Skocz do zawartości
Forum

Bożonarodzeniowe Menu :)


kaskasto

Rekomendowane odpowiedzi

no właśnie ;)

zbliżają się święta :)
trzeba pomyśleć o pierniczkach, ciasteczkach, potrawach Wigilijnych :)

macie jakieś swoje ulubione przepisy ??
podajcie tutaj :)
napewno nie jedna mama chętnie skorzysta :)

PIERNICZKI

1 kg mąki
2 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 kg cukru
1 pudełko miodu
1 kostka margaryny
3 jaja
1/2 butelki kwaśnej śmietany

(to jest stary przepis - ja goździki zastępuję przyprawą gotową do
pierników, a cynamon i tak dodaję, bo lubię dużo. co do miodu - pudełko
miało bodajże 250 gramów kiedyś, w każdym razie ja tyle daję. śmietany
250ml)

Rozpuszczasz w rondelku miód z margaryną i cukrem. Gotujesz na małym
ogniu, aż trochę ściemnieje, zbrązowieje.
Mieszasz mąkę z sodą, przyprawami - dodajesz zawartość rondelka i
kręcisz kopystką, aby trochę przestygło. Na końcu dodajesz jaja i
śmietanę i wyrabiasz ręcznie. I to wszystko ląduje na 24h w lodówce.
Dalej jak w każdym przepisie - rozwałkować, wycinać, piec
w rozgrzanym piekarniku (ale oby im się końcówki nie pozawijały do góry,
bo to nieefektowne jest). Po wyjęciu należy zaobratrzyć się w shotguna,
albo inny odstraszać na braci, którzy twierdzą, że pierniczki prosto z
piekarnika są podstawą przewigilijnej egzystencji...

Mama Dominika (16.07.2001), Oskara (02.07.2005), Nikosia (25.06.2009) i Małgosi (07.08.2013)

Odnośnik do komentarza

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

Dla wielbicieli marcepanu, rozplywajace sie w ustach kwadraciki piernikowe - to ciasto powinno polezec kilka tygodni po upieczeniu aby nabralo wlasciwego aromatu.

Ciasto:
3 1/3 szklanki maki
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzka cynamonu
1 lyzeczka kardamonu
1 lyzeczka iimbiru
po 1/2 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej i zmielonych gozdzikow
po 1/4 lyzeczki zmielonego czarnego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego
szczypta soli
1/2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
1/2 kostki masla
1 jajko
drobno posiekane orzechy, skorka pomaranczowa

225g pasty migdalowej
1/2 szklanki cukru
2 zoltka
1/3 szlanki maki
1 lyzka mleka
po 1 lyzce soku pomaranczowego i cytrynowego
1 lyzeczka olejku migdalowego

powidla sliwkowe

Lulier koniakowy:
1 szklanka cukru pudru
3 lyzki koniaku

Marcepan:
Paste migdalowa rozetrzec z cukrem, dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac.

Rozgrzac piekarnik do temperatury 180ºC. Make przesiac z proszkiem, soda i sola, dodac posiekane orzechy i skorke.
Miod, cukier i maslo rozgrzac dosc mocno (ale nie zagotowac) w duzym rondlu, dodac przyprawy korzenne, wymieszac. Dodawac stopniowo make ciagle mieszajac az ciasto zacznie odchodzic od scianek rondla. Zdjac z palnika i lekko przesudzic, dodac jajko i wymieszac.
Przelozyc ciasto na stolnice i lekko wyrobic podsypujac maka w razie koniecznosci. Jeszcze cieple podzielic na dwie czesci - kazda rozwalkowac na prostokat wielkosci 33 x 20 cm, przeniesc jeden placek na plaska blache wylozona pergaminem. Zostawiajac 1 cm margines rozsmarowac na ciescie mase marcepanowa (mozna posypac rodzynkami jezeli ktos lubi), na marcepanie rozprowadzic rowna warstwa powidla. Przykryc druga czescia ciasta, dobrze zlepic brzegi i piec okolo 25-30 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic i jeszcze cieple polukrowac.
Zostawic odkryte na cala noc. Pokroic na male kwadraciki, przechowywac w szczelnej puszce w warstwach przelozonych pergaminem.

