Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Pora na pomidora"


Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

Gość arturp0606

OMLET WŁOSKI Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI:
• 1 średnia cukinia
• 4 jajka
• 4 łyżki tartego parmezanu
• 5 łyżek oliwy
• ¼ czerwonej papryki
• Szczypta suszonego oregano i czosnku granulowanego
• Sól, pieprz
Ponadto:
• 20 dag gotowanej szynki
• 1 duży pomidor
• 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:
Cukinię umyj, osusz, odetnij końce i pokrój w plasterki. Podsmaż na 2 łyżkach oliwy z oregano. Jajka ubij z solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym i startym parmezanem a następnie dodaj cukinię.
Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę, wlej masę jajeczną z cukinią. Smaż kilka minut, aż lekko się zetnie. Następnie dodaj paprykę i przewróć na druga stronę.
Szynkę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle. Dodaj obrany i pokrojony drobno pomidor. Duś razem 2-3 minuty. Omlet zsuń na talerz, pokrój na porcje. Podawaj z podsmażona szynką.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2317.jpg

Odnośnik do komentarza

Faszerowane pomidorki
Składniki:
- 2 średnie pomidory
- mięsko (kurczak, indyk, królik)
- ryż lub kasza gryczana
- marchewka
- cukinia
-cebula
-czosnek
- sól, pieprz, świeża natka pietruszki lub koperek
Przygotowanie:
1. Ugotować ryż (kaszę gryczaną). 2. Mięsko ugotować w wodzie, po ostudzeniu pokroić drobno.
3. Pomidory zalewamy wrzątkiem 4-5 sek., obieramy ze skórki, odcinamy górę pomidora i wydrążamy środek.
4. Nadzienie do pomidorków: do garnka wrzucamy ryż (kaszę gryczaną), mięsko, wydrążony środek pomidorków, drobno pokrojoną cukinię i dla smaku troszkę drobno pokrojonej cebulki i czosnku. Jeśli dziecko jest starsze troszkę soli i pieprzu. Dusimy wszystko 5-10 min. na koniec dodajemy natkę pietruszki lub koperek.
5. Pomidorki nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. Dla starszych dzieci wierzch pomidorka można posypać startym żółtym serem i zapiekać w piekarniku aż ser się roztopi.
Smacznego!

Odnośnik do komentarza

ja nie jestem mamą z góry powiem-aaale dobre pare lat zajmowałam sie dziećmi znajomych a ,że sama uprawiam ogródek i kocham wyłącznie co świeże i naturalne dlatego polecę coś co wymyśliłam sama dla niejadków warzyw i wstręciuchów marchewki -najświeższą najlepsza na obecny letni czas i najbardziej witaminowa zupkę ,którą mozna podać na zimno czy na ciepło-mianowicie zupka pomidorowo-marchwiowa na warzywno-mięsnym wywarze z swieżą piersia z kurczaka i makaronikiem bądż kluseczkami.Warunek jest jeden marchew i pomidorki z żadnych puszek czy supermarketów tylko działkowe bądż z rynku .Fajnie jak warzywka niektóre wybiora dzieci same -to dla nich wielka frajda,ze mogą zaszaleć i być potrzebne .
Bierzemy garnek z wodą i wrzucamy warzywa-seler zielony(całość),por pokrojony w krążki-mięsko płuczemy i dodajemy do wywaru i także z odrobina soli i łyżką masła.Gdy wywar z mięskiem będzie gotowy dodajemy zmiksowane 2 marchewki i 3 średnie pomidorki pokrojone w ósemki i to wszystko podgotywujemy -mięsko wyjmujemy na deseczkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy ponownie do garneczka ..Proszę wtedy posmakować ową zupkę ja dodaję często jeszcze odrobinę soli ,mozna dodać naturalny jogurt ale ja niedawałam wcale i na koniec siekaną pietruszkę i makaronik(od mam zależy czy makaronik będzie swojski czy kupny ) Myśmy z dziećmi koleżanki mieli 2 godziny czasu więc zrobiliśmy w formie zabawy swojski makaronik na deseczkach .Zupkę taką pierwszy raz robiłam z dobre 3 lata temu dzieciom którymi sie opiekowałam i bardzo im smakowała chociaż były antypatycznie nastawione do marchwi i wszelkich warzyw jednak kochały pomidorki.. a do picia uwielbiały wprost z sokowirówki sok z buraczków marchewki(której niewidziały) selery naciowej jabłka i pory oczywiście schłodzony a ozdobą była Pani pietruszka z zielona fryzurą.. Aż dziwiłam się,że dzieci które były zawsze za chipsami i colą oraz krakersami w krótki okres wprowadzając zabawę w kuchni nauczyłam jeść i pić produkty zdrowe.

