Konkursy

Konkurs: "Wielkanocne wypieki"

Redakcja

Redakcja

Kochani,

zapraszamy do wielkanocnego konkursu!

Do wygrania 4 wspaniałe książki kucharskie dla dzieci od

http://parenting.pl/screeny/partnerzy/jednosc-dla-dzieci.jpg

http://kontoredakcyjne.strefa.pl/kucharska.jpg.png

Przyznam szczerze, że książki są naprawdę atrakcyjne i naprawdę warto o nie powalczyć!

A zadanie konkursowe brzmi:

NAPISZ PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO WIELKANOCNE
I WSTAW ZDJĘCIE SWOJEGO WYPIEKU!

Na zdjęcia czekamy do 3 kwietnia 2013. do północy.
Wyniki ogłosimy 4 kwietnia 2013r.

Udanej zabawy, udanych wypieków i co najważniejsze - udanych Świąt Wielkanocnych!

20243 redakcja Kobieta, 32 lata, Lublin

Odpowiedzi znajdują się poniżej

Otka

Otka

Czy każdy może brać udział ?

--

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

2303 otka Kobieta, 35 lat, Kolobrzeg
Otka

Otka

pochwalę

--

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

2303 otka Kobieta, 35 lat, Kolobrzeg
mika_152

mika_152

Moja dzisiejsza babka

Składniki:
*25dkg masła
*35dkg cukru
*2 łyżeczki cukru waniliowego
*4 jajka
*50dkg mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*250ml śmietany 18 proc.
*10dkg rodzynek
*1 łyżka mąki ziemniaczanej
*polewa i czekolada
Wykonanie
Masło ucieram z cukrem,cukrem waniliowym ,dodając po 1 żółtku.Do masy dodaję proszek do pieczenia,mąkę,dolewam stopniowo śmietanę i mieszam mikserem na gładką masę.
Białka ubijam na sztywną pianę,rodzynki obtaczam w mące ziemniaczanej i delikatnie łączę z ciastem.Formę smaruję tłuszczem,obsypuję mąką,wylewam ciasto .Piekę w temp.175 st. okołom 70 min.Na koniec polewa i czekolada starta na tartce.
jpg.gif P1040526.jpg (95.3 KB)

--

21283 mika-152 Kobieta, 37 lat, Wilkołaz
ciotka_anka

ciotka_anka

A ja upiekłam drożdżowca z jagodami
Składniki:
- pół kg mąki pszennej,
- 5 dag drożdży,
- 2 całe jaja,
- około 3/4 szklanki ciepłego mleka,
- 1 łyżka octu,
- 1 cukier waniliowy,
-1/3 kostki margaryny,
- 3 szklanki jagód,
- 3 łyżeczki bułki tartej + 3 łyżki cukru.
W ciepłym mleku rozrobić ręką drożdże, dodać margarynę i ocet. Wszystko wlać do miski z przesianą mąką, dodac całe jaja, cukier waniliowy i cukier, starannie wyrobic ręką. Dobrze wyrobione ciasto włożyć do dużej miski do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć i podzielić na dwie części. Jedną część ciasta włożyć na blachę, a z drugiej uformować wałeczki i wykleić nimi boki blachy oraz ułożyć na cieście kratkę. Jagody wymieszane z cukrem i bułka tartą wkładać w kratki. Po upieczeniu posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Smacznego :)

--

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=40291

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=40292

7380 ciotka-anka Kobieta, 34 lata, Wrocław
Otka

Otka

Babka jogurtowo - kakaowa

Składniki
250 ml jogurtu naturalnego
250 g mąki
7 dag masła
3 jajka
150 g cukru pudru
1 cytryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Do dekoracji:
1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania
1.
Masło roztopić w rondelku na małym ogniu. Wymieszać jogurt z jajkami, dodać przesiany cukier puder Zetrzeć na tarce 1 łyżkę skórki z cytryny i dodać do masy. Wlać do masy roztopione i wystudzone masło, dokładnie wymieszać ciasto podzielić na 2 części do 2 części dodać kakao. Stopniowo wsypywać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Wyrobić gładkie ciasto. Wlać ciasto do formy i piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C. babkę pozostawić do ostygnięcia, wyjąć. Posypać cukrem pudrem

--

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

2303 otka Kobieta, 35 lat, Kolobrzeg
NATKA08

NATKA08

A ja tradycyjnie babka z bakaliami i mazurek kajmakowy

Babka
4 jajka
2 szkl mąki
250 g masła
1 szkl mleka
aromat waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dużo bakalii

żółtka utrzeć z cukrem, dodać roztopione masło, mleko, przesianą mąkę proszek i aromat. na koniec dodać ubitą pianę z białek
połączyć ciasto z bakaliami piec 45 minut w 180 stopniach wystudzić i polać babkę lukrem

Mazurek kajmakowy
ciasto kruche
2 szkl mąki
200 dag masła
0,5 szkl cukru pudru
3 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
z podanych składników zagnieść ciasto ( z części ciasta robię dekoracje takie jak serduszka, gałązki bazi)

biszkopt
4 jajka
0,5 szkl cukru
6 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
jajka z cukrem ubić na puszystą masę, dodawać powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

do dekoracji lukier, wiśnie kandyzowane, kajmak, powidła śliwkowe.

oba ciasta piec 25 minut w temperaturze 180 stopni
po wystudzeniu na ciasto kruche rozsmarować powidła przykryć biszkoptem, całe ciasto pokryć masą kajmakową i udekorować

smacznego!!!

30066 natka08 Kobieta, 29 lat, blisko Warszawy