Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Pora na pomidora"


Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Sylwia Magdalena

200 g makaronu spaghetti,
1 puszka pomidorów konserwowych (400 g) lub ok. 370 g pomidorów,
3 pieczarki,
1 cebula,

1 ząbek czosnku,
starty ser żółty,
bazylia,
oregano,
sól, pieprz.
Pomidory wraz z obraną i pokrojoną w plastry cebulą i pieczarkami wrzucamy do garnka. Dodajemy sprawowany ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do czasu aż sos pomidorowy zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień i dusimy parę minut.

W tym czasie zagotowujemy wodę do makaronu. Makaron do spaghetti trzymamy we wrzącej wodzie na niewielkim ogniu ok. 12 minut. Gotowy makaron wyjmujemy na talerz.

Sos do spaghetti zdejmujemy z ognia i odprowadzamy wodę z grzybów. Gęstym sosem polewamy makaron. Wierzch prószymy startym serem żółtym. Doprawiamy niewielką ilością bazylii i oregano.

Odnośnik do komentarza
Gość Sylwia Magdalena

PENNE Z POMIDORAMI
200 g makaronu penne,
1 puszka pomidorów (400 g),
200 g pieczarek,
pół cukinii,
3 łyżeczki kukurydzy z puszki,
1 zielona papryka chili (papryka pepperoni),
2 ząbki czosnku,
60 g sera żółtego,
1/3 szklanki śmietany,
oregano,
sól, pieprz.

Makaron penne wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy sprasowane ząbki czosnku. Smażymy przez chwilę aż staną się złote. dodajemy grzyby. Po paru minutach wrzucamy pokrojoną w półplastry cukinię. Gdy cukinia już zmięknie, dorzucamy sos pomidorowy, pokrojoną w drobne plastry papryczkę chili i kukurydzę. Doprawiamy.

Smażymy ok. 20 minut stale mieszając. Gdy grzyby będą już miękkie, a sos pomidorowy zgęstnieje, dodajemy śmietanę. Trzymamy na ogniu jeszcze ok. 3-4 minuty.

Ugotowany makaron dodajemy do sosu pomidorowego. Posypujemy serem, a następnie mieszamy. Przez chwilę smażymy. Zdejmujemy makaron z sosem z patelni i przekładamy na talerz. Gotowe danie z penne możemy posypać jeszcze startym serem.

Odnośnik do komentarza
Gość Sylwia Magdalena

KOTLECIKI BROKUŁOWE
1 brokuł,
2-3 gotowane ziemniaki,
1 jajko,
2 łyżki mąki (mniej lub więcej, do zagęszczenia masy),
sól, pieprz,
natka z pietruszki,
bułka tarta,
oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Brokuły gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min. Ostudzone rozgniatamy razem z ziemniakami na pure dodajemy jajko, mąkę, zioła i przyprawy do smaku. Wyrabiamy masę, by była jednolita i dość gęsta. Formujemy zgrabne kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złoto.

Odnośnik do komentarza
Gość Sylwia Magdalena

KOTLETY SOJOWO - ZIEMNIACZANE
pół paczki kotletów sojowych: a’la mielone lub a’la schabowe (ale wtedy trzeba zmielić),
50 g sera feta,
2-3 szklanki mąki + 1 na obtoczenie,
4 małe ziemniaczki,
1 jajko,
bułka tarta,
olej,
sól, pieprz,
czosnek,
bazylia,
mały jogurt naturalny.

Składniki na sos pomidorowy do kotletów:

słoik lub paczka sosu napoli (lub inny pomidorowy)
czosnek,
sól, pieprz.
Kartofle myjemy i gotujemy do czasu aż zmiękną (najlepiej w skórce, a jeśli stare ziemniaki – lepiej gotować obrane).

W tym czasie zabieramy się za soję: jeśli trzeba, mielimy (na bardzo małe kawałeczki, coś jak bułka tarta , jeśli nie, przechodzimy do rzeczy: do soi dodajemy pół szklanki wody, mieszamy. Doprawiamy przyprawami: sól (lepiej jej nie nadużywać, bo sam ser feta jest słony , pieprz, czosnek, bazylia. Do tego dodajemy pół jogurtu. Wszystko razem mieszamy.

Ugotowane kartofle obieramy ze skórki i dodajemy do naszej soi. Wszystko razem ugniatamy na masę – tak, aby kartofle były dobrze rozgniecione i dobrze zmieszane.

