Kulinarnie

Ciasto leśne runo/mech- opinie

domi81

domi81

Dziewczyny przymierzam się do ciasta które mnie bardzo ekscytuje swoim wyglądem a jednocześnie przeraża. Czy któraś z Was je już piekła,może jakieś wskazówki, porady. Czy ono jest smaczne bo wygląda ma obłędny?

  • th_ciasto-lesne-runo-mech-opinie_24726.jpg
--

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

29923 domi81 Kobieta, 37 lat, Lublin-Świdnik-Minkowice

Odpowiedzi znajdują się poniżej

nauzyka

nauzyka

Jadłam ale takie kupne, mnie bardzo smakowało, dzieciakom... nie bardzo. Szpinaku nie czuć. Osobiście z wersji Szpinakowej polecam też szarlotkę ze szpinakiem.

--

http://suwaczki.maluchy.pl/li-70301.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-70299.png

38903 nauzyka Kobieta, 37 lat, sieradz
NATKA08

NATKA08

domi ja też nie jadłam takiego ciasta ale jak już zrobisz to chętnie spróbuje :D

30066 natka08 Kobieta, 41 lat, blisko Warszawy
domi81

domi81

postaram się je upiec może na walentynki ale ... boję się

--

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

29923 domi81 Kobieta, 37 lat, Lublin-Świdnik-Minkowice
domi81

domi81

Składniki
400g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
1 i 1/3 szklanki cukrU
3 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki (u mnie mąka kukurydziana)
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
500ml śmietany kremowej 30%
2 pełne łyżeczki żelatyny (zamiennie śmietanfix na 1/2 l śmietany)
2 pełne łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
pestki z owocu granatu, owoce do śmietany
tortownica o średnicy 26 cm
PRZEPIS
Dla osób, które obawiają się smaku szpinaku w cieście polecam dodać 200g szpinaku, ciasto zabarwi w zupełności. Można zrobić tylko jedną warstwę szpinakowego ciasta z 1/3 składników i reszta warstw z biszkoptu, w każdym razie możliwości jest dużo. Ponadto krem i poncz powinny mieć wyrazisty smak, w moim wypadku smaku ciastu nadaje poncz z nutą kwaśno-cytrynową.

Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody lekko odciskając dłońmi.

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru, następnie powoli wlewamy olej ciągle miksując. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a gdy połączą się składniki dodajemy szpinak i mieszamy aż wszystko ładnie się połączy.

Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, pieczemy ok 50 min, do suchego patyczka.

Po wystudzeniu ścinamy nożem wierzch ciasta i rozdrabniamy go na talerzyku
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder (do smaku) i rozpuszczoną żelatynę (lub opcjonalnie śmietan-fix).
Ciasto radzę nasączyć osłodzoną wodą z cytryną, wyłożyć śmietanę (u mnie do śmietany dodane gruszki z syropu pokrojone w drobną kostkę, a syrop doprawiony sokiem z cytryny posłużył jako poncz). Na bitą śmietankę sypiemy okruszki z ciasta, lekko je dociskamy dłonią i obsypujemy pesteczkami z granatu.
Przepis już mam także nic tylko się za nie zabrać

--

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

29923 domi81 Kobieta, 37 lat, Lublin-Świdnik-Minkowice
Bettyy

Bettyy

Ciekawy przepis Nie robiłam takiego i nie miałam okazji jeść takiego leśnego runa
Ale czekam na twoją opinię Domi jeśli się zdecydujesz ale kusi wyglądem

--

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

26961 bettyy Kobieta, 33 lata, daleko tak daleko ,daleko tak
domi81

domi81

Marg czyli jednak czuć ten szpinak, bo różnie mówią, podobno jak się doda go mniej to nie czuć już sama nie wiem :(

--

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

29923 domi81 Kobieta, 37 lat, Lublin-Świdnik-Minkowice
domi81

domi81

Bettyy
Ciekawy przepis Nie robiłam takiego i nie miałam okazji jeść takiego leśnego runa
Ale czekam na twoją opinię Domi jeśli się zdecydujesz ale kusi wyglądem

Betty kusi i to bardzo tylko ten szpinak mnie przeraża

--

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

29923 domi81 Kobieta, 37 lat, Lublin-Świdnik-Minkowice
Bettyy

Bettyy

domi81
Bettyy
Ciekawy przepis Nie robiłam takiego i nie miałam okazji jeść takiego leśnego runa
Ale czekam na twoją opinię Domi jeśli się zdecydujesz ale kusi wyglądem

Betty kusi i to bardzo tylko ten szpinak mnie przeraża

dla zwolenników szpinaku czemu nie Smakować na pewno będzie a ten co nie lubi to i nosem pewnie pokręci My szpinak lubimy Gorzej u mnie z nieszczęsnym piekarnikiem

--

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

26961 bettyy Kobieta, 33 lata, daleko tak daleko ,daleko tak
domi81

domi81

Betty a co z piernikiem?? mam dobry przepis sprawdzony może chcesz?? piernik zawsze wychodzi

--

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

29923 domi81 Kobieta, 37 lat, Lublin-Świdnik-Minkowice