Interpretacja badań diagnostycznych

Wyniki mojego dziecka - pilne pytanie

Odpowiedzi znajdują się poniżej

Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Nie siej paniki :) Bardzo ładne wyniki. Twój doktor ma rację, nie widać nic niepokojącego. Serdecznie pozdrawiam, Agnieszka

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław
NATKA08

NATKA08

serdecznie dziękuje znając opinie dwóch specjalistów jestem spokojna

30066 natka08 Kobieta, 29 lat, blisko Warszawy
NATKA08

NATKA08

witam serdecznie
mój syn wyczuł na węzłach chłonnych guzek i lekarz zlecił wykonanie badań morfologia OB i CRP morfologia wydaje mi się nie prawidłowa a nasz Pan doktor przyjmuje dopiero w środę wiec jeśli mogę prosić o Pani opinię na ten temat z góry dziękuję i pozdrawiam

30066 natka08 Kobieta, 29 lat, blisko Warszawy
Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Natko, proponuję wykonać ręczny rozmaz. widzę że został preparat wykonany. Poproś w labie o zrobienie rozmazu do tego wyniku. Nieprawidłowości są w zakresie białych krwinek. Za dużo jest limfocytów ( występują też atypowe limfo) za mało granulocytów. Świadczy to o stanie zapalnym. co potwierdza powiększony węzeł chłonny. Za dużo też jest monocytów. Może to mononukleoza?

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław
banitka

banitka

Mam wyniki odnośnie alergii

no to mamy wyniki i jestem w szoku :Strach: są hmm dobre ?!

TSH 3,06 (0,67-4,50)
fT3 4,34 (2,77-4,71)
fT4 1,03 (0,86-1,62)
P/c.p.transglutaminazie tkankowej (anty tGT) w lasie IgA 0,07 index (ujemny)
P/c.p.transglutaminazie tkankowej (anty tGT) w lasie IgG 0,13 index (ujemny)

IgE 55,4 kU/L, IgE spec.gluten,mąka pszenna
IgA 0,518 (0,27-1,57)
IgG 10 (5,10-13,40)
IgM 1,15 (0,39-1,93)
IgE spec gluten i mąka pszenna - o klasa

Od siebie dodam tyle że przestawiając wycofując produkty na które jest uczulone dziecko poszło bardzo do przodu,po zastąpieniu pieczywa pszennego żytnim syn zrobił się rozdrażniony,bardziej pobudzony,buntowniczy...po wycofaniu poprawiło się,obecnie jest na pieczywie bezglutenowym i jest super.Jednak wczoraj jadł pieczywo bezglutenowe z makiem (pierwszy raz,zjadł 2 bułki,dzisiaj trzecią oraz 7 ciastek bg,bm) i na urodzinach zjadł 3 plasterki szynki-podobno wieprzowa.W nocy kopał i marudził,po 12 zrobił dużą,brzydko pachnącą kupę z makiem :D (przypominała typowo alergiczną,bo takie robił przy pieczywie pszennym,rozlatującą się i dużą)

--

29704 banitka Kobieta, 32 lata, Ruda Śląska
Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

No alergii na gluten i mąkę pszenną nie ma. To dobry znak. Ale skoro lepiej toleruje pieczywo bezglutenowe to je dalej stosuj.

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław
banitka

banitka

Agnieszka Stańska
No alergii na gluten i mąkę pszenną nie ma. To dobry znak. Ale skoro lepiej toleruje pieczywo bezglutenowe to je dalej stosuj.

toleruje zdecydowanie lepiej,a jak jest z nietolerancją,bo alergia a nietolerancja z tego co widzę to dwie różne sprawy,wiele osób zauważyło poprawę po wycofaniu tych produktów,zdecyowanie się uspokoił a amylaza w moczu jest ciągle w normie od stycznia a wcześniej tak nie było bo różnie z tym było...

Dlaczego mu testy skórne wyszyły (użyto mąki pszennej do zrobienia kleiku i to mu wkłuli pod skórę) a z krwi nic ? tak samo jak mleko krowie,bo z testów nie wyszły.A gdy pije lub je prawie codziennie produkty typu.jogurt,koktajl...powoduje że ma zatwardzenie lub jest luźna kupa...

--

29704 banitka Kobieta, 32 lata, Ruda Śląska
Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Faktycznie alergia i nietolerancja to dwie różne sprawy. Alergia to nieprawidłowa (nadmierna) reakcja organizmu na składnik pokarmu w diecie. Układ odpornościowy zaczyna wytwarzać przeciwciała przeciwko normalnemu składnikowi pożywienia. Ale wchłanianie tego składnika jest prawidłowe. Natomiast nietolerancja to trochę inna reakcja organizmu na składnik pożywienia. Też jest to odpowiedź immunologiczna ale skutkuje uszkodzeniem kosmków jelitowych, ich zanikiem co powoduje że trawienie i wchłanianie jest nieprawidłowe. W alergii tego nie ma. Zmiany w jelicie powodują niedożywienie, brak składników mineralnych i witamin w organizmie. wprowadzenie diety bezglutenowej i stosowanie jej skutkuje powolnym odbudowaniem kosmków jelitowych i powrotem prawidłowego wchłaniania. Warunek jest jeden : dieta.

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław
banitka

banitka

Agnieszka Stańska
Faktycznie alergia i nietolerancja to dwie różne sprawy. Alergia to nieprawidłowa (nadmierna) reakcja organizmu na składnik pokarmu w diecie. Układ odpornościowy zaczyna wytwarzać przeciwciała przeciwko normalnemu składnikowi pożywienia. Ale wchłanianie tego składnika jest prawidłowe. Natomiast nietolerancja to trochę inna reakcja organizmu na składnik pożywienia. Też jest to odpowiedź immunologiczna ale skutkuje uszkodzeniem kosmków jelitowych, ich zanikiem co powoduje że trawienie i wchłanianie jest nieprawidłowe. W alergii tego nie ma. Zmiany w jelicie powodują niedożywienie, brak składników mineralnych i witamin w organizmie. wprowadzenie diety bezglutenowej i stosowanie jej skutkuje powolnym odbudowaniem kosmków jelitowych i powrotem prawidłowego wchłaniania. Warunek jest jeden : dieta.

a wrażliwość skóry na kosmetyki do kąpieli oraz wszelkie kremy nawet przeciwsłoneczne będą miały coś wspólnego z alergiami pokarmowymi np.że to one powodują nadwrażliwość skóry czy to już inna bajka... w której to skóra jest podatna na uczulenia ?

z kwi na alergie wyszło nam na jad pszczół,kiedyś badałam bo syn został użądlony i spuchła mu ręka odrazu

--

29704 banitka Kobieta, 32 lata, Ruda Śląska
Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Alergia kontaktowa i alergie pokarmowe to też dwie różne sprawy. Alergia kontaktowa (wrażliwość na kosmetyki, nikiel itp) to nadwrażliwość skóry na substancje o małej masie cząsteczkowej głownie hapteny i proteiny. Nadwrażliwość skóry jest indukowana przez bezpośredni kontakt z alergenem. Przeciwciała nie indukują tu reakcji alergicznej. Zazwyczaj taka alergia ogranicza się tylko do skóry i to do miejsca z którym zetknął się alergen.

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław