Interpretacja badań diagnostycznych

Wyniki mojego dziecka - pilne pytanie

banitka

banitka

Robiłam dziecku badania krwi,moczu,kału

Do badań skłoniło mnie zachowaniei dziwne kupy syna przy wybiórczym jedzeniu
zachowanie:probemy z koncentracją,nadpobudliwość,rozdrażnienie,kiepskie rozumowanie
kupy:czasami zatwardzenia ale bez zaparć ponieważ kupy pojawiają się codziennie,najczęściej normalna kupa ale pojawiają się również kupy z dużą ilością śluzu lub przezroczysto/żółtej galarety.
W maju pojawiały się wymioty
I czasami syn ma zapach acetonu z ust i do tego ma ogromne pragnienie,woli pić niż jeść
Unika niektórych produktów takich jak mięso i ryby,preferuje pieczywo i produkty słodkie co skłoniło nas do zrobienia posiewu kału by dowiedzieć się czy to nie grzyby z rodzaju candida

morfologia :
MCHC poniżej normy,cała reszta w normie
magnez w normie (kierowałam się deficytem uwagi)
glukoza poniżej normy
mocz-wyniki prawidłowe ale kilka bakterii
kał-krew utajona wynik negatywny
pasożyty-nieobecne (badane 3 razy)
posiew prawidłowy (grzybica wykluczona)
na stopień strawienia-wyniki prawidłowe

Nie wiem jakie badania jeszcze wykonać

--

29704 banitka Kobieta, 32 lata, Ruda Śląska

Odpowiedzi znajdują się poniżej

Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Witaj Banitko!
Trudno jest ocenić te wyniki. Objawy u Twojego dziecka mogą wskazywać na wiele schorzeń. Nietypowy wygląd kału może świadczyć o jakiejś nietolerancji pokarmowej, alergii na gluten czy inny składnik pokarmu. Co do oddechu to zapach acetonu jest charakterystyczny dla objawów cukrzycowych, zwłaszcza, że piszesz ze dziecko dużo więcej pije, co potwierdza moje przypuszczenia. Po jednym wyniku oznaczenia poziomu glukozy nie można stwierdzić cukrzycy ( u Twojego dziecka poziom glukozy jest niższy niż norma, co u cukrzyków po nocy jest dość częste). Powinno się wykonać więcej badań. Skontaktuj się ze swoim pediatrą jak najszybciej. Powinien on wykluczyć lub potwierdzić cukrzycę. Nieleczona, u dzieci dość szybko prowadzi do silnych i nieodwracalnych zaburzeń metabolicznych.

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław
banitka

banitka

Agnieszka Stańska
Witaj Banitko!
Trudno jest ocenić te wyniki. Objawy u Twojego dziecka mogą wskazywać na wiele schorzeń. Nietypowy wygląd kału może świadczyć o jakiejś nietolerancji pokarmowej, alergii na gluten czy inny składnik pokarmu. Co do oddechu to zapach acetonu jest charakterystyczny dla objawów cukrzycowych, zwłaszcza, że piszesz ze dziecko dużo więcej pije, co potwierdza moje przypuszczenia. Po jednym wyniku oznaczenia poziomu glukozy nie można stwierdzić cukrzycy ( u Twojego dziecka poziom glukozy jest niższy niż norma, co u cukrzyków po nocy jest dość częste). Powinno się wykonać więcej badań. Skontaktuj się ze swoim pediatrą jak najszybciej. Powinien on wykluczyć lub potwierdzić cukrzycę. Nieleczona, u dzieci dość szybko prowadzi do silnych i nieodwracalnych zaburzeń metabolicznych.

