Skocz do zawartości
Forum

Kolacja walentynkowa


natkaa

Rekomendowane odpowiedzi

Kurczak a la saltimbocca

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 8 minut
Kaloryczność: 300 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
• 1/2 kg filetów kurczaka
• 20 świeżych listków szałwii
• 5 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
• 3 łyżki oleju
• 5 łyżek wina deserowego marsala
• mąka do obtaczania
• sól, pieprz
Etapy przygotowania
Piersi kurczaka pokroić na 20 cieniutkich plasterków, lekko zbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące.
Szałwię umyć i osączyć. Każdy plaster szynki pokroić na 4 części. Na każdym kawałku szynki położyć sznycelek i listek szałwii. Zwinąć i zapiąć wykałaczką.
W woku podgrzać olej, włożyć roladki i polać marsalą. Wok przykryć i smażyć 5– minut.

Łosoś na łożu z jarzyn
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Kaloryczność: 150 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
• 1 i 1/2 kg filetów ze świeżego łososia
• opakowanie mrożonki bukiet warzyw kwiatowy
• cebula
• szklanka białego wytrawnego wina
• 2 łyżki natki pietruszki
• sok z 1 cytryny
• 3 łyżki masła
• sól, pieprz
Etapy przygotowania
Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny do lodówki.
Cebulę obrać, pokroić w talarki. Bukiet warzyw kwiatowy (bez rozmrażania), cebulę i połowę natki włożyć na dno brytfanny, oprószyć solą i pieprzem, zalać 1/2 szklanki wina.
Filety ułożyć na warzywach, obłożyć masłem, posypać resztą natki. Piec 35-45 minut w temperaturze 180°C, skrapiając pozostałym winem.

Sernik na zimno w pucharkach

Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 240 minut
Kaloryczność: 280 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
• 5 łyżek margaryny
• 17 dag musli
• po 10 dag borówek amerykańskich, moreli i truskawek
• łyżka cukru
• kilka ziaren kardamonu
• 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 25 dag kremowego serka
• 3 łyżki cukru pudru
• 12 dag chudego jogurtu
• 125 ml bitej śmietany
• galaretka truskawkowa WINIARY
Etapy przygotowania
■ Musli wstawić na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Do roztopionej margaryny wsypać musli. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się połączą. Ciepłą masę wyłożyć na dno naczynia, wyrównać ugniatając i ostudzić. Pokruszyć i włożyć do pucharków.
■ Owoce umyć. Z moreli usunąć pestki, truskawki obrać, przekroić. Połowę owoców zalać 2 łyżkami wody, dodać cukier i kardamon. Gotować 1 min, mieszając delikatnie, by nie rozgnieść owoców. Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozprowadzoną 1/2 łyżki zimnej wody. Sos podgrzać (po minucie zgęstnieje i zmieni się w przeźroczystą glazurę). Ostudzić.
■ Serek połączyć z cukrem pudrem, dodać jogurt i bitą śmietanę. Wymieszać, aż masa będzie gładka. Dodać owoce z syropem i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na spód z musli. Wyrównać i wstawić na 2 godz. do lodówki.
■ Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Odstawić. Deser udekorować pozostałymi świeżymi owocami i zalać lekko stężałą galaretką, odstawić jeszcze na 2 godziny do lodówki.

Arkas waniliowy

Czas przygotowania: 20 minut
Czas zapiekania: 30 minut
Kaloryczność: 570 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
• 4 szklanki śmietanki kremówki
• laska wanilii
• 6 żółtek
• 3 jajka
• 1/2 szklanki cukru
• 3 łyżki cukru pudru
• DO PRZYBRANIA:
• konfitury albo owoce (świeże lub kandyzowane)
• 3 łyżki pokrojonych migdałów
• gotowe ozdoby z czekolady (np. listki)
Etapy przygotowania
■ Laskę wanilii rozkroić wzdłuż. Śmietankę zagotować z wanilią i ostudzić, laskę wyjąć. Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać śmietankę.
■ Filiżanki opłukać zimną wodą, posypać cukrem pudrem i napełnić masą. Wstawić do brytfanny, wlać gorącą wodę (powinna sięgać do 1/3 wysokości filiżanek). Przykryć folią i zapiekać 30 minut w temperaturze 170°C.
■ Deser ostudzić, wyłożyć na talerzyki, przybrać konfiturami lub owocami, ozdobami z czekolady oraz pokrojonymi migdałami.