Lukier:
Utrzec cukier z koniakiem na jednolita mase. Zamiast lukru koniakowego mozna uzyc dowolnego, ulubionego lukru.

Mama Dominika (16.07.2001), Oskara (02.07.2005), Nikosia (25.06.2009) i Małgosi (07.08.2013)

Odnośnik do komentarza

Śledzie po japońsku

Składniki:
matiasy
cebulka
śmietana
jajka na twardo
majonez
jabłko

Matiasy kroję w kwadraty, układam na półmisku. Cebulę sparzam, jajka ugotowane na twardo trę na tarce na grubych oczkach, jabłko też trę na tarce. I układam warstwowo: matiasy-cebulka-jajka-jabłko. Wszystko polewam śmietaną z majonezem i odstawiam do lodówki.

Mama Dominika (16.07.2001), Oskara (02.07.2005), Nikosia (25.06.2009) i Małgosi (07.08.2013)

Odnośnik do komentarza

Ryba po grecku

Filety ulubionej ryby np. dorsz, np. mintaj lub morszczuk
2 duże marchewki
2 łodygi selera naciowego (moze byc korzeniowy)
1 cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
1 szklanka wody
1 i pol łyżki przyprawy typu vegeta
pieprz

Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Seler i cebulę drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy cebulę, a następnie dodajemy pozostałe warzywa i chwilę smażymy. Zalewamy wodą i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy łącząc w ten sposób wszystkie składniki. Dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw. Paluszki rybne smażymy na złoty kolor. Gdy paluszki są już gotowe, dodajemy je do mieszanki warzywnej. Dusimy jeszcze chwilę na wolnym ogniu.

Mama Dominika (16.07.2001), Oskara (02.07.2005), Nikosia (25.06.2009) i Małgosi (07.08.2013)

Odnośnik do komentarza

SLEDZIE PO FINSKU

Proponuje sledzika na slodko, hit mojego stolu z kazdej okazji, takze na swieta.
Sledzie solone namoczyc, jesli dysponujemy sledziami marynowanymi nie trzeba ich namaczac. Pokroic na mniejsze kawalki kazdy plat-na 3-4 czesci. Pokroic cebulke w kostke, dodac ananasy krojone z puszki, (moga byc tez brzoskwinie pol na pol z ananasami, ja robie zazwyczaj z ananasami) przygotowac zalewe - smietana, jogurt naturalny, majonez w rownych czesciach, dolac troche soku z ananasow (ja daje na oko 5-7 lyzek- jesli bedzie za rzadki dodac troche wiecej majonezu. Namoczyc rodzynki, dodac do zalewy, przyprawic troszeczke pieprzem, troszeczke sola -uwazac z sola, bo sledzie juz sa slone. Wylozyc sledzie na polmisek, polac przygotowanym sosem tak, zeby pokryl wszystkie sledzie. Mozna wczesniej wymieszac w innym naczyniu i przelozyc. Zycze smacznego!

Śledzie w sosie śmietanowo-majonezowym

6 płatów śledziowych a la matjas,
3 nieduże ogórki kiszone,
2 średnie cebule,
1 twarde jabłko,
10 dag zielonego groszku konserwowego,
100 ml gęstej kwaśnej śmietany,
50 ml majonezu.

Śledzie wymoczyć przez 2 godz w zimnej wodzie. Osączyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na 3-4 cm kawałki. Ogórki i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Powyższe składniki połączyć, dodać osączony z zalewy groszek i majonez wymieszany ze śmietaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na min 2 godz.

