Kulinarnie

Tort bezglutenowy, bezcukrowy i bezmleczny - RATUNKU!!

krzyk_ciszy

krzyk_ciszy

Za miesiąc pierwsze urodzinki mojej córeczki. Strarszy - autystyczny jest na ścisłej diecie bc, bm i bg. Nie usiądziemy przecież i nie będziemy się zajadać tortem a młodemu powiemy - Ty nie możesz.:leeee: Tym bardziej że "imprezka" to będzie kameralne dmuchanie torta. Żadnych gości raczej się nie spodziewamy. Ratujcie!!! Nie musi to być nawet klasyczny tort sam w sobie, ale coś ala tortowego. Ktoś ma jakieś pomysły. :hahaha:

--

.

5633 krzyk-ciszy Kobieta, 32 lata, szczecin

Odpowiedzi znajdują się poniżej

~patrycja`81

~patrycja`81

znalazlam przepis na spod do tortu bez mleka,bez glutenu-
jest cukier-ale pewno cukier mozna czyms zastapic;)
sa jajka-a nic o jajkach nie piszesz:P

4 jajka
2oo ml cukru w
2oo ml maki ziemniaczanej
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

Jajka i cukier miksowac przez około 10-15min już bardziej puszyste.
polanczyc z wymieszana maka z i proszkiem.
wysypac forme maka ziemiaczana
Piec w dolnej części piekarnika - 175 stopni
około 30-40min

~patrycja`81

~patrycja`81

a moze tort marchewkowy?

Składniki
4 jajka
2 1 / 4 szklanki oleju słonecznikowego lub oleju rzepakowego
6ml rozdrobnionej marchewki
4 szklanki zmielonych migdałów(moze ale nie musi byc)
1 / 2 szklanki wiórki kokosowe
2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 1 / 2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
2 łyżeczki wanilii


wymieszac jaja do puszystosci. do tego olej,marchew-wymieszac
wszystkie "suche skladniki" wymieszac,dodac do ciasta

do przygotowanej formy(mozna ja wysypac tez migdalami)
piec w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni przez 60-70 minut
(do suchego patyczka:wink:)
pozostawic do ostygniecia

na wierzch moze byc "glazura"-w przepisie jest z serkiem i maslem bez laktozy-
100 g sera
25 g miękkiego masła
2 1 / 4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka wanilii
moze byc troszke soku z cytryny
wymieszac,wysmarowac ciacho:wink:




ja robie marchewkowe "dla wszystko jedzacych"
wzasadzie jedynie maka sie rozni:P
ja bardzo lubie,dzieciaki tez-po z atym zdrowe:P
a i te mase serowa(ja dodaje serek Philadelphia )posypuje wiorkami kokosowymi
ale bez tej glazury tez pycha-zawsze mozna ladnie przyozdobic swieczuszkami,albo czyms;)

AgnieszkaL

AgnieszkaL

JA ZNALAZŁAM TO:
POMARANCZOWIEC

ciasto jest nietypowe bo bez maki i tluszczu...

3 pomarancze (ok. 70 dkg)
250 g mielonych migdalów
225 g cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia (b/g)
6 jaj

pomarancze myjemy i wkladamy do garnka z zimna woda, gotujemy przez 2 godziny (w calym domu cuuudnie pachnie). Po ugotowaniu studzimy pomarancze, odciskamy z wody, kroimy na pol i wyciagamy ewentualne pestki po czym miksujemy pomarancze razem ze skorkami. Jak juz beda zmiksowane dodajemy mielone migdaly, cukier i proszek do pieczenia. Na koncu dodajemy jaja i znow miksujemy.
ciasto wylewamy do tortownicy (21 cm srednicy) - na dnie pregamin, boki smarujemy tluszczem.
pieczemy 40 minut w temp. 190 st.C po czym przykrywamy totrownice folia aluminiowa i pieczemy dlaje 20 - 30 min. Ciasto wyjmujemy i zostawiamy do wystygniecia najlpiej na cala noc. Ciasto powinno byc ciut lepkie i odchodzic do brzegow tortownicy. Fajnisto pachnie ja sie je piecze

PS. zamiast pomaranczy moga byc mandarynki, jesli pomarancze maja gruba skorke to mozna jedna obrac ze skorki, a migdaly musza byc zmielone ZE skorka

podstawa u nas w domku - najprostsze i ulubione ciacho Jaska (tez trzepie jak sie patrzy)

PLACEK Z OWOCAMI

15 lyzek maki (b/g)
15 lyzek oleju
10 lyzek cukru
4 jaja
2 lyzeczki proszku do pieczenia (b/g)

jaja utrzec z cukrem, dodac make z proszkiem i olej. wlac na blache, wylozyc na wierzch jakies owoce i upiec

BANANOWIEC

4 dojrzale banany
25 dkg mąki (bezglutenowej lub zwyklej)
20 dkg cukru
5 lyzek oleju
1 jajo
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
bakalie (jesli mozna)

banany rozgniesc widelcem (moj Jas rozgniata praska do ziemniakow), dodac
jajko, cukier i wymieszczac (lub zmiksowac), dodac make i sode i na koncu olej
(plus ewentualnie bakalie)

piec w temp. 160 st.C przez godzine

PS. Jeśli ktoś eliminuje jaja to należy użyć zamiennika jaja w proszku - proporcje powinny być na opakowaniu

Co jest najlepszym zamiennikiem cukru??
Do najlepszych i najmniej szkodliwych zamienników cukru zaliczamy na przykład:

* miód,
* syrop daktylowy,
* lukrecję,
* wanilię,
* kukurydzę.
MOŻE TYM ZASTĄPISZ CUKIER

--

http://www.suwaczki.com/tickers/82down15r75yts18.png
http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44j7f5tinue.png
http://www.suwaczki.com/tickers/bfarh00ceml769mn.png

23072 agnieszkal Kobieta, 0 lat, Szczecin
~czerta

~czerta

Dziewczyny dacie tutaj więcej przepisow?

Szczegolnie zależy mi na bezglutenowym biszkopcie....

~stoki

~stoki

Sama sporo piekę i jak okazało się, ze córka ma celiakię to było to dla mnie spore wyzwanie, ale poradziłam sobie. Poniżej daję składniki na sprawdzony biszkopt. Ktory nie ma glutenu
5 jajek
140 g drobnego cukru do wypieków
150 g (niepełna szklanka) mąki bezglutenowej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
15 g (1 łyżka) mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Zerknij sobie jeszcze tutaj https://bezgluten.pl/pl.bezglutenowe_ciasta_na_swieta_bozego_narodzenia.html - na stronie jest jeszcze więcej przepisów. Na przykład na bezglutenową karpatkę czy na tiramisu.