Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
domi81

Przepisy na coś z niczego - czyli nie marnujemy żywności w domu

Rekomendowane odpowiedzi

Grzanki do zupy-czerstwy chleb w kosteczkę na blachę i piec około 15 min w termoobiegu (bez tłuszczu!), aż do zezlocenia. Ostudzic przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wytrzymują nawet 3 tygodnie (dłużej się u mnie nie uchowaja)! W końcu w tej wersji to juz sucharki :D

Grzanki do mleka dla maluchów- czerstwą chałkę potraktować jak wyżej, wystarczy 10 minut.

Pyszna zupa- wystarczy 1 chochla fasolki po bretońsku! -U mnie rzadko zostaje-chyba,że schowam przed mężem ;) tyle dużych ziemniaków ilu członków rodziny, dodatkowo marchew i pietruszke. Wszystko w kostkę i do gara, ugotować do miękkości, dodać fasolkę, doprawić, pogotowac jeszcze chwilkę. Można zrobić delikatną zasmażke, a całość ugotować na mięsnym wywarze, ale to nie jest konieczne.

Ugotowane warzywa z rosołu i kawałek rosolowego mięsa to po zmiksowaniu świetny farsz np. Na paszteciki.

Dzieci jedzą jabluszka? Jedzą! A mamy skórki obierają? Pewnie tak... To niech mamy skórki suszą, a jak będzie ich spora garść to na kompot dla maluszka i dla zdrowia jego brzuszka :)

Gdy piekę kurczaka w piecyku, to po upieczeniu zlewam to co się z niego wytopi, studzę i zlewam w woreczki do lodu. Świetne jako domowe kostki rosołowe do zup i sosów.

Nadmiar ugotowanego ryżu mieszam z cynamonem i rodzynkami i podaje polany... zaledwie nieco płynniejszym budyniem waniliowym, jako deser.

Nadmiar ugotowane go czy upieczonego mięsa mroże, a gdy się uzbiera dość sporo robię farsz na pierogi.

Nadmiar makaronu odsmażam na patelce z jajkiem lub wędliną.
Na niewypitym przez dzieci kubusiu gotuje kisiel, zagęszczając go tylko mąką ziemniaczaną.

Z resztek warzyw, makaronu i ziemniaków czatuje zapiekanki.

Zgłodniałam okrutnie. Obym w nocy nie lunatykowała do kuchni ;)


http://suwaczki.maluchy.pl/li-70301.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-70299.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nauzyka ja też uważam że najprostsze przepisy są najsmaczniejsze
wczoraj usmażyłam na patelni czerstwy chlebek, posmarowałam tylko masłem moja Julia zajadała się aż "uszy się trzęsły" :D gdzie normalnie chleba do buzi nie bierze


http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Domi u nas też taki chlebek sie sprawdza, ja robię tak, że kroję w kawałeczki i jest do zupki, jako grzanki, albo chlebek obtaczam w rozbitym jajku i też dzieciom smakuje (chleb w jajku to dla mnie smak z dzieciństwa:))

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ze skarbczyka mojej ciotki.
1. Gdy zostanie ci resztka zupy pomidorowej/grzybowej/pieczarkowej, zrób zasmażkę z 1 łyżki mąki i dodaj do gotującej się "resztki"- będzie dodatek w postaci sosu do II dania
2. Marchewka/korzeń selera/pietruszki z rosołu mogą wzbogacić ubite z łyżką masła ziemniaki tworząc zdrowe ( i kolorowe-marchewka!) purre - ja dodatkowo polecam dodać do niego mielony kolorowy pieprz i posiekany koperek, by nadać puree wyrazistości.

Moje:
3. Niedojedzony przez dziecko jogurt można "odnowić"
wrzucając do niego jagody lub maliny (najlepiej zw słoiczka) i podać go maluszkowi na II śniadanie w połówce jabłka lup jako dip do długich biszkoptów.