Mama Dominika (16.07.2001), Oskara (02.07.2005), Nikosia (25.06.2009) i Małgosi (07.08.2013)

Odnośnik do komentarza

Sernik z rosą zakrapiany czekoladą

składniki
Spód:

3 szklanki mąki tortowej
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
1 łyżeczka smalcu
1 olejek (esencja) śmietankowy

Masa serowa:

80 dkg twarogu trzykrotnie mielonego
3 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 budyn bez cukru o smaku śmietankowym na pół litra mleka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka

Polewa:
2 łyżki tluszczu
2 łyżki śmietany 18%
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao

sposób przygotowania
Spód:
Margarynę roztopić w garnuszku, przestudzić. I wszystkie składniki zagnieść
dodając ostudzoną margarynę. Powstałą masę wyłożyć na blachę uprzednio
wysmarowaną tłuszczem i posypaną zwykłą maką.

Masa serowa:

Skladniki masy wymieszać mikserem. Na koniec ubić 3 białka i wmieszać je w
masę łyżką, nie mikserem!

Piec 45 minut (180C), w tym czasie ubić pozostałe 3 białka (zostały ze
spodu). Pod koniec ubijania dodać 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżeczkę mąki
ziemniaczanej. Po wspomnianych 45 minutach wyjąć sernik z pieca i
rozprowadzić masę białkową na powierzchni sernika. Włozyć sernik znowu do
piekarnika, i piec dopoki masa wierzchnia białkowa nie osiagnie rumianego
koloru.
Sernik polewamy polewa czekoladową cienkimi strużkami, tworząc na wierzchu kratkę.

Polewa:
Najpierw rozpuscic tłuszcz, dodać do niego śmietanę mieszając żwawo, a następnie resztę składników.

Mama Dominika (16.07.2001), Oskara (02.07.2005), Nikosia (25.06.2009) i Małgosi (07.08.2013)

Odnośnik do komentarza

Cześć,
czas szybko leci, więc śmiało można stwierdzić, że święta tuż, tuż i czas zacząć planować, zaopatrzyć się w różne gadżety np: barwniki, foremki do ciasteczek ;)
Dziewczyny jak macie jakieś fajne, sprawdzone przepisy na ciasta, ciasteczka, pierniczki, nalewki świąteczne, przepisy na dania to może fajnie by było tutaj powrzucać kilka pomysłów, na pewno komuś się przydadzą :)

Mile widziane fotki różnych przepisów :)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w343r84udf5lrs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/km5suay3honre8ze.png

Odnośnik do komentarza

Śledzie w śliwkach

Składniki
0,5 kg płatów śledziowych
słoik śliwek w occie
1-2 cebule
0,5 słoika majonezu

Etapy przygotowania
Śliwki osączyć z zalewy
namoczyć w zalewie od śliwek śledzie na kilka godzin..
śledzie osączyć z zalewy, pokroić w dzwonka,ułożyć na półmisku, cebule
drobno posiekać, posypać śledzie.. na wierzch posypać pokrojone w paski
śliwki.. i rozprowadzić majonez

udekorować śliwkami i cebulą krojoną w piórko

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Odnośnik do komentarza

Przystawka ze śledzi

Składniki
1kg śledzi,5 średnich cebul,10-15 suszonych grzybków,keczup pikantny,gęsty koncentrat pomidorowy,majeranek,vegeta,ziele angielskie,liść laurowy,pieprz i sól.

Przygotowanie

Grzyby gotujemy i drobniutko kroimy.Cebulę kroimy w kostkę,szklimy na oleju.Dodajemy grzybki,keczup, koncentrat,przyprawy.Ciągle mieszamy aż składniki się połączą.Studzimy.
Płaty śledziowe moczymy kroimy w kawałki i zalewamy potrawką.Mieszamy.

