Interpretacja badań diagnostycznych

prosze o interpretacje wyników

kasiawawa

kasiawawa

witam serdecznie
jakiś czas temu robiłam badania krwi, w nawiasach podaje normy z wyników
Leukocyty 6,3 (4,00-10.00)
Erytrocyty 4,00 (3,8-5,4)
hemoglobina 12,3 (12,0-16)
hematokryt 36,6 (37-47)
MCV 91,0 (norma 80.0 - 100.0)

MCH 30,8 (norma 27,00-31,0
MCHC 33.6 (norma 32,0 - 36.0)
płytki krwi 239 (130-400)
anizocytoza erytrocytów 14,0 (11,5-16,0)
RDW-SD 45,3 (norma 37.0 - 54.0)

PDW 15,9 (norma 9.0 - 17.0)
MPV 12,1 (norma 9.0 - 13.0)
P-LCR 41,3 (norma 13.0 - 43.0)

OB - 12 mm (3-12)

Biochemia (w mg/dl):
Glukoza 82 (norma 55.00 - 108.00)
cholesterol całkowity 178,59 ( 120-200)
mocznik 31,79 (15-40)
kreatynina 0,67 ( 0,4-1,00)
kwas moczowy 3,46 ( 2,4-7,00)

żelazo 340,10 (37-145)
UIBC 18 (112-346)
TIBC 357,9 ( 149-491)
CRP 0,9 (0-6,0)

bardzo dziękuje "żelazna dama"

--

http://lbyf.lilypie.com/PuRGp2.png

http://lb1f.lilypie.com/Deicp2.png

30 kasiawawa Kobieta, 0 lat, Piaseczno

Odpowiedzi znajdują się poniżej

Diagnosta

Diagnosta

Morfologia OK. wręcz jak w książce (lekko obniżony hematokryt to nic bo reszta w normie) Biochemia też poza żelazem!!! Taki poziom żelaza jest toksyczny. Czy Pani ma hemochromatozę wrodzoną i czy taki poziom już ktoś diagnozował? Jeśli nie to proszę iść bardzo szybko do, lekarza bo może być źle.
Nadmiar żelaza może prowadzić do uszkodzenia wielu narządów, w tym serca, wątroby, trzustki (która wytwarza m.in. insulinę) i stawów. Najczęstszą przyczyną nadmiaru żelaza jest wrodzona choroba zwana hemochromatozą. W tej chorobie organizm wchłania zbyt dużo żelaza z jelit; nadmiar żelaza stopniowo gromadzi się, powodując z czasem uszkodzenia narządów. Choroba jest dziedziczna, zwykle rozwija się, kiedy od każdego z rodziców odziedziczy się po jednej kopii nieprawidłowego genu HFE. Osoby posiadające tylko jedną kopię nieprawidłowego genu HFE nie chorują.
U wielu osób z hemochromatozą nie występują objawy choroby; u innych mogą pojawić się takie objawy jak bóle stawów, bóle brzucha i osłabienie w 20-40 roku życia. Spożywanie dużych ilości alkoholu wydaje się zwiększać wchłanianie żelaza. Kobiety są częściowo chronione przed rozwojem choroby, bo tracą żelazo co miesiąc z krwią miesiączkową. Obecnie dostępny jest test wykrywający nieprawidłową formę genu i może być on wykorzystany u pacjentów z nadmiernie wysokim poziomem żelaza oraz u krewnych osób chorych na hemochromatozę.

U niektórych osób może pojawić się nadmiar żelaza, mimo że nie mają genetycznie uwarunkowanej hemochromatozy. Taki stan nazywa się hemosyderozą lub syderozą wtórną. Może on wystąpić u pacjentów po wielokrotnych transfuzjach krwi, np. z powodu talasemii lub innych niedokrwistości. Żelazo z każdej przetoczonej jednostki krwi pozostaje w ustroju, co prowadzi w końcu do jego znacznego nagromadzenia w tkankach.

Do zatrucia żelazem dochodzi, gdy znaczna ilość żelaza zostaje przyjęta jednorazowo. Jest to sytuacja rzadka; najczęściej zdarza się u dzieci, które podbierają preparaty żelaza zażywane przez matki. Ciężkie zatrucie żelazem może prowadzić do śmierci, więc preparaty żelaza należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
UIBC (Utajona zdolność wiązania żelaza) Spadek UIBC obserwujemy w hemochromatozie, w niedokrwistości hemolitycznej i złośliwej.
Życzę dużo zdrowia Artur

--

3641 diagnosta Kobieta, 0 lat, Małopolska
~Olaf

~Olaf

Dokładnie tak. Hemochromatoza pomimo, że jest dość częstą chorobą genetyczną to jest rzadko diagnozowana. Może przez to, że jej początkowe objawy są mało charakterystyczne – ogólne osłabienie, zmęczenie, bóle brzucha. Przez to wielu pacjentów jest prawidłowo diagnozowanych dopiero po 10 latach od wystąpienia pierwszych objawów. A można by na początku wykonać test, który pokaże czy mamy geny hemochromatozy. Jeśli tak, wtedy regularnie kontrolujemy poziom żelaza i ferrytyny we krwi i uchronimy się przed uszkodzeniem wątroby, serca, trzustki. Podstawą zdrowia zawsze była i będzie wczesna i prawidłowa diagnoza.

~Gosiagem

~Gosiagem

A co w przypadku gdy jest mutacje jednego genu HFE jednak występują takie objawy jak zmęczenie, bolą stawów, ból pięt po przebudzeniu, od czasu do czasu ból w klatce piersiowej. Wiek 32 lata, mezczyzna