Skocz do zawartości
Forum

Ile trzymacie zupki?


Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoras z was robi zupki do sloiczkow na zapas?
Ja zrobilam i zastanawiam sie ile one moga postac.
Do malych wyparzonych sloiczkow dalam wrzaca zmiksowana zupke i zakrecilam , nie zagotowywalam ale jestem pewna ze sa szczelnie zamkniete bo uzylam zakretek z tzw "klikiem" i wieczka sa wklesle. zastanawiam sie ile moga stac takie sloiczki?
Czy ktoras z was tez robila tak zupki na zapas zeby nie gotowac codziennie?

http://www.suwaczek.pl/cache/3a4de05a20.png

Odnośnik do komentarza

ja gotuję obiadki raz na tydzień - nie ma problemu z przechowaniem - nawet dłużej

Niestety, było trzeba wrócić do pracy i jakoś sobie radzić. Moja mała wcina obiadko gotowe, ale też i gotowane. Słoiczki uchowają się nawet 2 tygodnie w zamrażalniku.
Gotuję różne warzywa - marchew, pietruszka, ziemniak, buraczek, brokułę - i to na początku miksowałam w różnych konfiguracjach - do jednego zestawu dałam buraczka, do drugiego brokułę. Teraz moja córcia ma prawie 8 m-cy i warzywka gotuję pokrojone w kosteczkę - mimo, że nie ma jeszcze ząbków, świetnie sobie radzi z pogryzieniem takich kosteczek. Teraz do obiadków dodaję mięsko.
Inny zestaw to warzywa ugotowane na wywarze - taki rosołek - i pokrojone warzywka+ mięsko poskubane porcjuję w małe słoiczki (np. po gerberach) lub w te większe, zalewam troszkę rosołkiem i zamrażam. Podaję to z lanymi kluseczkami (na żółtku robione) lub ryżem, ziemniaczkiem - ugotwanymi już na świeżo.

kasik kasik:36_21_5:
http://suwaczki.maluchy.pl/li-32720.png

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/34843.png

Odnośnik do komentarza

kasik kasik
Inny zestaw to warzywa ugotowane na wywarze - taki rosołek - i pokrojone warzywka+ mięsko poskubane porcjuję w małe słoiczki (np. po gerberach) lub w te większe, zalewam troszkę rosołkiem i zamrażam. Podaję to z lanymi kluseczkami (na żółtku robione) lub ryżem, ziemniaczkiem - ugotwanymi już na świeżo.

Zapytaj pediatrę o rosół, wydaje mi się że 8 miesięczne dziecko nie może jeszcze jeść rosołu.

http://lbym.lilypie.com/zW7Gp2.pnghttp://lb3m.lilypie.com/epfRp2.png
28.04.2007 12 tgc

11.05.2005 26 tgc
Odnośnik do komentarza

dorotea72
kasik kasik
Inny zestaw to warzywa ugotowane na wywarze - taki rosołek - i pokrojone warzywka+ mięsko poskubane porcjuję w małe słoiczki (np. po gerberach) lub w te większe, zalewam troszkę rosołkiem i zamrażam. Podaję to z lanymi kluseczkami (na żółtku robione) lub ryżem, ziemniaczkiem - ugotwanymi już na świeżo.

Zapytaj pediatrę o rosół, wydaje mi się że 8 miesięczne dziecko nie może jeszcze jeść rosołu.

ten rosołek to taki bardzo delikatny, nie tłusty, nie przyprawiany - bardzo smakuje córci

kasik kasik:36_21_5:
http://suwaczki.maluchy.pl/li-32720.png

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/34843.png

Odnośnik do komentarza

kasik kasik
dorotea72
kasik kasik
Inny zestaw to warzywa ugotowane na wywarze - taki rosołek - i pokrojone warzywka+ mięsko poskubane porcjuję w małe słoiczki (np. po gerberach) lub w te większe, zalewam troszkę rosołkiem i zamrażam. Podaję to z lanymi kluseczkami (na żółtku robione) lub ryżem, ziemniaczkiem - ugotwanymi już na świeżo.

Zapytaj pediatrę o rosół, wydaje mi się że 8 miesięczne dziecko nie może jeszcze jeść rosołu.

ten rosołek to taki bardzo delikatny, nie tłusty, nie przyprawiany - bardzo smakuje córci
Właśnie chodzi mi o wywar z mięsa.

http://lbym.lilypie.com/zW7Gp2.pnghttp://lb3m.lilypie.com/epfRp2.png
28.04.2007 12 tgc

11.05.2005 26 tgc
Odnośnik do komentarza

kasik kasik
nie używam mikrofali
najczęściej w kąpieli wodnej - podgrzewam słoiczek w garnuszku z wodą

Dobrze rozumiem, że w kąpieli wodnej podgrzewasz zamrożone jedzenie? Może jestem staroświecka ale sama jakoś mam opory przed jedzeniem rozmrożonych potraw bez ich zagotowania.

http://lbym.lilypie.com/zW7Gp2.pnghttp://lb3m.lilypie.com/epfRp2.png
28.04.2007 12 tgc

11.05.2005 26 tgc
Odnośnik do komentarza

maczetka
zawsze mozna zawekowac zupki, nawet w słoiczkach po musztardzie zeby otworzyć na jedno jedzonko. wyparzyc tylko słoiczki, i wlac gorącą zupkę, zakręcić i samo się zawekuje.

Właśnie tak planuję, ale chcę to jeszcze zagotować w większym garze - te słoiczki. Potem by się do tego dodawało np. dynię, szpinak, czy brokuł ze słoiczka. Mały słoiczek własnej zupki marchwiowo-ziemniaczanej na mięsku (synek jeszcze mięska nie je, bo alergik, ale w przyszłości) i pół słoiczka np. szpinaku (1 na 2 dni). W ten sposób będę kupowała pół słoika na 1 dzień, a nie półtorej, bo te większe słoiczki, jakie mój synek powinien jeść wszystkie z mięskiem niestety.
Do tego Pani ekspert żywieniowy dzieci z parentingu poleca loej lniany tłoczony na zimno. (Jak nie będę dawać mięska, to muszę mieć jakiś nośnik tłuszczowy).

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/v/vgsx049lm.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...