Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Pora na pomidora"


Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

Pierogi z truskawkami

W sezonie truskawkowym obowiązkowo muszą być pierogi z truskawkami. Najlepsze są polane masełkiem. No cóż... Chociaż mało na co dzień używamy masła, to pierogi z owocami najbardziej nam smakują właśnie z nim.

Składniki

Ciasto:

- pół kg mąki;
- 100 ml oleju rzepakowego;
- 200 ml gorącej wody;
- szczypta soli.

Dodatkowo:

- małe truskawki;
- cukier;
- masło;
- ewentualnie listki mięty i płatki migdałów do dekoracji.

Przygotowanie

Mąkę wsypać na stolnicę. Następnie w środku mąki zrobić wgłębienie, dodać olej i sól. Delikatnie wymieszać i powoli, stopniowo dolewać wodę. Zagniatać wszystkie składniki do momentu powstania sprężystego ciasta (w trakcie wyrabiania ciasta, może się okazać, że wody należy dodać troszeczkę mniej lub więcej).

Truskawki obrać i umyć.

Ciasto rozwałkować. Wyciąć krążki przy pomocy szklanki. Na środku krążków ułożyć truskawki, można dodać troszeczkę cukru i lepić pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, żeby się nie pozlepiały. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 3-4 minuty. Odcedzić i powtórzyć to samo z resztą pierogów.

Podawać polane masłem lub posypane cukrem. Można również posypać płatkami migdałów.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2353.jpg

Odnośnik do komentarza

Pappardelle z kurczakiem i szpinakiem

Jeśli lubicie szpinak to tak przygotowany makaron bardzo Wam posmakuje. Aczkolwiek taka ilość szpinaku nie jest w nim bardzo wyczuwalna, a warto go jeść. Oczywiście zawsze można go dodać jeszcze mniej.

Składniki

- pół opakowania makaronu pappardelle;
- 1 pierś z kurczaka;
- 200 g liści szpinaku;
- 1 duży pomidor;
- 5 łyżek oliwy;
- 1 duży ząbek czosnku;
- duża łyżka posiekanej natki pietruszki;
- sól;
- pieprz;
- świeżo starty ser.

Przygotowanie

Pierś z kurczaka dokładnie umyć i pokroić na kosteczkę. Czosnek obrać i pokroić na półplasterki. Na dużej patelni podgrzać oliwę i około 1 minuty podsmażyć czosnek. Dodać pierś z kurczaka i smażyć, aż nabierze złotego koloru. Następnie dodać szpinak, pietruszkę, sól i pieprz, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić, dodać do składników na patelni, wymieszać. Na końcu dodać pokrojonego w kostkę pomidora i jeszcze przez chwilkę podsmażyć. Podawać posypane startym serem.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2354.jpg

Odnośnik do komentarza

Placuszki z sałatką owocową

Na dobry humor - kolorowa sałatka owocowa i racuszki …

Składniki

Ciasto:

- 1/2 szklanki mleka;
- 1 jajko;
- 100 g mąki;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 1 łyżka cukru lub cukru waniliowego;
- ewentualnie cukier puder do posypania;
- olej rzepakowy.

Dodatkowo:

- truskawki;
- winogrona;
- melon;
- banan;
- bratki.

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto połączyć w misce i miksować do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta o konsystencji śmietany. Do ciasta można dodać łyżkę oleju.
Odstawić na kilka minut. Rozgrzać patelnię, a w razie potrzeby dodać odrobinę oleju. Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.

Owoce umyć, obrać i pokroić na kawałki.

Racuszki i sałatkę owocową ułożyć na talerzu, udekorować bratkami. Ewentualnie posypać cukrem pudrem.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2355.jpg

Odnośnik do komentarza

Wiosenna frittata

Można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, a dodatkowo można przygotować do niej ulubioną sałatkę.

Składniki

- 5 jajek;
- 6 ziemniaków, najlepiej młodych;
- garść liści szpinaku;
- mała cukinia;
- mały por;
- zielona fasolka szparagowa;
- ząbek czosnku;
- szczypior;
- ewentualnie brokuł;
- sól;
- pieprz;
- około pół szklanki mleka;
- ulubiona sałata;
- pomidor;
- czerwona cebula;
- oliwa.

