Interpretacja badań diagnostycznych

Interpretacja wyników

natkaa

natkaa

Witam Panią. Bardzo proszę o interpretacje moich wyników krwi, w nawiasie podaję normy z laboratorium, pogrubiam to co mam zaznaczone jako nieprawidłowe na wyniku:

Leukocyty - 11,5 (3,8-10)
Erytrocyty - 4,4 (3,7-5,1)
Hemoglobina - 12,8 (12-16)
Hematokryt - 39,60 (37,00-47,00)
MCV - 91 (80-99)
MCH - 29 (27-35)
MCHC - 32,3 (32-37)
Płytki krwi -232 (140-440)
Limfocyty - 17%
Inne (Eo, Bazo, Mono) - 6%
Neutrofile - 77%
Limfocyty - 2,0 tys/ul
Inne (Eo, Bazo, Mono - 0,7
Neutrofile - 8,80
RDW-CV - 13%
PDW - 13 fl
MPV - 10,90 fl
P_LCR - 33%

Rozmaz krwi met. Schilinga

Gran. segmentowane - 82% (40-70)
Gran. kwasochłonne - 2% (1-5)
Limfocyty - 14% (20-45)
Monocyty - 2% (3-8)

OB - 24 mm/h (2-15)

I jeszcze mocz:

W badaniu ogólnym ślad ketonów, obecne erytrocyty

W badaniu osadu:
Nabłonki płaskie - liczne
leukocyty 3-5 (0-5)
erytrocyty swieże 5-10 (0-3)

--

moje łobuziaki
Marcel Oliwier 22.07.2005
Magdalena Weronika 16.03.2008

5152 natkaa Kobieta, 35 lat, okolice Krakowa

Odpowiedzi znajdują się poniżej

Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Witaj Natko :)
Czy przypadkiem nie przechodziłaś ostatnio jakiejś infekcji? Albo masz może jakieś niewyleczone zęby? Podwyższony poziom granulocytów właśnie o tym świadczy. Ogólny poziom białych krwinek też. Co do moczu to ciała ketonowe pojawiają się w moczu w okresie głodzenia i braku glukozy. Są metabolitami przemian tłuszczowych i pojawiają się gdy organizm wykorzystuje do produkcji energii tłuszcze zamiast glukozy. Przyczyną takiego stanu jest niedobór insuliny koniecznej do procesu przemiany glukozy w energię. Co do krwinek czerwonych to u kobiet mogą być obecne w fizjologicznym moczu ( tuż przed lub po okresie, po stosunku itp) Jeśli jest ich dużo ( ponad 10 w polu widzenia ) mogą świadczyć o stanie zapalnym układu moczowego, kamieniu w nerkach czy krwotoku z dróg rodnych.

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 47 lat, Wrocław
natkaa

natkaa

Faktycznie badania robiłam po przebytym przeziębieniu (albo jeszcze podczas).

W czasie ciąży podczas badań na tolerancje glukozy miałam niezbyt dobre wyniki, bo na górnej granicy normy, miałam stosować dietę.
W zeszłym roku zrobiłam krew na poziom glukozy na czczo i wyszedł w normie bo 5,32 przy normie 3,90 - 5,83 więc nawet nie konsultowałam wyników z lekarzem.

Czy ten powyżej wynik z krwi świadczy o tym, ze jednak jest coś nie tak?
Dodam, że jestem chuda, zawsze byłam, bez względu na to ile jem, choć czasem dużo, czasem niewiele. Przy wzroście 175cm ważę 53-55kg.
W tym roku przez całą zimę choruję, co wyzdrowieję to do tygodnia znowu mnie coś łapie, z wysoka gorączką. Od kilku lat cały czas jestem zmęczona, niewyspana, nic mi się nie chce, nadmiernie wypadają mi włosy, jest mi zawsze zimno.
Zrobiłam TSH wyszło dobrze 0,863 (norma 0,350-4,940).

Czy powinnam zrobić jeszcze jakieś badania, może pod kątem cukrzycy, albo dokładniejsze tarczycy?

--

moje łobuziaki
Marcel Oliwier 22.07.2005
Magdalena Weronika 16.03.2008

5152 natkaa Kobieta, 35 lat, okolice Krakowa
Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Z Twoich badań można wyczytać tylko, ze była infekcja. Nic więcej. Moim zdaniem nie warto robić sobie ot tak badań, lepiej skonsultować się z lekarzem. Co do TSH jest w normie, o dalszych badaniach lepiej niech zadecyduje dobry internista lub endokrynolog.

