Skocz do zawartości
Forum

Konkurs: "Wielkanocne wypieki"


Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

MAZUREK Z ORZECHAMI
SKŁADNIKI:
 5 jajek
 ¾ szklanki cukru kryształu
 2 małe cytryny
 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
 2 szklanki cukru pudru
 Posiekane owoce kandyzowane
 Smażona skórka pomarańczowa
 Galaretki
 Tłuszcz i bułka tarta do formy

WYKONANIE:
1. Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw w miseczce w chłodne miejsce. Żółtka starannie utrzyj z cukrem. Cytryny umyj, sparz, otrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.
2. Do masy jajecznej dodaj sok z jednej cytryny oraz skórkę otartą z obu cytryn. Nie przerywając ucierania, wrzucaj orzechy. Białka ubij na sztywno. Połącz z masą.
3. Blachę, np. w formie kwiatka, posmaruj tłuszczem, posyp bułką. Przełóż masę. Piecz 35 min. w temp. 175 stopni. Ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do ostudzenia.
4. Cukier puder utrzyj z resztą soku z cytryny i ,ewentualnie, odrobiną wody. Polukruj mazurek. Ozdób owocami, skórką pomarańczową i pokrojoną galaretką.

BABKA Z DYNI Z RODZYNKAMI
SKŁADNIKI:
 1,2 kg dyni
 15 dag ciasteczek migdałowych ( lub herbatników)
 5 dag rodzynek
 2 jajka
 10 dag cukru
 2 łyżki płynnego miodu
 20 dag posiekanych migdałów
 5 łyżek soku pomarańczowego
 3 łyżki rumu
 8 dag mąki
 ½ torebki proszku do pieczenia
 Cukier puder do posypania
 Tłuszcz i tarta bułka do formy
 Orzechy laskowe do dekoracji
WYKONANIE:
1. Dynię pokroić na cząstki, obrać, usunąć środki z pestkami. Miąższ pokroić w kostkę. Zagotować w rondlu 1/8 litra wody. Do wrzątku włożyć dynię, gotować 30 minut pod przykryciem, odcedzić, osączyć. Przełożyć na lnianą ściereczkę, wycisnąć. Odmierzyć 50 dag dyni, wystudzić.
2. Herbatniki pokruszyć. Rodzynki umyć, osuszyć.
3. Żółtka utrzeć na gładko cukrem i miodem. Kolejno dodawać dynię, migdały, pokruszone ciastka, sok pomarańczowy, rum, rodzynki, mąkę i proszek do pieczenia.
4. Białka ubić, przełożyć do ciasta, wyrobić.
5. Formę na babkę (o poj. 2 litrów) posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, wyłożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 1 godzinę i 15 minut.
6. Babkę ostudzić, ostrożnie wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem i udekorować orzechami.

Odnośnik do komentarza

U mnie już od kilku lat jednym z Wielkanocnych wypieków jest Rafaello

Składniki na ciasto biszkoptowe:
3 szklanki mąki tortowej
10 jaj
1,5 szklanki cukru
proszek do pieczenia
10 łyżek gorącej wody

Składniki na masę:
2 białe czekolady
2 opakowania śnieżki
2 śmietany 30%
200 g wiórek kokosowych

Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z 0,5 szklanki cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru, kiedy będą jasne i puszyste dodajemy wodę oraz mąkę z proszkiem. Ciasto łączymy delikatnie z pianą mieszając wszystko drewnianą łyżką. Przekładamy do blachy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą i pieczemy ok. 60 min w temp 200 stopni. Gdy ciasto się upiecze pozostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze przez kilkanaście minut, następnie wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Masę sporządzamy miksując śnieżkę wraz ze śmietaną. Gdy zgęstnieją dodajemy roztopioną wcześniej w rondelku czekoladę oraz wiórki. Wszystko razem miksujemy. Gotową masą przekładamy wcześniej przekrojonego biszkopta. Po wierzchu posypujemy wiórkami i tartą białą czekoladą. Smacznego
PS. To ciasto zawsze wychodzi ;)

Odnośnik do komentarza

Tort Tiramisu (tak się złożyło, że w święta były urodziny bratowej, więc upiekłam taki dodatek do prezentu)

Składniki na biszkopt:
4 jajka
130 g cukru
100 g mąki pszennej
33 g mąki ziemniaczanej

Do nasączenia blatów:
160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej)
80 ml likieru kawowego

Składniki na masę:

750 g serka mascarpone
150 ml śmietany kremówki
100 g cukru

Ponadto:

100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

Tortownicę o średnicy 21 -22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut ( do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. BISZKOPT KTÓRY TRZEBA RZUCIĆ JEST NAJLEPSZY!!! Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać.
Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.

