Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Redakcja

Konkurs "Pora na pomidora"

Rekomendowane odpowiedzi

Mrożony mus truskawkowy

Składniki:
- 1 kg truskawek
- 2 banany
- 50 ml płynnego miodu
- 30 ml soku z cytryny

Umyć i obrać truskawki, pokroić na mniejsze kawałki, dołożyć pokrojonego banana. Z owoców zrobić mus blenderem, dodać sok z cytryny i miód. Przełożyć masę do formy i mrozić ok. 6 h. Godzinę przed podaniem przechowywać w lodówce.
Smacznego :)


http://suwaczki.maluchy.pl/li-46537.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-46538.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jabłka pieczone nadziewane suszonymi śliwkami - na grill :)

Składniki na 4 porcje:

- 4 średniej wielkości twarde jabłka
- 8 suszonych śliwek bez pestek
- 4 cienkie plastry boczku

Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, ze śliwek usuwamy pestki. Na plaster boczku układamy dwie śliwki i zwijamy, a następnie wkładamy do wydrążonych jabłek.
Jabłka owijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 30 min. na grillu.
Smacznego :)


http://suwaczki.maluchy.pl/li-46537.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-46538.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nadziewane pomidory
Składniki:
4 pomidory, 10 dag twarogu, 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego, koperek, natka pietruszki, 2 ząbki czosnku.
Pomidory umyć, przekroić w poprzek na pół, wydrążyć łyżeczką. Miąższ posiekać, dodać twaróg wymieszany ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i natkę pietruszki. Można dodać odrobinę soli. Przygotowaną masą napełnić pomidory.
To świetna letnia przystawka, która na pewno zasmakuje każdemu dziecku i nie tylko.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

OMLET z jabłuszkiem

Składniki na 1 porcję:
2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
1 łyżeczka stewii/cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypta soli
odrobina masła do posmarowania patelni
jabłko

Żółtka wymieszać z cukrem (lub inną substancją słodzącą, my używamy naturalnej i słodkiej stewii) i łyżką mąki pełnoziarnistej, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połączyć pianę z żółtkami. Jabłko obrać i pokroić w plastry, podsmażyć na suchej teflonowej patelni z obu stron. Wylać masę na rozgrzaną patelnię z jabłkami i chwilę smażyć pod przykryciem, po chwili przewrócić na drugą stronę (można przewrócić n drugą rozgrzaną patelnię, aby zapobiec rozpadnięciu omleta). Świetnie się sprawdza na śniadanie, chętnie zjada nawet niejadek.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2412.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ZIELONE KOPYTKA z BOBU

Składniki na 4 porcje:
300 g bobu (zważonego po ugotowaniu i obraniu)
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 jajko

Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie (około 30 minut lub dłużej w razie potrzeby), ostudzić i obrać, odmierzyć 300 g. Rozgnieść praską do ziemniaków, dodać sól, pieprz i jajko. Stopniowo dodawać mąkę mieszając łyżką. Uformować miękką kulę z ciasta i pokroić ją na kawałki podsypując dodatkową mąką w razie potrzeby. Zrobić wałeczki i pokroić je na kawałki. Kopytka wrzucać partiami na wrzącą i osoloną wodę i gotować do wypłynięcia na powierzchnię lub maksymalnie przez pół minuty. Wyłowić łyżką cedzakową.

Podawać można z roztopionym masłem, solą, świeżo zmielony pieprzem, ricottą oraz miętą lub bazylią.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2413.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość ilonka_b

