Interpretacja badań diagnostycznych

Podwyższone limfocyty i obniżone neutrofile.

~kashira17

~kashira17

Witam,
dziś zrobiłam swojej 9-letniej córce morfologie krwi-ma od kilku dni podkrazone oczy.Zaniepokoił mnie wysoki poziom limfocytów-57,4(przy normie 25-50),oraz niski neutrofili-30,3(norma 40-60),oraz hematokrytu-36,9(norma 37-43).W dalszej części wyników-limfocyty-3,22 tys/ul(norma 1-6,5),neutrofile-1,70 tys/ul(norma 1,5-8).Pozostałe wartości w normie.
Córka miesiąc temu przechodzila infekcje wirusową-kaszel dlugo się utrzymywał.
Dodam , że jest ona takze diagnozowana pod kątem choroby Hashimoto, tym razem tsh 2,160,anty-TG 32,52 IU/ml.

Odpowiedzi znajdują się poniżej

Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Odpowiedź eksperta

Takie poziomy spowodowane są infekcją wirusową przebytą niedawno.
Najlepiej jest pokazać całą morfologię. Hematokryt należy porównać z poziomem hemoglobiny, wskaźnikami czerwonokrwinkowymi itp. Rozmaz białokrwinkowy z poziomem białych krwinek itp. Wyciągnięcie paru parametrów nie pozwala ocenić całego wyniku.

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 48 lat, Wrocław
~kashira17

~kashira17

Cała morfologia wygląda następująco:
Leukocyty 5,61tys/ul (4,5-13)
Erytrocyty 4,48 mln/ul(3,9-5,2)
Hemoglobina 13,1 g/dl(12-15,5)
Hematokryt 36,9% (37-43)
MCV 82,4 fl (72-87)
MCH 29,2 pg (25,5-31,0)
MCHC 35,5 g/dl (32,2-36,8)
Płytki krwi 357 tys/ul (150-450)
RDW-CV 13,0% (11,6-14,8)
MPV 9,6 fl (9-13)
Neutrofile 30,3% (40-60)
Limfocyty 57,4% (25,0-50,0)
Monocyty 8,7% (0,0-15)
Eozynofile 2,9% (1,0-7,0)
Bazofile 0,5% (0,0-2,0)
Neutrofile 1,7 tys/ul (1,50-8,00)
Limfocyty 3,22 tys/ul (1,00-6,5)
Monocyty 0,49 tys/ul (0,30-1,50)
Eozynofile 0,16 tys/ul (0,10-0,60)
Bazofile 0,03 tys/ul (0,02-0,05)

Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Odpowiedź eksperta

Dziękuję, od razu lepiej widać :) Badania są jak najbardziej w porządku. niewielkie wahania w obrębie białych krwinek to spadek po infekcji.

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 48 lat, Wrocław
~emilia_mch

~emilia_mch

Czy mogłabym prosić aby ktoś mógł zinterpretować poniższe wyniki u dwuletniego chłopca:
Hematologia
Wbc 12.7 (5.5-15.5)
Rbc 5.28 (3.5-5.1)
Hgb 14.00 (10.2-14.2)
Hct 39.9 (31-41)
Mcv 75.6 (76-90)
Plt 383(217-497)
Lymp% 68.1 (18.4-66.6)
Neut% 31.3 (22.4-69)
Mono% 9.00 (4-12)
Eos% 1.2 (0-4.7)
Baso% 0,2 (0-0.6)
Ig% 0.2 (0-0.8)
Lymp 8.7 x10^3/ul
Neut 2.7 x10^3/ul
Mono 1.15 x10^3/ul
Eos 0.2 x10^3/ul
Baso 0.03 x10^3/ul
Ig 0.02 x10^3/ul
Mch 26.5 PG (25-31)
Mchc 35.1 g/dl (32.4-36.8)
Rdw-sd 33.4 fl (31-54)
Pdw 10.6 fl (9-17)
Mpv 9.2 fl (7-12)
P-lcr 19.7 % (13-43)
Pct 0.35 % (0.16-0.35)
Immunologia
Tsh L69 3.200 (0.7-5.97)