Interpretacja badań diagnostycznych

Wyniki morfologii

banitka

banitka

W lutym gastrolog przepisał mi żelazo Sorbifer Durules
100mg Fe (II) + 60mg i zalecił brać 2 razy dziennie po jednej tabletce ze względu na moje wyniki

Leukocyty 14,60 (3,80-10,00)
Erytrocyty 4,50 (3,70-5,10)
Hemoglobina 10,0 (12,0-16,0)
Hematokryt 33,2 (37,0-47,0)
MCV 73,8 (80,0-99,0)
MCH 22,2 (27,0-35,0)
MCHC 30,1 (32,0-37,0)
Płytki krwi 352 (140-440)
RDW-CV 16,2 (11,6-14,8)
PDW 13,1 (9,0-17,0)
MPV 10,7 (9,0-13,0)
P-LCR 31,1 (9,0-43,0)

Mocz przejrzysty,słomkowy,ciężar 1,014,pH 7,0
reszta norma
Glukoza 81,8
Bilirubina całkowita 0,32
Kreatynica 0,58 (0,58-0,90)
eGFR >60 ml/min/1,73m2
AST 18,4 0,0-32,0
GGTP 8 (6-42)
ALT 14,2 (33,0)

Objawy u mnie były i są typowe,ciągłe zmęczenie,brak apetytu,problemy z pamięcią

Obecne wyniki
WBC 9,57 (4,00-10,00)
RBC 4,75 (3,50-5,00)
HGB 12,30 (12,00-15,00)
HCT 38,70 (33,00-43,00)
MCV 81,50 (81,00-100,00)
MCH 25,90 (27,00-34,00)
MCHC 31,80 (32,00-36,00)
PLT 304 (130,00-440,00)
RDW-SD 58,00
RDW-CV 19,30
PDW 14,80
MPV 11,60 (7,50-12,00)
P-LCR 38,30
NEUT# 6,29 10*3/uL
LYMPH# 2,17
MONO# 0,75
EO# 0,33
BASO# 0,03
NEUT% 65,80 (50,00-70,00)
LYMPH% 22,70 (24,00-45,00)
MONO% 7,80 (2,00-11,00)
EO% 3,40 (1,00-4,00)
BASO% 0,30 (0,00-1,00)

żelazo w surowicy 45,9 (40,0-145,0)

Pozostał brak apetytu oraz ciągłe zmęczenie

Czy zamiast tego żelaza mogłabym brać teraz tabletki np.Elevit ponieważ w składzie jest żelazo,kwas foliowy,wapno,magnez,cynk...to co akurat potrzebuję,bo zaczynam starania o drugie dziecko,no już się staram ale jak na razie pół roku to tylko starania

--

29704 banitka Kobieta, 32 lata, Ruda Śląska

Odpowiedzi znajdują się poniżej

Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Odpowiedź eksperta

W kwestii zamiany tabletek skonsultuj się z lekarzem. Ja nie mogę i nie chcę w tym temacie doradzać. To nie moja rola :). Po badaniach widać, ze Sorbifer pomaga. Poziom hemoglobiny wzrasta. I lekarzowi chyba o to chodziło. Serdecznie pozdrawiam, Agnieszka

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław
banitka

banitka wpis edytowany

A MCH i MCHC ?
one wzrosną z czasem ? bo jest to powiązane z żelazem z tego co doczytałam
nie miesiączkuje obficie więc zastanawia mnie skąd u mnie wiecznie anemia...a może warto jeszcze zrobić badanie kału na krew utajoną bo kiedyś wyszedł mi wynik pozytywny ale domyślam się że była to sprawa złej pracy jelit związanej z nietolerancją laktozy która spożywałam,jelitem drażliwym...obecnie mam specjalną dietę na tą przypadłość

Odnośnie tych tabletek czy taka dawka jaka jest w tych tabletkach np.żelaza,witaminy C albo będzie łatwiej jak napiszę ilościowo:
800 µg kwasu foliowego w łatwo przyswajalnej postaci
Witaminy z grupy B
60 mg żelaza
100 mg witaminy C
7,5 mg cynku
100 mg magnezu
125 mg wapnia
125 mg fosforu
500 j.m. witaminy D3
3600 j.m. witaminy A
15 mg witaminy E
200 μg biotyny

byłaby odpowiednia dla tak długiej anemi jaka mi towarzyszyła do tej poty czy lepiej brać taką dużą dawkę żelaza jaką przepisał gastrolog b yzrobić rezerwę ?on mi przepisał 3 opakowania po 50 tabletek w opakowaniu
jestem w trakcie 3 opakowania

--

29704 banitka Kobieta, 32 lata, Ruda Śląska
Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Odpowiedź eksperta

Też wzrosną. Ale to się nie dzieje z dnia na dzień. Co do tabletek i żelaza skonsultuj się z lekarzem. Ja uważam, ze lepiej nie zmieniać dawek żelaza, ale to moja opinia. Lekarz gastrolog dokładniej zna Twój przypadek i tylko on może zadecydować o zmianie tabletek. Badanie na krew utajoną też możesz wykonać. Pamiętaj, żeby wykonać kilka oznaczeń, żeby wykluczyć wynik fałszywie dodatni ( bo np zażywasz duże dawki wit. C). Jeśli już wykryto krew utajoną w kale to trzeba poszukać przyczyn pojawienia się krwi w kale.

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław
banitka

banitka

dziękuje za radę,to w najbliższych dniach wykonam badanie kału

--

29704 banitka Kobieta, 32 lata, Ruda Śląska