Smacznego ::):

Odnośnik do komentarza

Śledziki po myśliwsku

porcji: 4
Składniki
 40 dag filetów śledziowych w oleju
 15 dag grzybów (koźlarze, borowiki)
 3-4 cebule
 2 łyżki oleju
 mała puszka koncentratu pomidorowego
 łyżeczka majeranku
 1/2 łyżeczki oregano
 pieprz, papryka, cukier, ew. sól
Etapy przygotowania
Grzyby dokładnie oczyścić, obgotować (ok. 10 minut), osączyć, pokroić w plasterki. Filety śledziowe osączyć z oleju, pokroić na niewielkie kawałki.
Cebule obrać, pokroić w małą kostkę. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać koncentrat pomidorowy i ok. 1/3 szklanki wody, wymieszać.
Włożyć grzyby, wymieszać, zagotować, przyprawić cukrem, papryką, pieprzem, oregano, majerankiem i ew. solą (ostrożnie, bo śledzie są słone).
Sos całkowicie wystudzić, a następnie włożyć śledzie i delikatnie wymieszać. Przełożyć do słoja, wstawić na 2 dni do lodówki. Podawać z pieczywem.

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Odnośnik do komentarza

Piernikowy domek

Czas przygotowania: 1 godzin
Czas pieczenia: 3 minut
Składniki
 piernikowy domek
 3 łyżki miodu
 3 łyżki masła
 0,5 szklanki cukru
 1 jajko
 2 szklanki mąki (w razie potrzeby dosypać)
 1 łyżeczka sody
 łyżka przyprawy do pierników
 2 łyżeczki kakao
 czekolada
 śniegowe kule
 0,5 puszki mleka kondensowanego (słodzone lub nie, zależnie od upodobań)
 2 opakowania wiórków kokosowych (ok 500 g)
 biała czekolada (kilka kostek)
efektowny i smaczny domek, idealna dekoracja zimowego i oraz świątecznego stołu:)
Etapy przygotowania
Piernik:
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania zwartego ciasta. Formujemy ściany, dach, drzwi, komin itd (każde z osobna). Pieczemy od 30 do 45 min/ 180 stopni. Zostawić do ostygnięcia.
Złożyć domek sklejając poszczególne części roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Śniegowe kule:
Wlewamy do niewysokiego naczynia mleko (do niesłodzonego dodajemy wg uznania cukier) i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy pilnując aby się nie przypaliło do czasu, aż kokos wchłonie płyn i powstanie lepka masa. Na koniec dodajemy białą czekoladę, można dodać aromat waniliowy, rumowy itp. Z ostygniętej masy formujemy kule (jeśli się rozpadają, ponownie podgrzewamy i dodajemy więcej czekolady)

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Odnośnik do komentarza

ojej a ja nie zauważyłam, ze juz jest taki wątek :lup::lup::lup:

Najlepsze na świecie pierniki by Niki

Ciasto można zrobić już w październiki i trzymać w lodówce

2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
200 gr masła
150 gr smalcu
3 torebki przyprawy piernikowej (łącznie 120 gr) i dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3 1/2 szklanki mąki pszennej ( + 1 szklanka na wszelki wypadek)
1 1/2 szklanki mąki żytniej razowej typ 720
1/2 szklanki śmietany
50 gr suszonej żurawiny
50 gr posiekanych orzechów włoskich
50 gr płatków migdałowych
50 gr rodzynek
marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe
rozbełtane jajko lub mleko skondensowane niesłodzone

W sporym garnku zagotowujemy miód, cukier, masło, smalec i wszystkie przyprawy do momentu, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na 15 minut i dodajemy sodę i proszek do pieczenia. Masa mocno się spieni. Dodajemy jajka, cały czas dokładnie ucierając, oraz śmietanę i oba rodzaje mąki. Masa nie będzie bardzo gęsta, raczej będzie wyglądała na taką, której się nie da wałkować. Jeżeli będzie wyglądała na zdecydowanie za rzadką, dodajemy dodatkową szklankę mąki. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy bakalie. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka tygodni lub nawet miesięcy.
Z ciasta bez bakalii rozwałkowujemy dwa placki grubości około 0,5 cm. Układamy na jednym placku , w dość sporych odległościach niewielkie porcje powideł, przykrywamy drugim plackiem i starannie przygniatamy ciasto dookoła każdej kupki, a następnie wycinamy serduszka- tak aby uzyskać ciastka z powidłami w środku. Smarujemy je rozbełtanym jajkiem i pieczemy 0koło 10-12 minut w 190 stopniach- nie za długo, tylko do momentu aż urosną i nieco się zezłocą- pierniki za długo pieczone bardzo szybko twardnieją po upieczeniu i znów wymagają leżakowania, aby zmiękły . Zaraz po pieczeniu smarujemy każde serduszko lukrem ( cukier puder, sok z cytryny , odrobina wody). Pierniki z ciasta bakaliowego wycinamy nieco grubsze i pieczemy dwie-trzy minuty dłużej. Przechowujemy w szczelnych metalowych puszkach.

