Skocz do zawartości
Forum

Pianka z galaretką


natka

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

Paczka biszkoptów
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
3 galaretki - moga być różne - moga być jednakowe

Jeżeli chcemy żeby ciasto było kolorowe to bierzemy różne galaretki. Dwie rozrabiamy w połowie wskazanej w przepisie wody, jedną robimy normalnie.
Mleko dzielimy na dwie połowy. Każdą miksujemy i na końcu dodajemy galaretkę. Wylewamy warstwowo do tortownicy wyłożonej biszkoptami ( tortownica musi być duża - bo to mleko w trakcie ubijania bardzo rośnie). Na wierz zalewamy trzecią galaretka i gotowe.
Moje dzieciaki przepadaja za nim.

Ostatnio robiłam z 400 ml mleka i wychodzi tak samo duże.

Smacznego

Renata mama Paulinki, Weroniki i Wiktorii
http://www.suwaczek.pl/cache/c8241af4ae.png
http://www.suwaczek.pl/cache/4dbe1440ea.png

Odnośnik do komentarza

Kochane oto zdjęcia ciasta
ja użyłam innych proporcji bo nie mogłam nigdzie dostać mleka skondensowanego niesłodzonego 500ml dlatego kupiłam 2opakowania po 319ml :D

galaretki rozpuściłam w 250ml gorącej wody (trzeba poczekać aż ostygnią)

użyłam trzech smaków cytryna, pomarańcza i wiśnia na górze galaretka agrestowa
NIestety nie widać różnicy między cytryną a pomarańczą :(

Poza tym ciasto rewelacyjne na upały, szybko się je robi i szybko znika POLECAM

monthly_2014_07/pianka-z-galaretka_13257.jpg

monthly_2014_07/pianka-z-galaretka_13258.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Odnośnik do komentarza

Zrobiłam dzis i faktycznie duzo tej pianki wychodzi mi sie do tortownicy po przełożeniu juz na wierzch galaretka nie zmieścila cała, tortownice 26 cm, do środka dałam borowki i maliny. Polecam wyszło pyszne!

http://www.suwaczki.com/tickers/gg64zbmhny2jvje1.png
Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia.
Poznaj swoją wartość i zacznij się doceniać!
http://www.suwaczki.com/tickers/relgio4ponynmp2l.png

Odnośnik do komentarza

Zrobiłam i innym też polecam. Leciutki, smaczny deser. W smaku przypomina mi pierwszy samodzielny deser który robiłam z kuzynkami gdy miałam jakieś 6-7 lat. Ja do górnej warstwy galaretki dodałam wiśnie. Tortownicę z ciastem wsadziłam do torby termicznej i zabrałam na niedzielną wycieczkę w góry. Tak szybko poszło że nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Smakowało wszystkim, i dużym i małym.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...