Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Pora na pomidora"


Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

Gość MonikaAntos

Risotto z warzywami

Składniki:

4 małe cukinie
3 marchewki
kawałek selera
2 małe cebule
mały kawałek pora
4 ząbki czosnku
1 szklanka ryżu
pomidory w puszce BIO
5 łyżek oliwy z oliwek
200 ml wody
sól
pieprz
suszony czosnek

Cukinię obrałam (polecam ze skórką) i pokroiłam na kawałki ok 2-3 cm. Marchewkę i seler obrałam i pokroiłam w plasterki. Cebulkę i czosnek pokroiłam w paski i podsmażyłam na oliwie, ok 5 min. Do cebulki i czosnku dodałam marchewkę, seler, por, cukinie, przyprawy. Wszystko zalałam wodą i dusiłam na wolnym ogniu ok 20 min. W międzyczasie ugotowałam ryż. Do uduszonych warzyw dodałam pomidory z puszki i całość dusiłam jeszcze ok 5 min.
Nagrzałam piekarnik do temp 180 ºC. Wymieszałam warzywa z ryżem i przełożyłam całość do naczynia żaroodpornego. Wstawiłam do piekarnika na ok 30 min.

Odnośnik do komentarza

Bigosik maluszka
~~~~~~~~~~~~~~~~
35 dag białej kapusty
10 dag cebuli
40 dag ziemniaków
35 dag marchwi
10 dag selera
0,5 łyżki mąki
2 łyżki jogurtu
1,5 łyżki masła
Przyprawy
Warzywa kroimy w kosteczkę a kapustę w piórka .Podlewamy wodą dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości.Na masełku robimy delikatną zasmażkę, dodajemy do warzyw , na koniec śmietankę.Podajemy z pieczywem.

Odnośnik do komentarza

Pyszny deser truskawkowy z kasza manną

30dag truskawek (lub innych owoców które nadają się do miksowania)
Pół szklanki kaszy manny
śmietanka 30% mały kubeczek
listki mięty do dekoracji

Truskawki (lub inne owoce) miksujemy kilka odkładamy do dekoracji,
kaszkę mannę gotujemy na gęsto i studzimy,
śmietanę ubijamy.
Do ubitej śmietany dodajemy delikatnie kaszkę manną i mieszamy łyżką.
Do przezroczystych pucharków nakładamy na zmianę warstwę kaszki ze śmietaną i warstwę musu.
Ostatnią warstwę kaszki dekorujemy pokrojonymi w połówki truskawkami i miętą. Pychota!!!!! a moje dziecko to uwielbia.

Odnośnik do komentarza
Gość Gośka gotuje

ZUPKA Z BROKUŁÓW Z KRÓLIKIEM
około 100 g mięso z królika
2 różyczki brokuł
sól morksa
woda
maslo
1 ziemniak
Mięso myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie miękkie, dodajemy ziemniaka-obranego, umytego i pokrojonego w kostkę. Pod koniec wrzucamy brokuła. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy mięso i oddzielamy je od kości. Do warzyw dodajemy troszkę masełka i mięso. Wszystko dobrze miksujemy.
można zamrażać.
Smaczności :)

Odnośnik do komentarza

Tarta z cukinią :)

kolorowa i bardzo smaczna

Składniki tarta : 1,5 szklanki mąki, 120g zimnego masła, 1 żółtko, 1 łyżeczka soli, 50ml wody

Składniki : 1 cukinia, 1 bakłażan, 2 marchewki, 150ml śmietany 12%, 1 jajko, 100g startej mozzarelli, olej , sól, pieprz.

Przygotowanie ciasto : Zimne masło pokrój na małe kwadraciki. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło i połącz składniki. Dodaj żółtko, sól i wodę. Szybko wyrób ciasto. Uformuj kulkę i włóż do lodówki na 40-50 minut. Rozwałkuj ciasto i włóż do foremki. Na ciasto połóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp groch. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 15 minut. Następnie ściągnij z ciasta groch i dopiecz kolejne 5 minut.