Narazie fotek brak, ale juz niedługo :)

Przepis pochodzi z:
http://forum.montignac.com.pl/swiateczny-2008-vt4999,180.htm?highlight=najlepsze++%B6wiecie+pierniki++ksi%EA%BFniczki+niki#1325710

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w343r84udf5lrs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/km5suay3honre8ze.png

Odnośnik do komentarza

Ciasto a la pszczółka z orzechami

Składniki
 Biszkopt orzechowy:
 12 jajek
 12 łyżek mąki
 12 łyżek cukru
 2 szklanki mielonych orzechów szklanka = 250 gram
 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
 Masa budyniowa:
 1 litr mleka
 1 cukier waniliowy
 3 budynie śmietankowe bez cukru( na 1/2 litra mleka każdy)
 1/2 kostki masła
 1 krem krówkowy Bonnie Maman 380 gram
 orzechy do posypania ciasta
 Poncz :
 1/2 litra przegotowanej chłodnej wody
 sok z cytryny
 2 łyżki miodu
Smaczne ciasto z orzechami i budyniem.
Etapy przygotowania
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodając szczyptę soli.
Dodać cukier, dalej ubijać, następnie dodać żółtka, dalej ubijać .
Na końcu dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, i orzechy, lekko wymieszać.
Uwaga:
Jest to porcja na 4
placki, na każdy placek bierzemy wszystko po 3 , tz. 3 jajka, 3 łyżki cukru,1/2 szklanki mielonych orzechów, 3 łyżki maki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Najlepiej piec każdy placek osobno
Blaszkę o wymiarach 28x40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, piec 180 st C około 20 min..
Zagotować mleko, dodać masło, cukier waniliowy i rozmieszany w 1.5 szklance zimnego mleka budyń, wszystko razem zagotować.
Gotowy placek ułożyć w blaszce, nasączyć, wylać ugotowany budyń ,lekko przestudzić(budyń podzielić tak żeby starczyło na wszystkie placki.)lekko posmarować kremem ze słoiczka.
Następnie postępujemy tak ze wszystkimi plackami.
Wierzch posmarować kremem, posypać posiekanymi orzechami.

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Odnośnik do komentarza

Pyszne ciasteczka
skł; 2 margaryny
1/2 kg mąki
4 dag drożdży
3 łyżki mleka
2 łyżki cukru
marmolada
Drożdże ,mleko i cukier rozpuścić.Posiekać margarynę z mąką, dodać drożdże wyrobić zrobić z ciasta kule .Wrzucić ją do zimnej wody (na ok 2 godz. -ona wypłynie)Wyjąć ,osuszyć ręcznikiem papierowym ,walkować i wycinać kwadraty na środek nakładać marmoladę(musi być twarda) sklejać 2 boki i powstaje nam rąb.Piec 180 stopni na złoto .Po upieczeniu obtaczać w cukrze pudrze.Te ciasteczka są bardzo smaczne:)
Bombki
skł; 25 dag cukru pudru
20 dag margaryny
4 p herbatników zwykłych(szkolnych)
2 kieliszki spirytusu
rodzynki,orzechy,olejek rumowy
Herbatniki należy zmielić dodać margarynę ,cukier p. ,wyrobic dodać spirytus i bakalie .Formować kulki obtaczać w kokosie lub cukrze krysz.
Szyszki
szkł; 25 margaryny
25 dag krówek
25 dag toffi
3 łyżki kakao
3p. ryżu preparowanego(dmuchanego)
Margarynę i cukierki należy rozpuścić w garnku dodać kakao .Gdy wszystko będzie roztopione zdjąć z palnika i wstypać ryz wymieszać i formować szyszki (trzeba to robić na ciepło bo szybko zastyga ,trzeba przy tym uważać żeby sie nie poparzyc ,małymi łyżeczkami można sobie pomóc:))