Następnie dodajemy 5 szklanek mąki, mieszamy. Formujemy placuszki. Tniemy ser feta na małe plasterki. Bierzemy 2 placuszki: na wierzch jednego kładziemy plasterek fety, i zamykamy drugim placuszkiem. Całość formujemy i obtaczamy mąką.

Robimy panierkę. Rozbijamy jajko, wlewamy do miseczki i mieszamy, aby żółtko zmieszało się z białkiem. Do drugiej miseczki wsypujemy trochę bułki tartej. Obtaczamy nasze kotlety w jajku, a następnie w mące. Smażymy – najlepiej na małym ogniu, bo bardzo szybko się przypiekają. Jeśli kotlety się rozchodzą na patelni, to należy dodać jeszcze trochę mąką (1-2 szklanki).

Następnie robimy sos. Podgrzewamy na patelni, dodajemy resztę jogurtu. Mieszamy. Doprawiamy czosnkiem, pieprzem, solą. Jeśli ktoś chce, można dodać trochę do pikantności – troszeczkę chili lub papryki ostrej.

Polecam z kartoflami lub ewentualnie ryżem

Odnośnik do komentarza

Zapiekanka
Proponuję przepis, który jest :
a) zdrowy
b) smaczny
c) szybki
d) wspomaga odporność

Składniki:
500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki
3 marchewki
2 pietruszki
1 seler
1 cebula lub por albo jedno i drugie
4 pomidory
1 przecier pomidorowy
makaron taki jaki lubią dzieci (my lubimy muszelki)
sos :
400 g śmietany lub jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
szczypiorek
natka pietruszki
sól, pieprz
1 ogórek zielony ( poza sezonem nie dodaję ogórka)
Wszystko miksujemy na jednolity sos.
Przyprawy : szczypta tymianku, szczypta kolendry, szczypta soli, szczypta pieprzu, szczypta bazyli i oregano, vegeta do smaku.
Mięso podsmażamy w trakcie solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i kolendrę oraz vegete. Dodajemy na patelnię warzywa starte na tarce oraz pomidory bez skóry drobno pokrojone. Wszystko dusimy (warzywa puszczą sok) około 20-25 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy (ale nie jest to bardzo konieczne bo możemy dać dużo pomidorów). Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na koniec możemy zrobić dwie wersje :
1 wersja
Do gotowego sosu mięsno warzywnego dodajemy makaron i wszystko mieszamy. Nakładamy na talerz i polewamy sosem czosnkowym.
2 wersja
w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami makaron , plastry żółtego sera, na to część warzyw z mięsem, na to porcja makaronu, plastry sera żółtego, na to znowu warzywa z mięsem, na koniec makaron i plastry sera żółtego. Zapiekamy w piekarniku aż ser się roztopi. Mamy pyszną domową zapiekankę. Podajemy polane sosem czosnkowym.
Jest to super danie, które uwielbiają wszystkie dzieci (przetestowane na niejadkach) i co ważne to ilość warzyw możemy modyfikować wg upodobania. To proste i szybkie danie, które można zrobić jednego dnia w formie makaron z sosem a drugiego jako zapiekanka.W zimie daję mrożone warzywa, dodaję paprykę. Można sobie modyfikować wg upodobania i potrzeb. Sprawdza się wtedy kiedy dzieci często chorują. Czosnek wspomaga odporność i działa pozytywnie na cały organizm. Smacznego

Odnośnik do komentarza

Witam serdecznie, ja polecam placuszki warzywne.
Składniki:
2 średniej wielkości ziemniaki
1 marchewka
pół pęczka szczypiorku
natka pietruszki
ząbek czosnku
1 jajko
1 płaska łyżka mąki żytniej lub razowej.
Ziemniaki i marchew zetrzeć, resztę składników posiekać, dodać jajko i mąkę. Doprawić solą, smażyć na niewielkiej ilości oleju.

Mój synek je uwielbia, dzięki słodkiemu smakowi nadanemu przez marchewkę.
Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza

Potrawka w kruchym koszyczku
Składniki ciasto:
3 szklanki mąki, 200g zimnego masła, 2 łyżeczki soli, 6 łyżek zimnej wody, 1 jajko do posmarowania, oliwa.

Składniki mięso:
2 pojedyncze filety z kurczaka, oliwa, sól, pieprz, papryka słodka.