Odnośnik do komentarza

Najlepszym rozwiązaniem na to, by dziecko, które nie przepada za owocami czy warzywami, a zaczęło je jeść jest wybranie się na zakupy z dzieckiem i poproszenie go o to, by sam wybrał te produkty, które chciałby zjeść. I tak oto w moim koszyku znalazły sie: banan, kiwi i leśne jagody. Natomiast z działki: świeże truskawki. Pora pomyśleć co z tego zrobić:) Koktajl! Nic trudnego! O dziwo, dziecko z chęcią pomaga przy jego wykonaniu, bo przecież samo wybrało składniki:) Wystarczy wszystkie owoce zmiksować, dodać szklankę mleka i gotowe:) Powstaje pyszny koktajl, o pięknym kolorze, które dziecko z chęcią wypija. A właśnie o to nam chodziło:) Warto sztuczkę z zakupami wykrzystać przy wprowadzeniu do menu naszego milusińskiego warzyw. Pomidor i ogórek ponownie wylądowały w moim koszyku zakupowym. Znowu nasuwa się pytanie: co z tego zrobić:) Uzgodniłam, że stworzymy tortillę warzywną, więc dokupiliśmy do niej gotowe placki. Wystarczy pokroić warzywa, dodać kukurydzę, czerwoną fasolkę, ser, przyprawy wedle uznania dziecka oraz ketchup. Danie jest błyskawicznie gotowe i można je natychmiast po zapieczeniu skonsumować lub zjeść na zimno. Smacznego:)

Odnośnik do komentarza
Gość slowik_ania

Witam,
proponuję szybką i łatwą pizzę warzywną.
Najprościej kupujemy ciasto francuskie i pieczemy według przepisu. Po upieczeniu i ostudzeniu smarujemy serkiem bieluchem naturalnym (wcześniej w miseczce mieszamy z przyprawami które lubimy, używamy np. sól, bazylia, czosnek, pieprz, koperek itp.) Na to kroimy w kostkę pomidory, trzemy na tarce marchewkę, po sparzeniu kalafiora i brokuła dajemy małe różyczki. I już gotowe, wystarczy pokroić w kostkę i podawać milusińskim czy gościom jako przekąska.
Smacznego!!
Skład:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2-3 serki np. bieluch czy philadelfia
2 pomidorki
2 marchewki
1/3 kalafiora
1/3 brokuła
przyprawy i zioła według uznania do serka
może być por sparzony,
plasterki pieczarek lekko obsmażone na masełku

Odnośnik do komentarza

Zupa jarzynowo-ryżowa na mleku
1 l mleka,15 dkg rzepy,15 dkg marchwi,10 dkg pora,15 dkg ziemniaków,10 dkg ryżu,3 dkg masła,sól,cukier.
Rzepę,marchew,oraz por,po usunięciu
zielonych części starannie umyć,oczyścić zetrzeć na tarce o dużych otworach.Warzywa razem z połową ilością masła oraz małą ilością wody dusić około 15 minut.Ziemniaki umyć, obrać,opłukać pokroić w kostkę i włożyć do warzyw.Gotować razem na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.Całość przetrzeć przez sito,wlać przegotowane gorące mleko.Włożyć resztę masła i dokładnie wymieszać.Zupę doprawić do smaku solą i cukrem.Zalać na nią na talerzach ugotowany osobno ryż.