"Nie należy lekceważyć drobnostek
bo od nich zależy doskonałość..."

Odnośnik do komentarza

Bożonarodzeniowy Lodowiec!
składniki:
 1 szkl mleka
 1 szkl cukru
 kryształu
 0,5 l śmietany kremówki
 3 łyżki żelatyny
 4 kolorowe galaretki + 1 do zalania

Sposób przyrządzenia:
Krok 1. Ugotować galaretki każdą w 1 szkl wody i wylać na płytkie naczynie do zastygnięcia i po zastygnięciu pokroić w kostkę. Następnie przyrządzić żelatynę ( do szklanki wsypać 3 łyżki żelatyny i zalać zimną wodą do połowy szklanki nie mieszając odstawić na 0,5 godziny, a następnie dopełnić wrzącą wodą i zamieszać).
 Krok 2. Mleko z cukrem zagotować i przestudzić. Śmietanę wlać do garnka, roztrzepać trzepaczką, wlać ostudzone mleko
 , żelatynę, wsypać pokrojone galaretki, wymieszać dokładnie, aby rozprowadzić równomiernie kolory galaretki, wlać na blaszkę z biszkoptami lub biszkoptem i wstawić do lodówki, po zastygnięciu wylać rozpuszczoną galaretkę.

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Odnośnik do komentarza

Nalewka Bożonarodzeniowa
Składniki
10 dkg fig suszonych
10 dkg daktyli
10 dkg suszonych śliwek
10 dkg suszonych moreli
10 dkg rodzynek
10 dkg obranych orzechów włoskich
1 pomarańcza
cynamon, goździki
25 dkg cukru
1/4 l alkoholu 50%

Bakalie pokroić. Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Ułożyć wszystko warstwami w słoiku przesypując cukrem. Zalać alkoholem. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni.

Uwagi dotyczące nalewki, które zebrała Jaka:

BAKALIE:
Nalewka mętna robi się od przekrojonych daktyli. Najlepiej wkładać je w całości.
Rodzynki też ją zamulają można dać ich mniej

Po mniej więcej połowie czasu "stania" nalewki, można wymienić plastry pomarańczy. Te pierwsze często brzydko wyglądają i psują cały efekt wizualny.

Można zastąpić część rodzynek dużymi suszonymi żurawinami.

CUKIER
NAJWAŻNIEJSZE - należy go rozmieszać z alkoholem i tym zalać owoce
Hazo w obawie, że cukier słabo będzie się rozpuszczał - najpierw wlała trochę rumu do garnka, wsypała cukier i leciutko podgrzała. Ale tylko leciutko, żeby nie uciekły procenty. Jak ta mieszanina ostygła, dolała resztę alkoholu. Cukier nie rozpuścił się całkowicie, ale te trochę prawdopodobnie rozpuściło się podczas stania (piszę prawdopodobnie, bo Hazo nie skomentowała faktu, po filtrowaniu)
Można zmieszać biały z brązowym.
Wg Bajaderki należy użyć o wiele mniej cukru - użyła go chyba o połowę mniej, a Jej nalewka i tak była słodka

ALKOHOL
Musi być go dużo więcej niż podane w przepisie (orientacyjne ilości poniżej).
Musi być co najmniej 50-cio procentowy (choć i 40% był w użyciu, niektórym to pasowało innym nie... - wszystko kwestia "gustu").

