Skocz do zawartości
Forum

a z czego deserki??


malami

Rekomendowane odpowiedzi

witaj malami - ja mojemu synkowi przygotowuje deserki już od dawna - na początku gotowałam owoce i zagęszczałam je kaszką manną - a teraz poprostu myje dokładnie i miksuje

nigdy nie korzystałam z przepisów tylko na oko dawałam to co akurat miałam pod ręką i oczywiście co było odpowiednie do wieku maluszka

nie wiem ile miesięcy ma twoje dziecko i jakie owoce już jada a to by ułatwiło sprawę - jeśli jada już np wszystko to polecam mix owoców które znajdziesz wszędzie -

banan, jabłko, i sporo arbuza

banan jabłko i garść malin (stosowałam też świeże borówki ale powodują zaparcia)

banan jabłko marchewka

w proporcjavch jak napisałam dają sporą porcję - jakieś 200 ml - zagęszczać nie trzeba - banan robi swoje :)

a do takich zestawów możesz śmiało dorzucać morele brzoskwinie poziomki

kiedy był sezon u nas doskonale sprawdzał się koktajl truskawkowy - truskawki łyżka jogurtu i odrobinka cukru

kombinuj i eksperymentuj - powodzenia

http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73mq7jshre.png

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6j44j4vsm7c39.png

http://www.suwaczki.com/tickers/oxp71zajtmx0mb6v.png

Odnośnik do komentarza

(dla niemowląt powyżej 9 m-ca)

200 ml przegotowanej wody
4 łyżki stołowe ulubionej owocowej kaszki mleczno-ryżowej Nestlé (dla "roczniaków" można użyć kaszki ryżowej bezmlecznej z waniliowym mlekiem Nestlé Junior, a maluszkom z alergią polecamy Nestlé Sinlac)
1 kubeczek musu owocowego Misiowy Sad z jabłek, truskawek i bananów lub jabłek, gruszek, brzoskwiń i moreli
2 ciasteczka misie Miśkopty Nestlé
1/4 szt. dojrzałej brzoskwini
1/4 szt. dojrzałej moreli
1/4 szt. dojrzałego banana

Sposób przygotowania:
Przegotowaną i ostudzoną do temp. 50°C wodę wlewamy do miseczki. Dodajemy kaszkę i dokładnie ją mieszamy.Myjemy owoce, parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, kroimy na male kawałeczki. Kaszkę można już polać musem owocowym i udekorować owocami. W owocowym raju sadzamy misie Miśkopty i gotowe!

Waniliowa chwila

Składniki:

1/3 torebki ryżu
trzy miarki mleka modyfikowanego
1 opakowanie Misiowy Sad jabłko z wanilią

Wykonanie:
Ugotować ryż w wodzie (ponad pół garnuszka) na bardzo miękko (woda musi się częściowo wygotować). Lekko ostudzić i dodać mleko modyfikowane. Następnie dodać deserek jabłko z wanilią i dokładnie wymieszać. Podawać w temperaturze pokojowej.

DESER JABŁKOWO-GRUSZKOWY
- 1 duże jabłko
- 1 gruszka
- sok gruszkowy do smaku
- kleik ryżowy lub kukurydziany

Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i poddusić ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz z kleikiem ryżowym i sokiem gruszkowym.
Z biegiem czasu wystarczy rozgnieść owoce widelcem by przyzwyczajać dziecko do żucia.

DESER GRUSZKOWY

- 2 gruszki
- sok gruszkowy klarowny
- kleik ryżowy lub kukurydziany

Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, podgotować z niewielką ilością wody przez kilka minut. Zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać sok do smaku i kleik w razie potrzeby.

KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU

- ½ butelki soczku
- 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50-60 ml wody
- ewentualnie odrobina cukru

Zagotować wodę z ewentualnym dodatkiem cukru, w chłodnym soczku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się wody.

DESER BANANOWO- JABŁKOWY
- 1 banan
- 1 jabłko

Owoce obrać, pokroić na kawałki, chwilkę podgotować(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksować.

PRZECIERY OWOCOWE

Kisiel żurawinowy (piersią od 7 m-ca, butelką od 5 m-ca)

Skład: 100 g żurawin, 20 g cukru, 10 g mąki ziemniaczanej, 200 ml wody.

Przepis : żurawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotującej się wody wraz z cukrem. Po krótkim czasie gotowania przecieramy przez plastikowe sitko. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Powoli mieszając wlewamy do gotującej się wody. Gotujemy.

Przecier z malin (piersią od 6 m-ca, butelką od 5 m-ca)

Skład : ½ szklanki malin, 2 łyżki kleiku ryżowego

Przepis: miękkie dojrzałe owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryżowy delikatnie mieszając.