Smacznego :)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-62613.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-62612.png

Odnośnik do komentarza

SKŁADNIKI:
 2 szklanki mąki
 300 g jogurtu naturalnego
 3 jajka
 półtorej szklanki cukru
 100 ml oleju
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 tłuszcz i bułka tarta do formy
 8 łyżek suszonej żurawiny
 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, jogurt naturalny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Żurawinę wymieszać z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec około 1 godziny w temperaturze 180°C. Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Odnośnik do komentarza

SKŁADNIKI:
 1 szklanka maku
 1 szklanka cukru
 1 szklanka mąki
 4 jajka
 1 kostka margaryny
 1 łyżka miodu
 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 łyżeczka cynamonu
 gotowy lukier, orzechy laskowe i mak do dekoracji
 tłuszcz i bułka tarta do formy

PRZYGOTOWANIE:
Szklankę maku opłukać, sparzyć wrzątkiem, osączyć na sicie. Margarynę rozpuścić, schłodzić.
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodać cynamon i dalej ucierając stopioną margarynę.
Z białek ubić sztywną pianę. Dodawać ją do utartej masy na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie lecz dokładnie połączyć składniki. Na końcu dodać sparzony mak. Przelać ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, piec ok. 50 minut w 180oC.
Wystudzoną babkę polać obficie lukrem i od razu posypać suchym makiem. Udekorować orzechami laskowymi.

Odnośnik do komentarza

SKŁADNIKI:
 2 szklanki mąki
 300 g jogurtu naturalnego
 3 jajka
 1 ½ szklanki cukru
 100 ml oleju
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 łyżka kakao
 200 g suszonych moreli
 kilka kropli oleju waniliowego
 tłuszcz i bułka tarta do formy
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

POLEWA:
 1/3 kostki margaryny
 1 łyżka mleka
 1 łyżka kakao
 4 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, olejek waniliowy, jogurt naturalny i mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Morele pokroić w kostkę i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C.
Składniki polewy rozpuścić w rondelku i chwilę gotować na małym ogniu. Polewą polać upieczoną babkę i udekorować kandyzowaną skórka pomarańczową.

Odnośnik do komentarza

SKŁADNIKI:
 1 kg mielonego twarogu
 5 jajek
 1,5 szklanki cukru
 2 budynie waniliowe
 20 dag żurawiny
 2 cytryny
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki mąki
 1 opakowanie cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE:
Sparzyć cytryny. Z jednej otrzeć skórkę. Z obu wycisnąć sok. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i wymieszać na gładko z żółtkami. Dodać twaróg, budynie, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryn. Wymieszać. Białka ubić na sztywno. Bakalie oprószyć mąką i dodać do masy serowej, wymieszać razem z pianą. Formę do pieczenia natłuścić i posypać mąką. Wylać masę serową. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Sernik można podawać z kleksami bitej śmietany, melisą i bakaliami.

Odnośnik do komentarza

SKŁADNIKI;

CIASTO:
 3 szklanki mąki
 5 żółtek
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 kostka margaryny
 3 łyżki cukru

MASA SEROWA:
 1 kg sera śmietankowego
 3 jajka
 1 szklanka cukru
 ½ kostki margaryny
 2 budynie waniliowe

PIANA:
 5 białek
 ¾ szklanki cukru
 2 łyżki mąki ziemniaczanej

PONADTO:
 1 puszka brzoskwiń

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto przełożyc na stolnicę i zagnieść gładkie ciasto. Następnie owinąć folią i schować na 1 godzinę do lodówki. Po czym 2/3 ciasta wyłożyć na blachę i lekko zapiec.
Masa serowa: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na gładką masę. Dodać ser i budynie a na końcu ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Przełożyć na podpieczone ciasto.
Brzoskwinie osączyć, podzielić na małe cząstki, i ułożyć na masie serowej.
Piana: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier a następnie mąkę ziemniaczaną. Pianę rozłożyć na brzoskwiniach.
Na wierzchu zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 180oC.