Przygotowanie

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i oczyścić. Ziemniaki ugotować (najlepiej w mundurkach), tak aby były nieco twarde. Zostawić do ostygnięcia, obrać i pokroić w kostkę. Jeśli dodajemy brokuł to też najlepiej go chwilę podgotować, wcześniej dzieląc na różyczki. Por pokroić w piórka, czosnek w kosteczkę, a cukinię wraz ze skórką w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić na niej czosnek z porem, a następnie wrzucić wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie całość wymieszać i dusić przez chwilę. Jajka wybić do miseczki, dokładnie połączyć z mlekiem i zalać warzywa. Przykryć pokrywką i smażyć do czasu, aż cała masa się zetnie. Należy smażyć na wolnym ogniu, aby nie przypalić spodu. Podawać posypaną szczypiorem. W międzyczasie przygotować sałatkę. Porwać liście sałaty, pokroić pomidora i cebulę. Doprawić solą, pieprzem, włożyć do miseczki i skropić oliwą.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2356.jpg

Odnośnik do komentarza

Sałatka z kurczakiem

Kiedy pojawiły się nowalijki, aż się chce przygotowywać i jeść pyszne i zdrowe sałatki. Do tego odrobina dobrej oliwy, kawałki kurczaka i już możemy zajadać.

Składniki

- pierś z kurczaka;
- liście ulubionej sałaty;
- kilka rzodkiewek;
- ogórek;
- papryka;
- czerwona cebula;
- szczypior;
- kilka łyżek oliwy;
- sól;
- pieprz.

Przygotowanie

Pierś z kurczaka dokładnie umyć, pokroić na paseczki, posolić i popieprzyć. Na patelni podgrzać oliwę, dodać przygotowanego kurczaka i smażyć, aż nabierze złotego koloru. Warzywa dokładnie umyć, osuszyć i obrać. Na talerzykach ułożyć, porwane liście sałaty, paski kurczaka, paski papryki, plasterki ogórka, plasterki rzodkiewki, cebulę. Posypać szczypiorem, posolić i popieprzyć. Można skropić oliwą.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2357.jpg

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2358.jpg

Odnośnik do komentarza

Warstwowa sałatka owocowa

Taką kolorową i zdrową sałatkę każdy zje z przyjemnością.

Składniki

- morele;
- arbuz;
- mandarynka lub pomarańcza;
- truskawki;
- kiwi;
- banan;
- płatki migdałów;
- listki mięty do dekoracji.

Oczywiście owoce każdy dobiera takie jak najbardziej lubi.

Przygotowanie

Owoce należy bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Następnie pokroić np. w kosteczkę i układać warstwami w pucharkach lub szklankach. Posypać płatkami migdałów i ozdobić listkami mięty.

Sałatkę można również podawać z jogurtem naturalnym, konfiturami lub polaną syropem owocowym.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2359.jpg

Odnośnik do komentarza

Pełnoziarniste placuszki z nowalijkami i serkiem

Tak przygotowane śniadanie będzie nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe.

Składniki

Ciasto:

- 1/2 szklanki mleka;
- 1 jajko;
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- olej rzepakowy.

Dodatkowo:

- serek ziarnisty;
- rzodkiewki;
- liście ulubionej sałaty;
- kilka nasion dyni;
- sól;
- pieprz;
- koperek;
- szczypior.

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto połączyć w misce i miksować do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta o konsystencji śmietany. Do ciasta można dodać łyżkę oleju. Odstawić na kilka minut.

Rozgrzać patelnię, a w razie potrzeby dodać odrobinę oleju. Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Na usmażone placuszki nałożyć serek wg uznania oraz przygotowane nowalijki, nasiona. Doprawić do smaku.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2360.jpg

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2361.jpg

Odnośnik do komentarza

Placki ziemniaczano-cukiniowe

Bardzo lubię placki ziemniaczane, jednak dość rzadko je robię, no bo wiadomo trzeba utrzeć ziemniaki i cebulę najlepiej na małych oczkach tarełka… co trochę zajmuje czasu. Zrobiłam dość szybką wersję, ponieważ ziemniaki i dodatkowo cukinię utarłam na tarce o dużych oczkach. Cebuli nie tarłam, a pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę. Do placków ziemniaczanych dodałam cukinię, ponieważ miałam ją od kilku dni w lodówce, więc postanowiłam ją wykorzystać, a ostatnio bardzo polubiłam to warzywo. Do smażenia wykorzystałam olej rzepakowy.

