Skocz do zawartości
Forum

Co z mięsa mielonego?


kat_ja

Rekomendowane odpowiedzi

mieso mielone zapiekane z warzywami

składniki:

*marchewka
* 500 dkg mięsa mielonego,
* 1 papryka czerwona,
* 1 papryka zielona,
* kukurydza w puszce
* groszek w puszce
* puszka czerwonej fasoli,
* makaron "muszelki",
* 25 dkg sera żółtego,
* kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Mięso podsmażyć na patelni. Pokroić paprykę w kostkę i wrzucić do mięsa. DodaC fasolkę, marchewke pokrojoną wkostke (pod duszoną), kukurydzę i groszek. Przygotować rosół z kostki rosołowej ( pół szklanki)Dodać go do mięsa, przyprawić a następnie dusić wszystko pod przykrywką na niewielkim ogniu jakieś 10 minut. Ugotować makaron. Do naczynia żaroodpornego włożyć na dno makaron i zalewamy mięskiem z patelni. Na wszystko zetrzeć bardzo grubą warstwę żółtego sera(tak by dokładnie wszystko zakryła) i wkładamy do piekarnika (220stopni) aż ser zacznie "wrzeć" - czyli bardzo mocno się rozpuści

Odnośnik do komentarza

Ja mogę podać przepis na kotlety mielone "inaczej" u nas najbardziej ulubione ze wszystkich.

Na tarce o dużych oczkach ścierami pieczarki i żółty ser, pieczarki smażymy na patelni. doprawiamy solą i pieprzem. Gdy farsz wystygnie, formujemy tak jak zawsze kotlety, tyle, że to środka dajemy pieczarki i na to żółty ser, zawijamy, obtaczamy w bułce i smażymy. Polecam:kucharz1:

http://www.ticker.7910.org/as1cxGc0g410010MTUwMjNsfDIzNzY2MXN8SSAmIzM0NztsdWJ1aiYjMjgxOyBDaS4uLiByYXplbQ.gif
http://www.ticker.7910.org/as1cCsy0g410010Nzc3NDhkenwwMDA1MjRkfFN0YXJhbXkgc2kmIzI4MTsgbyBDaWViaWU.gif
~~Pozwoliłeś mi być Boże córk

Odnośnik do komentarza

Kat_ja a może:

Rolada z mięsa mielonego z jajkiem
Składniki:

Paczuszka mięsa mielonego
1 jajko
Czerstwa bułka
Cebula
Kostka czosnku Konorra
Troszkę piertuszki
Sól, pieprz
4 ugotowane jajka na twardo
Trochę oleju bądź margaryny

Sposób przydządzenia:
Przygotowujemy farsz identycznie jak na kotleciki mielone, tzn. do mięska mielonego dodajemy bułkę startą, czosnek, pieprz i sól (wg.uznania), troszkę pietruszki i cebulke drobno poszatkowaną
Po wyrobieniu mięska z przyprawami i dodatkami, robimy z masy placek, tak aby była możliwość ułożenia na nim jajek wcześniej ugotowanych na twardo.
Zwijamy roladę.
Całą roladę obtaczamy w bułce tartej.
Tak przygotowaną roladę wkładamy do naczynia żaroodpornego wcześniej wysmarowaną margaryną bądź niewielką ilością oleju.
Pieczemy ok. 35-45min w temp. ok 180 stopni.
Podczas pieczenia polecam co jakiś czas przewracać roladę.

Roladkę proponuję podać z brokułkami plus ziemniaczki z koperkiem.
Oczywiscie gwarancją udanej kolacji jest także dobry humor, miły i romantyczny nastrój.
POLECAM

Oto zdjęcia potrawy:

http://images27.fotosik.pl/197/7c28da007bd4cb2dmed.jpg

http://images34.fotosik.pl/223/bd276c99c3b32a2dmed.jpg

Odnośnik do komentarza

Pieczarki faszerowane miesem mielonym

ok 10 duzych pieczarek,wydrążonych tak aby został sam kapelusz
farsz jak do kotletow mielonych z dodatkiem zmielonych pieczarek po wydrążeniu i dodac do miesa ,wymieszac i faszerowac kapelusze .Obtoczyc w jajku i bułce tartej i smazyc na glebokim tłuszczu.

Odnośnik do komentarza

ja wczoraj zrobiłam naleśniki z farszem z mięsa mielonego

cebulka + pieczarki+ starta marchewka+ przyprawy + serek topiony+ mięsko mielone

to wszystko jest farszem - przyprawione wg uznania ( u nas króluje pieprz cayenne bo było na ostro)

smażę naleśniki koniecznie z wodą gazowaną i zawijam z farszem
układam w naczyniu żaroodpornym, posypuje serem i zapiekam

Odnośnik do komentarza

To moze i ja pomoge :)
POTRAWKA Z MIĘSA MIELONEGO
Składniki:

*0,5 kg mięsa mielonego
*30 dag pieczarek
*2-3 cebule
*2 kolorowe papryki
*1 por
*puszka kukurydzy
*torebka sosu "bolonese"
*szczypta chili

Przygotowanie:

Kukurydzę odsączyć.Sos przygotować wg opisu na opakowaniu, reszte składników podsmażyć na oleju a potem połączyc z sosem i kukurydzą.Doprawić do smaku. Podawać z ryżem , pieczywem lub makaronem

Naleśniki nadziewane farszem meksykańskim

Składniki

8 gotowych naleśników,
450g mięsa mielonego,
2-3 łyżki oleju,
400g sosu Uncle Ben’s® meksykańskiego chili,
200g ugotowanej czerwonej fasoli z puszki,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki bułki tartej,
sól

