Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Pora na pomidora"


Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

Owsianka smakowita
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- pół banana
- jabłko
- garść rodzynek
- płaska łyżeczka cynamonu
- płatki migdałowe
- starta gorzka czekolada
Przygotowanie:
Płatki owsiane gotujemy w wodzie na gęsto. W miseczce rozgniatamy banana, kroimy jabłko w drobną kostkę. Posypujemy cynamonem. Wykładamy gorące ugotowane płatki owsiane i całość mieszamy. Owsiankę posypujemy rodzynkami, płatkami migdałowymi i startą czekoladą. Podajemy na ciepło. Sycące śniadanie na dobry początek dnia.

Odnośnik do komentarza

Kisielek jabłkowo-rabarbarowy
Składniki:
kisiel malinowy w proszku
2 łodygi rabarbaru
1 jabłko
3-4 łyżki cukru
W garnku zagotowujemy ok. 600ml wody. Wrzucamy oczyszczone i pokrojone w kosteczkę owoce. Gotujemy 20 minut, aż powstanie kompot.
Kisiel przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu aż się rozpuści. Wlewamy go do gotującego się kompotu, mieszając. Gotujemy 2-3 minuty, aż zgęstnieje i słodzimy według uznania

Odnośnik do komentarza

Lody Tropikalne
*1 duże dojrzałe mango
*Mała puszka mleczka kokosowego typu light (165ml)
Mango obrać ze skórki i odkroić części jadalne od skórki. Miąższ zmiksować z mleczkiem kokosowym. Powstałą masę przetrzeć przez sito by pozbyć się włóknistych części. Następnie umieścić masę w pojemniczkach do lodów i wstawić je na kilka godzin do lodówki.Jeśli nie posiada się specjalnych pojemniczków do lodów na patyku można użyć małych opakowań po jogurtach, do których po wlaniu masy należy wetknąć łyżeczkę i przykryć je folią aluminiową.

Odnośnik do komentarza

Owsianka malinowo-jogurtowa
kubek jogurtu
łyżka miodu,
3 łyżki owsianki,
3 łyżki malin,
kilka płatków migdałowych,
pestki słonecznika,
Jogurt mieszamy z miodem. W miseczce nakładamy warstwę jogurtu, na to sypiemy łyżkę owsianki, następnie łyżkę malin. Następne warstwy układamy w tej samej kolejności: jogurt, owsianka, maliny. Na górę posypujemy uprzednio uprażone płatki migdałowe oraz słonecznik.

Odnośnik do komentarza

Warzywne szaszłyki

Składniki:

6 patyczków do szaszłyków,
420 g filetu z kurczaka,
2 cukinie,
2 czerwone papryki,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki soku z limonki,
1 łyżeczka suszonej chili,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 zmielony ząbek czosnku.
Przygotowanie
Kurczaka, cukinię i paprykę pokrój na małe kwadraciki i powbijaj na przemian na patyczki. W małej miseczce zmieszaj sos sojowy, sok z limonki, chili, kolendrę i czosnek. Wymocz każdy szaszłyk w marynacie i schowaj pod przykryciem do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij i wrzuć na grilla. Smaż co najmniej 20 minut.

Odnośnik do komentarza

Pieczone jabłko z żurawiną i płatkami
idealne na podwieczorek

składniki:

Cynamon i cukier trzcinowy (do smaku)
Jabłko (1 duże, soczyste) .
Płatki owsiane lub kukurydziane ( 2 łyżki)
Żurawina ok. 2 łyżki

Przygotowanie:

Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z żurawiną i płatkami.
Dodać trochę cukru i szczyptę cynamonu do smaku
Zapiec pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym przez ok. 30 minut tak, aby jabłka puściły sok, a płatki stały się miękkie.
Przed podaniem wymieszać i ostudzić.