Przecier z czarnych jagód (piersią od 6 m-ca, butelką od 7 m-ca)

Skład: 200 g czarnych jagód, 3-4 łyżeczki przegotowanej wody (20ml).

Przepis: jagody myjemy ,płuczemy następnie sparzamy wrzątkiem. Owoce ścieramy na miazgę, dodajemy wodę, mieszamy i przecieramy przez sito.

Przecier z jabłek (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)

Skład: 100 g jabłek (słodkie i soczyste) , ½ łyżeczki cukru, 2 łyżeczki wody.

Przepis: jabłka myjemy i obieramy oraz ścieramy na tarce. Mieszamy z przegotowaną wodą oraz cukrem. Jest to wspaniałe danie deserowe.

Puree z jabłka i gruszki (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)

Skład: 1/3 jabłka, ½ miękkiej gruszki, 2 łyżki przegotowanej wody.

Przepis: owoce płuczemy, obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do rondelka i dusimy na wolnym ogniu w 2 łyżkach wody przez 10 min. Po rozgotowaniu owoce rozcieramy i miksujemy. Wspaniałe jako deser – dodatek do biszkopta lub kaszy
manny.

DESERY

Deser morelowo-jabłkowy (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)

Skład: średnie jabłko (80g), morela (50g), 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej , woda (50g).

Przepis: jabłko myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Morelę obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzucamy owoce i gotujemy do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy dodając mąki ziemniaczanej (wcześniej rozprowadzonej w wodzie). Po rozmieszaniu gotujemy. Studzimy i dajemy dziecku.

Kisiel z wiśni (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)

Skład: ½ szklanka wiśni, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki cukru, 50ml wody, 50ml mleka następnego.

Przepis: wiśnie myjemy, płuczemy , usuwamy pestki , a następnie wkładamy do wrzątku , dodajemy cukier i przecieramy przez sitko. Po przygotowaniu mąki ziemniaczanej w 2 ml zimnej wody wlewamy na wrzący przecier owocowy. Ciągle mieszamy doprowadzając do wrzenia. Po ostudzeniu podajemy polanym mlekiem następnym przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Biszkopt bezglutenowy (piersią od 9 m-ca, butelką od 9 m-ca)

Skład: 4 jaja, szklanka cukru pudru (120g), 1/3 szklanki maki ziemniaczanej (60g).

Przepis: jaja ubijamy dokładnie z cukrem pudrem, dodając mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie i układamy na formę wysmarowaną masłem, posypaną mąką ziemniaczaną. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piecu. Podajemy do deseru między posiłkami. Przechowujemy pod szkłem.

Budyń bez mleka (piersią od 9 m-ca, butelką od 9 m-ca)

butelka soczku owocowego dla niemowląt, 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1-2 łyżeczki kleiku kukurydzianego, łyżka wody.

Przepis: soczek wlewamy do garnka i gotujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gotujemy aż zgęstnieje. Mieszamy dokładnie z kleikiem. Podajemy na zimno.

Ciasto bananowe (piersią od 10 m-ca, butelką od 10 m-ca)

Skład: kg bananów, szklanka płatków owsianych, kilka łyżeczek mąki pszennej razowej, łyżka miodu, 4 łyżki ziaren słonecznika, 4 łyżki rodzynek, łyżka oleju.

Przepis: banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce pokrytej olejem i otrębami. Pieczemy 30 min.
w temperaturze 150 stopni C.

Deser jabłkowo-ryżowy z jogurtem naturalnym (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)

Skład: 3 łyżeczki kleiku ryżowego, ½ średniego jabłka, 2 łyżki naturalnego jogurtu, łyżeczka cukru, 50ml wody

Przepis: jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Następnie gotujemy wodę z cukrem do której dodajemy utarte jabłko i kleik ryżowy – wszystko mieszając. Podajemy na talerzyku z dodatkiem jogurtu.

Deser owocowy z jogurtem (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)

Skład: ½ średniego jabłka, ½ średniej gruszki, 2 śliwki, łyżka naturalnego jogurtu, 50 ml szklanki wody.

Przepis: owoce myjemy i obieramy ze skórki (śliwki nie wymagają obierania). Kroimy je na niewielkie cząstki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy pod przykryciem 10-15 min. Po ugotowaniu miksujemy. Podajemy z jogurtem.

Placuszki marchewkowo-owsiane (piersią od 12 m-ca, butelką od 12 m-ca)

Skład: 3 marchewki, ½ szklanki płatków owsianych, ząbek czosnku, cebula, sól ,pieprz, łyżeczka mąki sojowej, ½ łyżeczki tymianku, łyżka oleju.