Przygotowanie:
Na patelni podgrzej olej i usmaż mięso mielone. Przysmażone mięso rozdrobnij na mniejsze kawałki. Odstaw na bok. Na drugiej patelni podsmaż na oleju poszatkowaną cebulę na złocisto. Zmniejsz płomień i dodaj sos meksykański chili Uncle Ben’s®. Następnie dołóż osączoną fasolę oraz rozdrobniony czosnek. Dodaj usmażone mięso, wymieszaj i podgrzej całość. Przypraw do smaku solą. Tak przygotowany farsz zagęść nieco, wsypując tartą bułkę. Wymieszaj i chwilę jeszcze gotuj. Gdy farsz nieco ostygnie, napełniaj nim naleśniki.

Roladki mielone z grzybowym farszem
miesko mielone,
suszone grzyby ( namoczone wczesniej w wodzie )
3 jajka
cebula
serk topiony z pieczarkami
przyprawy
czosnek

Do miesa mielonego dodałam pieprz, przyprawy wg. uznania, czosnek drobno posiekany. Cebulke zrumienilam i dodałam grzyby , po ok 10 minutach dodałam 2 jaaka i zrobilam z tego jajecznice ale taka bardzo scieta. Z mielonego zrobilam takie płaty , na srodku ulozyłam pare "plasterkow" topionego serka a na serek wczesniej wspominana jajecznice.Wszystko "zapakowałam" jak rolade. Posypalam słodka papryka i własnie smaze na margarynce Podlewam to woda spod tych suszonych grzybków :)

Zapiekanka

2 łyżki oliwy
25 g masła
1 starta marchewka
2 posiekane ząbki czosnku
1 posiekana cebula
1 posiekana szalotka
puszka fasoli czerwonej
500 g wołowego mięsa mielonego
1 mini kostka przyprawowa Smażona cebula Knorr
1 kg tłuczonych ugotowanych ziemniaków
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżka śmietany 36%
200 ml mleka
2 szczypty startej gałki muszkatołowej
pieprz i sól
100 g startego sera

1. W garnku rozgrzej oliwę i masło. Dodaj startą marchewkę i smaż 2 minuty. Wrzuć czosnek, cebulę i szalotkę. Smaż 2 minuty
2. Dodaj mięso mielone i smaż ok. 5 minut, cały czas mieszając widelcem, żeby mięso nie zbiło się w grudki.
3. Dopraw pieprzem i mini kostką przyprawową Smażona cebula Knorr. Wymieszaj. Przełóż do przeźroczystej foremki do zapiekania.
4. W dużej misce wymieszaj ziemniaki z rozpuszczonym masłem, śmietaną, mlekiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
5. Ułóż ziemniaki na mięsie o fasoli, wyrównaj szpatułką. Posyp serem.
6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 15 minut.

Slaskie rolady pewnie znasz :) Ja robie takowe z mielonego :) Do srodka wiadomo kielbaska, cebulka, boczek, ogoreczek, mozna i papryke, miesko robie w plasuszek, smaruje musztarda i nakladam farsz - zawijam i włala :)

I jeszcze prosta potrawka

* miesko mielone
* puszka pomidorow
* puszka kukurydzy
* puszka fasoli
* papryka czerwona
* cebula
* czosnek

Miesko smazymy z cebulka,papryka i czosnkiem, dodajemy puszke pomidorow z zalewa i dusimy, pod koniec dodajemy kukurydze i fasole - chwile podgrzewamy i jest :) Swietne zkuskusem albo zwykla bulka :)

Albo medaliony z mielonego - z mielonego robie maly placuszek, do srodka dodaje zolty ser ( dosc gruby plaster i przykrywam kolejnym placuszkiem miesa :) Smaze na oleju. Mezowi najbardziej smakuje z pieczonymi ziemniakami :)
A moze chili con carne :)

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Jakis czas temu podawalam te pzrepisy w "Co robicie na obiad" :)

Prosze bardzo - dwa przepisy

PAPRYKA Z FARSZEM Z KURCZAKA I RYŻU

Składniki ( na 4 porcje)
*4 papryki
*ugotowany ryż ( il. zalezna od wielkości papryk )
*400g mielonego filetu z kurczaka
*2 pomidory
*po 3-4 łyżki kukurydzy i groszku z puszki
*4 łyzki masla
*sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Z papryki odkroic wierzch i usunąć gniazdka nasienne.Ugotowany ryz wymieszac z mielonym miesem,pokrojonymi pomidorami, groszkiem i kukurydza.Farsz doprawic do smaku.Napełnic farszem papryczki i przykryć wczesniej odcietymi "czapeczkami".W wysmarowanej maslem zaroodpornej formie umiescic papryczki,podlac kilkoma łyzkami wody.Piec ok 40 minut w temp. 200 stopni.

Lub prosciej tylko papryki, miesko mielone, cebulka, ryz i vegeta.Ryz gotujemy np z kostka rosołowa, miesko z dodatkiem vegety podsmazamy .Mieszamy z ryzem i scieramy surowa cebulke. Wszystko ładujemy do wydrazonych papryk a te wkladamy do garnka farszem do gory , scisle by staly, zalewamy woda ale tak by calych nie zalac i gotujemy az papryki zmiekna :) Pozniej wyjmujemy a z tej paprykowej wody robimy sosik pomidorowy :) dodajac koncentrat, smietane i make :)

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...