Noworodki i niemowlaki

Dysplazja bioder u niemowląt

Odpowiedzi znajdują się poniżej

m.abudziosz

m.abudziosz

Od 12 czerwca nosi orteze tubinger ottobock ,ale po tym jak lekarz stwierdzil ze nie ma wady żadnej a bioderka są 2a i 1b zalecil noszenie profilaktyczne przez 4tyg czyli do 19lipca i dalej zobaczymy ,to pozwalamy sobie na zdejmowanie jej tego dosc czesto...pewnie źle robie ale czuje tam w środku ze rzeczywiście nie ma żadnej wady i ten pierwszy lekarz nas oszukal
biedna po tak długim czasie wciąż nie moze sie przyzwyczaić i placze za każdym razem jak jej to zakladamy po przewijaniu
a wy jak sobie radzicie ?

39564 m-abudziosz Kobieta, 28 lat, Warszawa
~Marzenamaja

~Marzenamaja

witam. moja córka tuż po urodzeniu miała usg bioder. w obydwóch wyszła grupa D i lekarz powiedział, że będzie potrzebna orteza. teraz córka ma niecały miesiąc. w środę idziemy do lekarza.
mam do Was pytanie. pediatra powiedziała nam, że sama by się nie zorientowała, że mała ma coś z biodrami, ponieważ całkowicie je odwodzi. mam w związku z tym pytanie. czy to, że mała całkowicie odwodzi nóżki może oznaczać, że lekarz na usg się pomylił? czy te odwodzenie może o tym świadczyć?

m.abudziosz

m.abudziosz

Wydaje mi się ze źle odwodzenie nie zawsze idzie w parze z powazna dysplazja ,na pewno dobrze byloby zrobić jeszcze raz usg teraz ,bo moze byla to dysplazja fizjologiczna i juz sie cofnęła bądź,stopień wady uległ zmianie

39564 m-abudziosz Kobieta, 28 lat, Warszawa
Nakretka

Nakretka

Najlepiej zapytać o to lekarza . U nas córka źle odwodzić zaczęła nóżkę jak skonczyła miesiąc , mimo to lekarz niestwierdził nieprawidłowości. Za to jak już leczenie szyną szło w dobrym kierunku to i odwodzenie było pełne , (mimo dobrego odwodzenia wada ciągle była ). Więc mogę się tylko domyślać ,że złe odwodzenie nóżek występuje przy postępującej i nie leczonej dysplazji.

--

http://www.suwaczki.com/tickers/wnidzbmh5gg4f5ku.png

34799 nakretka Kobieta, 33 lata, Rumia
m.abudziosz

m.abudziosz

No to bylismy i u 3 ortopedy,dysplazja 2a i 2b odwodzenie w normie.Ze względu na to iż corka ma juz 10tyg zalecił rozworke bo jak powiedział jest 50%szans ze sie samo cofnie albo 50%szans ze sie pogorszy i w przyszłości operacja by nas czekala
nie wiem co myslec ,kazdy określa inna wade jedynie zgadzają sie co do noszenia ortezy

39564 m-abudziosz Kobieta, 28 lat, Warszawa
~MamaElizki

~MamaElizki

hej,nie zazdroszczę sytuacji... ja na Twoim miejscu( skoro wszyscy lekarze widzą jakąś wadę, choć różnego stopnia :/) przemęczyłabym się jeszcze z rozwórką tyle ile zalecają i wtedy udała się do ortopedy, któremu ufałabym najbardziej i sprawdziła czy wada się skorygowała. Innego wyjścia nie widzę , bo chyba nie ma co iść do 4 i usłyszeć 4 wersję

~MamaElizki

~MamaElizki

ostatnio w bioderku mojej córki słyszę takie jakby kliknięcie, zwłaszcza rano jak wstaje po przespanej nocce i ściągam jej rozwórkę , wcześniej tego nie było.. Martwię się,że coś jest nie tak, Czy to możliwe, żeby się pogorszyło????

m.abudziosz

m.abudziosz

Nam lekarz mówil ze klikanie jest gdy biodro jest niestabilne ,moze warto udac sie do lekarza lub wykonać telefon i zapytac/powiedziec o tym dla wlasnego spokoju

39564 m-abudziosz Kobieta, 28 lat, Warszawa
~Marzenamaja

~Marzenamaja

Byliśmy dziś u lekarza.
bardzo kompetentny człowiek. zrobił córce usg z pomiarami(ten w szpitalu po porodzie tego nie zrobił) badał też córkę. stwierdził w prawym biodrze wadę, w lewym jest jednak ok. powiedział, że napewno nie jest to stopień d lecz mniejszy ale zapomniałam zapytać jaki. powiedział, że najlepiej założyć szynę koszli. za tydzień mamy przyjść ją założyć. powiedział, że leczenie będzie trwało 3 miesiące a może krócej bo wcześnie zdiagnozowane. córka ma 4 tygodnie.
mam do Was pytanie jak długo maluchy się przyzwyczajają do tego? zakładacie to pod ubranie czy na? karmię piersią i zastanawiam się jak sobie z tym poradzimy. trzeba będzie poszukać wygodnej pozycji.

m.abudziosz

m.abudziosz

Myślę ze leczenie moze,potrwać nawet znacznie krócej niż 3 miesiące bo jeszcze to malenstwo jest i największy wzrost przed nią ;)

dziecko powinno przyzwyczaić sie w przeciągu kilku dni ,mozna na początku aż tak bardzo nie podciagac żeby nie czula takiego dyskomfortu ,im mlodsze tym lepiej bo tak tego nie odczuje.
a jeśli chodzi o karmienie to ja po założeniu córce ortezy kombinowalam na wszystkie sposoby z kamieniem a okazalo sie ze nie trzeba bylo wiele zmieniać,karmie ja klasycznie tyle ze zmienilam trochę kat ulozenia żeby jej ani mnie nic nie uwieralo.
w naszym przypadku po założeniu ortezy tubinger wszystko sie zmienilo ,zaczelo sie usypianie na rękach ,wieczorne dlugie placze ,problem z karmieniem mala bardzo sie rwie przy piersi chyba ze karmie na spiocha .ale my to podobno wyjątek bo dzieciaczki nie powinny odczuwać żadnej różnicy
natomiast chcialam ci poradzic ze moze warto tez skonsultować to z innym dobrym ortopeda w celu upewnienia sie co do diagnozy

39564 m-abudziosz Kobieta, 28 lat, Warszawa