Dziekuje za razdę,proszę jeszcze napisać jakie badania mam wykonać ponieważ informowałam pediatrę o niskim cukrze i powiedziała że cukrzycy to on nie ma bo jest nadpobudliwy...ale wg mnie napędza go tak to co on je i to że w napojach również znajduje się cukier,ma również zaburzenia SI i to może stąd nadpobudliwość
Czy takiemu małemu dziecku krzywą cukrową się wykonuje ? tzn u dzieci chyba to jest inaczej niż po spożyciu glukozy z apteki ... ? bo pamiętam jak sama miałam robioną krzywą cukrową i ledwo to wypiłam bo miałamw ykonywaną 2krotnie (50 i 75g)

Dodam jeszcze że syn jest przewodniony bo każda Pani w laboratorium mówiła że zapewne lubi sobie popić...syn również waży 18 kg i ma prawie 3 lata czy to nie za dużo jak na ew cukrzycę

--

29704 banitka Kobieta, 32 lata, Ruda Śląska
Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Małym dzieciom raczej nie wykonuje się krzywej cukrowej dla potwierdzenia cukrzycy. Lekarze raczej opierają się na objawach (bardzo charakterystycznych). Dla pewności sprawdź dziecku poziomu glukozy w ciągu dnia, na czczo, po posiłkach (godzinę i dwie po) czy wtedy gdy ma ten oddech o zapachu acetonu. możesz to sprawdzić na glukometrze. Czasem zapach acetonu towarzyszy też schorzeniom wątroby.

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław
banitka

banitka

Agnieszka Stańska
Małym dzieciom raczej nie wykonuje się krzywej cukrowej dla potwierdzenia cukrzycy. Lekarze raczej opierają się na objawach (bardzo charakterystycznych). Dla pewności sprawdź dziecku poziomu glukozy w ciągu dnia, na czczo, po posiłkach (godzinę i dwie po) czy wtedy gdy ma ten oddech o zapachu acetonu. możesz to sprawdzić na glukometrze. Czasem zapach acetonu towarzyszy też schorzeniom wątroby.

to w poniedziałek zrobię nową serię badań tym razem z alat i aspat

--

29704 banitka Kobieta, 32 lata, Ruda Śląska
banitka

banitka

mamy świeże wyniki
najpierw zaczne od cukru który na czczo wynosił 88 (ostatni posiłek po 19)
Z rana zapach acetonu z ust (dodam że syn w ciągu dnia i tak dużo pije)
a oto wyniki,w nawiasie normy laboratorium:
WBC 18,9 (4,5-13)
RBC 5,11 (4,3-5,5)
HGB 14,4 (10,9-14,2)
HCT 41,5 (34,0-41,0)
Wskaźniki czerwonokrwinkowe:
MCV 81 (76,0-87,0)
MCHC 34,7 (32,2-36,2)
MCH 28,1 (25,5-29,5)
RDW 13,7 (11,6-14,8)
PLT 203 (140,0-424,0)
MPV 10,1 10,1 (7,5-12)

Rozmaz (pomiar automatyczny)
wart.b NEUT 3 (1,5-7,5)
% NEUT 15,9 (35,0-55,0)
wart.b. LYMPH 13,7 (1,5-8,0)
% LYMPH 72,4 (40,0-60,0)
wart,b MONO 1,91 (0,3-2,0)
% MONO 10,1 (2,0-7,0)
wart.b EO 0,19 (0,1-0,6)
% EO 1,0 (1,0-5,0)
wart.b BASO 0,11 (0,015-0,06)
% BASO 0,6 (0,0-1,0)
wart.b LIC 0,35 (0,0-0,4)
% LIC 1,9 (0,0-4,0)
jutro odbieram wyniki moczu

syn je coraz bardziej wybiórczo,obecnie to kilka produktów z którytch już nie jestem w stanie wymyślić nic konkretnego

--

29704 banitka Kobieta, 32 lata, Ruda Śląska
Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Z badań wynika, ze w organizmie jest jakiś stan zapalny ( leukocyty ponad 18 tyś, w rozmazie wzrost limfocytów). Niepokoi mnie nadmierna ilość bazofili, co może świadczyć o obecności pasożytów. Spróbuj poszukać labu, gdzie robią badania z krwi lub kału na obecność przeciwciał na pasożyty. Jednorazowo (trzy badania) wykonane badanie z kału nie zawsze pokazuje obecność pasożytów. Mają one dość skomplikowany cykl życiowy i czasem w próbce nie ma pasożytów lub ich jaj, a w organizmie są.