Składniki sos:
2 marchewki, 1 czerwona cebula, 1 szklanka mrożonego groszku, 2 szklanki bulionu, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 100ml mleka, sól, pieprz.

Przygotowanie ciasto:
Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj sól. Wrzuć pokrojone w kostkę masło i delikatnie kruszymy w palcach łącząc mąkę i masło. Wyrób ciasto dodając partiami wodę. Uformuj kulę i zawiń w folię. Ciasto włóż do lodówki na 30 minut.

Przygotowanie mięso:
Filet z kurczaka oczyść i lekko rozbij. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Mięso smaż na patelni z oliwą z dwóch stron. Ostudź mięso i pokrój na kostkę.

Przygotowanie sos:
Marchewkę i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni roztop masło i ma wolnym ogniu smaż marchew i cebulę co jakiś czas mieszając. Wsyp mąkę i wymieszaj składniki. Wlej mleko i bulion. Duś 5 minut. Wrzuć groszek i duś ponownie około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Sos powinien być gęsty. Dodaj pokrojonego kurczaka i wymieszaj składniki.

Przygotowanie koszyczki:
Metalowe foremki do muffinek wysmaruj oliwą. Podziel ciasto na 2 części. Jedno cześć ciasta rozwałkuj i wytnij krążki. Wyłóż dno z każdych foremek tak aby ciasto wystawało. Uzupełnij koszyczki sosem. Rozwałkuj drugą cześć ciasta i nałóż na koszyczki. Odetnij nadmiar ciasta i widelcem dociskamy brzegi. Koszyczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Odnośnik do komentarza
Gość zagadka67

Składniki

- 2 udka perliczki

- 50 g selera

- pół niewielkiej pietruszki

- ziemniak

- kawałek pora

- listek laurowy

- łyżka mąki

- 3 łyżki oleju

- koperek

- szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania

Udka umyj, obierz ze skóry. Włóż do rondla, wrzuć oczyszczone, opłukane i pokrojone w kostkę warzywa (pory pokrój w plasterki). Dodaj listek laurowy. Wlej 100 ml wody. Duś pod przykryciem około 60-80 minut. Wyparowany płyn uzupełnij wodą. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je, oddziel od kości. Pokrój na małe kawałki i włóż do garnka. Dodaj warzywa, olej, dopraw solą i pieprzem. Możesz zagęścić mąką. Przed podaniem posyp koperkiem

Odnośnik do komentarza

Pyszna surówka z brukselki z rodzynkami dla niejadków
Składniki:
30 dag brukselki
2 cebule
5 dag rodzynków
1 łyżka sosu keczup
1/2 szklanki sosu majonezowego
6 łyżek posiekanej naci pietruszki oraz bazylii
sól
cukier
sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Rodzynki umyć, osuszyć. Keczup wymieszać z majonezem i posiekaną pietruszką. Obrać cebulę, opłukać, rozdrobnić na szatkownicy. Wymieszać z sosem. Brukselkę umyć, usunąć uszkodzone liście, osuszyć i drobno poszatkować mieszając z sosem. Składniki wymieszać i przyprawić do smaku solą, odrobiną cukru i sokiem z cytryny. Wyłożyć na salaterkę, posypać rodzynkami. Pychotka!

Odnośnik do komentarza

Placuszki z cukinii

(powyżej 1 roku)

szklanka mąki

jajko

1/2 szklanki mleka

duża cukinia

olej do smażenia

sól

Mąkę przesiej przez sito i wsyp do miski. Dodaj szczyptę soli, roztrzepane jajko i mleko, a następnie wymieszaj. Dodaj startą na grubej tarce cukinię. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką placuszki. Usmaż je z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj na ciepło.

Odnośnik do komentarza

Zupa frykas (od 11 miesiąca)

2-3 średnie ziemniaki

mały por (biała część)

2 szklanki wywaru z warzyw

łyżka masła

4 łyżki gęstej śmietany

2 łyżki posiekanego szczypiorku

szczypta pieprzu

oczyszczonego pora starannie umyj, posiekaj i zeszklij w garnku na roztopionym maśle, Podlej kilkoma łyżkami wywaru i duś pod przykryciem przez 10 minut. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się pora. Zalej gorącym wywarem z warzyw i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Zdejmij z ognia i gdy zupa lekko przestygnie zmiksuj ją na krem. Dopraw szczyptą pieprzu. Wymieszaj ze śmietaną, schłodź w lodówce. Rozlej do miseczek i posyp odrobiną szczypiorku.

