Interpretacja badań diagnostycznych

candida i wyniki badań

biedronka87

biedronka87 wpis edytowany

Wypowiada się Pani bardzo mądrze i rzeczowo więc i ja poproszę o opinię

morfologia córki
glukoza 85,3
kreatynina w surowicy 15
potas 5,48
sód 138
HCT 32,6 (35-45)
RBC 3,65 (4-5,8)
HGB 11,5 (11,2-15,8)
WBC 15,73 (4-10)
MCV 89,3 (82-98)
MCH 31,5 (27-34)
MCHC 35,3 (32-36)
RDW-CV 14,9 (11,5-14,5)
RDW-SD 47
PLT 674 (130-400)
MPV 9,9 (7,4-12,4)
wart b NEUT 5,01 (1,6-6)
NEUT % 31,8 (38-74)
wart b LYMPH 9,04 (1-3,3)
LYMPH % 57,5 (21-51)
wart b MONO 1,27 (0,15-0,6)
MONO % 8,1 (2,7-8)
wart b EO 0,28 (0,2-0,5)
EO % 1,8 (0,2-8)
wart b BASO 0,08 (0-0,1)
BASO % 0,5 (0,2-2)
PDW 10,8 (9,8-16,2)
P-LCR 23,6 (19,1-47)
PST 0,67
IG % 0,3 (0-0,32)
wart b IG 0,05 (0-0,015)
wg pediatry wynik iw normie :)

do tego mała ma w badaniu mykologicznym wynik dodatki
candida albicans ,wzrost bardzo obfity
Usg jamy brzusznej bez niepokojących zmian
gazy i wzdęcia ;)
do tego zielona kupka,śmierdzące bączki,rozdrażnienie,mała długo pospać nie potrafi a jak już zaśnie musi być totalna cisza-wręcz trzeba chodzić na palcach bo głupie położenie pilota na stoliku ją budzi,już nie wspomnę o przejeżdżających ciężarówkach.Córka ma też pleśniawki,ciemieniuchę,białawy nalot sromu (odbytu i warg sromowych)wrażliwą skórę,wymiotuje (cofa się jej nie nadtrawione mleko ale taka ciągnąca się ślina biaława)
nie badałam alat i aspat-zapomniałam
ale mamy jeszcze w badaniu badanie ogólne kału wraz z jego ph (mała pije bebilon pepti a tam laktoza i chcę sprawdzić czy może być podejrzenie nietolerancji,ponieważ ja mam a syn am alergię)
dałam też wymaz na bakterie i grzyby z buźki a z sromu na grzyby
Czy mocz też warto zrobić?

40557 biedronka87 Kobieta, 31 lat, Ruda Slaska

Odpowiedzi znajdują się poniżej

Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Odpowiedź eksperta

Badania są w normie. Poza hemoglobiną i płytkami ale to nie problem. Bardziej skupiłabym się na tym badaniu mykologicznym ( czego dotyczyło badanie? wymaz, skóra czy treść pokarmowa?) i tych białawych nalotach na sromie i odbycie. Bo chyba tu jest większy problem. Czy pediatra się wypowiadał na ten temat? I czy do tego badania był wykonywany mykogram? Czy zmieniłaś też mleko, skoro z tym są takie problemy?

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 48 lat, Wrocław
biedronka87

biedronka87

Dokladnie to tak:
Wymaz z jamy ustnej w kierunku grzybow i bakterii
Wymaz z odbytu w kierunku grzybow
Wymaz z warg sromowych w kierunku grzybow
Tresc pokarmowa przeszla mi przez mysl ale to w jakim kierunku? I co wymiociny??
Ja mam helicopter wiec moze i corka ma.....