Składniki

- 7 ziemniaków;
- 1 cukinia;
- 5-6 łyżek mąki;
- 2 jajka;
- cebula;
- sól;
- pieprz;
- olej rzepakowy.

Przygotowanie

Cukinię umyć i wraz ze skórką zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Obrać i umyć ziemniaki i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Można wylać nadmiar płynu. Cebulę drobno pokroić w kosteczkę i dodać do ziemniaków i cukinii. Następnie dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką przygotowaną masę, formując placuszki. Smażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Upieczone placuszki wyłożyć na papierowe ręczniczki i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2362.jpg

Odnośnik do komentarza

Makaron penne z truskawkami

Dzieciaki to lubią :)

Składniki

- pół opakowania makaronu penne z pełnego ziarna;
- kilkanaście truskawek;
- duży jogurt naturalny;
- miód do smaku, ewentualnie cukier;
- garść migdałów w płatkach.

Przygotowanie

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Kilka truskawek zostawić do dekoracji, pozostałe połączyć z kefirem i zmiksować na gładki koktajl. Pod koniec dodać do smaku miód lub cukier. Na patelni uprażyć migały. Należy uważać, aby się nie przypaliły. Po ugotowaniu i przecedzeniu, makaron wyłożyć porcjami na talerze, polać przygotowanym koktajlem i udekorować truskawkami. Podawać posypany prażonymi płatkami migdałów.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2363.jpg

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2364.jpg

Odnośnik do komentarza

Makaronowe serce z mięsem i kolorowymi warzywami

Tak kolorowe i pyszne danie szybko zniknie z talerzy. Na dodatek jest bardzo zdrowe, gdyż zawiera warzywa, chude mięso oraz makaron razowy.

Składniki

- 300 g razowego makaronu spaghetti;
- 200 g chudego mięsa mielonego;
- 1 mała żółta i 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki;
- 1 mała cukinia, pokrojona na paseczki;
- 1 duży, dojrzały pomidor, pokrojony w kostkę;
- 1 cebula, pokrojona w kosteczkę;
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany;
- 5 średniej wielkości pieczarek, pokrojonych w słupki;
- pół małej papryczki chilli, drobno posiekanej lub pół łyżeczki płatków chilli (można pominąć);
- sól;
- pieprz;
- 4 łyżki oliwy lub oleju do smażenia;
- kilka listków bazylii lub oregano;
- ser parmezan w płatkach (lub starty).

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać oliwę/olej, dodać cebulę, czosnek oraz chilli, smażyć około 3 minut. Dodać mięso i smażyć do momentu, aż zmieni kolor. Następnie dodać paprykę, pieczarki oraz cukinię i całość dusić jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do sosu dodać kosteczki pomidora i jeszcze chwileczkę dusić. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Makaron po przecedzeniu można wyłożyć porcjami na talerze i na nim ułożyć sos lub włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z sosem i dopiero wyłożyć na talerze. Posypać serem i świeżymi ziołami.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2365.jpg

Odnośnik do komentarza

Spaghetti z cukinią i pieczarkami

Spaghetti w takim wykonaniu jest przepyszne. Bardzo polecam. Myślę, że smak może zaskoczyć nie jedną osobę.

Składniki

- 300 g suchego spaghetti;
- 1 mała cukinia o wadze ok 200 g, starta na tarce o grubych oczkach;
- 1 cebula, pokrojona w kostkę;
- 8 średniej wielkości pieczarek, startych na tarce o grubych oczkach;
- pół małej papryczki chilli, drobno posiekanej lub pół łyżeczki płatków chilli (można pominąć);
- sól;
- świeżo zmielony kolorowy pieprz;
- 4 łyżki oliwy lub oleju do smażenia;
- ser parmezan lub grana padano w płatkach (lub starty).