Odnośnik do komentarza

Koktajl w pomarańczowe pasy

(powyżej 1 roku)

3 pomarańcze

2 szklanki naturalnego jogurtu

2 łyżeczki miodu

szczypta cynamonu

Pomarańczę sparz, obierz ze skórki, podziel na cząstki, usuń włókna i pestki. Zmiksuj z połową jogurtu. Do pozostałego jogurtu dodaj miód i cynamon, dokładnie wymieszaj. W szklance układaj warstwami: najpierw jogurt, potem koktajl z pomarańczą. Udekoruj plasterkiem pomarańczy.

Odnośnik do komentarza

Deser ryżowy z kiwi i śmietanką

(bez jajek)

(powyżej 1 roku)

1-2 dojrzałe kiwi

1 ˝ szklanki ugotowanego ryżu (ciepłego)

cukier waniliowy

słodka śmietanka

Ciepły ryż wymieszać z cukrem waniliowym i śmietanką. Pozostawić do ostygnięcia. Kiwi obrać i pokroić drobniutko i dodać do ryżu. Dokładnie wymieszać. Podawać od razu lub po oziębieniu w lodówce.

Odnośnik do komentarza

Kremowa zupa ze świeżych pomidorów i ziemniaków
Składniki:
700g dojrzałych pomidorów
3 duże ziemniaki
1 cebula
3 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżka oliwy
3 łyżki masła
kilka łodyżek szczypiorku
odrobina cukru
sól
Sposób przygotowania:
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz, wytnij twardy trzpień. Pokrój na kawałeczki. Odłóż połówkę pomidora pozbawioną ziarenek. Ziemniaki umyj, obierz. Następnie pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. 2 łyżki masła i łyżkę oliwy rozgrzej w garnku. Wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj ziemniaki. Wlej szklankę wody i duś do zmięknięcia ziemniaków. Dorzuć pomidory i duś aż się rozgotują. Dolej 4 szklanki wody i zagotuj. Przypraw solą i odrobią cukru. Zupę ostudź i zmiksuj blenderem. Jeżeli zupa jest za gęsta możesz rozrzedzić ją do odpowiedniej konsystencji dolewając wody. Po zmiksowaniu zupę ponownie podgrzej. Śmietankę wlej do miseczki. Zmieszaj z kilkoma łyżkami zupy. Wlej całość do garnka z zupą. Zestaw garnek z kuchenki. Dołóż łyżkę masła i wymieszaj. Odłożony miąższ z połówki pomidora pokrój w kosteczkę. Nalej zupę do miseczki i posyp kostkami pomidora. Możesz udekorować paskami szczypiorku. Gotowe!

Odnośnik do komentarza

Dziecinny koktajl
Składniki:
300 g mrożonych mieszanych owoców (jagód, truskawek, malin, itp.)
230 ml jogurtu o smaku truskawkowym
1 banan, pokrojony w plasterki
230 ml mleka
0,5 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Do blendera włożyć owoce, wlać jogurt truskawkowy, dodać banana, mleko oraz cukier. Przykryć i zmiksować na gładko. Wlać do szklanek. Koktajl gotowy!

Odnośnik do komentarza

Bananowe babeczki z odrobiną słodyczy

Składniki:
2 banany
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki majonezu
160 ml mleka
czekoladowe groszki

Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać: przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia. Banany pokroić w plasterki i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Do bananów dodać majonez, mleko, oraz roztrzepane jajka, wymieszać i następnie dodać składniki suche. Wszystko energicznie wymieszać by składniki się połączyły. Na końcu wsypać czekoladowe groszki i wymieszać. Tak przygotowane ciasto przelać do foremek na muffinki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celcjusza piekarnika. Piec przez 30 min. Mniam!!!

Odnośnik do komentarza

Sałatka z pomidorów

Składniki:
500 g dojrzałych, pokrojonych na plastry pomidorów
szczypta cukru
1 cytryna
3 cebulki dymki, pokrojone na plasterki
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanej mięty
pędy świeżej mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:
Ułożyć plastry pomidorów na dużym półmisku, posypać cukrem. Przekroić cytrynę wzdłuż na dwie połowy. Jedną odłożyć, drugą pokroić na 4 podłużne kliny. Mocno trzymając wszystkie kliny razem, skórką ku górze, pokroić je na desce wraz ze skórką w poprzeczne plasterki. Usunąć pestki. Rozłożyć cienkie kawałki cytryny na pomidorach, a następnie posypać całość posiekaną dymką, kolendrą i miętą. Wycisnąć sok z drugiej połówki cytryny. Skropić nim sałatkę. Przed podaniem ozdobić łodyżkami mięty.