Odnośnik do komentarza

SKŁADNIKI:
 1 kg mielonego twarogu
 5 jajek
 1,5 szklanki cukru
 2 budynie waniliowe
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 opakowanie cukru waniliowego
 2 łyżki kakao
 2 małe paczki herbatników
 Cukier puder

PRZYGOTOWANIE:
Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i wymieszać na gładko z żółtkami. Dodać twaróg, budynie i proszek do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia natłuścić i posypać mąką a dno wyłożyć herbatnikami. Wlewać na przemian ciasto ciemne i ciasto jasne (po 3 łyżki). Piec ok. 60 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Posypać cukrem pudrem. Sernik można podawać z kleksami bitej śmietany i melisą.

Odnośnik do komentarza

SKŁADNIKI:

CIASTO:
 1 i ½ szklanki mąki
 ½ kostki margaryny
 ½ szklanki cukru
 1 żółtko
 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA SEROWA:
 1 kg sera śmietankowego
 5 jajek
 1 kostka masła
 1 szklanka cukru pudru
 2 opakowania budyniu waniliowego

PONADTO:
 1 puszka gotowej masy makowej

PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj razem mąkę, margarynę, cukier, żółtko i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylep ciastem blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na 15 minut włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC.
Masło utrzyj z cukrem pudrem, budyniami i 5 żółtkami, dodaj ser. Na koniec delikatnie wymieszaj z 5 białkami ubitymi na sztywną pianę.
Masę makową wyłóż na podpieczone ciasto. Na masę makową wyłóż masę serową. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piecz ok. 1 godzinę.

Odnośnik do komentarza

SKŁADNIKI:

CIASTO:
 3 szklanki mąki
 Kostka margaryny
 5 żółtek
 2 łyżeczki proszku do pieczenia

NADZIENIE:
 1 kg jabłek
 ½ szklanki cukru
 Cukier waniliowy

KREM:
 5 białek
 ½ szklanki cukru
 1 kisiel wiśniowy

PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, uformować z niego kulę i włozyć na 1 godzinę do lodówki. Odciąć 2/3 ciasta, tozwałkować i rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Jabłka obrać, drobno pokroić i kilka minut smażyć, po czym wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym i rozsmarować na placku. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i kisiel wiśniowy i jeszcze chwilę razem ubijać. Rozłożyć masę na warstwie jabłek. Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć nimi jabłka ( można również zetrzeć na tarce o dużych oczkach ). Piec ok. 40 minut w temperaturze 180o C.

Odnośnik do komentarza

SKŁADNIKI;
 20 dag płatków owsianych
 25 dag cukru
 2 dag masła
 4 jajka
 2 łyżki mąki
 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
 Skórka otarta z cytryny
 1 słoik powideł śliwkowych
 Kilka suszonych moreli, żurawina suszona i płatki migdałowe do dekoracji

POLEWA:
 1/3 kostki margaryny
 1 łyżka mleka
 1 łyżka kakao
 4 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane uprażyć na patelni bez tłuszczu.
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą kremową masę. Pod koniec ucierania dodaj stopione masło, startą skórkę z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Białka ze szczypta soli ubij na sztywna pianę i połącz z masą żółtkową. Dodaj płatki owsiane i delikatnie wymieszaj.
Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą a następnie napełnij masą owsianą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz na rumiano do czasu, aż wbity w ciasto patyczek po wyjęciu będzie suchy (ok. 40 minut).
Składniki polewy rozpuścić w rondelku i chwilę gotować na małym ogniu.
Ostudzone ciasto rozetnij na dwa placki i przełóż powidłami. Na wierzchu rozsmaruj polewę czekoladową. Mazurek udekoruj suszonymi morelami, żurawiną i płatkami migdałowymi.

Odnośnik do komentarza

SKŁADNIKI:
 400 g masła
 400 g mąki
 400 g cukru pudru
 400 g masy makowej
 3 jajka
 cukier waniliowy
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 bakalie: po 3 łyżki skórki pomarańczowej, rodzynek i orzechów włoskich

POLEWA:
 ¼ kostki masła
 3 łyżki cukru
 2 łyżki kakao
 2 łyżki mleka

DO DEKORACJI: bakalie (orzeszki, morele suszone), lukier, ryż preparowany

PRZYGOTOWANIE:

Masło ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. Następnie mak, bakalie i ubitą na sztywno pianę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180oC.