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 47 lat, Wrocław
~majamaja

~majamaja wpis edytowany

Witam bardzo proszę o odczytanie moich wyników.
Leukocyty 6.5 (3.8-10,0)
Erytrocyty 4,85 (3,70-5,10)
Hemoglobina 14,0 (12,0-16,0)
Hematokryt 41,0 (37,0-47,0)
MCV 85 (80-90)
MCH 28,90 (27,00-35,00)
MCHC 34,10 (32,00-37,00)
Płytki krwi 220 (140-440)
Limfocyty % 31 (20-40)
Limfocyty# 2,0 (1,5-3,5)
Neutrofile% 66 (40-70)
Neutrofile# 4,30 (2,50-7,00)
Inne(Eo,Bazo,Mono)% 2 (0-13)
Inne(Eo,Bazo,Mono)# 0,2 (0,6-1,1) zaznaczone
RDW-CV 14,10 (11,60-14,80)
PDW 14 (9-17)
MPV 11,10 (9,00-13,00)
P-LCR 33 (13-43)
Żelazo (ICD-9:O95)2 86,0 (37,0-145,0)
Ferrytyna(ICD-9:L05)3 22,16 (13,00-150,00)

Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Odpowiedź eksperta

Wyniki morfologii są prawidłowe. Za wysoki poziom żelaza, więc jeśli suplementujesz żelazo to może warto zrobić przerwę, lub zmniejszyć dawkę.

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 47 lat, Wrocław
~katarzyna009

~katarzyna009

Witam, proszę o interpretacje wyników:
Lrukocyty- 6,4(3,8-10)
Erytrocyty - 4,83 (3,7-5,1)
Hemoglobina - 12,7 (12-16)
Hematokryt - 38,8 (37,00-47,00)
MCV - 80,3(80-99)
MCH - 26(27-35)
MCHC - 32,7 (32-37)
Płytki krwi -250 (140-440)
Limfocyty - 44,1%(20-45)
Inne (Eo,Bazo,Mono) - 14,2% (0-13)
Neutrofile - 41,7%(40-7-)
Limfocyty - 2,8tys/ul(1,4-3,5)
Inne (Eo, Bazo, Mono - 0,9(0,0-1,8)
Neutrofile - 2,7(2,5-7)
RDW-CV - 14,9%(11,6-24,8)
PDW - 11 fl
MPV - 9,3 fl(9-13)
P_LCR - 21%(13-43)

magalena3

magalena3

Witam prosilabym o interpretacje wynikow:
Limfocyty 17,9 gdzie norma 20-45
leukocyty 10,35 gdzie norma 3,80-10,0
neutrofile 7,57 gdzie norma 2,50-7,00
erytrocyty i hematokryt zaraz ponizej normy
do tego w moczu fosforany bezpostaciowie, bakterie i pasma sluzu dosc liczne :/
a jakby tego malo bylo wyniki glukozy mam takiem 94/118/143 <-- i zamiast po 2 godzinach spadac do mi sie podnioslo <br />
Z tego co dowiedzialam sie z kilku zrodel internetowych (wiem nie powinnam:)) to wychodzi ze albo mialam jakas przewlekla infekcje albo niewydolnosc nerek.
Czasem czuje jakis promieniujacy bol na wysokosci nerek, ale bylam do tej pory pewna ze to od kregoslupa. A tym bardziej ze ciagle leze wiec troche nie wygodnie sie robi i kregoslup boli.

Bede wdzieczna za szybką odpowiedz bo nie wiem czy mam sie kontaktowac z jakims lekarzem bo moj doktor jest aktualnie na urlopie i wyzyte mam 30lipca dopiero.

--

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥
Nie mogłam zatrzymać Cię przy sobie, ale nigdy nie wypuszczę Cię z mojego serca...
http://www.suwaczki.com/tickers/7a4a15nmdin1ru9f.png

37703 magalena3 Kobieta, 28 lat, Brzeziny k. Łodzi
Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Odpowiedź eksperta

To nie jest tak jak myślisz. W necie czasem podane informacje są przesadzone. Może rzeczywiście przeszłaś infekcję układu moczowego (leukocyty i bakterie) ale do niewydolności nerek jeszcze daleko. W trakcie ciąży infekcje układu moczowego występują dość często. Jeśli odczuwasz dolegliwości to może skontaktuj się z lekarzem w tej sprawie.

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 47 lat, Wrocław
magalena3

magalena3

Dziekuje za odpowiedz.
Dolegliwosci nie odczuwam jedynie ten bol plecow ale raczej to od kregoslupa.
Jesli chodzi o informacje z internetu juz jestem przyzwyczajona zeby nie przywiazywac do tego uwagi wiec sie bardzo nie zamartwiam tym.

A jeszcze pytanie mam w sprawie tej glukozy bo wydaje mi sie ze powinno po 2 h spasc a mi sie podnioslo. Czy to jest w normie jeszcze?? Dodaj ze w ostatniej godzinie chcialo mi sie bardzo spac.

--

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥
Nie mogłam zatrzymać Cię przy sobie, ale nigdy nie wypuszczę Cię z mojego serca...
http://www.suwaczki.com/tickers/7a4a15nmdin1ru9f.png

37703 magalena3 Kobieta, 28 lat, Brzeziny k. Łodzi