Odnośnik do komentarza

Deser owocowy.

Składniki:
2 banany
2 kiwi
2 jabłka
2 gruszki
10 truskawek
2 śmietany kremówki
1 mleczna czekolada
1 sos o dowolnym smaku
cukier

Opis:
Owoce opłukać i pokroić w kostke.
Kremówki ubić i dosypać do nich 3 łyżki cukru, później znowu ubijac do uzyskania śmietany. Owoce włożyć do 2 pucharków włożyć na nie bitą śmietaną potrzeć na to czekoladę i włożyć po 3 kawałki, na końcu polać sosem.
SMACZNEGO!!!

Odnośnik do komentarza

NADZIANE JABŁUSZKA
Składniki:
- 5 dużych jabłek,
- 3 łyżki rodzynek,
- 5 łyżek posiekanych orzechów,
- 5 łyżek śmietany,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- skórka z cytryny,
- pół łyżeczki masła.

Przygotowanie:
Jabłka należy wydrążyć. Wymieszać bakalie, śmietanę, miód oraz skórkę. Powstałym nadzieniem należy wypełnić jabłka, położyć na nie odrobinę masła i posypać brązowym cukrem. Następnie jabłka wkładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy ok. 15 minut.

Idealny deser, zwłaszcza w zimowe wieczory, pełne mrozu i chłodu.

Odnośnik do komentarza

BANANY POD BIAŁĄ KOŁDERKĄ

Składniki:
- 5 bananów,
- 450 gram białego twarożku,
- 150 ml naturalnego jogurtu,
- 2 łyżki miodu,
- mieszanka bakalii (rodzinki, orzechy, figi, morele itp.).

Miksuje twarożek, jogurt oraz miód, a banany obieram i przekrajam na połówki, na wierzch kładę masę, a następnie dodaje do niej mieszankę ulubionych bakalii.

To ulubiony deser mojego przedszkola, przepyszny i zdrowy!

Odnośnik do komentarza

NADZIANE POMIDORKI

Składniki:
- 5 dużych pomidorów,
- 4 ugotowane ziemniaki,
- 125 ml kefiru,
- 150 gram szpinaku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie:
Zmiksować ziemniaki wraz kefirem, następnie podzielić mieszankę na trzy części. Do jednej dodajemy koncentrat, a do drugiej pyszny szpinak. Pomidory myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy oraz posypujemy natką pietruszki. Do naszym pomidorków dodajemy nadzienie raz białe, innym czerwone czy zielone. Pomidory wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy na ok. 15 minut.

Idealne danie na zdrowy obiad!

Odnośnik do komentarza

STATECZKI SYNUSIA

Składniki:
- 5 papryk ( żółte, czerwone),
- 1 średnie jabłko,
- 3 łyżki kukurydzy prosto z puszki,
- 1 por,
- 3 pomidory,
- 4 rzodkiewki,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:
Papryki należy dokładnie umyć, przekroić wzdłuż oraz dokładnie wydrążyć. Jabłko myjemy, a następnie trzemy je na tarce. Por oraz rzodkiewki drobno kroimy. Jabłko,rzodkiewkę, pomidor oraz kukurydzę łącze z porem. Napełniam połówki papryki powstałą sałatką po czym polewam je jogurtem.

Odnośnik do komentarza
Gość Ania Kopeć

Szybkie kolorowe danie z makaronem
składniki:
makaron np kokardki
mozzarella
tuńczyk lub wędzony łosoś
pomidory
Jak przygotować: bardzo prosto :)
Makaron gotujemy, tu proponuje kokardki bo ładnie wygląda i będzie atrakcyjne dla dzieci i, może być tez makaron kolorowy tylko zwrócić uwagę żeby nie był barwiony sztucznie
następnie krojami pomidory w kawałeczki mogą być nie za małe kwadraciki
tak samo kroimy mozzarelle
dodajemy tuńczyka, albo możne być np wędzony łosoś
doprawiamy bazylią
mniam mniam smacznego :)

Odnośnik do komentarza

Roladki z twarogiem.

