Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
krzyk_ciszy

Tort bezglutenowy, bezcukrowy i bezmleczny - RATUNKU!!

Rekomendowane odpowiedzi

Za miesiąc pierwsze urodzinki mojej córeczki. Strarszy - autystyczny jest na ścisłej diecie bc, bm i bg. Nie usiądziemy przecież i nie będziemy się zajadać tortem a młodemu powiemy - Ty nie możesz.:leeee: Tym bardziej że "imprezka" to będzie kameralne dmuchanie torta. Żadnych gości raczej się nie spodziewamy. Ratujcie!!! Nie musi to być nawet klasyczny tort sam w sobie, ale coś ala tortowego. Ktoś ma jakieś pomysły. :hahaha:


.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Gość patrycja`81

znalazlam przepis na spod do tortu bez mleka,bez glutenu-
jest cukier-ale pewno cukier mozna czyms zastapic;)
sa jajka-a nic o jajkach nie piszesz:P

4 jajka
2oo ml cukru w
2oo ml maki ziemniaczanej
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

Jajka i cukier miksowac przez około 10-15min już bardziej puszyste.
polanczyc z wymieszana maka z i proszkiem.
wysypac forme maka ziemiaczana
Piec w dolnej części piekarnika - 175 stopni
około 30-40min

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Gość patrycja`81

a moze tort marchewkowy?

Składniki
4 jajka
2 1 / 4 szklanki oleju słonecznikowego lub oleju rzepakowego
6ml rozdrobnionej marchewki
4 szklanki zmielonych migdałów(moze ale nie musi byc)
1 / 2 szklanki wiórki kokosowe
2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 1 / 2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
2 łyżeczki wanilii


wymieszac jaja do puszystosci. do tego olej,marchew-wymieszac
wszystkie "suche skladniki" wymieszac,dodac do ciasta

do przygotowanej formy(mozna ja wysypac tez migdalami)
piec w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni przez 60-70 minut
(do suchego patyczka:wink:)
pozostawic do ostygniecia

na wierzch moze byc "glazura"-w przepisie jest z serkiem i maslem bez laktozy-
100 g sera
25 g miękkiego masła
2 1 / 4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka wanilii
moze byc troszke soku z cytryny
wymieszac,wysmarowac ciacho:wink:




ja robie marchewkowe "dla wszystko jedzacych"
wzasadzie jedynie maka sie rozni:P
ja bardzo lubie,dzieciaki tez-po z atym zdrowe:P
a i te mase serowa(ja dodaje serek Philadelphia )posypuje wiorkami kokosowymi
ale bez tej glazury tez pycha-zawsze mozna ladnie przyozdobic swieczuszkami,albo czyms;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

JA ZNALAZŁAM TO:
POMARANCZOWIEC

ciasto jest nietypowe bo bez maki i tluszczu...

3 pomarancze (ok. 70 dkg)
250 g mielonych migdalów
225 g cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia (b/g)
6 jaj

pomarancze myjemy i wkladamy do garnka z zimna woda, gotujemy przez 2 godziny (w calym domu cuuudnie pachnie). Po ugotowaniu studzimy pomarancze, odciskamy z wody, kroimy na pol i wyciagamy ewentualne pestki po czym miksujemy pomarancze razem ze skorkami. Jak juz beda zmiksowane dodajemy mielone migdaly, cukier i proszek do pieczenia. Na koncu dodajemy jaja i znow miksujemy.
ciasto wylewamy do tortownicy (21 cm srednicy) - na dnie pregamin, boki smarujemy tluszczem.
pieczemy 40 minut w temp. 190 st.C po czym przykrywamy totrownice folia aluminiowa i pieczemy dlaje 20 - 30 min. Ciasto wyjmujemy i zostawiamy do wystygniecia najlpiej na cala noc. Ciasto powinno byc ciut lepkie i odchodzic do brzegow tortownicy. Fajnisto pachnie ja sie je piecze

PS. zamiast pomaranczy moga byc mandarynki, jesli pomarancze maja gruba skorke to mozna jedna obrac ze skorki, a migdaly musza byc zmielone ZE skorka

podstawa u nas w domku - najprostsze i ulubione ciacho Jaska (tez trzepie jak sie patrzy)

PLACEK Z OWOCAMI

15 lyzek maki (b/g)
15 lyzek oleju
10 lyzek cukru
4 jaja
2 lyzeczki proszku do pieczenia (b/g)

jaja utrzec z cukrem, dodac make z proszkiem i olej. wlac na blache, wylozyc na wierzch jakies owoce i upiec

BANANOWIEC

4 dojrzale banany
25 dkg mąki (bezglutenowej lub zwyklej)
20 dkg cukru
5 lyzek oleju
1 jajo
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
bakalie (jesli mozna)

banany rozgniesc widelcem (moj Jas rozgniata praska do ziemniakow), dodac
jajko, cukier i wymieszczac (lub zmiksowac), dodac make i sode i na koncu olej
(plus ewentualnie bakalie)

piec w temp. 160 st.C przez godzine

PS. Jeśli ktoś eliminuje jaja to należy użyć zamiennika jaja w proszku - proporcje powinny być na opakowaniu

Co jest najlepszym zamiennikiem cukru??
Do najlepszych i najmniej szkodliwych zamienników cukru zaliczamy na przykład:

* miód,
* syrop daktylowy,
* lukrecję,
* wanilię,
* kukurydzę.
MOŻE TYM ZASTĄPISZ CUKIER


http://www.suwaczki.com/tickers/82down15r75yts18.png
http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44j7f5tinue.png
http://www.suwaczki.com/tickers/bfarh00ceml769mn.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Gość czerta

Dziewczyny dacie tutaj więcej przepisow?

Szczegolnie zależy mi na bezglutenowym biszkopcie....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Gość stoki

Sama sporo piekę i jak okazało się, ze córka ma celiakię to było to dla mnie spore wyzwanie, ale poradziłam sobie. Poniżej daję składniki na sprawdzony biszkopt. Ktory nie ma glutenu
5 jajek
140 g drobnego cukru do wypieków
150 g (niepełna szklanka) mąki bezglutenowej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
15 g (1 łyżka) mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Zerknij sobie jeszcze tutaj https://bezgluten.pl/pl.bezglutenowe_ciasta_na_swieta_bozego_narodzenia.html - na stronie jest jeszcze więcej przepisów. Na przykład na bezglutenową karpatkę czy na tiramisu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...