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław
banitka

banitka

Agnieszka Stańska
Z badań wynika, ze w organizmie jest jakiś stan zapalny ( leukocyty ponad 18 tyś, w rozmazie wzrost limfocytów). Niepokoi mnie nadmierna ilość bazofili, co może świadczyć o obecności pasożytów. Spróbuj poszukać labu, gdzie robią badania z krwi lub kału na obecność przeciwciał na pasożyty. Jednorazowo (trzy badania) wykonane badanie z kału nie zawsze pokazuje obecność pasożytów. Mają one dość skomplikowany cykl życiowy i czasem w próbce nie ma pasożytów lub ich jaj, a w organizmie są.

Dziękuje za szybka odpowiedź a teraz Panią zaskoczę,robiliśmy posiew w Zabrzu podobno laboratorium dobre,robiliśmy również w laboratorium Felix,wyniki prawidłowe,robiliśmy badanie na pasożyty kilka razy i również nic,dziecko jest rozdrażnione więc coś jest powodem,ciężko będzie pobrać krew z żyły,chyba że na jakimś środku uspokajającym (piszę poważnie,bo moje dziecko jest nietykalne dosłownie,za pierwszym razem dał sobie pobrać krew z palca za 2,3,4 juz była tragedia,w piątek spędziliśmy w laboratorium jakieś 20min były to tylko próby nakłucia palca,dziecko mi się wyrywało,kopało...waży 18kg więc jest co trzymać,nie wyobrażam sobie pobierania z żyły...)
Śluz w kale jest nadal,co do pasożytów syn preferuje jedzenie które pożywia grzyby...cukier,gluten...obecnie je głównie pieczywo i do tego kilka innych produktów i to tyle,na ogół serki waniliowe i pieczywo.Wcześniej wycofałam peiczywo i produkty glutenowe i syn zrobił się spokojniejszy,powróciłam do niego na czas badań z powodu wysokiego IG by tą ew cukrzycę potwierdzić lub wykluczyć a zachowanie syna uległo pogorszeniu do tego odrzucił wiele produktów które jadł,gdbym teraz wycofała gluten to nie wiem czy cokolwiek by jadł...

--

29704 banitka Kobieta, 32 lata, Ruda Śląska
Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

nie pozostaje nic innego jak wykluczyć nietolerancję glutenu. skoro objawy częściowo ustąpiły po diecie bezglutenowej to dużo wskazuje na to że Twoje dziecko ma nietolerancję glutenu. Należało by to potwierdzić (albo wykluczyć) testem z krwi. Porozmawiaj z pediatrą, może coś poradzi.

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław
banitka

banitka

Agnieszka Stańska
nie pozostaje nic innego jak wykluczyć nietolerancję glutenu. skoro objawy częściowo ustąpiły po diecie bezglutenowej to dużo wskazuje na to że Twoje dziecko ma nietolerancję glutenu. Należało by to potwierdzić (albo wykluczyć) testem z krwi. Porozmawiaj z pediatrą, może coś poradzi.

a czy alergia może dawać takie efekty jak rozdraznienie,niespokojny sen...dzisiaj syn znowu krzyknął i zaczął kopać,nie wyglądało to na zły sen

Jaki lekarz zajmuje się takimi przypadkami ? poniewaz ostatnio pediatra mówiła coś o gastroenterologu...

--

29704 banitka Kobieta, 32 lata, Ruda Śląska
agusia20112

agusia20112

banitka moja córka miała podobnie niespokojny sen,wręcz rzucanie się i kopanie,strasznie kopała nogami i wierciła sie
kupy w porządku ani nie żadne anie nie twarde,brak śluzu
badanie kału 3 krotne nic nie wykazało
a w badaniu krwi szczegółowym w kierunku glisty ludzkiej wyszły pasożyty
niestety krew pobierana z żyły,ale razem z pielęgniarka jakoś dałyśmy radę utrzymać córkę

po podaniu leku na pasożyty dwie dawki co 3 tygodnie-problemy ze snem ustały

--

Joasia
http://s7.suwaczek.com/200905264565.png
Emilka
http://s4.suwaczek.com/200405064765.png

6120 agusia20112 Kobieta, 41 lat, szklarska poreba