Odnośnik do komentarza

Owocowe Sushi Maki czyli nietypowy deser po Szkole na Widelcu
OWOCE DESEROWE SUSHI MAKI:

1 szklanka ryżu do sushi
4 łyżeczki octu ryżowego
3 łyżeczki cukru
4 łyżeczki syropu z dzikiego bzu
skórka otarta z 1 cytryny

1 nektarynka
1 małe kwaskowe jabłko
1 kiwi
1 kawałek arbuza

3-4 arkusze nori (lub kilka płatów papieru ryżowego)
Miód (lub syrop z agawy)

1 szklanka mrożonej czarnej porzeczki (lub jagody)
2 łyżki brązowego cukru
Ryż płuczemy na sicie zimną wodą, następnie w miseczce moczymy przez 20 minut w świeżej wodzie. Odcedzamy i gotujemy w 1 szklance wrzątku. Zagotowujemy i trzymamy przez 3 minuty na ogniu, często mieszając. Zmniejszamy ogień do minimum i trzymamy na ogniu pod przykryciem przez ok 10 minut, także ciężko mieszając. Wyłączamy ogień i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.
Łączymy ze sobą syrop z czarnego bzu, szczyptę soli, cukier i ocet winny. Dodajemy do ryżu razem ze skórką cytrynową i mieszamy przez kilka minut przy okazji ochładzając jego ziarna.

Owoce obieramy i kroimy w słupki 0,5 cm słupki. Skraplamy je sokiem z cytryny by nie ściemniały.
Układamy Nori na macie do zawijania sushi. Na ¾ powierzchni rozsmarowujemy cienko ryż. Na jednym brzegu układamy owoce równolegle do brzegu którym będziemy zwijać sushi. Owoce można dodatkowo skropić odrobiną miodu lub syropu z agawy czy kwiatów czarnego bzu.
Chwytając za brzeg maty do zawijania zaczynamy zawijanie sushi. Tworzymy rulonik i dobrze go dociskamy. Dalej zawijamy sushi pomagając sobie matą i znów dobrze dociskamy. Odkryty brzeg nori smarujemy odrobiną wody i dokładnie sklejamy całą roladę.

Te same czynności powtarzamy z resztą składników.
Roladki kroimy na 2 cm plastry za pomocą ostrego, zamoczonego w zimnej wodzie noża. Sushi Maki układamy na płasko na talerzu.
By przygotować sos, wrzucamy porzeczki do rondla bez wcześniejszego rozmrażania, wsypujemy cukier i dusimy na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Studzimy.
Owocowe sushi Maki podajemy z miodem i sosem z czarnej porzeczki.

Do wersji z papierem ryżowym owoce i ryż przygotowujemy identycznie. Arkusz papieru ryżowego moczymy przez 5 sekund w szerokiej misce z letnią wodą. Układamy papier na talerzu i układamy ryż i owoce na jednym brzegu koła, ale ok 2 cm bliżej jego środka, niż w przypadku sajgonek Instrukcja zwijania sajgonek jest to przeważnie umieszczona na opakowaniu, ciężko ją wyjaśnić słowami.
Farsz zawijamy ściśle w papier ryżowy według instrukcji. Gotowe ruloniki od razu kroimy na 4 porcje i ustawiamy pionowo na talerzu. Podajemy podobnie jak sushi maki z sosem i miodem.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1886.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1887.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1888.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1889.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1890.jpg

Odnośnik do komentarza

Pomysł na II śniadanie dla naszych niejadków.
PAN POMIDOREK:

Składniki

miks sałat
4 pomidorki,
oliwa,
Sól,
1 kostka twarogu,
3 łyżki śmietany,
1 cebula,
sok z limonki,
oliwki zielone,
kiełbasa salami

Pomidorki średniej wielkości myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Z dolnej części wydrążamy pomidorka. Twaróg mieszamy z śmietanką, posiekaną cebulką i solą do smaku. Nakładamy do pomidorka serek. Nakrywamy drugą częścią pomidorka. Język robimy z kawałka salami. Oczy z oliwek. Pana pomidorka układamy na miksie sałat i kropimy oliwa z oliwek. Sałatę solimy i doprawiamy sokiem z limonki do smaku.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1895.jpg

