Kulinarnie

Ciasto leśne runo/mech- opinie

domi81

domi81

Dziewczyny przymierzam się do ciasta które mnie bardzo ekscytuje swoim wyglądem a jednocześnie przeraża. Czy któraś z Was je już piekła,może jakieś wskazówki, porady. Czy ono jest smaczne bo wygląda ma obłędny?

  • th_ciasto-lesne-runo-mech-opinie_24726.jpg
--

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

29923 domi81 Kobieta, 38 lat, Lublin-Świdnik-Minkowice

Odpowiedzi znajdują się poniżej

nauzyka

nauzyka

Jadłam ale takie kupne, mnie bardzo smakowało, dzieciakom... nie bardzo. Szpinaku nie czuć. Osobiście z wersji Szpinakowej polecam też szarlotkę ze szpinakiem.

--

http://suwaczki.maluchy.pl/li-70301.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-70299.png

38903 nauzyka Kobieta, 38 lat, sieradz
NATKA08

NATKA08

domi ja też nie jadłam takiego ciasta ale jak już zrobisz to chętnie spróbuje :D

30066 natka08 Kobieta, 42 lata, blisko Warszawy
domi81

domi81

postaram się je upiec może na walentynki ale ... boję się

--

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

29923 domi81 Kobieta, 38 lat, Lublin-Świdnik-Minkowice
domi81

domi81

Składniki
400g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
1 i 1/3 szklanki cukrU
3 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki (u mnie mąka kukurydziana)
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
500ml śmietany kremowej 30%
2 pełne łyżeczki żelatyny (zamiennie śmietanfix na 1/2 l śmietany)
2 pełne łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
pestki z owocu granatu, owoce do śmietany
tortownica o średnicy 26 cm
PRZEPIS
Dla osób, które obawiają się smaku szpinaku w cieście polecam dodać 200g szpinaku, ciasto zabarwi w zupełności. Można zrobić tylko jedną warstwę szpinakowego ciasta z 1/3 składników i reszta warstw z biszkoptu, w każdym razie możliwości jest dużo. Ponadto krem i poncz powinny mieć wyrazisty smak, w moim wypadku smaku ciastu nadaje poncz z nutą kwaśno-cytrynową.

Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody lekko odciskając dłońmi.

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru, następnie powoli wlewamy olej ciągle miksując. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a gdy połączą się składniki dodajemy szpinak i mieszamy aż wszystko ładnie się połączy.

Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, pieczemy ok 50 min, do suchego patyczka.

Po wystudzeniu ścinamy nożem wierzch ciasta i rozdrabniamy go na talerzyku
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder (do smaku) i rozpuszczoną żelatynę (lub opcjonalnie śmietan-fix).
Ciasto radzę nasączyć osłodzoną wodą z cytryną, wyłożyć śmietanę (u mnie do śmietany dodane gruszki z syropu pokrojone w drobną kostkę, a syrop doprawiony sokiem z cytryny posłużył jako poncz). Na bitą śmietankę sypiemy okruszki z ciasta, lekko je dociskamy dłonią i obsypujemy pesteczkami z granatu.
Przepis już mam także nic tylko się za nie zabrać

--

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

29923 domi81 Kobieta, 38 lat, Lublin-Świdnik-Minkowice
Bettyy

Bettyy

Ciekawy przepis Nie robiłam takiego i nie miałam okazji jeść takiego leśnego runa
Ale czekam na twoją opinię Domi jeśli się zdecydujesz ale kusi wyglądem

--

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

26961 bettyy Kobieta, 34 lata, daleko tak daleko ,daleko tak
Margeritka

Margeritka

moja teściowa to robiła i rodzinie chyba smakowało, mnie najbardziej ten granat na wierzchu, a szpinak czułam, a nie jestem jego amatorem:)

27583 margeritka Kobieta, 33 lata, Lublin
domi81

domi81

Marg czyli jednak czuć ten szpinak, bo różnie mówią, podobno jak się doda go mniej to nie czuć już sama nie wiem :(

--

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

29923 domi81 Kobieta, 38 lat, Lublin-Świdnik-Minkowice
domi81

domi81

Bettyy
Ciekawy przepis Nie robiłam takiego i nie miałam okazji jeść takiego leśnego runa
Ale czekam na twoją opinię Domi jeśli się zdecydujesz ale kusi wyglądem

Betty kusi i to bardzo tylko ten szpinak mnie przeraża

--

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

29923 domi81 Kobieta, 38 lat, Lublin-Świdnik-Minkowice
Bettyy

Bettyy

domi81
Bettyy
Ciekawy przepis Nie robiłam takiego i nie miałam okazji jeść takiego leśnego runa
Ale czekam na twoją opinię Domi jeśli się zdecydujesz ale kusi wyglądem

Betty kusi i to bardzo tylko ten szpinak mnie przeraża

dla zwolenników szpinaku czemu nie Smakować na pewno będzie a ten co nie lubi to i nosem pewnie pokręci My szpinak lubimy Gorzej u mnie z nieszczęsnym piekarnikiem

--

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

26961 bettyy Kobieta, 34 lata, daleko tak daleko ,daleko tak
domi81

domi81

Betty a co z piernikiem?? mam dobry przepis sprawdzony może chcesz?? piernik zawsze wychodzi

--

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

29923 domi81 Kobieta, 38 lat, Lublin-Świdnik-Minkowice