Przygotowanie : Do kubka wlej śmietanę dodaj jajko i rozbełtaj widelcem. Wsyp mozzarellę i wymieszaj składniki. Dodaj sól i pieprz. Mieszankę wylej na ostudzoną tartę. Bakłażan, cukinię i marchewkę pokroić wzdłuż na cienkie plasterki- jeśli będą szerokie przekrój na pół (najlepiej to zrobić obieraczką do warzyw wtedy paseczki wyjdą jednakowej grubości). Układaj paseczki obok siebie. Całość posmaruj oliwą i piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 20-25 minut.

Jeśli nie masz obieraczki a warzywa nie są pokrojone bardzo cienko warto wcześniej usmażyć na patelni grillowej(bez tłuszczu). ( po 1 min z każdej strony)

Nic tak jak kolor nie powala mojego Fabisia

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2077.jpg

Odnośnik do komentarza

Sałatka owocowa w arbuzie.
Świeża sałatka to najlepszy sposób na wzmocnienie organizmu.

Składniki:
• Arbuz
• 3 twarde owoce kiwi
• 3 brzoskwinie
• Po 20 dag jasnych i ciemnych winogron
• 20 dag wiśni
• 20 dag truskawek
• 15 dag poziomek
• Limonka
• Listki świeżej mięty
• 2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
• Arbuza przetnij na pół, z miąższu powycinaj kuleczki małą półokrągłą łyżeczką. Przy skórce pozostaw około 2cm miąższu. Wydrążoną łupinę arbuza powycinaj tworząc ozdobny wzorek przy brzegu. Wstaw ją do lodówki na godzinę.
• Lionkę sparz wrzątkiem. Z limonki zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach, dodaj do niej wyciśnięty sok oraz cukier puder. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
• Owoce (oprócz kiwi) umyj dokładnie pod bieżącą wodą i osusz. Kiwi obierz cieniutko i pokrój w plasterki. Winogrona oderwij od gałązek. Brzoskwinie pokrój na pół, usuń pestki i, miąższ pokrój na cząstki. Wiśnie wydryluj lub każdą przekrój na pół i delikatnie usuń pestki. Truskawki pozbaw szypułek i przekrój na pół. Tak przygotowane owoce włóż do miski, całość polej sokiem z limonki i wymieszaj delikatnie, aby nie rozgnieść owoców.
• Arbuza wyjmij z lodówki, odlej sok, który się w nim zebrał i bardzo delikatnie wypełnij go mieszankę owoców. Całość udekoruj listkami mięty. Sałatkę podawaj mocno schłodzoną.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2078.jpg

Odnośnik do komentarza

Sałatka owocowa w ananasie.
Pyszna, kolorowa i pełna witamin.

Składniki:
• 2 świeże ananasy
• 2-3 duże jabłka
• 4 dojrzałe kiwi
• 2 banany
• 1 pomarańcza
• 2 brzoskwinie
• Po 15 dag jasnych i ciemnych winogron
• Rodzynki
• 2 łyżki miodu płynnego
• ¼ szklanki przegotowanej wody
• Sok wyciśnięty z jednej cytryny
• Świeża melisa do dekoracji
Przygotowanie:
• Ananasy przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. Przy skórce pozostaw około 1,5 cm miąższu.
• Jabłka umyj, osusz, pokrój w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki.
• Kiwi i banany obierz ze skóry, pokrój w talarki.
• Winogrona umyj, osusz, oderwij od gałązek. Większe kulki przekrój na pół.
• Brzoskwinie umyj, osusz, pokrój na pół, usuń pestki i, miąższ pokrój na cząstki.
• Pomarańczę obierz ze skóry. Pokrój ją na plastry. Jeśli błony w niej są wyjątkowo grube, podziel pomarańczę na cząstki, a następnie usuń błony.
• Jabłka i banany skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
• Pokrojone owoce połącz, dodaj rodzynki. Przegotowaną wodę wymieszaj z miodem. Uzyskanym w ten sposób sosem polej owoce, wymieszaj.
