek i posypujemy posiekanymi migdałami i brązowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy, by cukier się rozpuścił.

Uszka się trzęsą i dzieci jedzą ryż!!! :)

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8375.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

W tłusty czwartek z radością burczą łakome brzuszki,
To święto dla podniebienia, potwierdzają moje 2 łakomczuszki.
Bo gdy luty się kończy i cała rodzina do stołu zasiada,
Wpada rodzina i gotowa tłustoczwartkowa biesiada.
U nas tradycyjnie pączki i faworki,
Dzieciaczkom już napływa ślinka na jęzorki.
Podam przepis na faworki, u nas co roku w domu goszczą,
udają się ZAWSZE, inni mi nawet trochę zazdroszczą.
Uwaga. Gotowi? Przepis podaję, schować się mogą cukiernie i podobne lokaje;)

100 gr drożdży (świeżych)
1/2 kg mąki
3 jajka
5 łyżek kwaśnej śmietany
5 łyżek spirytusu
Olej
Cukier puder
Cukier waniliowy
Bibułka do odsączenia

Drożdże, trochę mleka, łyżka mąki, cukru – bo najpierw trza zaczyn sporządzić
Zresztą sami pewnie wiecie, tu wam nie będę rządzić.
Gdy już wyrośnie ładnie tak jak trzeba,
Tiaaaa., trzeba niestety czekać,
Lepiej drożdży nie pospieszać.
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać jaja i śmietanę,
Nie, na tym nie poprzestanę,
Jeszcze spirytus, cukru waniliowego łyżeczkę
No i zaczyn, trza dobrze wyrobić ciasto, mocno powtarzam, nie troszeczkę.
Potem znów czeka aż ‘wyrośnie’
A potem już tylko rozwałkować, kroić paseczki, można prosto, można ukośnie.
Nożem albo radełkiem.
(W kuchni można się schronić przed głodnych dzieci zgiełkiem)
Wrzucać na olej rozgrzany, trzymać do zrumienienia
(Gdy już prawie koniec wchodzą dzieci (skąd wiedzą kiedy???) a buźka im się rozpromienia…!)
Położy na bibułkę / papier śniadaniowy, nadmiar tłuszczu spłynie,
Posypać cukrem waniliowym z cukrem pudrem (Tu mąż nawet już przełyka ślinę)

I faworki gotowe. Faworki vel. Chrust, zwał jak zwał,
Ważne że dla mojej rodzinki taki chruścik to tłustoczwartkowy ideał.
Życzę smacznego. Zdjęć nie dołączam, bo zrobić nie zdążyłam,
Faworki w brzuszkach zniknęły, ostały się pączki, przy nich dopiero aparat pochwyciłam!

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8380.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Racuszki
Składniki
2 szklanki mąki
2 serki waniliowe homogenizowane (po 150g np danio.)
2 jajka
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do potrzepania
olej do smażenia

Do miski wsypujemy mąkę ( dobrze by było aby wcześniej ją przesiać przez sitko), serki , jajka, proszek do pieczenia, śmietanę i odrobinę soli. Wszystko musimy dokładnie wymieszać. Rozgrzewamy tłuszcz w garnku. Nakładamy ciasto na łyżeczkę i zanurzamy w tłuszczu. Smażymy aż do zrumienienia. Na samym końcu potrzepujemy cukrem pudrem.

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8381.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

nikawa
A ja proponuję przepis z kaszką manną, by najmłodsi domownicy mogli skosztować, choć okruszek.
Ten specjał ujął mnie, jeszcze za czasów studenckich, na domówce u znajomych. Ja zmodyfikowałam ilość cukru. Wykonanie jest szybkie, dzieci chętnie włączają się do przygotowania. Mi w małej blaszce wychodzi 20 kawałków. Na większej blaszce (ok 24 kawałki) ciasto jest po prostu cieńsze ;)

STEFANIA

Składniki:
1 margaryna
3 szklanki mleka
1/2 (lub 1/4 ) szklanka cukru (jak kto lubi, wg oryginału było 3/4)
1 cukier waniliowy
1 szklanka kaszki manny (ja używam błyskawicznej)
2 łyżki kakao
herbatniki (na spód blachy i na wierzch ciasta)
-->czekolada, orzechy (dekoracja)