Odnośnik do komentarza

WITAMINOWY KOKTAJL DLA NASZYCH MILUSIŃSKICH :) :
2 dojrzałe, słodkie banany
2 pomarańcze
4 miękkie kiwi
ok. 8-10 truskawek
dojrzałe mango
mały jogurt naturalny
pół szklanki mleka
Każde z owoców osobno miksujemy. Do bananów, dodatkowo wlewamy mleko
W wysokiej szklance układamy kolejne warstwy owoców zaczynając od bazy mleczno-bananowej.
NIEBO W GĘBIE :)

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1896.jpg

Odnośnik do komentarza

Lody pełne witamin.
SKŁADNIKI:

250 g truskawek,
100 g cukru pudru,
1 jajko,
300 g jogurtu naturalnego,
około 7 plastikowych kubeczków i tyle samo łyżeczek.
WYKONANIE:

Połowę truskawek zmiksować z połową cukru pudru, a następnie wymieszać z połową jogurtu.
W drugiej miseczce zmiksować jajko z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę, dodać pozostały jogurt, wymieszać i na końcu dodać pokrojone na drobne kawałeczki truskawki. Zamieszać łyżką.
Masę ze zmiksowanych truskawek i jogurtu jako pierwszą wlać do kubeczków, zamrozić przez około pół godziny. Po tym czasie wbić w nią łyżeczki i zalać drugą masą – tą z kawałeczkami truskawek.
W ten sposób otrzymamy lody dwukolorowe i połowy będą różnić się w smaku.
Pozostawiamy w zamrażalniku przez parę godzin, aż się dobrze zamrożą. Przed degustacją ocieplamy kubeczki w dłoniach – lody łatwiej będzie wyciągnąć.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1897.jpg

Odnośnik do komentarza

*** RABARBAROWE RISOTTO POD PIERZYNKĄ Z TRUSKAWEK ***

Składniki:
20 dag pokrojonych truskawek
20 dag posiekanego rabarbaru
10 dag serka mascarpone
1 szklanka ryżu jaśminowego
1 szklanka wody
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
ekstrakt z wanilii

Przygotowanie:
1. Pokrojone truskawki przełożyć do miseczki odstawić.
2. Posiekany grubo rabarbar zalać szklanką wody i gotować przez kilka minut. Dodać 1 łyżeczkę cukru.
3. W rondelku zagrzać mleko, dodać do niego masło, a następnie podgotowany wcześniej ryż. Gotować ok. 2 minuty, ciągle mieszając tak, aby ryż wchłonął nieco mleka i był gęsty. Na koniec dodajemy mascarpone i mieszamy na lekkim ogniu, póki serek się nie roztopi. Dodajemy ekstrakt z wanilii.
4. Po zdjęciu z ognia dodajemy rabarbar i mieszamy. Rozkładamy do salaterek, na wierzch wykładamy truskawki. Deser smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Voila! :)

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1904.jpg

Odnośnik do komentarza

Klopsiki gryczane.

Składniki:
1 woreczek kaszy gryczanej (100 gram),1 cebula,1 marchewka, 1 pietruszka,1 ząbek czosnku,1 plaster centymetrowy selera,1 jajko,2 łyżki mąki ziemniaczanej,sól do smaku,kilka łyżek bułki tartej oraz trochę oleju do pieczenia klopsików.

Przygotowanie:
Kaszę ugotować i ostudzić.Marchew,seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki,czosnek przeciśnąć,cebulę pokroić w drobną kostkę.Tak przygotowane warzywa osolić i dusić do miękkości aż odparują.Następnie kaszę połączyć z warzywami , mąką ziemniaczaną ,jajkiem i dobrze wymieszać.Z tak przygotowanej masy formować klopsiki ,obtaczać je w bułce tartej i piec na oleju na złoty kolor.Podawać z ziemniakami lub puree ziemniaczanym.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1905.jpg

Odnośnik do komentarza

Pomidorki z ziarnem

Już pierwszego dnia w szkole Zeniu wymieniał literki
C, B, E, K i PP wzbudzając podziw pani nauczycielki.