• Owocową sałatką wypełnij połówki ananasa. Udekoruj listkami melisy.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2079.jpg

Odnośnik do komentarza

Kuskus na słodko.

Składniki:
• 20 dag kaszy kuskus
• 3 czerwone grejpfruty
• 2 pomarańcze
• 5 dag rodzynek
• 5 dag moreli suszonych
• 2 łyżki płynnego miodu
• Łyżka miękkiego masła
• Szczypta cynamonu i imbiru
• 2-3 łyżki płatków migdałowych
• Szczypta soli
• Kilka migdałów

Przygotowanie:
• Rodzynki i morele przekrój na pół. Zagotuj w rondelku szklankę wody. Na wrzącą wodę wrzuć imbir, cynamon oraz bakalie. Rondelek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie osącz bakalie na sicie.
• Grejpfruty i pomarańcze sparz, a gdy ostygną, wytrzyj do sucha. Owoce przekrój na pół i ostrożnie wydrąż miąższ. Skórki z grejpfruta zachowaj. Miąższ z pomarańczy i grejpfrutów pokrój w niewielką kostkę (wcześniej koniecznie usuń gorzkie błonki)
• Kuskus zalej wrzątkiem wg przepisu na opakowaniu. Dodaj też odrobinę soli i miękkie masło. Lekko wszystko przemieszaj i odstaw pod przykryciem na kilka minut. Gdy kasza spęcznieje, zdejmij przykrywkę i jeszcze raz przemieszaj.
• Gdy kuskus trochę przestygnie dodaj osaczone bakalie, płynny miód, płatki migdałowe, pokrojone pomarańcze oraz grejpfruty i wymieszaj. Gotową sałatkę nakładaj do wydrążonych połówek grejpfruta i wstaw do lodówki. Podawaj na zimno posypane cynamonem, imbirem i udekorowane całymi migdałami.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2080.jpg

Odnośnik do komentarza

Tęczowe krakersy.
Są pyszne i kolorowe
Składniki:
• Opakowanie krakersów
• 10 dag startego drobno łagodnego żółtego sera
• 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 4 łyżki majonezu
• 2 owoce kiwi
• 2-3 mandarynki
• 5 dag orzechów włoskich
• Sól, pieprz

Przygotowanie:
• Owoce obrać, kiwi pokroić w półplasterki, mandarynki podzielić na cząstki.
• Orzechy rozłupać, podzielić na kawałki.
• Z natki, sera, majonezu, soli i pieprzu zrobić gładką pastę.
• Posmarować nią krakersy.
• Ozdobić kawałkami owoców i orzechów.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2081.jpg

Odnośnik do komentarza

Owocowe koreczki.
Pyszne, kolorowe i pełne witamin.

Składniki:
• 2 pomarańcze
• melon
• po 20 dag jasnych i ciemnych winogron
• 2 kiwi
• Ananas
• 2 brzoskwinie
• 20 dag truskawek
• Listki mięty
Przygotowanie:
• Owoce umyj i osusz.
• Melon obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne i pokrój owoc na kostki.
• Usuń pestkę z brzoskwiń i pokrój je na kawałki.
• Kiwi obierz i pokrój w grube półplasterki.
• Ananasa obierz i pokrój w kostkę.
• Nadziewaj na każdą szpadkę: kawałek melona, ciemne winogrono, kawałek kiwi, kostkę ananasa, plasterek banana, kawałek brzoskwini, jasne winogrono, truskawkę i listek mięty.
• Wbij szpadki z owocami w pomarańczę.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2082.jpg

Odnośnik do komentarza

Jabłka faszerowane czerwoną kapustą.
Są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, a także świetną samodzielną potrawą wegetariańską.
Składniki:
• ½ główki czerwonej kapusty
• 7 jabłek
• 2 cebule
• Sok z połowy cytryny
• Mały słoik majonezu
• Sól, pieprz

Przygotowanie:
• Kapustę oczyścić i drobno poszatkować.
• Cebulę obrać i posiekać.