Serdecznie polecam zdrowe i pożywne śniadanie/ deserek-
oprócz owoców zawiera również bogate w wiele wartościowych składników płatki owsiane, do których ciężko namówić malucha a przecież są tak zdrowe!
Dzięki temu połączeniu moja Zuza je uwielbia :)
zresztą nie tylko ona :P
SKŁADNIKI:
1 łyżka płatków owsianych
1 banan
1 jabłko
1 mango
wrzątek
PRZYGOTOWANIE:
1.łyżkę płatków owsianych zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż napęcznieją
2.owoce obieramy ze skórki i blendujemy
3.łączymy z napęczniałymi płatkami i...wcinamy :)
Owoce można dowolnie łączyć w zależności od sezonu, pysznie smakuje również z bananem i truskawkami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pizza - cudowny "przemycacz" warzyw :)
Ciasto: 30 dag mąki, 2 łyżki oliwy, 2 dag drożdży, 200 ml wody, łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli.
Sos pomidorowy: kilka pomidorów, bazylia, łyżka oliwy z oliwek, sól, cukier.
Farsz: ser oraz warzywa wg uznania: pieczarki, papryka, cebula.
Przygotowanie: Rozpuść pokruszone drożdże w 100 ml wody, dodaj cukier i wymieszaj. Usyp kopczyk z mąki, zrób wgłębienie i wlej drożdże. Dodaj resztę wody, oliwę, sól i zagniataj aż ciasto będzie gładkie. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj sos: pomidory sparz i obierz ze skórki. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone pomidory, szczyptę soli i 2 szczypty cukru, dodaj bazylię. Przykryj i duś na małym ogniu aż powstanie dość gęsty sos.
Przygotuj farsz: pieczarki pokrój w plasterki, paprykę w paseczki a cebulę w półplasterki.
Kulę ciasta połóż na środku wysmarowanej oliwą blaszki do pizzy i ręką uformuj okrągły kształt. Nie używaj wałka do ciasta!
Ciasto posmaruj sosem pomidorowym i ułoż farsz. Posyp startym serem. Piecz w temp. 220 st. przez ok.10 min.
Pizza jest naprawdę pyszna i moje dzieci za nią przepadają, a przy okazji zjadają całkiem sporą porcje warzyw :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chciałabym przedstawić jeszcze Państwu nasze ulubione śniadanko z kaszy manny i jabłuszka dla całej rodzinki. Mam nadzieję, że przypadnie jury do gustu (podobnie jak naszym podniebieniom oraz oczom, bo śniadanko niewątpliwie "cieszy oko").

SERDUSZKA z kaszy manny z jabłuszkiem

1 litr mleka
2 łyżki cukru (ewentualnie stewii albo miodu)
9 łyżek kaszy manny
2 łyżki masła
2 łyżki wiórków kokosowych
laska wanilii (ewentualnie cukier waniliowy)
jabłko
cynamon
orzechy laskowe

Mleko zagotować z wanilią. Powoli mieszając dodać kaszę mannę. Mieszać do uzyskania jednolitej masy, zdjąć z ognia. Dodać cukier (słodzik), wiórki kokosowe i masło. Wymieszać dokładnie. Przelać do płaskiego naczynia skropionego wodą (można wykorzystać naczynie żaroodporne albo silikonową formę) i schłodzić w lodówce przez 6h (czyli najlepiej zrobić wieczorem na śniadanie następnego dnia).

Schłodzoną masę wyjąć z formy i wykroić pożądane kształty foremkami do ciastek (można też pokroić po prostu w kostkę). Jabłko obrać, pokroić i podsmażyć na patelni teflonowej (bez tłuszczu). Zdjąć i posypać po wierzchu, oprószyć cynamonem i dodać kilka pokrojonych orzechów laskowych.

SMACZNEGO!

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2414.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zielone naleśniczki ze szpinakiem

Składniki:
1/2 opakowania mrożonego szpinaku
1 kostka sera fety
200 ml śmietanki kremowej 30%
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła klarowanego
20 dag ulubionego żółtego tartego sera
sól
pieprz kolorowy świeżo mielony
masło klarowane

Przygotowanie nadzienia:
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy na chwilę utarty czosnek, a po chwili dodajemy szpinak. Gdy zmięknie dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.
Trochę solimy i pieprzymy aby wydobyć smak szpinaku. Dusimy około 10 min, pod koniec dolewamy śmietankę mieszając aby się nie ścięła.

Składniki:
250 ml mleka
200 ml wody mineralnej (dla puszystości ciasta)
2 jajka
150 g mąki
szczypta łyżeczki soli
1 łyzeczka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie naleśników:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Wlewamy chochelką na rozgrzaną i posmarowaną oliwą patelnię smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Naleśniki smarujemy farszem i składamy lub zwijamy a następnie posypujemy ulubionym serem dziecka.

Smacznego!

