Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
banitka

Dieta na przytycie

Rekomendowane odpowiedzi

Pani Aneto bardzo proszę o jakąś poradę...
Chodzi głównie o moja niską wagę i cykle menstruacyjne
Nigdy nie miałam pięknych regularnych cykli,było tak że ponad rok miałam cykle 34-36 dniowe,przez mojego ginekologa uznane za regularne,owulacyjne.
Potem ciąża,poród...po porodzie schudłam bardzo szybko,po 2 tygodniach miałam płaski brzuszek z lekką oponką,po miesiącu nawet i oponki nie było,nie ćwiczyłam nie byłam na diecie,karmiłam dziecko piersią i robiłam to co zwykle +trochę więcej bo przy dziecku nie da się siedzieć.Cykle miałam w miarę,bo ponad 40 dniowe.Potem dopadły mnie okropne migreny,doszły leki takie jak Cinie,Zaldiar...po napadzie migrenowym trwającym 2 tygodnie i braniu codziennie silnych leków przeciwbólowych schudłam z mojej wagi 59kg do 53 i od tego czasu nie udało mi się więcej przytyć niż 1,5-2 kg więc stoję z wagą na poziomie 54,5-55.
Muszę przytyć bynajmniej do 59-60kg bo miesiączki po tamtym schudnięciu zaczęły mi zanikać,ubiegłego roku miałam 3 razy okres,4 pojawił się pod koniec grudnia.
Nie wiem jaki sposób przytycia wybrać,wiadomo że najlepiej zdrowo bez zapychania się fast foodami i jedzeniem smażonym w głębokim oleju.
Mam zdiagnozowane jelito drażliwe,ja podejrzewam jakąś nietolerancję laktozy,w dzieciństwie miałam problemy skórne (sucha skóra w niektórych miejscach,w szczególności na małżowinach usznych,pępku,przy lini włosów,pojawiały się wysypki na zgieciach łokci i kolan) lekarze źle się za to zabrali bo leczyli mnie pod kątem dermatologicznym)
O laktozie zaczęłam myśleć gdy mój synek zaczął chorować i po prostym teście jakim było wypicie 2 szklanek mleka dowiedziałam się że go nie toleruję,więc zapewne przez spożywanie tego mam jakieś zaburzone ogólne wchłanianie,bo wątpie by przez tak długi czas nic nie wyrządziło mi to w organiźmie.

Proszę doradzić co jeść,czego unikać,lubię praktycznie wszystko oprócz szpinaku


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Proces zdrowego tycia, wbrew pozorem jest trudniejszy niż chudnięcie.
Szkoda że nie podała Pani informacji jaki jest Pani wzrost ani dotychczasowe nawyki żywieniowe. Bowiem dieta uboga w cholesterol, tłuszcze bardzo często jest przyczyną zaburzeń miesiączkowania. Cholesterol w organizmie jest niezbędny do syntezy nie tylko witaminy D, budowy komórek, w tym nerwowych, ale także hormonów płciowych (estrogeny, progesteron). W związku z tym musisz koniecznie wzbogacić w nie swoją dietę:)

Poproś o Mikołaja o oleje: lniany i orzecha włoskiego - do kupienia w aptece. Staraj się codziennie wypijać około 50ml oleju - poprzez nasączanie pieczywa (zamiast masła), do serków białych (bieluch, twaróg) czy jogurtów naturalnych. Nie pij ich na pusty żoładek bowiem przelecą przez jelita.
Staraj się jeść także - nasiona słonecznika, orzechy włoskie, laskowe, sezam (sezamki) są także bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ponadto na 2 śniadanie i/lub podwieczorek przygotuj sobie kaszkę mannę (5-7 łyżek) na mleku 3,2%. Do takiej kaszki możesz dodać truskawki, suszone owoce (morele, rodzynki, śliwki).

Zjadaj dobrej jakości mięso - indyk, wołowina, a także ryby, które są źródłem białka pełnowartościowego. 2 danie komponuj z kaszy jęczmiennej, gryczanej.
Pij świeżo wyciskane soki z buraka, marchewki i jabłka.

Pamiętaj o zjadaniu 5 posiłków w ciagu dnia.