• Jabłka umyć, osuszyć. Trzy sztuki pokroić na kawałki, a pozostałe wydrążyć.
• Kapustę połączyć z cebulą i pokrojonymi jabłkami, skropić sokiem z cytryny, dodać majonez i doprawić solą oraz pieprzem.
• Przygotowaną sałatką napełnić wydrążone jabłka, wstawić do lodówki i schłodzić.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2083.jpg

Odnośnik do komentarza

Pomidory ze szpinakiem.
Ta przekąska to samo zdrowie.

Składniki:
• 4 duże pomidory
• 5dag sera feta
• 10dag mrożonego szpinaku
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 szklanka ugotowanego białego ryżu
• 1 łyżka masła
• Pieprz, sól
• Gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
• Szpinak rozmrozić, dobrze odcisnąć.
• Cebulę obrać, posiekać.
• Czosnek obrać, drobno posiekać.
• Pomidory umyć, osuszyć, następnie odkroić im wierzchy („czapeczki”) i ostrożnie wydrążyć nasiona.
• Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę z czosnkiem. Dołożyć szpinak, smażyć 3-4 minuty.
• Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
• Szpinak lekko przestudzić, potem wymieszać z fetą i ugotowanym ryżem.
• Nadzienie nakładać do pomidorów, przykryć je odciętymi „czapeczkami”.
• Zapiekać około 10 minut w 200 stopniach.
• Podawać z sosem majonezowym.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2084.jpg

Odnośnik do komentarza

Sałatka z kurczakiem i mandarynkami.
Kolorowa i pyszna.
Składniki:
• 60 dag filetów z piersi kurczaka
• Główka sałaty
• 15 dag pomidorków koktajlowych
• 2 puszki mandarynek
• 15 dag mrożonego groszku
• 2 łyżki oleju
• Słoik majonezu sałatkowego
• Kubek jogurtu
• 2 łyżki curry
• 5 dag solonych orzeszków ziemnych
• Sól, pieprz

Przygotowanie;
• Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim mięso, na silnym ogniu, z obu stron przez 5 minut. Następnie zmniejszyć płomień i smażyć jeszcze 15 minut.
• Groszek wrzucić na posolony wrzątek, gotować 5 minut. Przelać zimną wodą.
• Mandarynki osączyć, sok zachować.
• Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki.
• Majonez wymieszać z jogurtem, curry, ½ szklanki soku z mandarynek. Przyprawić solą i pieprzem.
• Sałatę wymieszać z mandarynkami, groszkiem i połówkami pomidorków koktajlowych. Polać sosem. Ułożyć plastry mięsa i posypać orzeszkami.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2085.jpg

Odnośnik do komentarza

BABECZKI Z OWOCAMI
SKŁADNIKI:
• 30 dag mąki
• 10 dag cukru pudru
• 15 dag masła
• Jajko
• konfitura morelowa
• Owoce: winogrono, mandarynki, kiwi, truskawki

WYKONANIE:
1. Zimne masło posiekać z mąką i cukrem pudrem. Dodać jajko i szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
2. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. pół centymetra. Wyciąć z ciasta kółka (najlepiej szklanką) i nałożyć je na posmarowane masłem, ustawione ciasno obok siebie foremki do babeczek. Odciąć nadmiar ciasta przesuwając wałkiem po foremkach.
3. Foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Na zimne babeczki rozsmarować podgrzaną konfiturę morelową i ułożyć rozdrobnione owoce.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2086.jpg

Odnośnik do komentarza

Pomidory z fetą.

Składniki:
• 150g sera feta
• 4 pomidory
• 1 cebula dymka
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek
• ½ pęczka natki pietruszki
• Świeżo mielony pieprz
• Listki bazylii
Przygotowanie:
• Pomidory umyj, odetnij górę, delikatnie wydrąż i ponacinaj w kwiatki.
• Do miski wsyp pokrojony miąższ pomidorów, posiekaną cebulkę i natkę pietruszki oraz pokrojony w kostkę ser feta.
• Delikatnie wymieszaj, dopraw pieprzem oraz polej oliwą z oliwek.
