Kulinarnie

Ciasta bez pieczenia

nauzyka

nauzyka

Przesłodki torcik kawowo-bezowy - jeden cukier :D
(nie mam co prawda zdjęcia bo cały był zszedł nim zdążyłam o takowym pomyśleć)
W nd postanowiłam wykorzystać białka z pączków i walające się po szafce biszkopty i bezy.
6 białek
paczka biszkoptów (najlepsze długie i delikatne
garść bez
2 szklanki cukru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
kilka kropli soku z cytryny
szczypta soli

Połową biszkoptów wyłożyć formę (u mnie mała tortownica, bo przekładałam biszkoptami jeszcze raz).
Dobrze schłodzone białka ubijać na wysokich obrotach ze szczyptą soli. W tym czasie 2 łyżeczki kawy rozp. zalać 1/2 szklanki wody, zagotować i rozpuścić w tym 2 szklanki cukru.
Do ubijanych białek wlewać gorącą (tyle co zdjętą z ognia) masę kawowo-cukrową.
Miskę z masą przenieść nad gotującą się w garnku wodę, tak, by "stała" nad parą, po czym miksować jeszcze 10 minut. Pod koniec miksowania dodać kilka kropli soku z cytryny, pomiksować jeszcze chwilę, po czym zdjąć miskę z pary, wkruszyć w masę bezy (ja łamałam je tylko na pół) i nakładać masę na biszkopty. Przykryć drugą warstwą biszkoptów, opruszyć utartą łyżeczką kawy rozpuszczalnej i schłodzic jakieś 4 godziny w lodówce

Masą można przekładać ciasto karpatkowe lub dobrze nasączony biszkopt.
Masa w wersji bez kawy to po prostu krem ptysiowy.
Zamiast kawy można użyć syropu malinowego/jagodowego czy innego-zabarwi masę.
Kiedyś robiłam tę masę z galaretką cytrynową rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody i 1 szklanką cukru zamiast dwiema - wyszła super - i przekładałam nią biszkopt - cudnie wyszło, zwłaszcza, że z wierzchu posmarowałam biszkopt masą cytrynową a'la lemon curd.

--

http://suwaczki.maluchy.pl/li-70301.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-70299.png

38903 nauzyka Kobieta, 36 lat, sieradz

Odpowiedzi znajdują się poniżej

nauzyka

nauzyka

Rafaello - wersji jest wiele, dla mniej wymagających mam taką:
2 paczki krakersów
3 budynie śmietankowe na 1/2l. mleka
1 litr i 1/2 szklanki mleka
duża paczka wiórek kokosowych
kieliszek wódki lub likieru malibu/krówka/adwocat
szklanka kremówki + 1/2 szklanki cukru+śmietan fix (lub opcjonalnie od 1/2 do 3/4 kostki masła)

Krakersami wyłożyć formę. Wiórki odrobinę przyrumienić na suchej patelni. Kremówkę ubić z cukrem i fixem. Na mleku ugotować budynie i do jeszcze ciepłej masy wmiksować wiórki i kremówkę, ewentualnie troszkę przestudzić i wmiksować masło.
Masę od razu wyłożyć na krakersy, przykryć kolejną warstwą krakersów. Schłodzić i gotowe.
(ja budynie zazwyczaj gotuje domowe, ale w tej wersji też jest pysznie - i najczęściej krakersy dzielę na 3 części i przekładam dwa razy kremem budyniowo-wiórkowym).
Smacznego

--

http://suwaczki.maluchy.pl/li-70301.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-70299.png

38903 nauzyka Kobieta, 36 lat, sieradz
Bettyy

Bettyy

rafaello jak dawno nie jadłam Smaka mi narobiłaś ...

--

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

26961 bettyy Kobieta, 32 lata, daleko tak daleko ,daleko tak
domi81

domi81

moje ukochane ciasto bez pieczenia to
BANOFFEE PIE - będzie to chyba bananowiec jest wiele przepisów na youtubie ja uwielbiam ten

image


od mojej ukochanej niessia25
szybko smacznie i przed wszsytkim BEZ PIECZENIA --

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

29923 domi81 Kobieta, 36 lat, Lublin-Świdnik-Minkowice
frontnow

frontnow

Raffaello uwielbiam, a bananowca wypróbuję :) Ja lubię robić Neapolitański sernik na zimno.