Przy okazji zrób badania tarczycy, ponieważ przy nadczynnosci tarczycy czesto występują zaburzenia miesiączkowania oraz chudnięcie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aneta Kościołek
Witam,

Proces zdrowego tycia, wbrew pozorem jest trudniejszy niż chudnięcie.
Szkoda że nie podała Pani informacji jaki jest Pani wzrost ani dotychczasowe nawyki żywieniowe. Bowiem dieta uboga w cholesterol, tłuszcze bardzo często jest przyczyną zaburzeń miesiączkowania. Cholesterol w organizmie jest niezbędny do syntezy nie tylko witaminy D, budowy komórek, w tym nerwowych, ale także hormonów płciowych (estrogeny, progesteron). W związku z tym musisz koniecznie wzbogacić w nie swoją dietę:)

Poproś o Mikołaja o oleje: lniany i orzecha włoskiego - do kupienia w aptece. Staraj się codziennie wypijać około 50ml oleju - poprzez nasączanie pieczywa (zamiast masła), do serków białych (bieluch, twaróg) czy jogurtów naturalnych. Nie pij ich na pusty żoładek bowiem przelecą przez jelita.
Staraj się jeść także - nasiona słonecznika, orzechy włoskie, laskowe, sezam (sezamki) są także bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ponadto na 2 śniadanie i/lub podwieczorek przygotuj sobie kaszkę mannę (5-7 łyżek) na mleku 3,2%. Do takiej kaszki możesz dodać truskawki, suszone owoce (morele, rodzynki, śliwki).

Zjadaj dobrej jakości mięso - indyk, wołowina, a także ryby, które są źródłem białka pełnowartościowego. 2 danie komponuj z kaszy jęczmiennej, gryczanej.
Pij świeżo wyciskane soki z buraka, marchewki i jabłka.

Pamiętaj o zjadaniu 5 posiłków w ciagu dnia.

Przy okazji zrób badania tarczycy, ponieważ przy nadczynnosci tarczycy czesto występują zaburzenia miesiączkowania oraz chudnięcie.

Już kiedyś z powodu wagi robiłam badanie tarczycy i wynik był 2,4 więc norma
ale z objawów o jakich czytałam mam nerwowość,nieregularne miesiączki,kołatanie serca ale nie wiem na 100% bo czasami mam wrażenie że przez chwilę serce bije szybciej,do tego robi mi się ciemno przed oczami,czasami to kilka razy dziennie a czasami wieloktornie,jest to na ogół przy wstawaniu,wchodzeniu do innego pomieszczenia.Lub gdy się obracam w jakimś kierunku,mija po kilku sekundach.
A proszę powiedzieć słyszała Pani o takim czymś jak Debutir słyszałam że to poprawia wchłanianie laktozy i jest min na jelito drażliwe które wspomaga jego pracę
DEBUTIR x 60 kapsułek - Apteka internetowa i-Apteka.pl
Co do mleka 3,2% właśnie takich unikam ze względu na dolegliwości po tym,zazwyczaj używam najchudszego.W poprzedniej ciąży przytyło mi się aż 21 kg więc podczas gdy progesteron pracował,ale chyba skuszę się i znowu dla pewności zbadam tarczycę


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość iszmaona

Przepraszam eksperta, że się wcinam.

banitka, moze zrób dokładniejsze badania. Czasem ogólne nie wystarczają.

To sa objawy nadczynności tarczycy:
wzmożona pobudliwość nerwowa (nadpobudliwość)
zwiększona potliwość
nietolerancja gorąca
kołatania serca i tachykardia
duszność
uczucie osłabienia (często uczucie zmęczenia podczas chodzenia po schodach)
ogólna niechęć do wysiłków fizycznych i intelektualnych
utrata masy ciała
paradoksalne w stosunku do spadku masy ciała zwiększenie apetytu
drżenie rąk
wytrzeszcz oczu
ciepła i wilgotna skóra
nieregularne miesiączkowanie
bezsenność
zahamowanie wzrostu
powiększenie tarczycy (wole)
u dzieci – przyspieszenie wzrostu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wskazania do stosowania Debutir:

w niedoborach krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych,
w zaburzeniach flory jelitowej,
w chorobach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit (m.in. nieswoiste choroby zapalen jelit, biegunki różnego pochodzenia),
w zaburzeniach czynności jelit (zespół jelita drażliwego),
u chorych po leczeniu przeciwnowotworowym (m.in. zapalenie jelita po radioterapii),
w zakażeniach jelit i stanach biegunkowych (m.in. po antybiotykoterapii).

Jeżeli by Pani miała dolegliwości ze strony jelit to występowałyby:
- wzdęcia
- bóle brzucha,
- biegunki lub luźne stole zawierające niestrawione resztki pokarmowe

To nie jest rozwiązanie

Jeżeli idziemy w suplementy diety to wieczorem przed snem może Pani dodatkowo wypić Ensure lub Nutridrink - płyn odżywczy, który zawiera nie tylko kalorie, ale także białko tłuszcze, węglowodany, witaminy i sole mineralne

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

iszmaona
Przepraszam eksperta, że się wcinam.

banitka, moze zrób dokładniejsze badania. Czasem ogólne nie wystarczają.

