Skocz do zawartości
Forum

Konkurs: "Letni deser"


Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

Deserki z galaretką

Śmietana kremówka
Galaretki różne kolory
owoce
Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie Gdy stężeje kroimy na kwadraciki Owoce kroimy w kosteczkę . śmietanę ubijamy z łyżeczką rozpuszczonej żelatyny .Do salaterek wlewamy ubitą śmietanę ,układamy pokrojone owoce i galaretkę w kosteczkę pokrojoną Zalewamy resztą ubitej śmietany Dowolnie dekorujemy .

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

Odnośnik do komentarza

Owocowy torcik
-okrągłe biszkopty
- śmietana kremówka i 2 śmietan-fixy.
-duża Gratka truskawkowa
- 2 galaretki (truskawkowa ,agrestowa ,wiśniowa )
owoce do dekoracji
Dno formy wykładamy biszkoptami .Smietanę ubijamy z śmietan-fixami i galaretką rozpuszczoną w 1/2 szkl wody .Wylewamy na biszkopty i kładziemy do lodówki aby masa stężała. Gratkę truskawkową mieszamy z galaretką truskawkową rozpuszczoną w 1/2 szkl wody. wylewamy na masę śmietankową .
Na koniec wylewamy tężejącą wiśniową galaretkę na masy Gdy galaretka zastygnie dekorujemy owocami :)

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

Odnośnik do komentarza

Witam, nasz deser to LODOWY Zamek z piankami jojo, galaretką i owocami.
składniki:
brzoskwinie , kiwi , winogrona, mandarynka, lody 1,5 l, pianki, herbatniki, biszkopty, czekolada, skórki arbuza.
1, z lodów zrobiłam dwie wieże i środek zamku. Obłożyłam następnie piankami - jak cegłami. Wieże ozdobiłam biszkoptami i winogronami.
2, fosa z niebieskiej galaretki , plaża z pokrojonej brzoskwini, żółw z kiwi i mandarynki, kwiatki z pianek winogron i kiwi, zaś palmy z pianek a liście ze skórki arbuza.
3. most z herbatnika i dach z herbatników posmarowanych czekoladą.

DESER rewelacyjny - na imprezie zrobił furorę.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3228.jpg

Odnośnik do komentarza

BABECZKI WIŚNIOWE

SKŁADNIKI:
• 25 dag mąki pszennej
• 3 łyżki wiórków kokosowych
• ½ kostki masła
• 5 dag cukru
• 3 żółtka

OBŁOŻENIE:
• ½ kg wiśni
• ¼ szklanki słodkiego czerwonego wina
• 4 łyżki cukru
• 1 łyżka żelatyny
• Szczypta mielonego cynamonu
• 5 łyżek wiórków kokosowych do posypania
• Listki mięty lub melisy do dekoracji

SKŁADNIKI:
Mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj z masłem. Dodaj cukier, wiórki kokosowe i żółtka. Posiekaj nożem, a następnie szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie wylep ciastem natłuszczone foremki do babek. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz 15 -20 minut.
Wiśnie umyj, wydryluj. Włóż do rondelka, posyp cukrem i dodaj cynamon. Następnie zagotuj. Powstały sok odcedź i rozpuść w nim żelatynę. Wino podgrzej nie doprowadzając do wrzenia, połącz z rozpuszczoną żelatyną, ostudź. Następnie dodaj wiśnie i wymieszaj.
Babeczki wypełnij tężejącą masą wiśniową. Chłodź ok. 30 minut. Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni na złoty kolor i posyp nimi przygotowane babeczki. Udekoruj listkami mięty lub melisy.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3229.jpg

Odnośnik do komentarza

JAGODOWE MUFFINKI

SKŁADNIKI:
• 30 dag mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 15 dag cukru
• 5 dag masła
• 1 jajko
• 1 szklanka mleka
• 10 dag jagód
• 3 łyżki zmielonych migdałów
• Cukier puder

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier, roztopione masło, jajko i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać zmielone migdały i jagody i delikatnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180oC. Przygotować silikonowe lub metalowe formy na muffinki, wyłożyć je papilotkami. Napełnić do 2/3 wysokości przygotowanym ciastem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut.
Ostudzone muffinki posypać cukrem pudrem.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3230.jpg

Odnośnik do komentarza

KISIEL TRUSKAWKOWY Z KAWAŁKAMI OWOCÓW

SKŁADNIKI:
• 70 dag truskawek
• 4 łyżki cukru
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Do dekoracji:
• Bita śmietana
• Listki melisy lub mięty

PRZYGOTOWANIE:
Truskawki, umyć, obrać z szypułek. 50 dag włożyć do garnka, zalać wodą tak, aby pokryła owoce, zagotować i gotować 5 minut na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia, przecedzić. Pół szklanki tak przygotowanego soku wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do reszty dodać cukier i podgrzać, a potem mieszając wlać mąkę rozprowadzoną z sokiem. Gotować, nadal mieszając, aż całość zgęstnieje. Pozostałe truskawki pokroić na kawałki i wrzucić do kisielu. Ostudzić. Kisiel podawać z bitą śmietaną, przybrany truskawkami i listkami melisy lub mięty.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3231.jpg