http://suwaczki.maluchy.pl/li-70301.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-70299.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

domi81 - ja robię wersję odsmażanego chleba wzbogaconą troszkę, mianowicie obtoczone kromki w jajku roztrzepanym i na patelnię. Chlebek robi się niesamowicie miękki i puszysty - mąż uwielbia :-)


http://fajnamama.pl/suwaczki/113th86.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/94iwl9o.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bettyy
Marg - Na patelni podsmażam cebulę drobno pokrojoną ,dodaję ziemniaki ,ostatnio dodałam pokrojoną w plasterki cukinię ,posiekaną pietruszkę ,i wlałam na to rozkłócone 4 jajka posoliłam odrobinę i pieprzu też i smaże do tej pory aż się zetną .My się takimi omlecikami zajadamy często

też lubię :)


http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ala1986
domi81 - ja robię wersję odsmażanego chleba wzbogaconą troszkę, mianowicie obtoczone kromki w jajku roztrzepanym i na patelnię. Chlebek robi się niesamowicie miękki i puszysty - mąż uwielbia :-)

muszę spróbować


http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

fajny temat i przydatny :) u nas jak zostaną cale ziemniaki ugotowane to na drugi dzień kroimy w plasterki na blaszkę i posypuję przyprawami i piekę na rumiano pyszne do mięska i surówki a jak mam ugniecione to albo kluski śląskie albo wieczorem odgrzewam z cebulką ,natomiast z ryżu czy makaronu robię zapiekanki lub ugotowany makaron na patelnię do tego zioła i jajko wbijam i tak smażę do ścięcia jajek (można tez dodać pieczarki lub kiełbaskę ) albo tez robię szybką sałatkę z makaronu +szynka+ser+ulubione warzywa +majonez ,z chleba robimy grzanki do zupy lub kromki chleba maczam w jajku i bułce tartej obsmażam z jednej strony obracam kładę plaster sera żółtego i smażę na złoto a ser się roztapia ,czasem tez czerstwa bułeczkę odświeżam (polewam ją wodą i wstawiam do gorącego piekarnika i po chwili są cieplutkie i mięciutkie)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja mam sposób na wykorzystanie cytrusów. Czasem zdarzy się że kupimy za dużo mandarynek, pomarańczy czy cytryn, po kilku dniach robią się brzydkie, twardawe, nikt ich już nie chce zjeść a wyrzucić trochę szkoda. Ja je myję, kroję na cząstki i i wrzucam (razem ze skórką) do wanny z gorącą wodą. Mam potem kąpiel niczym w SPA- aromatyczną, odświeżającą, zdrową.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie chleb pieczony w jajku delikatnie najpierw skrapiam mlekiem - potem w jajku (podawane koniecznie z konfiturami) i wua'la.
A mama moja to chleb czasem robiła jak schaby - najpierw w jajku a potem w bułce tartej - też dobre.


http://suwaczki.maluchy.pl/li-70301.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-70299.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jesli chodzi o spa ;) to ja fusy z kawy wykorzystuję do peelingu (z oliwą i cukrem), a niedojedzone banany do maseczki (kilka kropli cytryny i kilka oliwy - i dzieje się magia).
A z cytrusami jakoś nie pomyślałam - ale pomysł genialny! I genialnie prosty :)


http://suwaczki.maluchy.pl/li-70301.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-70299.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja to zawsze mam problem co zrobić z przejrzałymi bananami, teraz np. zrobiłam ciasteczka z bananów płatków owsianych i kakao wyszły fenomenalnie a ten zapach uuu


http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do lodów orzechowych potrzebujesz:
1 banan
1/2 awokado
ok. 100 g orzechów laskowych
1 jogurt naturalny
1 łyżka kakao
1 łyżeczka miodu lub ksylitol
Najpierw orzechy laskowe miksujemy (za pomocą malaksera) na gładką masę, następnie dodajemy jogurt naturalny, pół awokado, banana, kakao, ksylitol (miód) i dalej miksujemy. Całą masę przekładamy do foremek na lody i zamrażamy.
Jeden lód to ok. 230 kcal
Takie lody to przede wszystkim źródło zdrowych tłuszczy. Nie są to lody, które można jeść codziennie. Są jednak idealne na ochłodę w upalne letnie popołudnie.


http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

KEKS MARCHEWKOWY Z JABŁKAMI

Składniki:
400 g mąki
250 g cukru
200 ml oleju roślinnego
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
400 g utartej marchwi
3 duże jabłka pokrojone w kosteczkę
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, następnie olej. Ucieramy na gładką masę, na koniec dodajemy utartą marchewkę i pokrojone w kostkę jabłka. Gotową masę wylewamy do foremki i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Na koniec ciasto można udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!


http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robię dokładnie tak samo ;) przynajmniej nikomu z rodzinki się ni znudzi bo zawsze jest inne :)

pilirun
Jak nie ma na nic pomysłu, to po prostu biorę wszystkie warzywa z lodówki i robię pesto:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...