Składniki:
• Główka kapusty
• Pęczek szczypiorku
• Puszka zielonego groszku
• 40 dag mielonego twarogu
• 2 ząbki czosnku
• 4 łyżki gęstej śmietany
• Pieprz, sól
• Cukier
Sos:
• 100 ml jogurtu naturalnego
• 100 ml majonezu
• ½ łyżeczki curry
• Ząbek czosnku
• Łyżka oliwy

Przygotowanie:
• Kapustę oczyść, wytnij głąb i w całości obgotuj w dużej ilości osolonej i lekko posłodzonej wody (5-7 min). Wyjmij, ostudź, podziel na liście. Małe listki posiekaj ze szczypiorkiem (kilka wąsów szczypioru zostaw do zawiązania roladek).
• Groszek odcedź.
• Twaróg rozetrzyj dokładnie widelcem, wymieszaj z posiekanym czosnkiem, śmietaną, groszkiem, kapustą ze szczypiorkiem oraz solą i pieprzem do smaku.
• Farsz nakładaj na środek dużych liści kapusty, zwiń, obwiąż szczypiorem, ułóż na półmisku.
• Jogurt wymieszaj z majonezem, curry, zmiażdżonym czosnkiem i oliwą, przypraw solą i pieprzem. Sosem polej roladki.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2329.jpg

Odnośnik do komentarza

Sałatka z cykorią.
Radosne kolory i zdrowe warzywa. pycha!

Składniki:
• Pół szklanki kiełków rzodkiewki
• Pęczek rzodkiewki
• 3 cykorie
• Pomidorki koktajlowe
• Pęczek szczypiorku
• Pół pęczka natki pietruszki
• Sól, pieprz
• Sos jogurtowy
Przygotowanie:
• Cykorie oczyścić, opłukać, wyciąć głąby, po czym oddzielić liście. Końce liści odciąć na długość 4cm i wyłożyć nimi brzegi 4 talerzy. Pozostałe liście pokroić w paski.
• Pół pęczka rzodkiewki pokroić w plasterki, drugą połowę posiekać.
• Szczypiorek i natkę posiekać.
• Sos jogurtowy wymieszać z kiełkami rzodkiewki oraz pozostałymi składnikami.
• Doprawić solą i pieprzem.
• Sałatkę ułożyć na talerzach wyłożonych cykorią, udekorować połówkami pomidorków i plasterkami rzodkiewki.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2330.jpg

Odnośnik do komentarza

Ogórki z groszkiem i orzechami.
Składniki:
• 4 młode ogórki
• 10dag zmielonego zielonego groszku (świeżego lub z puszki)
• 3 jabłka
• 2 małe cebule
• 15dag zmielonych orzechów włoskich
• 2-3 łyżki sklarowanego masła
• Szklanka śmietany 22-proc.
• Łyżeczka przyprawy warzywnej
• Po kilka posiekanych listków mięty i melisy
• Sok z cytryny
• Cukier
• Pieprz, sól

Przygotowanie.
• Z ogórków odkroić końce i łyżeczką lub nożem wydrążyć miąższ z nasionami (przy ściankach powinna zostać minimum pół centymetrowa warstwa miąższu). Włożyć ogórki na 2 minuty do lekko posolonego wrzątku, osączyć na sicie, przelać zimną wodą i osuszyć.
• Cebulę i jabłka obrać, pokroić na dość grube plastry. Na łyżce rozgrzanego masła zeszklić cebulę, dodać groszek, wydrążony miąższ ogórków i zioła. Wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut.
• Dodać jabłka, dusić jeszcze 8-10 minut, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą.
• Wystudzoną masę zmiksować z orzechami i napełnić nią wydrążone ogórki. Przełożyć warzywa do naczynia żaroodpornego, podlać śmietaną doprawioną przyprawą warzywną, skropić pozostałym masłem, przykryć i zapiekać 20-30 minut w 180 stopniach.
• Gotowe ogórki pokroić w poprzek na 3-4 kawałki, udekorować groszkiem i listkami mięty. Podawać gorące z pieczywem i sałatką z pomidorów.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2331.jpg

Odnośnik do komentarza

Zielone pierogi.

Składniki:
• 15 dag szynki
• Pomidorki koktajlowe
• Łyżka oleju
Ciasto:
• 40 dag mąki
• 2 jajka
• Łyżka oleju
• Szczypta soli
• 10 dag mrożonego szpinaku
Farsz:
• 10dag białego sera półtłustego
• 10 dag fety
• 5 dag suszonych pomidorów w oleju
• Żółtko
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
• Połącz mąkę, jaja, dobrze odciśnięty szpinak, olej i szczyptę soli, dodając tyle wody, aby uzyskać gęste ciasto. Owiń je w folię i odstaw na godzinę do lodówki.
• Rozkrusz biały ser, a fetę pokrój. Połącz oba sery i rozetrzyj. Suszone pomidory pokrój i dodaj do serów. Wbij żółtko, dopraw i dokładnie wymieszaj.
• Ciasto rozwałkuj na posypana mąką stolnicy. Foremką wytnij serca, po dwa na każdy pieróg. Na połowę serc wyłóż porcję farszu. Przykryj drugim sercem, zlep brzegi i przygnieć je widelcem.
• Zagotuj osoloną wodę. Wlej do niej łyżkę oleju. Ostrożnie wkładaj pierogi i gotuj około 7 minut.
• Pierogi podawaj z pomidorkami koktajlowymi i plasterkami szynki.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2332.jpg

Odnośnik do komentarza

Sałatka z młodej kapusty.

Składniki:
• 1 mała główka młodej kapusty
• Pęczek koperku
• 3 pomarańcze
• Kwaśne soczyste jabłko
• Sól, pieprz
• 3 łyżki oliwy
• 2 łyżki soku z cytryny
• Łyżka miodu

Przygotowanie:
• Kapustę oczyść, opłucz, cienko poszatkuj. Koperek umyj, osusz (kilka gałązek zostaw do dekoracji) i drobno posiekaj. Pomarańcze wyszoruj pod bieżącą gorącą wodą. 2 sztuki przekrój na pół, wydrąż środki, podziel je na cząstki, wykrawając białe błonki i pokrój w kostkę. Z pozostałej pomarańczy wyciśnij sok. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w drobną kostkę.
• Kapustę wrzuć do miski, lekko posól, ugnieć i odstaw na 15 minut, aby zmiękła. Po tym czasie dodaj do kapusty pokrojony koperek oraz kawałki pomarańczy i jabłka.
• Przygotuj sos: połącz sok z pomarańczy i cytryny, dodaj miód i oliwę, dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
• Sałatkę polej sosem, wymieszaj. Podawaj od razu w połówkach pomarańczy, udekorowaną koperkiem. Sałatka jest dobrym dodatkiem do mięs.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2333.jpg

Odnośnik do komentarza

Zapiekanka warzywna.
Składniki:
• 1 pomidor
• 1 cebula biała
• 1 cebula czerwona
• 1 cukinia
• ½ papryki czerwonej
• ½ papryki żółtej
• 2 ziemniaki ugotowane na półtwardo
• 8 jajek
• 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
• ¼ łyżeczki oregano
• ½ łyżeczki soli
• Pieprz czarny mielony do smaku
• 2 łyżki masła
• ½ szklanki startego sera mozzarella
• 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
• Suszone pomidory zalać łyżką oliwy i odstawić.
• Pomidor przeciąć na pół, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki.
• Cebule i cukinię obrać i pokroić w plastry.
• Paprykę pokroić w kosteczkę.
• Na patelnię wlać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę, paprykę i cukinię. Smażyć do miękkości i szklistości.
• Dodać plastry ziemniaka, suszone pomidory namoczone w oliwie i pozostałe przyprawy. Wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 minuty.
• Jajka roztrzepać w misce na jednolitą masę. Dodać pokrojonego pomidora oraz sól i pieprz do smaku.
• Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Wyłożyć masę warzywna i równomiernie rozprowadzić.
• Zalać masą jajeczną z pomidorami.
• Powierzchnię posypać serem.
• Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni i zapiec.
• Pokroić w kwadraty i udekorować natką.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2334.jpg