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2416.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Michał Szura

Jarska pychotka

Warzywa duszone - składniki:

- 4 średnie marchewki

- średnia cukinia

- czerwona papryka

- 3 łyżki zielonego groszku

- opcjonalnie: różyczki kalafiora lub brokułów bądź fasolka

- cebula

- ząbek czosnku

- łyżka masła

- łyżka posiekanej natki pietruszki

- pół łyżeczki curry

- odrobinka soli i pieprzu.

-Natka pietruszki

Warzywa duszone - sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyj, oczyść, obierz cukinię. Marchewkę i cukinię pokrój w plasterki, paprykę w paseczki (ok. 3-4 cm). Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni roztop masło, wrzuć cebulę i czosnek, na to marchewkę, następnie cukinię i groszek. Przykryj i duś przez kwadrans, podlewając w międzyczasie wodą (choć nie przesadzaj z jej ilością). Przypraw solą, pieprzem i curry, dodaj paprykę, posyp zieloną pietruszką i znów przykryj. Duś przez kolejnych kilka minut, aż jarzyny będą miękkie.
Warzywa wykładamy na talerz posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.
Smacznego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

OWOCOWE GNIAZDA

składniki:

25 dag makaron gniazda
50 dag sera białego
250 ml naturalnego jogurtu
40 dag mieszanki owoców ( w zależności od sezonu: truskawki, kiwi, ananas, banan, jabłko czy malina)

Sposób przyrządzenia:

- Owoce umyć i rozdzielić na dwie części. Jedną część pokroić w kawałki a drugą rozgnieść widelcem lub rozdrobnić blenderem.
- Ser biały wymieszać z jogurtem oraz z rozdrobionymi owocami.
- Makaron ugotować.
- Na talerzu uformować gniazdo z makaronu. Środek wypełnić serem a na wierzchu udekorować kawałkami owoców.

Smacznego ;)


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kasza gryczana z suszonymi śliwkami :)

Potrawa ta jest wprost uwielbiana przez dzieci, jest również bardzo zdrowa :)

Wykonanie:
Kasze gryczaną przebieramy i myjemy.
Suszone śliwki (najlepiej węgierki bo mają kwaskowaty smak) myjemy i gotujemy, tak żeby były lekko miękkie.
Wodę ze śliwek odcedzamy, wrzucamy kaszę i dolewamy wody - gotujemy do miękkości.
Kasza ma wchłonąć prawie całą wodę.
Pod koniec dodajemy ugotowane śliwki suszone i dalej gotujemy.
Śliwki muszą być mięciutkie a
kasza trochę rozgotowana.
Doprawiamy do smaku cukrem i cytryną.

Jest pyszna na ciepło jak i na zimno. Smacznego !!!

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2418.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Świeże owoce w chrupiących miseczkach z orzechów laskowych
Ten bardzo oryginalny pomysł serwowania owoców z pewnością spodoba się dorosłym i starszym dzieciom i zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Przepis jest bardzo prosty do wykonania, ale trzeba mieć odrobinę cierpliwości do przygotowania miseczek.
Składniki dla 4 osób
- 350 g cukru
- sok z pół cytryny
- 200 g posiekanych orzechów laskowych
- Świeże, różne owoce sezonowe, np. maliny truskawki, jeżyny, poziomki, jagody – 4 garście
- 8 miseczek (4 większe, 4 mniejsze – miseczki powinny być takie, aby mniejsza wchodziła do większej)
Przygotowanie:
Wlej cukier do rondla. Dodaj 4-5 łyżki wody i sokiem z cytryny. Gotować na małym ogniu, aż cukier się skarmelizuje. Następnie zdejmij rondelek z ognia, wsyp posiekane orzechy laskowe, mieszając drewnianą łyżką.
Dwa duże arkusze do pieczenia podziel na 8 kawałków, każdą większą miseczkę wyłóż papierem, a następnie wlej szybko do miseczek karmel z orzechami. Aby karmel nie przykleił się do mniejszej miseczki, pod dno małej miseczki też przygotuj kawałek papieru do pieczenia. Na to wszystko wciśnij mniejszą miseczkę i dociśnij aby karmel rozlał się po bokach większej miski. Trzeba to robić bardzo szybko, aby miseczka z karmelu dała się ładnie uformować.
Gdy nasz karmel zupełnie zastygnie, wyjmij go z miseczek i masz już gotowe orzechowo-karmelowe naczynka na owoce. Umyte, schłodzone w lodówce owoce kroimy na około 1 cm kawałki i wsypujemy do miseczek karmelowo-orzechowych. Oczywiście małych owoców nie kroimy, większe, według upodobania. Gotowe, proszę przygotować swoje kubki smakowe na niesamowite doznania:)
To chyba jedyny deser, gdzie miseczki zjadamy razem z ich zawartością!!