To sa objawy nadczynności tarczycy:
wzmożona pobudliwość nerwowa (nadpobudliwość)
zwiększona potliwość
nietolerancja gorąca
kołatania serca i tachykardia
duszność
uczucie osłabienia (często uczucie zmęczenia podczas chodzenia po schodach)
ogólna niechęć do wysiłków fizycznych i intelektualnych
utrata masy ciała
paradoksalne w stosunku do spadku masy ciała zwiększenie apetytu
drżenie rąk
wytrzeszcz oczu
ciepła i wilgotna skóra
nieregularne miesiączkowanie
bezsenność
zahamowanie wzrostu
powiększenie tarczycy (wole)
u dzieci – przyspieszenie wzrostu

ja od dawna jestem nerwus :D najbardziej bo zauważalnie to po owulacji ,ostatnio mąż zauważył :D
Z wagą jest tak że straciłam na wadze bo brałam dość silne leki,doszły nawet tabletki o nazwie Doreta,są 2 razy mocniejsze od Zaldiar,po tym jak łykałam tabletki co 4 godziny przez 2 tygodnie schudłam,rezultatem było otępienie i ból żołądka więc mało jedzenia=kilogramy w dół.Migrena jest u nas jakoś dziedziczona,bo moja mama również ma,ale jej skacze ciśnienie również od jakiegoś czasu.
Pocę się normalnie,a ciepło uwielbiam,niechęć do wysiłku u mnie pasuje i zauważyłam że mam niechęć do zimna,czy lato czy zima lubię gorące kąpiel.

Co do brzucha to mam poranne bóle,nieprzyjemne skurcze,pomaga (przepraszam za formę) wypierdzenie się i przeczekanie chwilę :neutral::sarcastic:
W ciągu dnia nie mam dolegliwości ze strony brzucha chyba że mam kupę nie tej konsystencji której być powinna to po kupie pobolewa mnie brzuch,co do kup to mam albo normalną albo taką hmm ropulchnioną papę,zawsze brązowa,zdarza się sporadycznie że są w niej niestrawione resztki jedzenia.

chleb to jaki Pani poleca,jasny czy ciemny ? zakupiłam juz prawie wszystko o czym Pani napisała w pierwszym swoim poście.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Proszę na początek uzupełnić swoją dietę w NNKT.
W wielu badaniach klinicznych wykazano zmniejszenie napadów migren, bowiem polepsza się funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz syntezę naurotransmiterów.

Leki często niekorzystnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego stąd mogą występować dolegliwości.

Jeżeli chodzi o pieczywo, to najlepsze i najbardziej wartościowe jest pełnoziarniste - żytnie, z ziarnami. Dobry smak ma także pieczywo Baltazar np. Piekarnie Cukiernie Putka- najlepsze pieczywo i cukiernictwo. Warszawa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aneta Kościołek
Proszę na początek uzupełnić swoją dietę w NNKT.
W wielu badaniach klinicznych wykazano zmniejszenie napadów migren, bowiem polepsza się funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz syntezę naurotransmiterów.

Leki często niekorzystnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego stąd mogą występować dolegliwości.

Jeżeli chodzi o pieczywo, to najlepsze i najbardziej wartościowe jest pełnoziarniste - żytnie, z ziarnami. Dobry smak ma także pieczywo Baltazar np. Piekarnie Cukiernie Putka- najlepsze pieczywo i cukiernictwo. Warszawa

ważylam się w wigilię i waga wskazała 54,5 w ubraniach,więc jakieś 53,5 mam
jem wszystko co Pani poleciła,zakupiłam tabletki.Wczoraj i rzedwczoraj męczyły mnie gazy przez cały dzień,ale szczerze to nawet nie wiem po czym,jadłam 2 jogurty i nie wiem czy to one przypadkiem nie miały na to wpływu...ale kupę robię codziennie (wcześniej raz na 3-4 dni) polepszył mi się apetyt więc jakiś rezultat jest,brzuch mnie o dziwo mniej boli ale więcej jem i może to sprawka tego...