• Tak uzyskana sałatkę włóż do wydrążonych pomidorów.
• Całość udekoruj listkami bazylii.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2087.jpg

Odnośnik do komentarza

Pomidorowe miseczki.
Radosne kolory i zdrowe warzywa. Pycha!

Składniki:
• 6 pomidorów
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 pęczek rzodkiewki
• 1 ogórek
• 1 jabłko
• 3 młode marchewki
• Majonez do dekoracji
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• Sól, pieprz
Przygotowanie:
• Szczypiorek opłukać i drobno posiekać.
• Rzodkiewki, ogórek, jabłko, marchewki i pomidory umyć pod bieżącą wodą. Rzodkiewki pokroić w plasterki, ogórek, marchewki i jabłko w niewielką kostkę.
• Z pomidorów odciąć wierzchy, po czym wydrążyć środki. Następnie miąższ pokroić i wymieszać ze szczypiorkiem, marchewką, ogórkiem oraz jabłkiem.
• Doprawić do smaku solą i pieprzem, całość skropić oliwą z oliwek.
• Wydrążone pomidory napełnić sałatką. Brzegi za pomocą szprycy udekorować majonezem.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2088.jpg

Odnośnik do komentarza

Roladki z bakłażana.
Smakują wyśmienicie na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:
• Duży bakłażan
• ½ żółtej papryki
• ½ czerwonej papryki
• Torebka ryżu
• Natka, dymka
• Cebula
• Sól, pieprz
• oliwa
• cytryna

Przygotowanie:
• Bakłażana cienko pokroić wzdłuż i posolić. Odstawić na dwie godziny.
• Ugotować ryż na sypko.
• Papryki pokroić na cienkie paski, cebulę posiekać. Podsmażyć razem na oliwie na patelni. Dodać posiekaną natkę i ugotowany ryż. Wymieszać.
• Plastry bakłażana osączyć, posmarować z obu stron oliwą i podpiec na patelni. Farsz zawijać w plastry i związać je dymką.
• Roladki można jeść na zimno lub krótko zapiec skropione oliwą z roztartym czosnkiem i sokiem z cytryny.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2089.jpg

Odnośnik do komentarza

Szybkie spaghetti z brokułami.

Składniki:
• Makaron spaghetti
• Śmietana
• Brokuły
• Nieduża czerwona cebula
• Łyżeczka pieprzu cytrynowego
• Sól
• 2 ząbki czosnku
• oliwa z oliwek
Przygotowanie:
• Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
• Do wrzącej i osolonej wody wstawić brokuły.
• Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pieprz cytrynowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć przez chwilę mieszając.
• Wlać śmietanę, podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia.
• Podawać z makaronem na wierzch ułożyć różyczki brokułów.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2090.jpg

Odnośnik do komentarza

Spaghetti ze szpinakiem.

Składniki:
• ½ opakowania makaronu spaghetti
• ½ kg świeżego szpinaku
• Cebula
• 2 ząbki czosnku
• Śmietana
• Kilka łyżek wody
• 10 dag żółtego startego sera typu ementaler
• Oliwa lub olej do smażenia
• Gałka muszkatołowa
• Sól, pieprz
• Kilka listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie:
• Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
• Szpinak starannie umyć, delikatnie osuszyć, pokroić na dość duże kawałki i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą.
• Na oddzielnej patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę na szklisto i posiekany czosnek.
• Do niedużego garnka wlewamy śmietanę i kilka łyżek wody. Doprowadzamy wolno do zagotowania i utrzymujemy spokojne wrzenie. Wrzucamy świeżo startą gałkę muszkatołową, następnie starty ser, który musi się rozpuścić. Cały czas mieszamy zawartość drewniana łyżką. Powinna stać się jednolita i dość gęsta.