Zeniu! Dlaczego tylko tyle i nie po kolei?
To nie abecadło, a bogactwo pomidorka. Proszę pani!

Niech pani słucha, słuchajcie chłopcy i dziewczyny
W świeżych owocach i warzywach mieszkają witaminy.

Babcia opowiadała mi o nich fajną bajkę w ogrodzie.
Mówiła, żebym jadł to co rośnie, a nie chipsy, które są w modzie.

Nazbierała pomidorków mały koszyczek, cebulkę białą i drugą ciemną jak śliweczka
Paprykę ze szklanego domku, zielony koperek, taki mały jak traweczka.

W domu z szafy wyjęła ziarno dyni i słonecznika
Butelkę z lnianym olejem, trochę ziół i pieprzu ze słoika.

Pomidorki mim pokroiła, gorącą wodą sparzyła
Zeniu to po to, aby ci się skórka nie przykleiła – mówiła.

Cebulki też pokroiła, koperek posiekała i wszystko wymieszała.
Wrzuciła nasiona, dolała oleju i miskę talerzem zakryła.

_Słodycz masz w oczach, a sól jest we wszystkim, co w ogrodzie i na łące.
Babcia mówiła, że nie po trzeba białych proszków w naszej sałatce.

A wiecie , że w pomidorkach są także minerały, które organizm lubi mieć,
Potrzebny bardzo potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, kobalt oraz miedź.

Kiedy z babcią ze spaceru wróciliśmy sałatka na nas czekała
Pachnąca, smaczniutka, w swoim soczku na talerzyku sobie pływała.

Jedliśmy wolno, z uśmiechem na twarzy
Zawsze szczęśliwi, bo ogród nam darzy.

Odnośnik do komentarza

Kolorowa warzywna tarta
- około 80 gram masła
- niepełna szklanka mąki krupczatki i mąki tortowej pół na pół
- 2 żółtka jaja kurzego
- pół łyżeczki soli jodowanej
- 2 szklanki pokrojonych w małe kawałki warzyw ( np. brokuły, pomidory, cukinia, por marchew)
- 1 mała gałązka rozmarynu ( oregano, bazylii)
- duża szczypta gałki muszkatołowej w proszku
-60-80 ml mleka modyfikowanego następnego

Z masła, mąki, soli i 1 żółtka wyrabiamy kruche ciasto. Formę do pieczenia tarty wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto, wyklejając naczynie. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Warzywa oprócz pomidorów, gotujemy bez soli 5-10 minut. Blachę z ciastem umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Podpiekamy, aż się zarumieni. Z przygotowanego według opisu na opakowaniu mleka modyfikowanego, gałki muszkatołowej i żółtka przyrządzamy sos. Podgotowane warzywa i pomidory wkładamy na ciasto, dodajemy posiekane listki ziół i zalewamy sosem. Pieczemy jeszcze 20-25 minut.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjgjymorw2k.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-59914.png

Odnośnik do komentarza
Gość gosia6913

a o to moj przepis:
-warzywa najlepiej z ogrodu takie jak(kukurydza,czerwona papryka,brokuly,zolta i sielona fasolka szparagowa,marchewka w krazkach i ziemniaki w krazkach
-mieso mielone
-przyprawy:sol pieprz kostka rosolowa
-makaron
-1,5szkl wody
_

przygotowanie:
warzywa ugotowac na parze tak aby sie nie rozpadly,oddzielnie gotujemy mieso mielone z przyprawami w ktorym powstaje bulion mozemy dodac makaron albo ugotowac go oddzielnie... do miesa wrzucamy makaron i warzywa, delikatnie mieszamy i dodajemy pol szklanki wody z rozrobiona maka, w ten sposob robi nam sie barszo pyszny sosik i gotowe;) a wiec smacznego:)

Odnośnik do komentarza

Zawijańce z ciasta francuskiego z piersią z kurczaka, szpinakiem, fetą i startą marchewką