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zapiekanka z makaronu, indyka i warzyw
1/2 paczki makaronu penne ugotować al dente. 1 cebulę pokroić w piórka i zeszklic na oleju.30 dag piersi z indyka pokroić w kostkę i dodac do cebuli, przyprawić solą, pieprzem i poddusić. 1/2 brokułu oraz 1/2 kalafiora podzielić na różyczki, wrzucić do wrzątku i chwilkę pogotować /powinny być pół twarde/. W naczyniu żaroodpornym na spód włożyc makaron, na to mięso i na wierzch brokuły z kalafiorami. Fix Knorra "4sery" przygotować wg przepisu i zalac zapiekankę. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiekac w piekarniku w temp.180 stopni przez 20 minut. Po wyjęciu posypać pokrojoną zieloną natką pietruszki, szczypiorkiem i posiekanym koperkiem.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Działkę swoją mamy,
Zdrowo się odżywiamy.
Sezonowe owoce spożywamy,
Desery z nich wymyślamy :)

Koktajl owocowy:
1 szkl sezonowych owoców (czereśnie, truskawki, maliny, borówki itd)
1 szkl jogurtu naturalnego
miód do smaku

Owoce miksujemy z jogurtem, dodajemy miód. Wlewamy do szklanek i ozdabiamy owocami i listkami mięty.

Owoce w czekoladzie:
Przygotowujemy owoce, które lubimy - u nas truskawki, plasterki kiwi.
Topimy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej.
Zamaczamy owoce w czekoladzie i delikatnie układamy na talerzu (owoce można nabić na patyczek od loda lub na wykałaczkę i mamy ciepłe lody owocowe).
Czekamy, aż czekolada zastygnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Placek z czereśniami i bezą:

Ciasto kruche
* 2,5 szklanki mąki
* pół szklanki cukru
* kostka margaryny
* 4 żółtka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
*2 łyżki kwaśnej śmietany

Piana
*4białka
*3/4 szkl cukru

Owoce
1 kg czereśni ( drylujemy, miksujemy, podsmażymy chwilę na patelni. Gdy są gorące dodajemy 1 łyżkę żelatyny bądź 2 łyżki galaretki w proszku).

Wykonanie
Mąkę posiekać nożem razem z margaryną. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części ( 1/3 i 2/3). Większą częścią ciasta wykładamy patelnię tak aby ciasto wychodziło na brzegi patelni.Dajemy do lodówki na pół godziny. Mniejszą część zawijamy w woreczek i wkładamy na chwilę do zamrażarki ( tak, żeby później dała się zetrzeć na tarle). Patelnię wyciągamy z lodówki, ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy mus czereśniowy. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, wykładamy na mus. Na tak przygotowane ciasto zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) ciasto z zamrażalnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut (do ładnego "zezłocenia" ciasta). Gdy ciasto ostygnie, możemy posypać cukrem pudrem.

Placuszek bardzo szybko znika z patelni. Smacznego !!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Maria K.

Naleśniki z owocami jagodowymi
Na ciasto:
pół szklanki otrębów owsianych
dojrzały banan
jajko
1/3 do 1/2 szklanki mleka ryżowego (lub zwykłego)
Na nadzienie:
po pół szklanki jagód i malin lub dowolnych słodkich owoców
Do polania:
jogurt naturalny
łyżka miodu