A przepis jest taki:
Spód:
150g ciasteczek maślanych
1 łyżka kakao
60g roztopionego masła
Masa:
1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 400g
4 łyżeczki cukru waniliowego
300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
7 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
100g czekolady gorzkiej
100g truskawek
2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
Rozkruszone ciasteczka wymieszać z kakao. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
Spód tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
Twaróg, mleko skondensowane słodzone i cukier waniliowy przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Podzielić na 3 części.
Przygotować warstwę czekoladową. 2 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę wymieszać z 1 częścią masy serowej.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki czekoladowej masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy.
100g śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Śmietanę wmieszać delikatnie do masy czekoladowej.
Gotową masę czekoladową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
Przygotować masę waniliową. 2 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy.
100g śmietany ubić na sztywno i wmieszać do masy serowej. Gotową masę waniliową wyłożyć na stężałą masę czekoladową, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.
Przygotować masę truskawkową. 3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować z łyżką cukru pudru na puree.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Dodać 3 część masy serowej i wymieszać.
100g śmietany ubić na sztywno i wmieszać do truskawkowej masy serowej. Gotową masę truskawkową wyłożyć na stężałą masę waniliową, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.
Gotowy sernik można udekorować truskawkami.

--

Jaki są efektywne sposoby przeprowadzki??

43656 frontnow Kobieta, 28 lat, Pcim
nikawa

nikawa

Ja polecam "Stefanię", z ciast, które nie trzeba piec.

Składniki:
3 szklanki mleka
1 margaryna
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka kaszy manny
2 łyżki kakao
herbatniki (na spód i na wierzch)
Czekolada

Wykonanie:
Należy roztopić margarynę w garnku (ja roztapiam z jedną szklanką mleka, później dolewam resztę). Jak już margaryna się roztopi mleko się zagotuje to należy wsypać kaszkę, cukier i kakao. Wszystko szybko mieszać (wg zaleceń opakowania kaszki manny, ja używam błyskawicznej, więc wszystko dzieje się błyskawicznie).

Można poprosić małych pomocników, żeby między czasie wyłożyli blachę herbatnikami (jeden obok drugiego, warto zakupić więcej paczek, dla podjadających pomocników).
Gotową masę wylać z garnka na te herbatniki. Łyżką wyrównać. Na wierzchu ułożyć herbatniki (jeden obok drugiego, jeden herbatnik=jeden kawałek ciasta).
Polać czekoladą (wg własnego przepisu, ja lubię zużyć do tego wszelkiego rodzaju figurki czekoladowe + czekolada mleczna Goplana, fioletowa. Rzecz gustu :) ).
Można przyozdobić orzechami, migdałami, żelowymi miśkami. Ogranicza tylko fantazja. Proponuję tylko, żeby każdy kawałek był przyozdobiony podobnie. Łatwiej się wówczas dzieli.

GOTOWE! SMACZNEGO! :)

35628 nikawa Kobieta, 32 lata, P
Bettyy

Bettyy

domi81
moje ukochane ciasto bez pieczenia to
BANOFFEE PIE - będzie to chyba bananowiec jest wiele przepisów na youtubie ja uwielbiam ten

image


od mojej ukochanej niessia25
szybko smacznie i przed wszsytkim BEZ PIECZENIA

Zrobiła go kiedyś moja siostra to był jej debiut PYCHOTA :) --

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

26961 bettyy Kobieta, 32 lata, daleko tak daleko ,daleko tak
Margeritka

Margeritka

nikawa
Ja polecam "Stefanię", z ciast, które nie trzeba piec.