• Makaron wyłożyć na talerze, dna wierzch położyć uduszony szpinak . Całość polać sosem, udekorować paseczkami sera i listkiem bazylii.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2091.jpg

Odnośnik do komentarza

Mój przepis na zdrowe i szybkie danie dla malucha jak i rodziców to Warzywny filet z kurczaka

Składniki: 1 filet z kurczaka,1 serek topiony,pół cebula, mała cukinia,kilka pieczarek,1 łyżeczka płatków owsianych i kaszy kukurydzianej,2 małe jaja, mała marchewka, oliwa,1 pomidor najlepiej świeży z ekologicznych upraw,odrobina soli i pieprzu oraz świeże oregano.

Wykonanie:Rozciąć filet na pół by powstały ładne plastry. Następnie je rozbić, tak by nie było dziur. Przyprawić i odstawić. Przygotowujemy farsz: rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną w drobną kostkę warzywa i smażymy.Na koniec dodajemy pomidora i przyprawy i zostawiamy do wystudzenia.Wbijamy jajko do wystudzonego farszu oraz dodajemy serek topiony.Wyrabiamy na jednolitą masę i takim farszem nadziewamy filet zawijamy w rulon obtaczamy w jajku i w panierce w postaci kaszki połączonej z płatkami. Smażymy po 2-3 min z każdej ze stron.Żeby mięso nie było surowe w środku podczas smażenia wlewamy na patelnię ciepłą wodę i przykrywamy folią aluminiową. Parujemy 2-3 min i folię odkrywamy.Do dania podajemy surową marchew potartą na tarce z dodatkiem jabłuszka.
Smacznego

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2092.jpg

Odnośnik do komentarza

Babeczki biszkoptowe z owocami

Do miski wbijamy jajka i cukier.
Ubijamy na pianę.
Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Przekładamy do foremek i pieczemy w piekarniku w 180 C, aż patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy.
Układamy owoce jakie tylko chcemy i jakie lubią nasze pociechy i zalewamy tężejącą galaretką. Dzieci je uwielbiają.

Odnośnik do komentarza

KOKTAIL OWOCOWY:
Bohaterami tego smakołyku są OWOCE : TRUSKAWKA, BANAN, MALINA :)
]
Składniki:
• 10 dg truskawek, 10dg malin
• kefir
• 2 banany
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki cukru waniliowego

Przepis jest banalnie prosty, wystarczy zmiksować ( "zblendować" wszystkie składniki -owoce)
i schłodzić napój w lodówce. Możemy przyozdobić listkiem mięty. Jest to bardzo zdrowa kompozycja, truskawki- mega przeciwutleniacz,banany- błonnik, cała masa witamin :C, B …i wiele innych. No i kefir-żywe kultury bakterii. Idealny miks na lato. Dzieciaki uwielbiają ten napój :)
----------------------------------------------------------------------

Wersja dla dzieciaków :

Chciałabym poczuć się kapitanem za sterem
dla mojej córki miksować danie blenderem
prawdziwym smakołykiem na upalne pory
jest schłodzony koktajl owocowo-kefirowy.

Więc wszystkie owoce miksujemy pieczołowicie
dodajemy zdrowy miód aby było smakowicie,
na pewno dzieci napój wypiją z ogromną rozkoszą
bo wiedzą, że owoce dużo dla zdrowia wnoszą.

Truskawki, banany, a także maliny
najwięcej mają w sobie witaminy
a błonnik i żywe kultury bakterii
służą do zdrowej przemiany materii.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2093.jpg

Odnośnik do komentarza

Francuski motylek:
½ opakowania mrożonego ciasta francuskiego
Marchewka
½ pora
Kapusta pekińska
Kiełki fasoli
Papryka czerwona
Pomidor
Białko jaja
Mąka
Sól
Olej
Warzywa obrać, umyć i pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć na oleju przyprawiając solą, bazylią i oregano. Podlać wodą i dusić ok 5 minut. Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Na środku ciasta położyć warzywa i zwinąć je w rulon. Piec w piekarniku w 180 stopniach, przez ok. 20 minut. Pomidora pokroić w plastry i po wyjęciu roladki z piekarnika plastry pomidora ułożyć po bokach niczym skrzydła motyla.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...