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać oliwę/olej, dodać cebulę i chilli, smażyć około 2 minut, po czym dodać pieczarki oraz cukinię i całość smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Przecedzić, włożyć z powrotem do garnka, w którym się gotował, dodać przygotowany sos warzywny i bardzo dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać startym serem. Doprawić kolorowym, świeżo zmielonym pieprzem. Przepis pochodzi z bloga raspberries and cream.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2366.jpg

Odnośnik do komentarza

Lekka, wiosenna sałatka z rukolą

Składniki

- rukola;
- 1 opakowanie sera typu feta;
- 1 czerwona papryka;
- 1 czerwona cebula;
- kukurydza;
- 1 ogórek;
- 1 pomidor;
- oliwa z oliwek;
- sól morska;
- pieprz czarny;
- ulubione zioła.

Przygotowanie

Rukolę dokładnie wypłukać, zostawić do odcieknięcia, następnie ułożyć na talerzu. Pomidora umyć, pokroić np. na ćwiartki; ogórka, paprykę i fetę w kosteczkę. Cebulę czerwoną obrać i pokroić w piórka. Wszystkie przygotowane składniki poukładać na rukoli, posypać kukurydzą. Polać oliwą z oliwek i doprawić wg uznania.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2367.jpg

Odnośnik do komentarza

Młoda kapusta z koperkiem

Smak z dzieciństwa... Wiosna, koperek, zapach koperku… czyli musiała być na obiad młoda kapusta z koperkiem. Od wielu dni miałam na nią smak. Niestety, po ugotowaniu stwierdziłam, że jest jej stanowczo za mało. Więc wkrótce, będzie jej kolejna porcja. Jest to danie niewyszukane, ale za to jak smakuje.

Składniki

- 1 młoda kapusta;
- 1 duża cebula;
- 1 pęczek koperku;
- łyżka masła;
- sól;
- pieprz;
- cukier (na czubku małej łyżeczki);
- sok z cytryny.

Przygotowanie

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i poszatkować. Następnie sparzyć.

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na masełku.

Kapustę i cebulę przełożyć do garnka. Zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka.

Koperek umyć, posiekać drobno i dodać do kapusty. Wszystko dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze przez chwilę.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2368.jpg

Odnośnik do komentarza

Jabłka nadziewane owocami i ciasteczkami

Kolorowo, owocowo, ciasteczkowo... Połączenie idealne na śniadanie.

Składniki

- ulubione ciasteczka;
- kiwi;
- banan;
- jabłka;
- mandarynka lub pomarańcza;
- truskawki;
- winogrona białe i różowe;
- sok z cytryny.

Oczywiście owoce każdy dobiera takie jak najbardziej lubi.

Przygotowanie

Owoce umyć, obrać i pokroić na kawałki. Jabłka wydrążyć tak, aby powstało miejsce na wypełnienie i skropić sokiem z cytryny. Ciasteczka połamać na mniejsze kawałki. Przygotowane owoce i ciastka można ułożyć na talerzu, aby każdy wypełniał jabłka tak jak lubi najbardziej, lub od razu przygotować wypełnione jabłka dla każdego.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2369.jpg

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2370.jpg

Odnośnik do komentarza

Sałatka z makaronem, pomidorami i mozzarellą

Takie połączenie nie może się znudzić.

Składniki

- około 200 g makaronu świderek;
- woreczek małych kuleczek mozzarelli;
- pomidorki koktajlowe;
- listki bazylii;
- oliwa z oliwek;
- sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na połówki lub ćwiartki, mozzarellę osączyć, listki bazylii wypukać. Ugotowany makaron można ostudzić, następnie dodać oliwę z oliwek i doprawić solą i pierzem. Do makaronu można dodać przygotowaną mozzarellę, pomidorki i wymieszać lub na talerzu rozłożyć makaron, poukładać pomidorki, mozzarellę, posypać całymi listkami bazylii i skropić oliwą.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2371.jpg

Odnośnik do komentarza

Makaron z brokułami i kurczakiem

Bardzo lubimy :)

Składniki

- około 200 g makaronu tasiemka walcowana z mąki z pełnego przemiału;
- 3 ząbki czosnku;
- oliwa z oliwek;
- pierś z kurczaka;
- 1 brokuł;
- 1 mała cebulka;
- sól i pieprz do smaku;
- około 1 łyżki listków bazylii;
- ewentualnie ser żółty.

Przygotowanie

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, najlepiej al dente.

W międzyczasie ugotować również różyczki brokuła.

Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do zarumienionej cebuli, przyprawić i smażyć do czasu, aż się lekko zarumieni.

Ciepły makaron połączyć z kurczakiem i różyczkami brokuła. Ewentualnie można dodać jeszcze odrobinę oliwy i doprawić. Posypać bazylią i wymieszać. Można również posypać startym serem.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2372.jpg

Odnośnik do komentarza

Ryż z truskawkami

Brzmi banalnie, ale czasami przychodzi ochota na potrawy, przysmaki z dzieciństwa. „Oj, co to był za smak… :) ?”

Składniki

- ok. ½ kg truskawek;
- 1 szklanka ryżu;
- 2 szklani mleka;
- 2 łyżki cukru;
- szczypta soli.

Przygotowanie

Do garnka wlać mleko, wsypać ryż i szczyptę soli. Można również dodać cukru, ale ja słodzę tylko truskawki. Wymieszać, przykryć pokrywką. Gotować na wolny ogniu, mieszając od czasu do czasu. Należy pilnować, aby ryż się nie przypalił. Ryż będzie gotowy, gdy osiągnie konsystencję kremową, a ziarna staną się miękkie. W czasie gdy ryż się gotuje, należy zmiksować truskawki z cukrem. Ugotowany ryż przekładamy np. do pucharków lub salaterek i polewamy truskawkami.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2373.jpg

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2374.jpg

Odnośnik do komentarza

Sałatka owocowa z naleśnikami

Kolorowa owocowa sałatka, którą można podać np. z kawałeczkami pysznego naleśnika. Znakomita na śniadanie jak również na deser. Dzieciaki to uwielbiają. Na jej widok ich buzie i oczy się radują.

Składniki

- naleśniki;
- kiwi;
- banan;
- jabłko;
- mandarynka lub pomarańcza.
Oczywiście owoce każdy dobiera takie jak najbardziej lubi.

Przygotowanie

Owoce umyć, obrać i pokroić na kawałki. Gotowe naleśniki dowolnie pokroić. Wszystkie owoce można wymieszać i wrzucić np. do pucharka, lub w pucharku ułożyć warstwami, pamiętając o dodaniu kawałeczków naleśników.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2375.jpg

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2376.jpg

Odnośnik do komentarza

Koktajl borówkowo-bananowy

Koktajle u nas często goszczą, ponieważ je uwielbiamy. Są pyszne i zdrowe. Świeże owoce, odrobina miodu i np. kefir miksujemy…i już mamy pyszny mix do picia.

Składniki

- garść borówek amerykańskich;
- banan;
- duży kefir lub jogurt naturalny;
- miód do smaku, ewentualnie cukier.

Przygotowanie

Borówki umyć, banana pokroić na talarki. Owoce połączyć z kefirem i zmiksować na gładki koktajl. Pod koniec dodać do smaku miód lub cukier. Przelać do szklanek i udekorować wg uznania. Przed podaniem koktajl można schłodzić, zwłaszcza w upalne dni.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2377.jpg

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2378.jpg

Odnośnik do komentarza

Czereśniowo truskawkowo kokosowe kostki lodowe
10 dkg czereśni
20 dkg truskawek
½ szklanki mleczka kokosowego
4 kostki czekolady gorzkiej
Listki mięty
Bez barwników, bez konserwantów, domowy deser lodowy bez cukru dla dzieci tych na diecie bezcukrowej i nie tylko
Czereśnie myję, i dryluje. Miksuje blenderem. Truskawki myję, obieram z szypułek, i też blenderuje. Zostawiam 5 sztuk. Do foremki do kostek lodowych, wkładam po łyżeczce mleczka kokosowego, zmiksowanych czereśni, znowu mleczko i na końcu truskawki. Wkładam do zamrażalnika na kilka godzin albo na noc. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dolewam trochę wody żeby zrobiła się lekko płynna. Talerzyki polewam czekoladą, wykładam na nie mus truskawkowy, dodaję kostki lodowe, i połówki truskawek, na które wylewam odrobiną czekolady. Dekoruję miętą.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2381.jpg