Sprawdzone połączenia alkoholowe:
- 1 l ciemnego rumu i dla wzmocnienia 200 ml spirytusu (na podwójną porcję)
- 850 ml rumu 37% i 150 ml spirytusu (na podwójną porcję)
- 1/2 l spirytusu rozcieńczonego do 50%

PRZYPRAWY
Cynamonu, (jeśli się lubi) można nie żałować. Hazo dawała dość duży cały kawałek.
Z goździkami należy uważać 4-5 sztuk wystarczy
Bajaderka do jednej dodała plasterki kandyzowanego imbiru i ta Jej najbardziej smakowała, była wyraźniejsza w smaku i troszkę ostrzejsza (mniej mdła)

FILTROWANIE:
Hazo: Ja swoją pierwszą przecedziłam, potem do upojenia filtrowałam i to był wielki błąd. Mimo parokrotnego filtrowania przez filtry do kawy (nie powiem ile to trwało) nadal jest mętna. Potem robiłam drugą i dokładnie sobie o niej poczytałam i poukładałam owoce warstwami przedzielonymi pomarańczą, zalałam alkoholem wymieszanym z cukrem (w pierwszej zrobiła mi się cukrowa skała na dnie słoika) i tak zostawiam. Będzie picie i jedzonko.


przepis i foto pochodzi ze strony: Nalewka Bożonarodzeniowa* - cincin.cc - witaj w krainie inspiracji smaku

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w343r84udf5lrs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/km5suay3honre8ze.png

Odnośnik do komentarza

Podbijam wątek z racji zbliżających się świat :D

Kobitki jakie sałatki robicie na święta? ja tradycyjnie jarzynową ,w zeszłym roku miałam warstwową z tuńczykiem ale mój A miał do niej długie zęby także w tym roku bez niej...

Jakie jeszcze robicie sałatki oprócz jarzynowej???????????

Mąż nie jada śledzi ,ale zamierzam zrobić kilka małych pólmisków tak na "spróbowanie"

Macie jakieś sprawdzone przepisy na sernik wigilijny albo makowiec?????

http://s6.suwaczek.com/200906061762.pnghttp://s6.suwaczek.com/201204141662.pnghttp://s2.pierwszezabki.pl/019/0191959d1.png?2723
:Aniołek:08.07.11

Odnośnik do komentarza

ewaa
Pyszne ciasteczka
skł; 2 margaryny
1/2 kg mąki
4 dag drożdży
3 łyżki mleka
2 łyżki cukru
marmolada
Drożdże ,mleko i cukier rozpuścić.Posiekać margarynę z mąką, dodać drożdże wyrobić zrobić z ciasta kule .Wrzucić ją do zimnej wody (na ok 2 godz. -ona wypłynie)Wyjąć ,osuszyć ręcznikiem papierowym ,walkować i wycinać kwadraty na środek nakładać marmoladę(musi być twarda) sklejać 2 boki i powstaje nam rąb.Piec 180 stopni na złoto .Po upieczeniu obtaczać w cukrze pudrze.Te ciasteczka są bardzo smaczne:)
Bombki
skł; 25 dag cukru pudru
20 dag margaryny
4 p herbatników zwykłych(szkolnych)
2 kieliszki spirytusu
rodzynki,orzechy,olejek rumowy
Herbatniki należy zmielić dodać margarynę ,cukier p. ,wyrobic dodać spirytus i bakalie .Formować kulki obtaczać w kokosie lub cukrze krysz.
Szyszki
szkł; 25 margaryny
25 dag krówek
25 dag toffi
3 łyżki kakao
3p. ryżu preparowanego(dmuchanego)
Margarynę i cukierki należy rozpuścić w garnku dodać kakao .Gdy wszystko będzie roztopione zdjąć z palnika i wstypać ryz wymieszać i formować szyszki (trzeba to robić na ciepło bo szybko zastyga ,trzeba przy tym uważać żeby sie nie poparzyc ,małymi łyżeczkami można sobie pomóc:))

można bez mleka ?

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...