Składniki na ciasto zmiksować razem. Usmażyć cienkie naleśniki na odrobinie oleju słonecznikowego lub rzepakowego na złotawy kolor. Zawinąć w nie owoce. Polać jogurtem zmieszanym z miodem. Można posypać płatkami migdałów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak wiadomo, dzieci niechętnie jedzą warzywa. Dlatego rodzice często stają na głowie aby przygotować swoim pociechom zdrowe a zarazem smaczne posiłki które przypadną im do gustu a z tym nie jest tak łatwo ;) Kiedyś wpadłam na rewelacyjny pomysł na podanie dla dziecka warzywnej sałatki, takiej sałatki która skusi nawet największego niejadka. Sałatki która cieszy oko, dobrze smakuje i kolorowo wygląda a tym samym zrobi ogromne wrażenie na dziecku. Bardzo chętnie podzielę się moim przepisem :)

Wózeczki Sałateczki

do przygotowania wózeczków potrzebne są: 2 spore papryki (czerwona i żółta), liście sałaty, kukurydza, natka pietruszki, 4 rzodkiewki, 2 plastry zielonego ogórka, kiełki fasoli mung, wykałaczki i ostry nożyk

składniki sałatki:
- 1 malutka puszka kukurydzy złocistej
- 1 malutka puszka czerwonej fasolki
- 25g kiełków fasoli mung
- 25g kiełków brokuła
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała papryka żółta
- natka pietruszki
- 50g sera żółtego Gouda
- 50g pałeczek wielozbożowych z błonnikiem (można rozdrobnić delikatnie w moździerzu, byle nie za mocno)
- garść łuskanych ziaren słonecznika (można rozdrobnić w moździerzu)
- garść łuskanych pestek dyni (można rozdrobnić w moździerzu)
- 1 łyżka majonezu sojowego
- przyprawy: czarny pieprz, sól morska jodowana oraz mieszanka przypraw (cebula, czosnek, pomidory, papryczka chili, rozmaryn, tymianek, bazylia, cząber, lubczyk i estragon)

przygotowanie sałatki:
Paprykę czerwoną i żółtą pokroić w drobną kosteczkę, natkę pietruszki drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do tego odsączone z zalewy zawartości dwóch puszeczek. Dorzucić kiełki fasoli, kiełki brokuła, pałeczki wielozbożowe, ziarna słonecznika i pestki dyni. Przyprawić wszystko pieprzem, solą oraz mieszanką przypraw, dodać majonez i wszystko razem dobrze wymieszać. Tak gotowa sałatką wypełniamy przygotowane wcześniej wózeczki. I oto cała magia tego przepisu :)

Szczerze polecam sałatkę oraz jej wersję podania. Pozdrawiam

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2419.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak wyczarować wyraz zachwytu na twarzy nawet największego "warzywnego niejadka"? Odpowiedź jest bardzo prosta: zaserwować przysmak o zaskakującym i fantazyjnym kształcie! Przepis niezwykle banalny, a uśmiech dziecka- bezcenny! I moc warzywnych witamin, którą ze sobą niesie- nieoceniona!

"Wąż Warzywny"

Składniki na szpinakowo-pietruszkowe naleśniki:
- 2 jajka
- 1 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- pęczek świeżej pietruszki
- 300g szpinaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli

Jajka, mleko, wodę, sól i mąkę połączyć w gładkie ciasto. Zmiksować szpinak i pietruszkę oraz oliwę na papkę. Do ciasta dodać 3/4 szpinakowo-pietruszkowo mieszanki i dokładnie wymieszać. Odlać 1/4 tak powstałego ciasta do drugiej miski i wymieszać z resztą warzywnej masy. Jasnozielone ciasto wylewać na rozgrzaną i natłuszczona oliwą patelnię i szybko wylewać na nim łyżką wzorki z ciemnozielonego ciasta- tak jak pokazano na zdjęciu.

Składniki na farsz:
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 mały świeży ogórek szklarniowy
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 małe cebule
- 4 młode marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 4 duże pomidory
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- ser mozzarella
- sól, pieprz, oregano, bazylia

Cukinię obrać i pokroić w ćwiartki. Paprykę, obranego ogórka i młodą marchewkę pokroić w kostkę. Posiekać drobno cebulę i czosnek. Cukinię, paprykę, ogórek, marchewkę, cebulę, czosnek i kukurydzę włożyć do garnka i dusić aż do miękkości. W osobnym garnuszku zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać rozdrobnione na miazgę pomidory, koncentrat i przyprawy. Zagotować, aż do zgęstnienia. Do powstałego sosu dodać duszone warzywa i dokładnie wymieszać.