Składniki polewy przełożyć do garnka. Gotować 3 minuty na małym ogniu. Ciasto oblewamy polewą i dekorujemy bakaliami.

Odnośnik do komentarza

Mini Mazurek różano-lukrowy

Składniki:
Ciasto:
- 100g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 25g margaryny roślinnej
- szczypta soli
- 1 jajko (najlepiej małe)

Dekoracja:
- konfitura z owoców róży
- lukier (cukier puder + sok z cytryny)
- morele suszone, orzechy laskowe, płatki migdałowe

Przygotowanie:
Mieszam mąkę z cukrem pudrem i siekam z margaryną. Robię dołek i wbijam tam jajko. wszystko zagniatam.
Ciasto zawijam w folię i chowam do lodówki na 30 minut.
Następnie je wałkuję. wycinam prostokąt, a resztę ciasta używam do zrobienia ramki i wewnętrznych podziałek.
Piekę na papierze do pieczenia przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni C.

Ostygnięte ciasto smaruję konfitura z owoców róży. Częściowo smaruję również lukrem. Dekoruję bakaliami.
Jak lukier zastygnie, wtedy Mazurek jest gotowy.

SMACZNEGO.

Zapraszam do siebie Świat kobiety i jej dziecka
Zyskam zyskaj
i na profil bloga na FB:TUTAJ

Odnośnik do komentarza

Sernik z rosą

Składniki
Na ciasto:

3 żółtka
125g margaryny ( pół kostki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki ( 1,5 szkl. cukru)
55g cukru

masa serowa:
1kg sera białego ( ja dawałam z wiadereczka)
2 budynie śmietankowe z cukrem
4 żółtka
170 g cukru
3 łyzki oleju
750 ml mleka

Pianka:
7 białek
wiórki kokosowe

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blache wyłozyc papierem do pieczenia Przygotować spód: pół kostki margaryny utrzeć z 3 żółtkami, 1.5 szkl. mąki, 1/4 szkl. cukru i z łyżeczką proszku. Ciasto ma być miękkie. W razie potrzeby dodać więcej maki. Gotowe ciasto wyłożyć równomiernie na dnie blachy. Przygotowac masę serową: w duzej misce zmiksować ser z budyniami w proszku następnie dodać 4 żółtka 3,4 szkl. cukru, olej i 750 ml mleka. Masa po wymieszaniu bedzie bardzo płynna i tak ma być :) Na ciasto w blasze wylać masę serową. Piec ok. 35-40 minut w 180 stopniach C. po upływie ok. 25-30 minut pieczenia przygotować piane z 7 białek i 4 łykami cukru na sztywno. Gdy ciasto ( po 40 min) bedzie gotowe wyjąć je i delikatnie pokryć pianą. całość posypać wiórkami kokosowymi. piec dodatkowo 15- 20 minut Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć z piekarnika, bo inaczej na wierzchu zrobi sie kożuch Odstawić ciasto w blaszcze w chłodne miejsce i poczekać aż stężeje.

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Odnośnik do komentarza

Moja rodzinka bardzo lubi słodkości i byle co ich nie zadowoli. Dlatego zawsze na święta musze się bardziej postarać:)
Oto moje popisowe ciasto:)

Wykonanie:

Ciemny biszkopt:
6 jaj
pół szkl. cukru
kopiasta szkl. mąki
6 łyzeczek kakao

Jaja ubić z cukrem na bardzo puszysta masę, pod koniec ubijania dodać mąkę wymieszaną z kakao, przełożyc do formy i piec ok 30 min- 180 stopni
przekroić na 2 częsci.

Biszkopt makowo-kokosowy
6 białek
niepełna szkl. cukru
15 dag suchego maku
15 dag wiórków kokosowych

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mak i wiórki- wymieszać delikatnie łyżka.
Piec ok 45 min-temp 150stopni.

Krem budyniowy:
6 zółtek
1/2 l mleka
1szkl cukru
2 czubate łyzki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
cukier waniliowy
25 dag miękkiego masła

Odlać 0,5 szkl mleka, reszte zgotowac z cukrem i cukrem waniliowym.
Odlane mleko wymieszać z zółtkami i mąkami. Wlać do gotującego mleka i ugotować jak budyń.
Utrzęć masło i dodawać wystudzony budyń.