Zapiekane gniazdka ze szpinakiem

Czas przygotowania: 20 minut
Czas zapiekania: 10 minut
Kaloryczność: 205 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
• 3 pomidory
• 20 dag świeżego szpinaku
• cebula
• 2 ząbki czosnku
• 6 gniazdek makaronu wstążki
• 2 łyżki masła
• 10 dag sera pleśniowego
• sól, pieprz
Etapy przygotowania
Makaron gotować 3– min w osolonym wrzątku, osączyć, ułożyć na blasze. Pomidory przeciąć w poprzek na pół, wydrążyć miąższ i nasiona. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Poddusić na maśle z umytym i osączonym szpinakiem. Oprószyć pieprzem.
Farszem nadziać pomidory. Ułożyć je na makaronie, posypać pokruszonym serem. Zapiekać 10 minut w temperaturze 220°C.

Melon z szynką i parmezanem

Czas przygotowania: 30 minut
Kaloryczność: 220 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
• mały melon cantaloupe lub galia
• 5 dag świeżego szpinaku
• 4 plastry szynki, np. parmeńskiej
• 5 dag parmezanu
• sok z cytryny
• 4 łyżki oliwy
• sól, pieprz
Etapy przygotowania
Melon przekroić na pół, wyjąć pestki, miąższ wydrążyć. Szpinak oczyścić, umyć, osuszyć.
Parmezan pokroić w płatki. Miąższ melona wymieszać ze szpinakiem, oprószyć solą i pieprzem.
Nałożyć do połówek melona, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Na wierzchu ułożyć po dwa plastry szynki, posypać parmezanem.

Paprykowa tarta Tatin

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 350 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
• zamrożone kruche ciasto (ok. 1/2 kg)
• 5 strąków czerwonej papryki
• kilka gałązek rozmarynu
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki oliwy
• łyżka masła
• 2 łyżeczki cukru
• sól, pieprz
Etapy przygotowania
■ Ciasto rozmrozić, rozwałkować. Czosnek i rozmaryn posiekać, połączyć z oliwą, przyprawić. Papryki pokroić na pół, oczyścić.
■ Masło stopić na patelni, wsypać cukier, mieszać, aż cukier się stopi i lekko skarmelizuje. Włożyć papryki, obsmażyć z obu stron.
■ Okrągłą formę (śr. 30 cm) polać oliwą z rozmarynem, ułożyć papryki skórką do dołu, polać sosem ze smażenia, przykryć ciastem. Przykryć folią do pieczenia, zostawiając małą dziurkę.
■ Piec 30 minut w temp. 180°C. 10 minut przed końcem pieczenia folię usunąć. Tartę wyjąć, ostudzić. Przykryć dużym talerzem, odwrucić, zdjąć formę.

Fettuccine ze szparagami

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 10 minut
Kaloryczność: 560 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
• 50 dag makaronu jajecznego Fettuccine Agnesi
• 30 dag zielonych szparagów
• 10 dag pomidorków koktajlowych
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 pęczka bazylii
• 2 łyżki oliwy extra vergin Salvadori
• 2 średnie cebule
• 5 dag parmezanu w kawałku
• sól, pieprz
Etapy przygotowania
Szparagi umyć, odciąć końce. Odkroić główki, resztę łodyg pokroić na cienkie plasterki. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki. Czosnek i cebule obrać i pokroić. Bazylię opłukać, otrząsnąć, drobno posiekać.
Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć szparagi i, stale mieszając, smażyć

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...