Odnośnik do komentarza

Brokuły w cieście.
Brokuły w cieście smakują wyśmienicie na ciepło i na zimno.
Składniki:
• 50 dag brokułów
• ¾ szklanki jasnego piwa
• Jajko
• Ostra papryka w proszku
• Szklanka mąki
• Duże opakowanie jogurtu greckiego
• 2-3 łyżki majonezu
• 2-3 ząbki czosnku
• ½ pęczka posiekanego koperku
• ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
• Gotowy sos tysiąca wysp
• Tłuszcz do smażenia
• sól
Przygotowanie:
• Brokuły umyj, podziel na różyczki.
• W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć posól, wrzuć brokuły i gotuj 2 minuty.
• Przełóż na chwilę do miski z bardzo zimną wodą, następnie osącz.
• Do jogurtu dodaj majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek oraz natkę i dokładnie wymieszaj.
• Do miski wbij jajko, dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli, odrobinę ostrej papryki oraz piwo. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
• W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz. Różyczki brokułów nabij pojedynczo na widelec i zanurzaj w przygotowanym cieście. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż do zarumienienia. Następnie wyłóż na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
• Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem lub użyj gotowego (np. Sos Tysiąca Wysp).

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2335.jpg

Odnośnik do komentarza

Pierogi ze szpinakiem i serem feta.

Składniki:
• 3 szklanki mąki
• 4 jaja
• 50 dag mrożonego szpinaku
• 25 dag sera feta
• 1 cebula
• 4 ząbki czosnku
• Łyżeczka masła
• Gałka muszkatołowa
• Sól, pieprz
• Natka pietruszki

Przygotowanie:
• Przygotuj ciasto na pierogi: mąkę przesiej do miseczki zalej ¾ szklanki wrzątku, przemieszaj łyżką, po chwili dolej ¼ szklanki zimnej wody. Odstaw pod przykryciem na 20 minut. Następnie wbij jajko i zagniataj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk i ścianek miseczki. Wtedy ciasto przykryj i pozostaw tak na pół godziny.
• Przygotuj farsz: szpinak rozmroź i bardzo dokładnie osącz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Obraną cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę oraz czosnek, zeszklij. Dodaj szpinak, smaż jeszcze kilka minut. Kiedy odparuje cały płyn zdejmij z ognia, przestudź. Wbij 3 jajka i dodaj pokruszony ser.
• Farsz przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką powycinaj krążki. Na środku każdego nałóż porcję farszu. Krążki składaj na pół, brzegi dociśnij ząbkami widelca.
• Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową i od razu podawaj.
• Polej stopionym masłem i posyp posiekaną natką pietruszki.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2336.jpg

Odnośnik do komentarza

Naleśniki ze szpinakiem.

Składniki:
Ciasto:
• 75 dag szpinaku świeżego
• 20 dag mąki pszennej
• ½ litra mleka
• 3 jaja
• ¼ łyżeczki mielonego imbiru
• Szczypta gałki muszkatołowej
• Sól
• Tłuszcz do smażenia
Farsz:
• 15 dag szynki gotowanej lub z indyka
• 5 dag orzechów włoskich posiekanych
• 5 dag ostrego żółtego sera
• Łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:
• Szpinak oczyścić z ogonków, starannie umyć. Zalać niewielką ilością wrzątku i gotować przez 5 minut, odcedzić, zmiksować.
• Mąkę przesiać przez sito, zmiksować z mlekiem, imbirem, szczyptą soli i gałką muszkatołową, odstawić na 45-60 minut.
• Jaja rozbić, roztrzepać, wlać do ciasta, dodać przygotowany szpinak, wymieszać.
• Rozgrzać patelnię, wysmarować tłuszczem i usmażyć naleśniki.
• Ser utrzeć na dużych oczkach tarki, szynkę drobno posiekać. Wszystkie składniki farszu starannie połączyć.
• Placki nasmarować farszem, zwinąć w rulon lub koppertę. Zrumienić z obu stron.
• Podawać jako samodzielne danie z dowolnym sosem i sezonową surówką.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2337.jpg

Odnośnik do komentarza

Gazpacho.