Sposób przygotowania:
Margarynę roztopić w garnku na wolnym ogniu, wlać do niej mleko, dodać cukier, kakao oraz grysik. Wszystko razem ugotować szybko mieszając (szybko, gdy już wsypiemy kaszkę;) ).
Wcześniej przygotować blachę. Należy ją wyłożyć herbatnikami. Jeden, obok drugiego. Jeden herbatnik = jeden kawałek (jedna porcja).
Na tak przygotowaną blachę wylać zawartość garnka. Wyrównać masę łyżką. Na wierzch położyć herbatniki. I udekorować.
Ja proponuję zalać czekoladą (można zrobić wg przepisu własnego, lub stopić czekoladę, ja stopiłam jedną mleczną czekoladę + jeden zalegający czekoladowy Mikołaj. Następnie na każdym kawałku kładę pół orzecha. Można również ozdobić posypką. Z okazji tej zabawy, nieco zmieniłam dekorację;)

POLECAM i życzę SMACZNEGO !


nikawa jeżeli nie masz nic przeciwko w weekend robię z twojego przepisu


http://www.suwaczki.com/tickers/w5wq3e5en5kuzrs6.png

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5eqgubclqa.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Absolutnie brak przeciwwskazań. Właściwie po co czekać do weekendu ;) To tylko jeszcze dopiszę, że ja te całą masę gotuje mieszając ubijaczką do jajek, taką "okrągłą", żeby nie było grudek. Łyżką też się da pomału wsypując grysik. Ja pomału dochodziłam do tego swojego idealnego wykonania. Za pierwszym razem od razu do margaryny dolałam mleka (przez, co dłużej margaryna się topiła; teraz ewentualnie na początku wlewam do margaryny pół szklanki mleka, po roztopieniu pozostałe mleko) i całą resztę razem wsypałam, bez żadnego odstępu czasowego, ale wtedy, to mi się robiły grudki.
Ostatnio dałam tylko dwie łyżeczki kakao (najlepsze ZWYKŁE, holenderskie).
Daj znać, jak wrażenia.
SMACZNEGO :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Ciasteczka z orzechami i czekoladą- nasze domowe pieguski :)

Przepyszne pieguski, pieczemy je na tłusty czwartek ale i nie tylko, dlatego, że są smaczne i zdrowe... doskonale nadają się na drugie śniadanie:)

Składniki:

margaryna, 115g
cukier, 85g
jajko, 1szt.
mąka, 250g
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
soda, 1/4 łyżeczki
czekolada, 1 tabliczka
orzechy, 50g

Sposób wykonania:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, pokrojoną czekoladę i posiekane orzechy. Całość razem zagnieść, formować kulki wielkości orzecha i mocno spłaszczać. Piec w temp. 180 st. przez 10-12 min.

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8419.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

CIASTECZKA RÓŻYCZKI Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ !

I jeszcze jeden nasz tłustoczwartkowy wypiek dla całej rodziny... nawet jeszcze wystarczy dla sąsiadów naszych pyszności:)

Składniki:

1 margaryna palma z murzynkiem
1 szklanka cukru pudru
3 szklanki mąki
5 żółtek
można dodać 1 białko z jajka lepiej jest ciasto zwarte i nie rozchodzi się

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki zagnieść i włozyc do lodówki na około 1 godz.

2. Rozwalkować wycinać kółka literatka(szklanka za duża kieliszek za mały).

3. Układać kółka 5 sztuk aby lekko zachodziły na siebie .
Łączenia przygnieść palcem.

4. Nałożyć niewieka ilosc marmolady aby kazde kółeczko było posmarowane i zwijac lekko rulonik.

5. Taki rulonik przkrawamy na pól i wychodza dwie róże.

6.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie kazdej róży rozchylamy platki i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach aż do uzyskania złotego koloru.

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8421.jpg

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8422.jpg

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8423.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Supełki pomarańczowe czyli pączusie inaczej
Składniki:
50g masła lub margaryny (najlepiej lekko rozpuszczonej i przestudzonej)
3 małe jajka
150g cukru brązowego (ja dodałam 70g)
1 łyżeczka cukru waniliowego
starta skórka z jednej pomarańczy (pomarańcz uprzednio sparzyć wrzątkiem!!)
ok. 650g mąki pszennej + do podsypywania
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200ml mleka (temp. pokojowa)
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1Miękkie masło utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując dodać skórkę z pomarańczy.
2.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian z mlekiem do utartej masy, początkowo miksując, a jak masa stanie się gęsta to zagnieść ręką.
3.Ciasto podzielić, na posypanym mąką blacie, na 16 równych części.
4.Z każdej uformować wałek o długości ok.20- 25cm (nie dłuższy jednak niż 30cm) i zawinąć luźno węzełek. (Nie polecam formowania za długich wałków, ponieważ otrzymamy wtedy węzełki z długimi końcami, które usmażone mogą oderwać się od węzła).
5.Węzełki smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju, jak pączki, z obu stron na złoty kolor. (Ważne, aby dobrze usmażyły się w środku węzła, gdzie jest najwięcej ciasta). Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.
SMACZNEGO!!!!