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 podwójna pierś z kurczaka
0,5 opakowania fety
200 - 250 gram szpinaku (najlepszy nie rozdrobniony – całe liście, ja najczęściej używam mrożonego)
1 starta marchewka
Łyżka oliwy z oliwek
Przyprawy : rozmaryn, papryka ostra, sól, czosnek, pieprz

Pierś z kurczaka pokroić na kilka nie za dużych i za grubych części – wrzucić do marynaty z oliwy, papryki, rozmarynu. Podpiec na patelni do momentu aż mięso zbieleje, ale nie wysuszy.
Szpinak wrzucić na patelnię, jak się podpiecze wrzucić do niego pokrojoną w kostkę fetę, startą marchewkę, na koniec doprawić czosnkiem i pieprzem.
Ciasto francuskie pokroić w pionowo na 4 równe części, każdą część naciąć od góry i dołu na 3 paski, środek pozostawić bez nacinania tak żeby zmieścił się farsz – nakładamy kolejno podpieczoną pierś z kurczaka a na nią szpinak z fetą i marchewką. Na koniec zawijamy ciasto tymi ponacinanym paskami, tak żeby cały farsz się zakrył. Piec w piekarniku 10 – 12 minut w 200 st. C.
Podawać z mieszanką sałat, pomidorkiem, oliwkami, papryką, kukurydzą - tak naprawdę wg uznania :) .

Odnośnik do komentarza

Wiosenna zupka

- 1 cukinia
- 2 ziemniaczki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- świeży koperek
Obieramy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Kroimy wedle uznania. Ja wszystko przekrajam na pół, bo im mniej rozdrobnione w trakcie gotowania warzywa tym mniej witamin z nich "ucieka". Zalewam wrzącą wodą, tak aby wszystkie warzywa były przykryte i gotuje. Po około 10 minutach dodaje do tego obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany koperek i gotuję przez kolejne 10 minut. Następnie ugotowaną zupkę blenduje do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Do tak ugotowanej zupki zamiennie dodaje np. rozdrobnione mięsko z indyka wcześniej ugotowane na parze lub rozdrobnione żółtko jajka kurzego.
Mój 9 miesięczny synek uwielbia tą zupkę :)

Odnośnik do komentarza

RYBA Z MASŁEM I WARZYWAMI
Skladniki : 200g morszczuka, łyzka soku z cytryny, 50g masła, 2-3 gałązki koperku i szczypiorku, poł ząbka czosnku, 100g marchewki, 100g groszku cukrowego
PRZYGOTOWANIE: Szczypiorek i połowe koperku posiekaj, czosnek przepuść przez praskę, wymieszaj z masłem. Owiń je folią i wstaw do lodówki. rybę pokrój na małe kawałki, skrop sokiem z cytryny,obłóż koperkiem,zawiń w folię,włóz do garnka, podlej wodą. Duś pod przykryciem ok. 20minut. Warzywa oczyść,pokrój,włóż do rondla i zalej wodą( tak aby zakryć warzywa). Gotuj ok. 15minut. Przełóż na talerz, ułóż na nich rybę. Podawaj z ziołowym masłem.
Smacznego :)

Odnośnik do komentarza

KOLOROWY OBIADEK
Na niebieskim talerzu formuje rozne elementy i powstaje:
- z żółtej papryki - słonce
- plaster pomidora moze byc słońcem zachodzącym za polami ułożonymi z fasolki szparagowej
- z ziemniakow, ryżu lub makaronu - chmurki
- z sałaty - trawa (na ktorej jest samochod)
- z krążkow pokrojonej marchewki - koła samochodu
- z czerwonej papryki - karoseria
- z groszku - światła
- ze smażonego bakłażanu - szyby
- z brokułow - zielony las
- z ryby lub mięsa - gleba, z której wyrasta las
- z ziemniakow, ryżu - glowe czlowieka
- z pomidora - kapelusz
- z rzodkiewki - ubranie czlowieka
- z marchewki i groszku - oczy i usta
- z fasolki - rece i nogi

Odnośnik do komentarza

1 zielony ogórek
2 pomidory
odrobinę świeżego koperku
kilka plasterków szynki
żółty ser
jogurt naturalny lub majonez (my preferujemy gęsty jogurt grecki)

Ścieramy na tarce ogórka (mniej więcej ćwiartkę) solimy i czekamy aż "puści sok".

