Pozostali eksperci

Stomatolog

Odpowiedzi znajdują się poniżej

stomatolog

stomatolog

Witaj,
proponuje Ci zaproponować córce zabawę w mycie zebów
chodzenie po łazience, nucenie podczas mycia
mozna puścić muzykę, poczytac bajkę
zachecająco działają różne gadżety; kolorowe szczotki , klepsydry które mierzą czas szczotkowania, pasty do zębów

dobrze byłoby tez sprawdzić u stomatologa czy np.córka nie ma jakiejś plesniawki albo afty
takie zmiany sa bolesne i moze stad opór?

ważny jest przykład rodzica

no i najważniejsza stanowczość rodzica

życzę owocnego szczotkowania
pozdrawiam
Asia, stomatolog

390 stomatolog Kobieta, 43 lata, Warszawa
monikouette

monikouette

chcialam sie tylko pochwalic ze bratanicy wlasnie wyszly pierwsze zabki!! a zeby bylo fajnie to najpierw wyszly piatki :)

--

http://www.szipszop.pl/tickers/20667.gif
http://www.szipszop.pl/tickers/13408.gif

moj BLOG

83 monikouette Kobieta, 44 lata, Tours- Francja
Małgosia

Małgosia

Witam serdecznie
ja mam pytanie o wędzidełko u 6-latka
zdaniem stomatologa jest ono do podcięcia jak tylko zaczną wychodzić jedynki stałe
zdaniem logopedy nie ma to najmniejszego wpływu na wymowę mojego syna
Proszę o Pani oponie odnośnie podcinania i jak taki zabieg przebiega?

3 malgosia Kobieta, 41 lat, Warszawa
Gunia_G

Gunia_G

Witam
Ostatnio mam podobny problem. To znaczy synek owszem domaga sie szczoteczki ale nie chce myc zabkow tylko ja gryzie. Wczesniej bylo inaczej gdy dostawal szczoteczke to najpierw on sam sobie nia "szczotkowal" zabki a pozniej ja lub maz poprawialismy po nim. Zabki zawsze myjemy razem, jak ja ide myc swoje to on idzie ze mna i dostaje szczoteczke z pasta do tego kubeczek z woda i niby wszystko ok gdyby nie to ze szczoteczka jest tylko przygryzana. Prosze o rade co zrobic. Niestety spiewanie, wierszyki i tego typu zabawy nie sprawdzily sie- przetsowalismy chyba juz wszystko.
Zaczelam juz podejrzewac ze moze wychodza mu piatki i gryzac szczoteczke masuje sobie dziaselka, ale niestety nie pozwala sobie zajrzec do buzki.

--

http://piotrunio.aguagu.pl/suwaczek/suwak3/a.png

544 gunia-g Kobieta, 45 lat, Kielce
stomatolog

stomatolog

Witaj,
zwykle nie ma związku budowa wędzidła wargi górnej i wadą wymowy
korekta może być zalecona z powodu krótkiego przyczepu, który może zdeformować szczękę w tej okolicy
jeśli chodzi o wędzidło języka to czasem wpływa na problemy w mówieniu, a czasem dziecko wyćwiczy język także nie jest to problem

i jedno i drugie wędzidło nieprawidłowo przyczepione, skrócone, czy przerośnięte może być przyczyną złego wzrostu w tych odcinkach i szczęki i żuchwy co prowadzi do wad zgryzu

wiek 6 lat jest odpowiedni do takiego zabiegu, jest on wykonywany w znieczuleniu, w naszym gabinecie nie trwa dłużej niż 20 min i jest wykonywane przez chirurga Tomka,
dzieci przygotowane bardzo dobrze znoszą ten zabieg
Asia, stomatolog

390 stomatolog Kobieta, 43 lata, Warszawa
Małgosia

Małgosia

Dziękuję ślicznie za wyczerpującą odpowiedź
w takim razie decyzja zapadnie jak sie spotkamy w gabinecie
dziękuję

3 malgosia Kobieta, 41 lat, Warszawa
Happymama

Happymama

moja córeczka zaczęła wysuwać dolną szczękę przed górną.
Upominam ją ciągle aby tak nie robiła ale boję się że może mieć wagę zgryzu?
Jak temu zaradzić ?

