Skocz do zawartości
Forum

Zaparcia w ciąży


Rekomendowane odpowiedzi

Hejka :)
ja niestety mam ten sam problem, tak mnie męczą zaparcia, na początku pomagały suszone śliwki, teraz jem bardzo dużo działkowych jabłuszek to jest trochę jakby lepiej, mam nadzieję że niebędę się tak męczyć do końca ciąży:36_19_2: mój gin radził mi abym jadła siemie lniane że niby pomaga, łyżeczę zjeść i popić wodą ale jakoś niemogę się przekonać żeby spróbować :((

http://moje.glitery.pl/text/354/58/2-Wiki-i-Hania-4627.gif http://www.mleczaki.bejbej.pl/mleczaki/254_20110805_201626.png
http://www.suwaczek.pl/cache/e3db0566df.png
http://www.suwaczek.pl/cache/2e9e74448d.png

Odnośnik do komentarza

Ja w końcu zaczełam pić czerwona herbatę, przynajmniej 2 filiżanki dziennie i chyba piłam tak przez tydzień i w końcu pomogło:) A wczoraj miałam wizytę u lekarza, ciąża rozwija sie prawidłowo, tylko mam jakieś liczne bakterie w moczu, podobno nie groźne i lekarz przepisał mi urinatal i brać 3 razy dziennie, ale na ulotce pisze ze kobiety w ciąży nie powinny tego brać i znów nie wiem co robić, na razie biore po jednej tabletce,chociaż na ulotce pisze,że powinno sie brać 2 na raz i nie mam pojecia czy dobrze robię...

Odnośnik do komentarza
Gość IzAbela326

Jutka:)
Ja w końcu zaczełam pić czerwona herbatę, przynajmniej 2 filiżanki dziennie i chyba piłam tak przez tydzień i w końcu pomogło:) A wczoraj miałam wizytę u lekarza, ciąża rozwija sie prawidłowo, tylko mam jakieś liczne bakterie w moczu, podobno nie groźne i lekarz przepisał mi urinatal i brać 3 razy dziennie, ale na ulotce pisze ze kobiety w ciąży nie powinny tego brać i znów nie wiem co robić, na razie biore po jednej tabletce,chociaż na ulotce pisze,że powinno sie brać 2 na raz i nie mam pojecia czy dobrze robię...

skoro lekarz Ci przepisał to bierz tak jak on polecił:/ dlaczego niektóre kobiety próbują być mądrzejsze od lekarzy, najwyżej można skonsutować się z innym jeszcze a nie samemu decydować

Odnośnik do komentarza

Ten cudowny chlebek robi się bardzo prosto. Podstawą jest zakwas. Jeśli nie masz jakiejś znajomej, która posiada zakwas, można zrobić go samemu, przygotowanie jest łatwiutkie, ale zajmuje ok 5-6dni (tyle czasu potrzebują bakterie konieczne do wyrośnięcia wypieku). Ja skorzystałam z przepisu na zakwas z tej strony:
XXX
i wyszedł mi za pierwszym razem. Szczegółowy opis znajdziesz właśnie tam, ale ogólnie polega to na mieszaniu mąki żytniej z ciepłą wodą przez 5-6 dni. Zakwas sam powstaje. Początkowo jest słabiutki, ale chleb i tak wychodzi, tylko delikatny. Z czasem nabiera mocy:)
A oto przepis na chleb:
1kg mąki żytniej
2 szklanki mąki pszennej
1 szkl siemienia lnianego (do kupienia w aptece)
1 szkl ziaren słonecznika
1 szkl ziaren dyni
1 szkl otrąb pszennych
1 szkl płatków owsianych górskich
3 łyżki miodu
2 łyzki cukru
2 płaskie łyżki soli o
ok6-6,5 szkl przegotowanej ciepłej wody
no i zakwas

Wszytskie te składniki wymieszać, z zakwasem, wody dodawać wg konsystencji, nie może być bardzo rzadka masa, ale 5 szklanek raczeteraz cho Odstawić na ok 7 godzin do wyrośnięcia pod przykryciem (uwaga! masa potrafi bardzo wyrosnąć).
Odłożyć do słoiczka (ok 3/4) masy na kolejny zakwas (może stac w lodówce kolejne 5 dni). Chlebek wyłożyć do 2 wąskich foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, na 1,5-2 godz.
Gdy wystygnie,jest pyszny.

Po składnikach widać, jak zdrowy jest ten chleb. Zresztą, nie dodaje się do niego żadnych szkodliwych substancji, czy nawet drożdży. A duża ilość ziaren jest zbawienna przy zaparciach. Jak pisałam wcześniej, mi chleb od razu pomógł, już następnego dnia po spozyciu nie miałam problemów z brzuchem, a odwiedzam łazienkę codziennie. Na mojego męża chlebek działa podobnie;)

Życzę smacznego i polecam. Zacznijcie od zakwasu, sam chleb jest prościutkki w przygotowaniu:

http://www.suwaczki.com/tickers/km5scwa1p01cwx81.png

http://www.suwaczki.com/tickers/2nn390bvyef9vte9.png

Odnośnik do komentarza

mmm, przepis wyglada wysmiecie, juz nie doczekam sie jak bede robic ten chlebek, mam nadzieje ze wyjdzie, bo jakos chyba nie mam rak do pieczenia chlebków hehe, bo mi nigdy nie wychodza:(ale mam jeszcze pytanko, co do tego zakwasu, ile tego zakwasu dac na ten kilogram mąki - bo tam na stronce pisze ze czesc zakwasu odkladamy do sloiczka na nastepny chleb, a tu inaczej, ze z tej calej naszej mieszanki z tymi ziarnami zostawiamy jako zakwas na nastepny wypiek - i juz sie pogubilam:(zalezy mi na dokladnych wskazowkach bo chcialabym zeby mi wyszedl chlebus:)

Odnośnik do komentarza

Katrin29
polecam: colon c rano i wieczorem oraz około 2 litry kefiru dziennie popijać w ciągu dnia.i tak cały czas.
do tego pić wodę i ograniczyć do minimum słodycze.
śliwki suszone, malutka kawka oraz relaks też pomagają na wypróżnienia.

Oj uwaga na Colon C ! Ja go kiedyś używałam na "usprawnienie pracy jelit" i pomimo picia dużych ilości wody najpierw mnie totalnie zablokowało :( Po jakimś tygodniu albo dwóch ruszyło wszystko i była poprawa. W ciąży bym nie ryzykowała znowu takiego przestoju ...

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49y2v4q82ra9xr.png

Odnośnik do komentarza

Ja na zaparcia cierpiałam zawsze a w ciąży to jakaś masakra wzdęte jelita ciągłe burczenie.Gin powiedział ,ze mam brać czopki nawet codziennie byle tylko cos zrobić.Bo przez zaparcia mam bóle brzucha .Po tygodniu codziennego stosowania czopków nawet one przestały działać.Teraz piję siemię lniane i od dwóch dni chodzę do kibelka bez czopków.Oby tylko to nie było chwilowe rozwiązanie.

:angel_star:5.07.2010 :angel_star:15.11.2010
http://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1ro3pr0c1n.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...