Konkursy

Konkurs: "Wielkanocne wypieki"

Odpowiedzi znajdują się poniżej

marika1503

marika1503

SKŁADNIKI:
 1 kg mielonego twarogu
 5 jajek
 1,5 szklanki cukru
 2 budynie waniliowe
 20 dag żurawiny
 2 cytryny
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki mąki
 1 opakowanie cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE:
Sparzyć cytryny. Z jednej otrzeć skórkę. Z obu wycisnąć sok. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i wymieszać na gładko z żółtkami. Dodać twaróg, budynie, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryn. Wymieszać. Białka ubić na sztywno. Bakalie oprószyć mąką i dodać do masy serowej, wymieszać razem z pianą. Formę do pieczenia natłuścić i posypać mąką. Wylać masę serową. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Sernik można podawać z kleksami bitej śmietany, melisą i bakaliami.

--

31307 marika1503 Kobieta, 34 lata, Wiskitki
marika1503

marika1503

SKŁADNIKI;

CIASTO:
 3 szklanki mąki
 5 żółtek
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 kostka margaryny
 3 łyżki cukru

MASA SEROWA:
 1 kg sera śmietankowego
 3 jajka
 1 szklanka cukru
 ½ kostki margaryny
 2 budynie waniliowe

PIANA:
 5 białek
 ¾ szklanki cukru
 2 łyżki mąki ziemniaczanej

PONADTO:
 1 puszka brzoskwiń

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto przełożyc na stolnicę i zagnieść gładkie ciasto. Następnie owinąć folią i schować na 1 godzinę do lodówki. Po czym 2/3 ciasta wyłożyć na blachę i lekko zapiec.
Masa serowa: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na gładką masę. Dodać ser i budynie a na końcu ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Przełożyć na podpieczone ciasto.
Brzoskwinie osączyć, podzielić na małe cząstki, i ułożyć na masie serowej.
Piana: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier a następnie mąkę ziemniaczaną. Pianę rozłożyć na brzoskwiniach.
Na wierzchu zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 180oC.

--

31307 marika1503 Kobieta, 34 lata, Wiskitki
marika1503

marika1503

SKŁADNIKI:
 1 kg mielonego twarogu
 5 jajek
 1,5 szklanki cukru
 2 budynie waniliowe
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 opakowanie cukru waniliowego
 2 łyżki kakao
 2 małe paczki herbatników
 Cukier puder

PRZYGOTOWANIE:
Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i wymieszać na gładko z żółtkami. Dodać twaróg, budynie i proszek do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia natłuścić i posypać mąką a dno wyłożyć herbatnikami. Wlewać na przemian ciasto ciemne i ciasto jasne (po 3 łyżki). Piec ok. 60 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Posypać cukrem pudrem. Sernik można podawać z kleksami bitej śmietany i melisą.

--

31307 marika1503 Kobieta, 34 lata, Wiskitki
marika1503

marika1503

SKŁADNIKI:

CIASTO:
 1 i ½ szklanki mąki
 ½ kostki margaryny
 ½ szklanki cukru
 1 żółtko
 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA SEROWA:
 1 kg sera śmietankowego
 5 jajek
 1 kostka masła
 1 szklanka cukru pudru
 2 opakowania budyniu waniliowego

PONADTO:
 1 puszka gotowej masy makowej

PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj razem mąkę, margarynę, cukier, żółtko i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylep ciastem blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na 15 minut włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC.
Masło utrzyj z cukrem pudrem, budyniami i 5 żółtkami, dodaj ser. Na koniec delikatnie wymieszaj z 5 białkami ubitymi na sztywną pianę.
Masę makową wyłóż na podpieczone ciasto. Na masę makową wyłóż masę serową. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piecz ok. 1 godzinę.

--

31307 marika1503 Kobieta, 34 lata, Wiskitki
marika1503

marika1503

SKŁADNIKI:

CIASTO:
 3 szklanki mąki
 Kostka margaryny
 5 żółtek
 2 łyżeczki proszku do pieczenia

NADZIENIE:
 1 kg jabłek
 ½ szklanki cukru
 Cukier waniliowy

KREM:
 5 białek
 ½ szklanki cukru
 1 kisiel wiśniowy

PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, uformować z niego kulę i włozyć na 1 godzinę do lodówki. Odciąć 2/3 ciasta, tozwałkować i rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Jabłka obrać, drobno pokroić i kilka minut smażyć, po czym wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym i rozsmarować na placku. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i kisiel wiśniowy i jeszcze chwilę razem ubijać. Rozłożyć masę na warstwie jabłek. Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć nimi jabłka ( można również zetrzeć na tarce o dużych oczkach ). Piec ok. 40 minut w temperaturze 180o C.