Odnośnik do komentarza

Kanapka dla niejadka samo zdrowie
1 jajko
1 pomidor duży
4 pomidorki koktajlowe
1/2 ogórka zielonego
7 oliwek czarnych
3 oliwki zielone
4 rzodkiewki
1 cebula czerwona
½ papryczki chili czerwonej
1 gałązka szczypiorku
Bazylia świeża
1 kawałek sera feta
1 plaster sera żółtego
2 plasterki szynki suszonej
½ kawiorka
1 łyżka masła
2 liście sałaty masłowej
Kwiaty bratka

Kawiorek kroję na pół, i smaruję masłem. Układam na nim liście Sałaty i plaster sera. Jajko gotuję na twardo, powstanie myszka. Uszy robię z rzodkiewki, oczy z oliwki czarnej, słomką wycinam kółka. Wąsy robię ze szczypiorku. Z pomidora dużego tworzę biedronkę. Kropki robię z oliwek czarnych, i nogi z oliwek paski wycinam. Na sałacie układam pomidorki koktajlowe, oliwki, listki bazylii, kawałki sera feta, oraz szynkę suszoną. Z ogórka zielonego wycinam koła, z reszty ogórka robię drabinkę. Z rzodkiewek wycinam kwiatki, to samo robię z cebuli czerwonej. Dekoruję bratkami

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2382.jpg

Odnośnik do komentarza

Łosoś w towarzystwie krówki i biedrony
1 filet z łososia

10 dkg mrożonego szpinaku

2 ząbki czosnku

2 pomidory

5 oliwek czarnych

5 rzodkiewek

1 cytryna

1 liść z Salaty

1 papryczka chili

Sól

Pieprz

1 łyżka płatków owsianych

1 łyżeczka majeranku

oliwa
Pomysł na obiad zdrowy dla dzieci które nie lubią ryby. Tak podana na pewno będzie smakować :-)
Łososia marynuję w oliwie , dodaję sprasowany ząbek czosnku, majeranek, sól, pieprz, sok z cytryny. Smażę na oleju. Szpinak duszę na patelni , dodaję sprasowany ząbek czosnku, sól, pieprz, płatki owsiane. Z rzodkiewki robię myszki, z pomidora krówkę. Talerz dekoruje pomidorkami koktajlowymi. Z Sałaty robię żagiel, z papryczki ster. Z pomidora drugiego robię biedronkę.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2383.jpg

Odnośnik do komentarza

Jabłuszka z niespodzianką
Składniki:
4 jabłka
orzechy,
dżemik owocowy
banan
Przygotowanie:
Jabłka wkładamy do rondelka, wlewamy wodę i gotujemy do czasu, aż nasze jabłuszka zrobią się miękkie. Następnie wydrążamy środek z ogonkiem i pestkami. W puste miejsce dajemy dżemik owocowy, rozgniecionego bananka z orzechami lub podajemy samo jabłuszko ze szczyptą cynamonu!
Moja córeczka uwielbia tak przygotowane i zdrowe jabłuszka :)

Odnośnik do komentarza

Mój przepis nie wymaga użycia żadnego sprzętu. Danie jest banalnie proste, ale wnuki je uwielbiają.

Składniki:
różne owoce
cukierki "Lentilki" do dekoracji

Wykonanie:
Włączenie wyobraźni i stworzenie wraz z dziećmi "Owocowego zoo". Jeśli jest taka potrzeba, to osoba dorosła może powycinać nożem odpowiednie kształty.

Na zdjęciu pokazałam przykładowe "Owocowe zoo"

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2385.jpg

Odnośnik do komentarza

PRZEPYSZNA ZUPKA POMIDOROWA
4 świeże pomidory
400 ml wody
świeże liście bazylii
świeże liście oregano
świeże liście pietruszki
świeże liście lubczyku
makaron lub ryż
Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę, kroimy i wrzucamy do wody, dodajemy świeże liście przypraw, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 min. Ściągamy z ognia, czekamy aż trochę ostygnie, w międzyczasie gotujemy makaron lub ryż, ostudzoną zupkę miksujemy blenderem dodajemy makaron lub ryż i podajemy dzieciom. Przepyszny pomysł na przemycenie wielu ważnych witamin, które dzieci nie bardzo lubią jak je widzą, a gdy je sprytnie ukryjemy, dzieci będą się zastanawiały dlaczego tak pysznie zupka smakuje.
Życzę smacznego!!

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...