Odnośnik do komentarza

CIASTO TRUSKAWKOWE Z KREMEM I BISZKOPTAMI

SKŁADNIKI:
• 40 dag okrągłych biszkoptów
• 5 galaretek truskawkowych
• 2 budynie śmietankowe
• 1 kg truskawek
• ½ szklanki cukru
• Margaryna
• 3 żółtka
• ½ litra mleka

PRZYGOTOWANIE:
W litrze wody rozpuszczamy 3 galaretki. Na blasze (35/40 cm) wyłożonej folią spożywczą układamy 1/3 biszkoptów. Zalewamy tężejącymi galaretkami.
Budyń: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Wlewamy pozostałe mleko wymieszane z budyniami i żółtkami. Mieszamy i studzimy.
Krem: margarynę ucieramy z budyniem. Wykładamy kolejno: ½ kremu, pozostałe biszkopty i ½ kremu. Układamy truskawki i zalewamy 2 galaretkami rozpuszczonymi w wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3232.jpg

Odnośnik do komentarza

TORCIK JAGODOWY

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
• 3 jajka
• ½ szklanki cukru
• ½ szklanki mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka octu
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
• ½ litra mleka
• 2,5 łyżki mąki pszennej
• 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
• 6 łyżek cukru
• ¾ kostki masła
• 2-3 łyżki kakao

Ponadto:
• 1 opakowanie galaretki agrestowej
• 1 opakowanie galaretki jagodowej
• 1 szklanka jagód
• duże opakowanie herbatników

PRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy z sola na sztywną pianę. Dodajemy cukier oraz żółtka, wlewamy ocet i mieszamy. Wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180oC. Studzimy i nie zdejmując obręczy tortownicy, dookoła biszkoptu układamy herbatniki.
Zagotowujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy mąki i kakao i dokładnie mieszamy. Dodajemy do gotującego się mleka i gotujemy krem. Studzimy i ucieramy z masłem. Rozsmarowujemy na biszkopcie.
Jagody płuczemy, osuszamy i układamy na biszkopcie.
Galaretki gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Gdy zacznie tężeć wylewamy na jagody najpierw agrestową a następnie jagodową.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3233.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość arturp0606

SAŁATKA OWOCOWA Z SOSEM JOGURTOWYM

SKŁADNIKI:
• 2 banany
• 20 dag truskawek
• mała kiść winogron zielonych
• 2 łyżki płatków migdałowych
• 1 łyżka posiekanej melisy
• 1 łyżka soku z cytryny

Na sos:
• ½ szklanki jogurtu naturalnego
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:
Banany obrać, końcówki odciąć, miąższ pokroić w cienkie plasterki. Skropić łyżką soku z cytryny. Winogrona umyć i osuszyć i pokroić na połówki. Umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki podzielić na mniejsze części.
Jogurt utrzeć z 1 łyżka soku z cytryny. Dodać cukier puder i utrzeć na gładki sos.
Składniki sałatki wymieszać i przełożyć do pucharków, posypać płatkami migdałowymi i posiekaną melisą i polać sosem.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3234.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość arturp0606

KREM CYTRYNOWY Z JAGODAMI

SKŁADNIKI:
• 4 żółtka
• 1 szklanka cukru
• 4 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżeczki żelatyny
• 2 szklanki śmietanki 36%
• 2 szklanki jagód
• Rurki, jagody, cytryna, listki mięty lub melisy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Żółtka z cukrem ubij na parze na gęsty krem. Dalej ubijając dolej 4 łyżki soku z cytryny. Następnie dodaj 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody. Masę schłodź. Następnie wymieszaj z 2 szklankami ubitej na sztywno śmietanki. Podawaj z jagodami. Udekoruj rurką, jagodami, plasterkami cytryny, listkami mięty lub melisy.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3235.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość arturp0606

DESER SEROWY Z TRUSKAWKAMI I CZEKALADĄ

SKŁADNIKI:
• 250 ml kremówki
• 1 łyżka kakao
• 10 dag gorzkiej czekolady
• 250 dag serka mascarpone
• 5 łyżek cukru pudru
• 2 żółtka
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 opakowanie galaretki truskawkowej
• 25 dag truskawek
• 5 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:
150 ml kremówki ubij na sztywno i połącz z 1 łyżką kakao. Masę rozłóż do 4 pucharków.
Pozostałą kremówkę wlej do rondelka, wrzuć pokruszoną czekoladę. Gotuj na małym ogniu, aż się rozpuści. Przestudź ją i rozlej do pucharków.
Żółtka umieść w miseczce, dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Utrzyj w kąpieli wodnej na gładką masę. Dodaj do serka mascarpone i starannie wymieszaj. Kilka łyżek odłóż do dekoracji. Resztę masy serowej porozkładaj do pucharków.
Galaretkę rozpuść w 250 ml wody. Truskawki oczyść i pokrój w kostkę. Ułóż na masie serowej i polej tężejącą galaretkę. Deserki udekoruj odłożoną masą z mascarpone, połówkami truskawek, płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni i listkami melisy.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3236.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość arturp0606

CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
• 5 jajek
• 5 łyżek cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 5 łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa truskawkowa:
• 1 kg truskawek
• 2 galaretki truskawkowe
• 2 łyżeczki żelatyny

PRZYGOTOWANIE:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przelewamy na blachę (22 cm/24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 180oC.
Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia a następnie kroimy na pół.
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Przekładamy do miski i miksujemy na gładką masę.
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, pozostawiamy do wystudzenia. A następnie mieszamy z masą truskawkową.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i mieszamy z musem truskawkowym. Mus wkładamy do lodówki i pozostawiamy do lekkiego zastygnięcia.
Lekko zgęstniały mus dzielimy na dwie części i przekładamy przekrojone ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3237.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość arturp0606

CIASTO BRZOSKWINIOWE Z BUDYNIEM

SKŁADNIKI:

BISZTOPT:
• 3 jajka
• ½ szklanki cukru
• 2 łyżki ciepłej wody
• 1 łyżka octu
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

PONADTO:
• opakowanie galaretki brzoskwiniowej
• 50 dag brzoskwiń
• opakowanie budyniu malinowego

PRZYGOTOWANIE:
Żółtka z cukrem, wodą i octem ubić do białości. Dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Piec ok. 20 min. W temperaturze 180oC
Budyń ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Schłodzić i wylać na biszkoptowy blat. Ostudzić.. Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki, wypestkować i pokroić w kosteczkę.
Galaretkę rozpuścić w połowie podanej ilości wody. Gdy zacznie tężeć, wylać na ciasto i obłożyć pokrojonymi brzoskwiniami. Schłodzić.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3238.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość arturp0606

CIASTO PIASKOWE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:
• 3 jajka
• 10 dag margaryny
• 10 dag cukru pudru
• 5 łyżek mleka
• 5 łyżek mąki ziemniaczanej
• 15 dag mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 30 dag truskawek
• 4 łyżki płatków migdałowych
• Tłuszcz i bułka tarta do formy, cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:
Żółtka oddziel od białek. Miękką margarynę utrzyj z cukrem pudrem. Dalej ucierając dodawaj po jednym żółtku. Do utartej masy wlej mleko, a następnie wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszaj starannie na gładkie ciasto. Na koniec dodaj ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszaj.
Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i pokrój na połówki.
Tortownicę natłuść i wysyp bułką tartą. Wylej przygotowane ciasto. Na wierzchu ułóż połówki truskawek i posyp płatkami migdałowymi.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz ok. 35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3239.jpg

Odnośnik do komentarza

Tarta owocowa z kremem mascarpone

Składniki na kruche ciasto

1 i 1/2 szklanki mąki
100 g masła
3 łyżki cukru pudru
1 jajko

Składniki kremu mascarpone

250 g sera mascarpone
4 łyżki cukru
1 szklanka śmietanki kremowej 30 %

Dodatkowo:
owoce (maliny, jeżyny, brzoskwinie)

Sposób przygotowania
Mąkę połączyć z cukrem pudrem, dodać masło oraz jajko i zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Formę na ciasto wysmarować margaryną, posypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Spód tarty ponakłuwać widelcem, wstawić do lodówki na ok 30 min. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ciasto przez ok 20 min.do momentu aż się zarumieni. Po upieczeniu przestudzić a w między czasie przygotować krem mascarpone. Śmietankę ubić na sztywną pianę. Ser mascarpone wymieszać z cukrem i dodać ubitą śmietankę. Masę wyłożyć na wystudzoną tartę i udekorować owocami.

Odnośnik do komentarza

Muffinki z malinami i białą czekoladą

SKŁADNIKI:

Suche:
• 2 szklanki przesianej mąki
• szklanka przesianego cukru pudru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• cukier waniliowy (małe opakowanie, ok. 8 g.)
Mokre:
• szklanka jogurtu naturalnego
• 2 jajka
• 1/3 szklanki roztopionego masła
Dodatkowo:
• szklanka mrożonych malin
• pół tabliczki pokrojonej w kostkę białej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Mieszamy suche składniki. W osobnej misce miksujemy mokre składniki. Łączymy wszystko mieszając łyżką (najlepiej drewnianą) i dodajemy maliny, i czekoladę. Wypełniamy masą foremkę na muffinki nasmarowaną masłem (papilotki nie są konieczne).
Pieczemy 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Przepis na 12 muffinek.

Odnośnik do komentarza

Dziękujemy za udział w konkursie! Desery pyszne, motywują do nauki pieczenia ;-))

Czas ogłosić wyniki konkursu!

Nagrody otrzymują:

justynaost
bogunia1503
krzysiek27
plomien
lila30

GRATULUJEMY!

prosimy o podanie swoich danych adresowych na adres konkursy@parenting.pl
temat maila Letni deser + nick z forum

Pozdrawiamy i zapraszamy do nowych konkursów.
Raz jeszcze gratulujemy wszystkim Konkursowiczom deserów - robią wrażenie!

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...