--

31307 marika1503 Kobieta, 34 lata, Wiskitki
marika1503

marika1503

SKŁADNIKI;
 20 dag płatków owsianych
 25 dag cukru
 2 dag masła
 4 jajka
 2 łyżki mąki
 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
 Skórka otarta z cytryny
 1 słoik powideł śliwkowych
 Kilka suszonych moreli, żurawina suszona i płatki migdałowe do dekoracji

POLEWA:
 1/3 kostki margaryny
 1 łyżka mleka
 1 łyżka kakao
 4 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane uprażyć na patelni bez tłuszczu.
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą kremową masę. Pod koniec ucierania dodaj stopione masło, startą skórkę z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Białka ze szczypta soli ubij na sztywna pianę i połącz z masą żółtkową. Dodaj płatki owsiane i delikatnie wymieszaj.
Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą a następnie napełnij masą owsianą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz na rumiano do czasu, aż wbity w ciasto patyczek po wyjęciu będzie suchy (ok. 40 minut).
Składniki polewy rozpuścić w rondelku i chwilę gotować na małym ogniu.
Ostudzone ciasto rozetnij na dwa placki i przełóż powidłami. Na wierzchu rozsmaruj polewę czekoladową. Mazurek udekoruj suszonymi morelami, żurawiną i płatkami migdałowymi.

--

31307 marika1503 Kobieta, 34 lata, Wiskitki
marika1503

marika1503

SKŁADNIKI:
 400 g masła
 400 g mąki
 400 g cukru pudru
 400 g masy makowej
 3 jajka
 cukier waniliowy
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 bakalie: po 3 łyżki skórki pomarańczowej, rodzynek i orzechów włoskich

POLEWA:
 ¼ kostki masła
 3 łyżki cukru
 2 łyżki kakao
 2 łyżki mleka

DO DEKORACJI: bakalie (orzeszki, morele suszone), lukier, ryż preparowany

PRZYGOTOWANIE:

Masło ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. Następnie mak, bakalie i ubitą na sztywno pianę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180oC.

Składniki polewy przełożyć do garnka. Gotować 3 minuty na małym ogniu. Ciasto oblewamy polewą i dekorujemy bakaliami.

--

31307 marika1503 Kobieta, 34 lata, Wiskitki
miraga_

miraga_

Mini Mazurek różano-lukrowy

Składniki:
Ciasto:
- 100g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 25g margaryny roślinnej
- szczypta soli
- 1 jajko (najlepiej małe)

Dekoracja:
- konfitura z owoców róży
- lukier (cukier puder + sok z cytryny)
- morele suszone, orzechy laskowe, płatki migdałowe

Przygotowanie:
Mieszam mąkę z cukrem pudrem i siekam z margaryną. Robię dołek i wbijam tam jajko. wszystko zagniatam.
Ciasto zawijam w folię i chowam do lodówki na 30 minut.
Następnie je wałkuję. wycinam prostokąt, a resztę ciasta używam do zrobienia ramki i wewnętrznych podziałek.
Piekę na papierze do pieczenia przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni C.

Ostygnięte ciasto smaruję konfitura z owoców róży. Częściowo smaruję również lukrem. Dekoruję bakaliami.
Jak lukier zastygnie, wtedy Mazurek jest gotowy.

SMACZNEGO.

--

Zapraszam do siebie Świat kobiety i jej dziecka
Zyskam zyskaj
i na profil bloga na FB:TUTAJ

28564 miraga Kobieta, 29 lat, a
Otka

Otka

Sernik z rosą

Składniki
Na ciasto:

3 żółtka
125g margaryny ( pół kostki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki ( 1,5 szkl. cukru)
55g cukru

masa serowa:
1kg sera białego ( ja dawałam z wiadereczka)
2 budynie śmietankowe z cukrem
4 żółtka
170 g cukru
3 łyzki oleju
750 ml mleka

Pianka:
7 białek
wiórki kokosowe

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blache wyłozyc papierem do pieczenia Przygotować spód: pół kostki margaryny utrzeć z 3 żółtkami, 1.5 szkl. mąki, 1/4 szkl. cukru i z łyżeczką proszku. Ciasto ma być miękkie. W razie potrzeby dodać więcej maki. Gotowe ciasto wyłożyć równomiernie na dnie blachy. Przygotowac masę serową: w duzej misce zmiksować ser z budyniami w proszku następnie dodać 4 żółtka 3,4 szkl. cukru, olej i 750 ml mleka. Masa po wymieszaniu bedzie bardzo płynna i tak ma być :) Na ciasto w blasze wylać masę serową. Piec ok. 35-40 minut w 180 stopniach C. po upływie ok. 25-30 minut pieczenia przygotować piane z 7 białek i 4 łykami cukru na sztywno. Gdy ciasto ( po 40 min) bedzie gotowe wyjąć je i delikatnie pokryć pianą. całość posypać wiórkami kokosowymi. piec dodatkowo 15- 20 minut Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć z piekarnika, bo inaczej na wierzchu zrobi sie kożuch Odstawić ciasto w blaszcze w chłodne miejsce i poczekać aż stężeje.

--

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

2303 otka Kobieta, 35 lat, Kolobrzeg
aom

aom

ciasta wyglądają apetycznie:-) sama nie piekę ciast, ale zjeśc to chęnie.... mniam-)

31187 aom Kobieta, 112 lat, M