Odnośnik do komentarza

Przepis na pyszną sałatkę owocową , którą moje dzieci bardzo lubią .
składniki :
ok.10sztuk truskawek
2 łyżki jagód
banan
pomarańcza
1 brzoskwinia z puszki
plaster ananasa z puszki
cytryna – sok z ćwiartki cytryny
serek homogenizowany waniliowy
sposób przygotowania:
Banana i pomarańczę obrać ze skórki, truskawki i jagody umyjć, brzoskwinie i
ananasa odsączyć .
Owoce pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny.
Dodać serek i dokładnie wymieszać.
Podawać najlepiej schłodzone.
Smacznego!

Odnośnik do komentarza

Pomidorowa zupka
Składniki:
1 duży pomidor
1 średnia marchewka
1 pietruszka
cebula
łyżeczka oliwy
majeranek
pieprz ziołowy
dodatkowo: kasza kukurydziana
Wykonanie:
Pomidor obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w niedużą kostkę. Cebulę siekamy na drobno. W rondelku podgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy chwilkę. Dodajemy pomidora, marchew, pietruszkę i podlewamy szklanką wody, dodajemy odrobinę majeranku. Dusimy wszystko do miękkości (ok. 10-15 minut). Doprawiamy pieprzem ziołowym. Całość miksujemy dokładnie blenderem.
Zupę można podać z kostkami z kaszy kukurydzianej: kaszę kukurydzianą gotujemy na gęsto w wodzie doprawionej solą. Możemy wymieszać ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Jeszcze gorącą przekładamy na płaski półmisek warstwą około 1cm. Studzimy (będzie sztywna). Wystudzoną kroimy w prostokąty i podajemy do zupy. Dobrze komponuje się z pomidorowym smakiem. Moja córeczka uwielbia to połączenie i ta frajda maczania w zupie...

Odnośnik do komentarza
Gość babydelfi

Kotleciki z kaszy z warzywami

2 woreczki kaszy jęczmiennej lub gryczanej, jak kto lubi,
3-4 marchewki,
1-2 pietruszki
kawałek selera,
cebula,
jajko (białko ubite na pianę),
czerstwa bułka,
tarta bułka,
oliwa,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
natka pietruszki,
Kaszę należy ugotować, warzywa obrać i również ugotować. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i podsmażmy na oliwie. 1 woreczek ugotowanej kaszy, oraz ugotowane warzywa, mielimy przez maszynkę do mięsa, Dodajemy do tego pozostały woreczek nie zmielonej kaszy, podsmażoną cebulkę, i bułkę namoczoną w mleku oraz pianę ubitą z białka. Wyrabiamy jak na normalne kotleciki mięsne. doprawiamy pieprzem, solą i gałką, dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie, do zrumienienia z obu stron. Kotleciki zamiast smażyć, można upiec w piekarniku, są równie smaczne.

Ja je podaję z sosem jogurtowo-koperkowym. Do naturalnego jogurtu, dodaję dużą ilość poszatkowanego koperku

Smaczne, dobre i pożywne, a moje warzywne niejadki, przynajmniej mają co nieco warzyw przemycone w tych klopsikach

Odnośnik do komentarza

Doskonałym zamiennikiem dla frytek, których nadużywanie przez dzieci jest niestety w dzisiejszych czasach plagą mogą być smażone, panierowane krążki cukinii. Mój syn uwielbia je i wciąż nazywa frytkami.:)

Potrzebujemy 7 składników:

1. 1/4 szklanki suchej bułki tartej
2. 1/4 szklanki startego świeżego parmezanu
3. 1/4 łyżeczki soli
4. 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
5. szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
6. 2 łyżki mleka bez tłuszczu
7. 2 i 1/2 szklanki cukinii w plastrach (około 2 małe cukinie)

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do ok. 200°C.
Wymieszać w misce pierwsze 5 składników. Wlać mleko do płytkiej miski. Maczać plastry cukinii w mleku, a następnie w przygotowanej mieszance. Obtoczone plastry umieścić na ruszcie żaroodpornym lub naczyniu do grillowania.
Piec w temperaturze 200°C przez 30 minut lub do momentu, gdy cukinie są rumiane i chrupiące. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.