Składniki:
• 50 dag dojrzałych pomidorów
• Ogórek
• 2 kromki białego pieczywa bez skórki
• Po jednej papryce żółtej, zielonej i pomarańczowej
• Biała cebula
• 2 ząbki czosnku
• Świeża papryczka chili
• 4 szklanki schłodzonego soku pomidorowego
• 2 łyżki białego octu winnego
• 2 łyżki oliwy
• Szczypta cukru
• Sól, pieprz
• Kilka listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie:
• Pieczywo namocz w wodzie, odciśnij.
• Pomidory sparz wrzącą wodą, zdejmij z nich skórkę.
• Cebulę i ogórka obierz.
• Papryki oraz papryczkę chili przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, umyj, osusz.
• Wszystkie warzywa posiekaj w drobną kostkę (8 łyżeczek przełóż do miseczki i odstaw w chłodne miejsce).
• Pozostałe warzywa włóż do dużej miski, wlej sok pomidorowy, dodaj chleb i zmiksuj całość blenderem. Dodaj ocet winny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
• Gazpacho powinno być gęste, jeśli nie jest – dodaj więcej chleba.
• Gotową zupę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
• Gazpacho rozlej do miseczek, do każdej włóż po 2 łyżeczki odłożonych warzyw, udekoruj listkami świeżej bazylii.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2338.jpg

Odnośnik do komentarza

Kremowa zupa porowa.

Składniki:
• 2 pory
• 2 cebule
• 3 kostki serka topionego (po 10 dag każdy)
• 1 łyżka oleju
• 750 ml bulionu warzywnego
• 4 parówki drobiowe
• 4 gałązki natki
• Sól, pieprz
• długie wykałaczki

Przygotowanie:
• Cebulę obrać, posiekać. Pory oczyścić, pokroić w plasterki, 5 dag odłożyć, resztę wraz z cebulą zeszklić na oleju. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować jeszcze 2-3 minuty. Dołożyć serki topione, mieszać, aż całkiem się rozpuszczą.
• Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Dodać pory gotować 5 minut. Parówki pokroić w grube, ukośne plasterki. Nabić na wykałaczki na przemian z listkami natki. Zupę doprawić. Rozlać do miseczek, na każdej położyć parówkowy szaszłyk.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2339.jpg

Odnośnik do komentarza

Chłodnik litewki z botwinką.

Składniki:
• 250 ml soku z buraków
• 250 ml kwaśnej śmietany
• 500 ml maślanki
• Szczypta soli
• Szczypta cukru pudru
• 1 pęczek koperku
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 ogórek sałatkowy
• 1 pęczek rzodkiewek
• 2 jajka ugotowane na twardo
• 2 łyżki posiekanej botwinki.

Przygotowanie:
• Sok z buraków wymieszać z maślanką i śmietaną. Przyprawić do smaku solą i cukrem pudrem. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Ogórek obrać i wraz z rzodkiewkami pociąć w niewielką kostkę.
• Posiekane warzywa oraz rozdrobnione warzywa wymieszać z chłodnikiem. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. W tym czasie posiekaną botwinkę włożyć na 2 minuty do wrzącej, lekko posolonej wody. Wyjąć i dokładnie osączyć na sitku.
• Jajka obrać ze skorupek, następnie grubo posiekać. Do miseczek lub kokilek nałożyć po porcji jajek i botwinki. Zalać przygotowanym chłodnikiem.
• Udekorować kawałkami warzyw i natką pietruszki.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2340.jpg

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...