40557 biedronka87 Kobieta, 31 lat, Ruda Slaska
biedronka87

biedronka87

zmieniamy właśnie lekarza i do piątku zamierzam się do niego wybrać,poprzedni pediatra olał sprawę twierdząc że po co ja to wszystko badam

mam resztę wyników
badanie mykologiczne wymazu z buzi (pleśniawki)
candida albicans
wzrost-obfity

mykostatyk
nystatyna S
flukonazol S
5-fluorocytozyna W
amfoterycyna-b S
ketokonazol /nizoraz/ W
klotrimazol W
mikonazol S
econazol W
itrakonazol S
voriconazol S

o-oporny
w-wrażliwy
s-średniowrażliwy
no-naturalnie oporny

badanie ogólne kupy
barwa beżowa
konsystencja papkowata
woń swoisty
odczyn zasadowy
krew w kale ujemny
krople tłuszczu dość liczne
ziarna skrobi nieliczne
komórki roślinne nieobecne
kał-pasożyty-nie znaleziono
włókna mięsne nieobecne
mała za kilka dni kończy 5 miesięcy

40557 biedronka87 Kobieta, 31 lat, Ruda Slaska
Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Odpowiedź eksperta

Moim skromnym zdaniem przedłużające się afty czy pleśniawki powinny skłonić lekarza do jakiejś reakcji ( na pewno nie olewania). Tu obok na forum jest pediatra, zapytaj go co dalej zrobić z pleśniawkami i tym wynikiem.

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 48 lat, Wrocław
biedronka87

biedronka87

Mamy nowego lekarza i zaczęła się walka z wiatrakami,grzyb pomimo 2 krotnym przeleczeniu nystatyną,podajemy probiotyki w większej dawce,zmieniliśmy mleko na mleko z kwasem mlekowym i nic,w dalszym ciągu wzrost bardzo obfity.Pediatra zakazała rozszerzania diety,mała jest tylko na mleku i wodzie gdy jest spragniona.Pasożytów nawet szukaliśmy i nic,wyniki moczu ok,ph 7
ph kału zasadowe
Zastanawiam się nad robieniem badań krwi w kierunku candidy,wiem że powodują przepuszczalność jelit dlatego nie mamy rozszerzać diety by nie było alergii.Czy wyznaczenie przeciwciał w krwi dałoby jakieś wskazówki co do ew krożęnia jej w krwi ? dziecko jest drażliwe,płaczliwe,nie lubi zbytnio dotyku

40557 biedronka87 Kobieta, 31 lat, Ruda Slaska
Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Odpowiedź eksperta

Test immunoenzymatyczny wykrywa przeciwciała przeciwko określonym gatunkom grzyba. Jest to najczęściej stosowany test diagnostyczny, z uwagi na niską cenę i przesiewowy charakter. Test Elisa jest metodą pośrednią, wykrywającą jedynie odpowiedź immunologiczną naszego organizmu powstałą po kontakcie z antygenami grzyba. Otrzymanie wyniku pozytywnego po badaniach przeciwciał klasy IgG sugeruje, iż pacjent miał w przeszłości kontakt z danym mikroorganizmem, co oczywiście nie świadczy o trwającym zakażeniu. Przeciwciała klasy IgG na wysokim poziomie utrzymywać się mogą przez długi okres (miesięcy, a nawet lat) po ustąpieniu objawów choroby. Mała wartość diagnostyczna spowodowana jest również przez niską czułość testów, jak i dużą liczbę wyników fałszywie negatywnych. Dokładniejsze testy to PCR ( badanie DNA grzyba).

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 48 lat, Wrocław
gosikk

gosikk

To ja już sama nie wiem, jaki test wykonać, żeby mieć pewność. Mnie to trzeba, jak krowie na miedzy tłumaczyć... Jedyne z tego, co się dowiedziałam to to, że można taki test w domu wykonać, nawet jeśli się rozchodzi o choroby weneryczne. ja niestety cierpię od jakiegoś czasu na nieprzyjemne objawy i to co mogę powiedzieć, to np., że ta strona http://wenerolog24.pl/objawy/pieczenie-i-swiad-sromu-swedzenie-warg-sromowych.html super mi pomogła przy wstępnej domowej "diagnozie".

61254 gosikk Kobieta, 30 lat, Polska