Wykończenie:

Ułożyć naleśniki tak, by nachodziły na siebie i nałożyć na środek kopiasto farsz warzywny i posypać pokrojonym serem mozzarella tak, jak pokazano na zdjęciu. dokładnie zawinąć i delikatnie zsunąć na tacę, formując kształt węża. Z tyłu i z przodu z dodatkowych naleśników i farszy uformować cienki ogon i głowę. Z rzodkiewki i oliwek zrobić oczy i nos, a z papryki język. Udekorować tacę i podawać!

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2420.jpg

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2421.jpg

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2422.jpg

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2423.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak wyczarować wyraz zachwytu na twarzy nawet największego "warzywnego niejadka"? Odpowiedź jest bardzo prosta: zaserwować przysmak o zaskakującym i fantazyjnym kształcie! Przepis niezwykle banalny, a uśmiech dziecka- bezcenny! I moc warzywnych witamin, którą ze sobą niesie- nieoceniona!

"Wąż Warzywny"

Składniki na szpinakowo-pietruszkowe naleśniki:
- 2 jajka
- 1 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- pęczek świeżej pietruszki
- 300g szpinaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli

Jajka, mleko, wodę, sól i mąkę połączyć w gładkie ciasto. Zmiksować szpinak i pietruszkę oraz oliwę na papkę. Do ciasta dodać 3/4 szpinakowo-pietruszkowo mieszanki i dokładnie wymieszać. Odlać 1/4 tak powstałego ciasta do drugiej miski i wymieszać z resztą warzywnej masy. Jasnozielone ciasto wylewać na rozgrzaną i natłuszczona oliwą patelnię i szybko wylewać na nim łyżką wzorki z ciemnozielonego ciasta- tak jak pokazano na zdjęciu.

Składniki na farsz:
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 mały świeży ogórek szklarniowy
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 małe cebule
- 4 młode marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 4 duże pomidory
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- ser mozzarella
- sól, pieprz, oregano, bazylia

Cukinię obrać i pokroić w ćwiartki. Paprykę, obranego ogórka i młodą marchewkę pokroić w kostkę. Posiekać drobno cebulę i czosnek. Cukinię, paprykę, ogórek, marchewkę, cebulę, czosnek i kukurydzę włożyć do garnka i dusić aż do miękkości. W osobnym garnuszku zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać rozdrobnione na miazgę pomidory, koncentrat i przyprawy. Zagotować, aż do zgęstnienia. Do powstałego sosu dodać duszone warzywa i dokładnie wymieszać.

Wykończenie:

Ułożyć naleśniki tak, by nachodziły na siebie i nałożyć na środek kopiasto farsz warzywny i posypać pokrojonym serem mozzarella tak, jak pokazano na zdjęciu. dokładnie zawinąć i delikatnie zsunąć na tacę, formując kształt węża. Z tyłu i z przodu z dodatkowych naleśników i farszy uformować cienki ogon i głowę. Z rzodkiewki i oliwek zrobić oczy i nos, a z papryki język. Udekorować tacę i podawać!

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2424.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Omlet fitness

Składniki:
- 4-3 łyżki musli zbożowego z suszonymi owocami (rodzynki papaja ananas)
- 1 łyżki posiekanych migdałów
- 1 żółtko
- 4 białka z jajek
- 3 łyżki mleka
- oliwa z oliwek
- serek Danio waniliowy
- banan

Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać.

Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni.
Usmażony omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i pokroić na wierzch banana.

Zamiast banana można użyć malin czy brzoskwiń (również z puszki).