496 happymama Kobieta, 41 lat, warszawa
stomatolog

stomatolog

Witam,
to co robi Twoja córka jest nazywane przez nas-dentystów parafunkcją, czyli złym nawykiem
oczywiście dobrze byłoby go wyeliminować, ale tak naprawdę to nie mam pewności czy to mogłoby spowodować wadę zgryzu
dzieci mają coś takiego, że co jakiś czas sobie ulubią robić i nie ma mocnych
ale może być odwrotnie
to przerost żuchwy nawet niewielki może predysponować i prowokować dziecko do wysuwania jej do przodu
problemy z oddychaniem przez nos też mogą sprzyjać tej parafunkcji
dobrze byłoby pokazać dziecko ortodoncie aby ocenić profil twarzy, proszę też obejrzeć domowników, czy ktoś z Was nie ma takiej wady
przerosty zwykle się dziedziczą
w wieku 2 lat jest za wcześnie na korygowanie, ale czasem proste ćwiczenia mogą zahamować rozwój choroby, a nawet doprowadzić do skorygowania jej w procesie wzrostowym
pozdrawiam
Asia, stomatolog

390 stomatolog Kobieta, 43 lata, Warszawa
Mamusiaadasia

Mamusiaadasia

Witam! Kilka dni temu wybraliśmy się z synkiem (3 lata i
7 miesiecy) do dentysty w celu wyleczenia ząbka. Mimo, że
stworzyliśmy mu komfortowe warunki i zapewniliśmy leczenie bez
borowania, Adaś za nic nie chciał pokazać zębów ani otworzyć buzi.
Dentystce tylko na chwilę udało się zajrzeć do buzi i synek ma na
pewno jednego zęba do leczenia, w najgorszym przypadku dwa.
Z uwagi na niemożliwość wykonania zabiegu lekarka zaproponowałą nam
leczenie w znieczuleniu ogólnym. Napisałą na kartce nazwę gazu,
którym usypiają dzieci i dokładnie wytłumaczyła, ze nie jest to nic
niebezpiecznego. Ja jednak czytam, czytam w internecie i jakoś nie
mogę za wiele z tego zrozumieć. Chodzi mi o
znieczulenie wziewne gazem o nazwie halotan.
Dentystka powiedziała tylko tyle, że jest to bezpieczny środek,
anastezjolog, który znieczula tak dzieci i pracuje w przychodni robi
to już 25 lat, halotenem znieczula się dzieci do zmian opatrunków
przy oparzeniach nawet 2 razy dziennie.... Całe znieczulenie ma
trwać max.20 min. jeśli będą to 2 ząbki. Proszę o poradę. czy to na pewno jest znieczulenie bezpieczne? Czy mozna je podać tak małemu dziecku? Pozdrawiam serdecznie. Agnieszka.

--

597 mamusiaadasia Kobieta, 0 lat
stomatolog

stomatolog

Witaj,
znieczulenie ogólne w stomatologii dziecięcej zwykle stosowane jest jako ostateczność
wtedy kiedy inne metody został wyczerpane,a zagrożenie dla zdrowia dziecka z powodu stanu zębów jest wysokie
nie stosujemy w naszym gabinecie żadnych metod farmakologicznych dlatego nie mam doświadczenia w tej materii
jest wiele środków stosowanych do znieczulenia, myślę że najrozsądniej, gdybyście się zdecydowali na zabieg, umówić się z anestezjologiem
zabiegi w znieczuleniu ogólnym u dzieci przeprowadzane są przez doświadczonych lekarzy anestezjologów i dentystów

jeśli to była jedyna próba zakończona niepowodzeniem to może warto spróbować ponownie
w przypadku gdy stan zębów nie zagraża zdrowiu ogólnemu nie ma właściwie wskazania do leczenia w narkozie
czasem kilka tygodni zmienia postawę dziecka nie do poznania, mieliśmy wiele takich przypadków
pozdrawiam serdecznie, Asia stomatolog

390 stomatolog Kobieta, 43 lata, Warszawa