Różowa masa:
moja różowa masa była kupiona w proszku.

Przełożyć placki na zmianę z masami.

U nas znika w mig:)
Smacznego:)

http://s5.suwaczek.com/20100807570114.png

http://www.suwaczki.com/tickers/1usatv735k0coqsb.png

Odnośnik do komentarza

ja upiekłam keksa

Składniki:
1,5 szklanki mąki
150 g masła
¾ szklanki cukru pudru
1,5 szklanki bakalii np. kandyzowane owoce, rodzynki, żurawina
4jajka
1 łyżka spirytusu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier puder do posypania

Bakalie posyp łyżką mąki i dokładnie wymieszaj (obtoczone nie opadną na spód ciasta).
Przygotuj formę keksową. Wyłóż dno i ścianki papierem do pieczenia i natłuść.
Mąkę i proszek przesiej przez sito i dokładnie połącz.
Rozdziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę.
Masło utrzyj z cukrem pudrem i kolejno dodawaj żółtka. Dodaj mąkę z proszkiem i wlej spirytus. Zmiksuj wszystko, dorzuć bakalie i ponownie wymieszaj.
Na końcu dołóż pianę i delikatnie połącz.
Przełóż masę do formy i piecz ok.55min w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.

Odnośnik do komentarza

Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
5-6 żółtek
1 margaryna 250g
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Mąkę, cukier i proszek wysypać na stolnicę. Dodać żółtka, margarynę i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto, 3/4 rozłożyć na blasze a resztę (1/4) zostawić do starcia na wierzch.

Masa serowa:
5-6 białek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe
3 śmietany 18% ( po 400g każda)
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, następnie cukier waniliowy i sproszkowany budyń. Delikatnie wymieszać. Na końcu dodać śmietanę i dobrze połączyć. Tak powstałą masę wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ¼ pozostawionego ciasta. Piec ok.50min w temperaturze 180 stopni C.

Odnośnik do komentarza

Jakie smakowitości, moje wypieki to babka czekoladowa, sernik łezka i snickers , podam przepis na snickersa.
WYROBIC CIASTO ZE SKŁADNIKÓW:
- 60 dag mąki,
- 1 kostka margaryny np " Kasia",
-3/4 szkl cukru,
- 3 łyżki mleka,
- 3 łyżki miodu,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki sody.
Podzielić ciasto na 3 części i włożyć do lodówki.
MASA 1:
Ugotowac budyń śmietankowy duży w 2,5 szkl mleka ( normalnie jest w 3 szkl),
MASA 2;
gotowa krówka w puszcze
MASA 3:
- 20 dag orzechów włoskich lub fistaszków,
- 1/2 kostki " Kasi",
- 2 łyżki miodu,
- 3 łyżki cukru
To zagotować i chwilkę pogotować.
WYKONANIE: Ciasto część 1 rozwałkować, na to rozprowadzić masę budyniową, na to rozwałkować ciasto drugą część i na o krówkę, rozwałkować i położyć ostatnią część ciasta i na to masę nr 3 z orzechami. Piec w 180 stopniach około godziny. Oczywiście blaszkę wysmarować i posypać bułka tartą. SMACZNEGO

http://fajnamama.pl/suwaczki/7zx85kc.pnghttp://emotikona.pl/gify/pic/10zyrafa.gif

Odnośnik do komentarza

Ciasto migdałowo-kokosowe
składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Polewa czekoladowa
Krem:
2 opakowania śmietany śnieżki
1 galaretka malinowa
1 galaretka cytrynowa
100g wiórków kokosowych
80g płatków migdałowych

Białka ubić na sztywno, ciągle mieszając dodać cukier a następnie żółtka. Do ubitej masy dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką. Powstałą masę biszkoptową podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Wylewać na blachę na przemian ciemną i jasną masę. Piec około 30-40 minut w temperaturze 1800 C.
Przygotować kremy. Śmietany ubić według przepisu na opakowaniu. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać ostudzoną i tężejącą galaretkę malinową i wiórki kokosowe, a do drugiej tężejącą galaretkę cytrynową i płatki migdałowe.
Ciasto przekroić na dwie części i układać masę różową, a potem żółtą. Przykryć drugim plackiem i polać polewą.