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mantiska
Jak wiadomo, dzieci niechętnie jedzą warzywa. Dlatego rodzice często stają na głowie aby przygotować swoim pociechom zdrowe a zarazem smaczne posiłki które przypadną im do gustu a z tym nie jest tak łatwo ;) Kiedyś wpadłam na rewelacyjny pomysł na podanie dla dziecka warzywnej sałatki, takiej sałatki która skusi nawet największego niejadka. Sałatki która cieszy oko, dobrze smakuje i kolorowo wygląda a tym samym zrobi ogromne wrażenie na dziecku. Bardzo chętnie podzielę się moim przepisem :)

Wózeczki Sałateczki

do przygotowania wózeczków potrzebne są: 2 spore papryki (czerwona i żółta), liście sałaty, kukurydza, natka pietruszki, 4 rzodkiewki, 2 plastry zielonego ogórka, kiełki fasoli mung, wykałaczki i ostry nożyk

składniki sałatki:
- 1 malutka puszka kukurydzy złocistej
- 1 malutka puszka czerwonej fasolki
- 25g kiełków fasoli mung
- 25g kiełków brokuła
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała papryka żółta
- natka pietruszki
- 50g sera żółtego Gouda
- 50g pałeczek wielozbożowych z błonnikiem (można rozdrobnić delikatnie w moździerzu, byle nie za mocno)
- garść łuskanych ziaren słonecznika (można rozdrobnić w moździerzu)
- garść łuskanych pestek dyni (można rozdrobnić w moździerzu)
- 1 łyżka majonezu sojowego
- przyprawy: czarny pieprz, sól morska jodowana oraz mieszanka przypraw (cebula, czosnek, pomidory, papryczka chili, rozmaryn, tymianek, bazylia, cząber, lubczyk i estragon)

przygotowanie sałatki:
Paprykę czerwoną i żółtą pokroić w drobną kosteczkę, natkę pietruszki drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do tego odsączone z zalewy zawartości dwóch puszeczek. Dorzucić kiełki fasoli, kiełki brokuła, pałeczki wielozbożowe, ziarna słonecznika i pestki dyni. Przyprawić wszystko pieprzem, solą oraz mieszanką przypraw, dodać majonez i wszystko razem dobrze wymieszać. Tak gotowa sałatką wypełniamy przygotowane wcześniej wózeczki. I oto cała magia tego przepisu :)

Szczerze polecam sałatkę oraz jej wersję podania. Pozdrawiam

Zapomniałam jeszcze dodać że te wózeczki naprawdę jeżdżą :D Wystarczy tylko odpowiednio zamocować rzodkiewkowe kółka ;) Frajda podczas jedzenia murowana!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zdrowo i kolorowo- Kurczak zapiekany z warzywami

Składniki:
4 podudzia lub piersi z kurczaka
2 ziemniaki
2 cebule cukrowe
1 czerwona papryka 
½ główki młodej małej kapusty
1 marchewka
2 pomidory
1 cytryna 
2 ząbki czosnku
oliwa, sól, pieprz 

Przygotowanie:
1.  Kurczaka myjemy osuszamy i nacieramy zmiażdżonymi 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem.
2.  Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pociętego w plasterki ziemniaka. Dodajemy kurczaka, pociętą w paski paprykę, krążki cebuli, plastry lub słupki marchwi, kawałki młodej kapusty oraz pokrojone w ćwiartki pomidory.
3. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy lekko sokiem z cytryny i oliwią. 
4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni , przez ok godzinę.

Smacznego! :)

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2425.jpg

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2426.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mintaj z puree i sałatką

2 płaty mintaja
1 cytryna

1 mandarynka

1 truskawka

3 oliwki zielone

¼ sera pleśniowego z papryką

1/3 papryczki chili

1 liść sałaty

Bazylia świeża

Sól

Pieprz

4 ziemniaki

1 cebula

¼ szklanki mleka

1 rzodkiewka

3 pomidorki koktajlowe

1 łyżka Sos vinegrette

Mintaja odmrażam i dokładnie odsączam z wody. Solę, pieprzę. Cytrynę sparzam i ścieram skórkę na tarce drobne oczka. Z połowy cytryny wyciskam sok i polewam mintaja. Posypuję go startą skórką. Wstawiam w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 20 minut na 180 stopni. Ziemniaki gotuję, odcedzam i duszę. Cebulkę obieram, kroję i przesmażam na patelni. Dolewam mleko i całość wlewam do ziemniaków. Doprawiam solą. Na talerz wykładam ziemniaki na to mintaja. Plasterek cytryny. Sałatę myję strzępie, dodaję, cząstki mandarynki bez błonek, truskawkę pokrojoną, oliwki, i ser pleśniowy. Polewam sosem. Dodaję pokrojoną papryczkę chili

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2427.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...