Skocz do zawartości
Forum

Buraczki na obiad - jak???


Małgosia

Rekomendowane odpowiedzi

Najprosciej to chyab ugotowac buraczki, zetrzec i dodac chrzanu :) albo zetrzec jablko.
Ja jeszcze robie tak ze gotuje buraczki.na oleju podsmazam cebulke i czerwona papryke pokrojona w kostke.Przyprawić cukrem, solą i octem lub kwaskiem.Na patelni z olejem zrumienić mąkę. Wlać zimnej wody tyle, aby powstał sos. Do tego sosu przełożyć buraki, wymieszać i chwilę dusić pod przykryciem.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Gosiu buraczki zawsze jem u mamy, nie mam serce do ich gotowania, ale przygotowuje je następująco:

Buraczki gotujemy w skórkach i po obraniu ścieramy na tarce na drobnych oczkach i dusimy. Robimy zasmażkę z cebuli uduszonej na smalcu oraz mąki po czym doprawiamy cukrem i octem (jeśli ktoś lubi może być winny lub cytryna). Mama nie dodaje śmietany, ale znam takich co zaprawiają ja 1/3 szklanki.

SKŁADNIKI:
0,5 kg buraczków ćwikłowych,
1 łyżka masła lub smalcu,
2 średnie cebule pokrojone drobno,
1 łyżka mąki,
1 kieliszek octu
sól, cukier wedle własnego smaku

Odnośnik do komentarza

Ja podobnie jak moje przedmówczynie :Oczko: Gouję w skórkach, studzę, ścieram na drobnej tarce. Dodaję potem troche oliwy z oliwek, soli, pieprzu, wegetty, jesli są mało kwaskowe również kwasku cytrynowego. Całość duszę chwilę, aż składniki się przegryzą. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze, to można dorzucić troszkę chrzanu ze słoika.

BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Odnośnik do komentarza

Ja podobnie jak dziewczyny buraczki gotuje, jak troche przestygna obieram i ucieram na najdrobniejszych oczkach.
potem w garnku gotuje dodaje troche wody z maka dla zageszczenie i smietany. Sole i slodze! do smaku. Ewentualnie maggi.
pycha

dla Antosi ......---------------------------------------------------------------------------
http://parenting.pl/galeria/data/504/thumbs/P8084835.JPG http://suwaczki.maluchy.pl/li-15997.png
http://parenting.pl/galeria/data/919/thumbs/podpisz_SZ.jpghttp://suwaczki.maluchy.pl/li-33713.png

Odnośnik do komentarza

Składniki
1. buraki
2. czosnek
3. kwaśna śmietana
4. pieprz
5. sól

Buraki ugotować i zetrzeć na grubej tarce. Kilka ząbków czosnku (zależy jak kto czosnek lubi) przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą, dodac do buraków. Popieprzyć, wymieszać ze śmietaną. A potem.... jeść, jeść aż się uszy trzęsą.
Świetne właściwie do każdego mięsa, zdrowe i pyszne. Jedyny warunek - trzeba lubić czosnek.

Odnośnik do komentarza

katbe
Gotuję buraczki w łupinach do pół miękkości, obieram ciepłe- bardzo ładnie wtedy schodzi skóra. Potem ścieram. Zasmażam mąkę na masełku i gdy są już bąbelki wrzucam buraczki, doprawiam solą i octem. Tak robiła moja Babcia:36_4_10:

mm..moja mama takie robi... uwielbiam je.. tyle że troszke cukru do smaku dodajemy...

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...