Odnośnik do komentarza

Sernik wielkanocny

1 kg twarogu śmietankowego
1 szklanka cukru
8 jajek
1/4 kostki masła
2 budynie śmietankowe po 45 g.
zapach pomarańczowy
paczka biszkoptów

Twaróg połączyć z masłem i budyniem, dodać utarte z cukrem żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej. Dodać zapach pomarańczowy. Do kwadratowej tortownicy wyłożonej biszkoptami wykładamy przygotowaną masę serową. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 60 min. w temp. 170 stopni C. Po upieczeniu zdobimy świątecznym akcentem.

http://www.suwaczki.com/tickers/l22n8iikuabr4mxy.png

Odnośnik do komentarza

Składniki:
8 jajek (8żółtek, 5 białek)
1kg mąki
1/2 kg maku
1 kostka margaryny
10dag drożdży
1 zapach migdałwy
1/2 kg cukru
1 litr mleka
polewa
posypka
Mak sparzyć wrzątkiem i dwukrotnie zemleć razem ze szklanką cukru. Dodać zapach migdałowy,3 żółtka i pianę ubitą z trzech białek. Dokładnie połączyć.
Zagotować mleko. Wsypać do miski 1 szklankę mąki, 2 łyżki cukru i sparzyć gorącym mlekiem. Gdy trochę przestygnie wkruszyć drożdże. Wymieszać.
Utrzeć 5 żółtek z jedną szklanką cukru i dodać je do sparzonej mlekiem mąki. Wsypać pozostałą mąkę, dodać kostkę margaryny i pianę ubitą z dwóch białek. Wyrobić ciasto.
Podzielić ciasto na kilka części. Rozwałkować na duże placki grubości ok.2cm. Posmarować je warstwą maku i zwijać w rulon. Końce zawinąć pod spód. Całość owinąć papierem i włożyć do cienkiej brytfanki. Piec około 1godziny w temperaturze 180 0 C.
Gdy ostygnie posmarować polewą i udekorować kolorową posypką.

Odnośnik do komentarza

Ciasto:
1 margaryna
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
Dobrze utrzyj przeznaczone na ciasto masło, cukier i żółtka. Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do utartej masy. Wszystko starannie połącz. Zagnieć ciasto a następnie uformuj z niego kuę, owiń folią i włóż do lodówki. Po około 30 minutach wyjmij, rozwałkuj i ciastem wylep dno posmarowanej masłem formy. Piecz ok.10min w piekarniku nagrzanym do 200oC.
Przygotuj masę serową.
Masa serowa:
2kg sera
1 kostka masła
2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
zapach cytrynowy
8 jajek
Ser przepuść przez maszynkę. Masło utrzyj na puszystą masę, dodając kolejno żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, zapach cytrynowy. Na końcu cały czas ucierając-małymi porcjami dokładaj ser. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy na podpieczone ciasto i piecz około 60minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Odnośnik do komentarza

Filadelfia:))) pyszne ciasto bez pieczenia.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
Spód:
1 paczka sucharów Mamut
400g Nutella
Masa serowa:
0,5 kg serka homogenizowanego, waniliowy
0,5 l śmietany kremówki
3 paczki galaretki wiśniowej
1 słoik wiśni drylowanych
2 torebki cukru waniliowego
1 paczka płatków migdałowych-ja nie daję ,bo mój mąż nie lubi,bez migdałów tez smaczne wychodzi:))


PRZYGOTOWANIE:
Suchary pognieść i dodać do nich krem Nutella, wymieszać i wyłożyć na blachę, jako spód ciasta.

Śmietanę połączyć z cukrem waniliowym i ubić, następnie dodać do śmietany serek homogenizowany. Jedną galaretkę rozpuścić, użyć o połowę mniej wody do rozpuszczenia niż w przepisie. Galaretkę wystudzić.
Dodać do śmietany i serka homogenizowanego. Wymieszać i przełożyć na blachę ze spodem z sucharów. Wstawić do lodówki na ok 30 min.
Wiśnie odsączyć z soku, przełożyć na ciasto, posypać płatkami migdałowymi i zalać pozostałymi galaretkami.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Podawać schłodzone.

http://i47.tinypic.com/fd7fw7.jpg

http://i46.tinypic.com/2hhnf3o.jpg

http://lb4f.lilypie.com/JRG2p1.png
http://s4.suwaczek.com/20080920310114.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...