SMACZNEGO!

Odnośnik do komentarza

Rosołek pomidorowy z pieczoną papryką - Mmmm Pychaa...

Składniki:
1. 2 czerwone papryki
2. 1 porcja rosołowa ( proponuję korpus i 3 skrzydełka)
3. 1 cebula, sól
4. 3 marchewki
5.1 pietruszka
5. 1/4 selera
6.3-4 duże pomidory
7. pieprz, cukier
8. 1-2 ząbki czosnku
Przygotowanie
Papryki umyć, osuszyć i pozostawić w całości. Ułożyć na blaszce pokrytej pergaminem i opiekać w piekarniku ok 15-20 min. w temp. 180 st. Wyjąć z piekarnika i włożyć do foliowego woreczka - do przestudzenia.

Porcję rosołową opłukać i zagotować z 2 l wody i pół łyżeczki soli.Wrzucić opieczoną cebulę, marchewki pokrojone w plasterki, pietruszkę i seler. Całość gotować na małym ogniu ok. 30 min. pod przykryciem.

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Miąższ pokroić i wrzucić do zupy. Papryki obrać - usunąć gniazda i również dodać do rosołku. Gotowac jeszcze ok. 10 min.

Usunąc z wywaru pietruszkę, seler i cebulę. Zupkę zmiksuj na gładki krem, ponownie ustaw na palniku.Dopraw solą, pieprzem, cukrem, drobno posiekanym czosnkiem i odrobiną maggi. podawać z makaronem

Pyszne, zdrowe i gotowane warzywa to samo zdrowie dla naszych dzieci. i jak się okazuje rosół wcale nie musi byc taki sam - monotonny. Może też smakować zupełnie inaczej.

Odnośnik do komentarza

Witam,
na zdrowy obiadek polecam
zupa krem z brokółów
1 brokuł
2 łyżki masła klarowanego
3 ziemniaki
1 marchewka
3-4 szklanki bulionu warzywnego
kilka łyżek śmietany - opcjonalnie
Brokół podzielić na różyczki, umyć i krótko podsmażyć na maśle.
Zagotować bulion
ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na mniejsze części - ugotować do miękkości w bulionie.
Do bulonu z podgotowanymi ziemniakami imarchewką dodać brokół. Jeszcze raz zagotować. Lekko przestudzić i zmiksować na krem. Przed podaniem miżna udekorować śmietaną lub płatkami migdałowymi.
Po takiej zupce miłym akcentem będzie pyszny zdrowy deserek:
czyli owocowe szaszłyczki. Aby nie przerazić małych smakoszy szaszłyczki robimy w wersji mini - czyli na wykałaczkach. Wybieramy dojrzałe zdrowe owoce sezonowe w kontrastowych kolorach np. teraz biorę truskawki, winogrona, banan oraz bzoskwinię. Małe cząstki nadziewam po kawałku a truskawki i winogrona w całości. Dla urozmaicenia można roztopić kilka kostek czekolady ( my używamy do tego kominka zapachowego ) i owoce moczyć w czekoladzie przed zjedzeniem.
Każdy maluch uwielbia takie danie.

Odnośnik do komentarza

Krem z dyńki

składniki:
-chudy rosołek ugotowany z dużą ilością warzyw (marchewka,cebulka,pietruszka,seler itd)
-jedna średnia dynia-najlepiej orzechowa
-ewentualnie-ziemniaczki,cukinia

Do ugotowanego rosołu wrzucamy pokrojoną w mniejsze kawałki dynię i gotujemy do miękkości. Jeśli mamy mało dyni można dodać ziemniaczki lub cukinię-wtedy zupka jest gęstsza. Kiedy wszystkie warzywa sa już miękkie, rozdrabniamy je blenderem na gęsty krem (ja wyjmuję seler,na pewno zostawił już swój smak w wywarze ;) )
Zmiksowana zupa tworzy gęsty złoty lub pomarańczowy krem, można go podać z grzankami,w wersji dla rodziców- przyprawiony olejem z pestek dyni.
Voila-oto wspaniała zdrowa zupka dla całej rodzinki !

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...