Przepis: marchewkę, cebulę , czosnek obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy namoczone we wrzątku płatki owsiane oraz przyprawy i olej. Wytwarzamy formę placków i smażymy na patelni. W przygotowaniu można warzywa i przyprawy zastąpić rodzynkami bądź innymi suszonymi warzywami.

Naleśniki bezglutenowe (piersią od 12 m-ca, butelką od 12 m-ca)

Skład: 200ml rozpuszczonego Nutramigenu, ½ szklanki mąki kukurydzianej, sól, oliwa z oliwek do smażenia lub olej rzepakowy.

Przepis: dokładnie przygotowujemy ciasto (konsystencja gęstej śmietany). Smażymy małe cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Naleśniki podajemy z owocami lub farszem mięsnym. Do ciasta można dodać ½ rozmąconego jajka.

Kisiel mleczny (butelką od 7m-ca)

Skład: 80 ml mleka następnego, 4g mączki ziemniaczanej, 1 żółtko.

Przepis: mleko następne przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W części zimnego mleka rozmieszamy mąkę ziemniaczaną i żółtko. Wlewamy na pozostałą ilość wrzącego mleka, i ciągle mieszając zagotowujemy. Kisiel możemy podać polany sokiem owocowym lub owocami z cukrem podanymi obok kisielu.

Ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i winogronami (od 12 . miesiąca)

Składniki:
* 2 torebki ryżu
* 4 jabłka
* cynamon
* rodzynki
* cukier, cytryna
* słodka śmietanka / jogurt

Przygotowanie:
Ryż ugotować. Jabłka zetrzeć na tartce, pokropić cytryną.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ryż, jabłka, posypać cukrem i cynamonem,troszkę rodzynek namoczonych wcześniej w wodzie. I tak układać kolejne warstwy aż do wykończenia produktów.
Naczynie z daniem włożyć do nagrzanego piekarnika (200 stopni C.) i zapiekać ok. 50min. Po tym czasie rozłożyć porcje na talerzyki, polać jogurtem/śmietanką

Placki z jabłkami [powyżej 1 roku życia ]

kwaśne jabłka 2 szt.
mąka kukurydziana 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
preparat mlekozastępczy Bebiko 2 lub Bebilon 2 10 miarek
woda 300 ml
olej 2 łyżki
cukier 4 łyżeczki
ewentualnie sól do smaku

Sposób przygotowania:
Preparat mlekozastępczy przygotować według opisu na opakowaniu. Wszystkie składniki wymieszać, dodać pokrojone w plasterki jabłka. Smażyć placki bez tłuszczu na teflonowej patelni, starając się, aby w każdym placku znalazł się plasterek jabłka. Podawać posypane cukrem pudrem.

Babeczki z jabłkami [powyżej 1 roku życia ]
(można podawać dzieciom, u których nie występuje alergia na jaja kurze)

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
woda 210 ml
mleko Bebiko 3 lub Bebilon 3 7 miarek
jajko 1 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżka
szczypta soli
roztopione masło 1/2 szklanki
jabłko 2 małe lub 1 duże
cukier puder do smaku


Sposób przygotowania:

Zagotować i przestudzić wodę. Dodać preparat mlekozastępczy i dokładnie wymieszać. Dodać jajko i wymieszać raz jeszcze. Jabłka umyć, dokładnie obrać, sparzyć gorącą wodą i posiekać. W dużym naczyniu wymieszać mąkę z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać preparat mlekozastępczy i roztopione, ciepłe masło. Ciasto wymieszać energicznymi ruchami tak, aby pozostało grudkowate. Dodać jabłka i wymieszać. Foremki do babeczek posmarować masłem i wypełnić je gotową masą do połowy. Piec 25 minut w temperaturze 200°C. Gotowe babeczki odstawić do przestygnięcia. Przestudzone babeczki wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.

Mini omlet z owocami [powyżej 1 roku życia ]
(można podawać dzieciom, u których nie występuje alergia na jaja kurze)

jajo 1 szt.
margaryna bezmleczna 1 łyżka
mąka pszenna 1 płaska łyżeczka
preparat mlekozastępczy[ 1 łyżeczka gotowego preparatu] owoce lub
deserek lub mus owocowy [1 łyżeczka]

Sposób przygotowania:

Umyć jajko i wytrzeć do sucha. Starannie oddzielić białko od żółtka. Dokładnie wymieszać żółtko z preparatem mlekozastępczym i mąką. Ubić białko na pianę i dołączyć do masy z żółtkiem. Wszystko delikatnie wymieszać. Całość smażyć pod przykryciem na margarynie bezmlecznej. Gotowy omlet podawać z owocami lub deserkiem, musem owocowym np. BoboVita

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...