Dziękuje za wszystkie rady,jak będą rezultaty na wadze dam znać by się pochwalić :D


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pora na jakieś wieści :)
jeszcze na wagę nie wchodziłam :D
ale brzuch mnie boli sporadycznie,co dziwne miałam cykle 3 a nawet 4 miesięczne,gdy zaczęłam dietę kończył mi się cykl który miał 79 dni,kolejny miał już 36 dni :D więc idealny bo takiej długości miałam kiedyś i były regularne (34-36).
Jednak zastanawia mnie pewna sprawa,fakt jem więcej,migren nie mam,jedynie pojawiły się 2 dni temu kłujace bóle głowy,ale chwilowe i obywa się bez leków :) ale morfologia nie jest zadowalająca...robiłam badania kontrolne przed wizytą u gastrologa i
Leukocyty 14,6 (3,8-10)
erytrocyty norma
Hemoglobina 10 (12-16)
Hematokryt 33,2 (37-47)
MCV 73,8 (80-99)
MCH 22,2 (27-35)
MCHC 30,1 (32-37)
płytki krwi norma
RDW-CV 16,2 (11,6-14,8)
PDW norma
MPV norma
P-LCR norma
Mocz ok
Nadal mam anemię
Leukocyty może przez katar,mam też po nocy lekki ból gardła,albo przez infekcję,bo miałam cytologię i wyszła infekcja,od tygodnia biorę probiotyk provag


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Bardzo się cieszę, ze dobrze się Pani czuje i ze nastąpiła taka poprawa:)

Podwyższony poziom leukocytów może świadczyć o toczącym się w organizmie stanie zapalnym lub reakcji alergicznej czy nawet zakażenie pasożytami. Aby sprawdzić w jakim kierunku nastąpił wzrost leukocytów należy zrobić ręczny rozmaz krwi
Jeżeli chodzi o erytrocyty i hemoglobinę to:
1. Należy zwiększyć ilość w diecie produktów bogatych w witaminę C (natka pietruszki, czerwona papryka) i spożywać z mięsem, wędlina. Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza.
2. Zwiększyć w diecie produktów bogatych w kwas foliowy (zielone i liściaste, banany, brokuły), oraz B6 (mięso wołowe, wieprzowe, kasza gryczana)
3. Co 2-3 dzień spożywaj surówkę z marchwi, buraka, i jabłka.

4. Przez miesiąc (2x1tabl) zażywaj preparat z żelazem np. Ascofer, Hemofer z witaminą C

Jeżeli wyniki się nie poprawią zgłoś się do lekarza. Być może jest taki Twój urok.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dziękuje za kolejną poradę,a czy ten kwas foliowy mogę brać w tabletkach ?
kasza gryczana mi nie spasowała z smaku :) ale mięsa wieprzowego w ostatnim czasie jem więcej
co do tej reakcji nawet jeslit o alergia to może nietolerancja laktozy ? bo mam zawsze problemy po wypiciu mleka,jogurty toleruję ale mleka czy świeżo zrobionego budyniu nie


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak, można suplementować dietę kwasem foliowym. Jednakże najlepsze jest naturalne źródło, czyli, natka pietruszki, brokuły, banany, owoce cytrusowe, otręby.

Objawy, które Pani opisuje mogą wskazywać na nietolerancje laktozy. Proszę na jakiś czas wyeliminować z diety słodkie mleko oraz zwracać uwagę na skład przetworów , mlecznych, gdyż często do jogurtów dodawane jest mleko w proszku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No niestety chyba moje wcześniejsze wysiłki pójdą na marne...cykl mam już 50 dniowy,wcześniej to chyba była chwilowa poprawa...ale apetyt mi odszedł.
Nie wiem jaki wpływ mają hormony na tycie,u mnie jak narazie owulacji jeszcze nie było więc....zauważyłam że po owulacji gdy to poziom progesteronu się podnosi mam lepszy apetyt.Doszła nietolerancja laktozy,więc znowu nie wiem na ile moje jelita już nawalają i ile wchłaniają.
Gastrolog przepisał mi żelazo,bo hgb mam 10 zresztą od dłuższego czasmu mam taką,bo co robię morfologię to mam anemię


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Proszę się nie zniechecać i stosować dietę (wyeliminować laktozę) - mogą zostać jogurty naturalne do których nie dodawane jest mleko w proszku.

Preparaty żelaza, nalez przyjmować z witaminą C, w przeciwnym razie wchałanianie żelaza będzie niskie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wrócę się pochwalić,że morfologię doprowadziłam dzięki Pani poradom do bardzo dobrego stanu.Przez co zaczęłam miesiączkować częściej niż co 3 miesiące :) no i udało mi się zajść w ciążę :D


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość kinga77

Ważna na pewno jest tutaj dieta bogata w błonnik, bo czasami może się jednak to zle skończyć. Dlatego polecam zapamietać tą stronę żeby w razie dolegliwości wiedzieć co robić i po co siegać https://stophemoroidom.pl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość eliza99

Tutaj na pewno przy problemach z zaparciami poleciłabym czopki z kurkumą Procto Zac Relief. To będzie zdecydowanie najlepsze rozwiązanie przy takich problemach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...