Skocz do zawartości
Forum

Kulinarny lek na przeziębienie


monika4

Rekomendowane odpowiedzi

Lek na przeziębienie.
Składniki:

0,5l piwa - najlepiej jakieś mocne.
50g Rumu - 70%
Przyprawa do grzańca albo własny bukiet przypraw korzennych.
Łyżka stołowa goździków.
2 - 3 łyżki miodu.
Wszystkie składniki oprócz miodu i rumu zamieszczamy w garnku, podgrzewamy pod przykryciem, nie doprowadzając do wrzenia, jednak mocno zbliżając się do jak najwyższej temperatury. Do kufla (najlepsze są kamionkowe) wkładamy miód i wlewamy rum. to wszystko mieszamy razem. Piwo podgrzane z przyprawami przez sitko przelewamy do kufla, mieszamy razem z miodem i rumem.

Taką miksturę pijemy jak najbardziej gorącą i jak najszybciej. Zaraz po wypiciu wchodzimy pod koc, a najlepiej pod kołdrę. Twardziele mogą zamiast 50g rumu dać więcej...

A teraz kilka objaśnień.

Miód mieszamy z rumem, po to, żeby przeżył jak najmniejszy szok termiczny po kontakcie z wrzącym piwem, żeby zachował jak najwięcej swoich dobrych właściwości.

Goździki dodajemy bo mają właściwości dezynfekcyjno znieczulające. Dobrze działają na bolące gardło.

Alkohol nas rozluźnia i powoduje, że lepiej nam się oddycha bo rozszerza naczynia.

Gorący alkohol powoduje pocenie i senność, co jest pożądane przy przeziębieniu.

Czasami kiedy w odpowiednim momencie przeziębienia zastosuje się ta kuracje, nie potrzebne jest nic innego. Przetrenowane na własnej osobie.

Zbyt długa terapia może prowadzić do uzależnienia.

Nie ponoszę odpowiedzialności za ewentualne skutki uboczne...

http://www.suwaczek.pl/cache/4ccc13b87c.png
serdecznie zapraszam, zniżki dla parentingowców:Śmiech:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3249849

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...