Składniki:
3 szklanki mleka
1 margaryna
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka kaszy manny
2 łyżki kakao
herbatniki (na spód i na wierzch)
Czekolada

Wykonanie:
Należy roztopić margarynę w garnku (ja roztapiam z jedną szklanką mleka, później dolewam resztę). Jak już margaryna się roztopi mleko się zagotuje to należy wsypać kaszkę, cukier i kakao. Wszystko szybko mieszać (wg zaleceń opakowania kaszki manny, ja używam błyskawicznej, więc wszystko dzieje się błyskawicznie).

Można poprosić małych pomocników, żeby między czasie wyłożyli blachę herbatnikami (jeden obok drugiego, warto zakupić więcej paczek, dla podjadających pomocników).
Gotową masę wylać z garnka na te herbatniki. Łyżką wyrównać. Na wierzchu ułożyć herbatniki (jeden obok drugiego, jeden herbatnik=jeden kawałek ciasta).
Polać czekoladą (wg własnego przepisu, ja lubię zużyć do tego wszelkiego rodzaju figurki czekoladowe + czekolada mleczna Goplana, fioletowa. Rzecz gustu :) ).
Można przyozdobić orzechami, migdałami, żelowymi miśkami. Ogranicza tylko fantazja. Proponuję tylko, żeby każdy kawałek był przyozdobiony podobnie. Łatwiej się wówczas dzieli.

GOTOWE! SMACZNEGO! :)


moje dzieci bardzo lubią to ciasto:) jest super i może wytrzymać kilka dni w lodówce:) ja na wierzch robię polewę czekoladową sama i jest super:) i co najważniejsze, to ciacho zawsze mi wychodzi

--

http://www.rodzicenaczasie.pl/ http://www.suwaczki.com/tickers/3i49vcqgt21lddp7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/3i49df9h7fbnc5wv.png

27583 margeritka Kobieta, 31 lat, Lublin
nikawa

nikawa

Margeritko, zgadza się. Ono zawsze wychodzi. Pamiętam, że za pierwszym razem, gdy je robiłam, to wszystkie składniki JEDNOCZEŚNIE wrzuciłam do gara... :D I też się udało :D

35628 nikawa Kobieta, 32 lata, P
domi81

domi81

betty ja kiedyś dałam linka koleżance, to jak to robiła w rodzinie to zjedli od razu nie czekali - też zawsze wychodzi :)

--

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

29923 domi81 Kobieta, 36 lat, Lublin-Świdnik-Minkowice
Ala1986

Ala1986

O! Uwielbiam robić ciasta, a jeszcze bardziej lubię jeść do przedpołudniowej kawki :-)

Jednym z ciast bez pieczenia, które robiła jeszcze moja mama zawsze na swoje imieniny jest sernik na zimno - wiele jest rodzajów takiego sernika, ale ten, który podam jest jak dla mnie pycha :-)

Przepis banalny, choć trochę czasochłonny, bo trzeba czekać aż zetnie się galaretka z serkami:
- kolorowe galaretki (3, 4 lub nawet 5 - ilość warstw dowolna)
- dwa razy więcej niż galaretek serków homogenizowanych - najlepiej sprawdzają się takie zwykłe serki homogenizowane, np. Siedleckie czy Garwolińskie.

Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy jest już zimna, mieszamy galaretkę z dwoma serkami homogenizowanymi aż masa stanie się jednolita. Wylewamy na tortownicę wyłożoną najlepiej folią spożywczą, by nic nie wyciekło i odstawiamy do lodówki aż do stężenia. To samo robimy z drugim kolorem galaretki i kolejnymi dwoma serkami. To samo z kolejnymi - robicie tyle warstw, ile chcecie i w dowolnej kolorystyce. Na ostatniej warstwie można ułożyć dowolne owoce (tylko pewnie wiecie, że na kiwi nie zsiądzie się galaretka :-), więc polecam np. banany, truskawki, maliny, mandarynki) i zalewamy galaretką.

Najlepiej smakuje po kilku godzinach stania w lodówce, gdyż wtedy odpowiednio stężeje i się nie rozpada :-) Rozpływa się w ustach! Polecam!

--

http://fajnamama.pl/suwaczki/113th86.png

34956 ala1986 Kobieta, 31 lat, Lublin