Wg mnie to świetna alternatywa dla tradycyjnych Tłusto-czwartkowych słodkości. Dużym atutem węzełków jest ich ekspresowe wykonanie, prostota i rewelacyjny smak i ten pomarańczowy aromat.
Uwielbiam je robić z córcią która pomaga już nie tylko przy mieszaniu mąki ale sama wałkuje węże do supełków.

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8426.jpg

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8427.jpg


http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

ROGALIKI:

Jesteśmy smakoszami więc dużo pieczemy:) Rogaliki również znajdują się w programie tłustoczwartkowym ;)

Składniki:

1 kg mąki
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
4 jajka
5 łyżek cukru pudru
2 kostki margaryny
10 dag drożdży

Sposób wykonania:

1. Zagnieść ciasto.
2. Włożyć do lodówki na 2 h.
3. Kroić w trójkąty, smarować marmoladą i zawijać rogaliki.
4. Po ułożeniu na blasze niech troszkę poleżą przed włożeniem do piekarnika, najlepiej w ciepłym miejscu aby podrosły.
5. Smarujemy po wierzchu żółtkiem.
6. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor.

Najlepiej smakują ciepłe!!!;)

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8439.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

W nawiązaniu do konkursu "zdrowe słodkości" przesyłam nasz zdrowy tort bezowy. Moja rodzinka za pączkami nie przepada, więc ich nie jemy (ja dla tradycji zjem jednego w Tłusty Czwartek). Za to uwielbiamy tort bezowy!
przepis:
na ciasto bezowe (2 placki):
8-10 białek, które musimy ubić i kolejno dodajemy
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
- 2 łyżeczki zimnej wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Blachę posmarować olejem i pieczemy w 150 stopniach przez 70 min.
Masa:
500 ml 30% śmietany (należy ubić) następnie dodajemy
serek mascarpone (1 opakowanie 200 lub 250 g) i
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie płatków migdałowych (należy uprażyć)
orzechy włoskie
oraz mus owocowy (najlepiej truskawkowy lub malinowy) do polania
Na jeden placek nakładamy 3/4 masy i orzechy włoskie, następnie drugi placek, który smarujemy pozostałą masą i na wierzch posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Każdy kawałek tortu polewamy musem owocowym. SMACZNEGO!!!!!!

monthly_2014_02/konkurs-zdrowe-slodkosci_8441.jpg


http://www.suwaczek.pl/cache/c26b8b8a35.png

http://www.suwaczek.pl/cache/7883a985c6.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Przepis na kruche babeczki z dodatkami....do wyboru...:)

Składniki:

300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
sól

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem. Wsypać cukier, wbić żółtka, posiekać.
Zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3–4 mm, przenieść na wałku i nałożyć na ustawione obok siebie, posmarowane cienko masłem, foremki. Przycisnąć wałek i odciąć nadmiar ciasta. Docisnąć ciasto dłonią do dna i brzegów foremek.
Skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i nakryć następne foremki. Ciasto na dnie foremek nakłuć widelcem, wyłożyć folią aluminiową.
Piec 8–12 minut w temperaturze 200°C.
Ostudzone babeczki wyjąć z foremek, napełnić wybranym nadzieniem.
Dobra rada. Jeżeli babeczki mają być znów wypiekane z nadzieniem, to pierwszy raz pieczemy je około 8 minut-wtedy już są zarumienione.
Z kruchego ciasta możemy wypiekać różne ciastka zależnie od kształtu foremek, np. czółenka, łódeczki, tartaletki.
Można dodać nadzienie i piec po raz drugi lub bez powtórnego wypiekania piec około 12 minut i napełnić dowolnymi, świeżymi owocami, musem, galaretką, bitą śmietaną, konfiturami lub dowolnym kremem czy budyniem. Można wybrać to, co się lubi najbardziej.
Na zdjęciu babeczki napełnione serkiem.
Można też zapiec je z białym serkiem twarogowym. Wtedy dodajemy do serka trochę cukru i śmietany, wymieszamy i zapiekamy.
Moje dziewczynki bardzo lubią babeczki z truskawkami, by im zrobić frajdę zamrażam je pojedynczo, a potem zimą mogę wykorzystać.
Polecam, szczególnie z owocami są pełne witamin.
Trochę słodkości, ale jednak zdrowych...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...