W tym czasie kroimy resztę ogórka i pomidory w kostkę. Pomidory możemy pozbawić środków, żeby sałatka była bardziej "ścisła", ale wcale nie musimy:) Plastry szynki i część sera również kroimy na małe kawałki. Drugą część sera ścieramy na tarce.

Gdy wszystkie składniki są już gotowe, odsączamy starte ogórki i łączymy je z jogurtem, dodająć szczyptę pokrojonego drobno koperku. Sosik wstawiamy na chwilę do lodówki (kwadrans w zupełności wystarczy), a potem łączymy wszystkie pokrojone składniki z sosem, dodajemy odrobinę pieprzu, na wierzchu posypując startym serem i znów do lodówki, choć można oczywiście zjeść od razu:)

Sałatka rewelacyjnie smakuje z ciepłą bułką pita, tostami czy opiekanymi bułkami i - wbrew pozorom - jest bardzo sycąca.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1934.jpg

Odnośnik do komentarza

Puree warzywne ze schabem i bazylią:

różyczka kalafiora
różyczka brokuła
marchewka
mały ziemnniak
10g gotowanego schabu
masło/oliwa z oliwek

Warzywa ugotować na parze. Pod koniec gotowania lekko opruszyć bazylią. Mięso ugotować oddzielnie. Składniki połączyć i rozdrobnić na puree.

A do popicia:

Kompot z rabarbaru:

5 łodyg rabarbaru
cukier/miód
1 l wody
ew. truskawki

Do dużego garnka wlewamy 1 l wody, dorzucamy rabarbar i wsypujemy 2 garści cukru. Jeśli mieliśmy gruby rabarbar to dodajemy również wstążkę z obranych żyłek. Całość gotujemy 20 min. Ważne, aby nie rozgotować rabarbaru. Na samym końcu dosypujemy jeszcze cukru, w zależności od potrzeb. Ewentualnie jak ktoś lubi można dodać 30 dag truskawek.

Smacznego!

Odnośnik do komentarza

Jarzynowa fantazja (zupka)
-½ średniej marchwi,
-mały ziemniak,
-mały burak,
-mała pietruszka,
-ćwiartka jabłka,
-różyczka kalafiora,
-łyżeczka oliwy,
-2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego,
-100 ml wody.
Warzywa myjemy, obieramy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej ok. 30 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy(blender) lub przecieramy przez sitko. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy.
Smacznego.

Odnośnik do komentarza

Składniki (na 4 porcje):
• 2 pomarańcze
• 2 banany
• 3 kiwi
• 1 jabłko
• 2 łyżki rodzynek
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżka cukru pudru
• ew. płatki migdałowe do ozdoby
Owoce umyć, obrać i oczyścić. Pokroić w kostkę. Włożyć do miski. Dodać rodzynki, posypać cukrem pudrem, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Schłodzić w lodówce. Rozłożyć do pucharków i posypać płatkami migdałowymi.

Odnośnik do komentarza

TRUSKAWKOWA KASZKA MANNA
Oto szybki i prosty sposób na pyszną, pożywną, bogatą w błonnik, wapń i witaminy przekąskę, którą z wielką chęcią zje każdy maluch.
Składniki:
- 1/2 mleka krowiego
- kasza manna (błyskawiczna)
- truskawki ok. 10 szt
-szczypta cukru do smaku
Wykonanie: Mleko podgrzewamy wraz z cukrem. Truskawki myjemy, dodajemy do mleka i wszystko miksujemy blenderem na jednolity płyn. Gdy doprowadzimy do wrzenia, dodajemy kaszę manną ciągle mieszając.. Gdy zgęstnieje wykładamy do miseczek i chłodzimy. Na koniec podajemy z kawałkami truskawek, dekorujemy listkiem mięty. SMACZNEGO :)

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...