Skocz do zawartości
Forum

Czy macie przepis na potrawę z kopru włoskiego?


dorotea72

Rekomendowane odpowiedzi

Gość patusia23

SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO

SKŁADNIKI:
2 bulwy kopru włoskiego
1 pomarańcza
1 mango
1 pojemniczek gęstego jogurtu
sok z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
sól
prażone pestki dyni do posypania

Bulwy kopru włoskiego umyć, odkroić zielony koper. Drobno posiekać. Bulwy przepołowić i pokroić w cieniutkie plasterki. Mango obrać, odkroić od pestki i pokroić w kosteczkę. Pomarańczę grubo obrać, wyciąć miąższ (między białymi błonkami). Wymieszać z mango i koprem. Jogurt doprawić solą i sokiem z pomarańczy i cytryny, wymieszać z sałatką. Posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Odnośnik do komentarza
Gość patusia23

SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO

Składniki:
koper włoski 20dag
masło 2 łyżki
oliwki 8dag
czosnek 1 ząbek
oliwa 2 łyżki
sól,pieprz

Koper ugotować w posolonej wodzie. Po 10 minutach odcedzić i ostudzić, pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle. Oliwki odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki, połączyć z koprem, dodać starty na tarce czosnek. Polać oliwą, posypać solą i pieprzem.

Odnośnik do komentarza

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KOPREM WLOSKIM I ZIOŁAMI:

Składniki
400 g kolorowego makaronu muszelki,
3 kopry włoskie,
3 cebule,
2 łyżki oleju,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz,
1 łyżka mieszanych ziół (np. oregano, bazylia, mięta),
1 łyżeczka cukru,
tłuszcz do formy,
200 g śmietany,
100 ml mleka,
200 gorgonzoli,
2 jajka,
1 pęczek koperku,
2 łyżki orzeszków piniowych

Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Koper włoski oczyścić, umyć, przepołowić i pokroić w piórka. Cebule oczyścić i pokroić w krążki. Cebulę i koper dusić 5 min na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, sól. pieprz, zioła i cukier, wymieszać. Warzywa i makaron ułożyć warstwami w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Śmietanę wymieszać z mlekiem i podgrzać, dodać ser i podgrzewać, aż się całkowicie rozpuści. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do przestudzonego sosu i wymieszać. Polową porcji sosu polać zapiekankę i piec ok. 15 minut. Białka ubić na sztywną pianę, dodać posiekany koperek i połączyć z resztą sosu. Masę rozłożyć na zapiekance, posypać orzeszkami i piec 15 minut.

:angel_star:

14.12.2012 ODSZEDŁ MÓJ NAJWIEKSZY SKARB :*

NADAL PISZĘ ... www.pomocdlaantosi.pl

http://s2.suwaczek.com/20100410650114.png
http://s10.suwaczek.com/200907134865.png

Odnośnik do komentarza

DUSZONY FENKUŁ:

składniki: 3 bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
3 pomidory obrane ze skórki i posiekane
2 cebule
3 łyzki czarnych oliwej bez pestek
150 ml warzywnego bulionu
sól, pieprz
2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek

przyrządzanie: Bulwy fenułu dokładnie umyć, odkroić zielone części, które zachować do dekoracji. Bulwy przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie paski. Na patelni rzgrać oliwę i podsmażyć pokrojoną w krążki cebulę. PO kilku minutach dodać fenkuł. Przykryć i dusić kolejne 10 minut. Dodac pomidory i oliwki oraz bulion. Przykryć i dusić jeszcze przez 20 minut - do miękkości fenkułu. Doprawić do samku solą i pieprzem. Przed podaniem udekorować posiekaną bazylią i posiekanymi zielonymi listkami fenkułu.

:angel_star:

14.12.2012 ODSZEDŁ MÓJ NAJWIEKSZY SKARB :*

NADAL PISZĘ ... www.pomocdlaantosi.pl

http://s2.suwaczek.com/20100410650114.png
http://s10.suwaczek.com/200907134865.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...