Interpretacja badań diagnostycznych

Badania kontrolne-wyniki

~Helena

~Helena

Witam,

robilam sobie niedawno badania kontrolne(krwi i moczu)-be skierowania od lekarza

pielegniarki powiedzialy,ze wyniki w sumie ok,i nie musze isc z nimi do lekarza
kilka wynikow odbiegaja od normy(np na zmiany w moczu "urinal")

dla pewnosci chcialam bym,zeby ktos spojrzal na te wyniki
(podam tylko to co odbiegalo od normy,jesli beda potrzebne inne wyniki,to uzupelnie)

morfologia:

-wskazniki czerwonokrwinkowe
MCHC-32.4 [g/d] N:33.0 -37.0

-plytki krwi
P-LCR -46.6 [%] N:13.0-43.0

mocz
odczyn zasadowy: ph 8
ciezar wlasciwy 1.010
bialko: obecne w ilosci 0.25
glukoza: nie wykryto
bilirubina : 17
urobilinogen:17
azotyny:nieobecne
ciala ketonowe: 0.5
Leukocyty 25
Erytrocyty:nieobecne

Mocz-osad. strona 1
nablonki plaskie: liczne w polu widzenia
leukocyty 1-2 w polu widzenia

Mocz-osad. strona 2
Sluz -liczne pada sluzu

Biochemia
cholesteror calkowity 223.0
norma <200<br /> podwyzszone ryzyko miazdzycy 200-240

Bilurbina calkowita: 0.35 mg/dl N:<1.1<br /> AST 17.0 U/l N:<32<br /> ALT16.0 U/l N: <33<br />

prosze o interpretacje
Dziekuje

pozdrawiam
Helena

Odpowiedzi znajdują się poniżej

Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Badania moczu i biochemiczne są w porządku. Podwyższony wynik cholesterolu całkowitego (nieznacznie) nie oznacza nic złego. To kwestia diety, spróbuj ograniczyć czerwone mięso, żółte sery i wędliny, wtedy powinien spaść ten poziom. Co do morfologii to nie podejmuję się komentować wyrwanych z kontekstu niektórych parametrów. Podaj wszystkie wartości morfologii, wtedy można ją ocenić. Jeśli wykonujesz jakieś analizy to raczej skonsultuj się później z lekarzem rodzinnym. Pielęgniarki raczej nie są od oceniania wyników. Serdecznie pozdrawiam, Agnieszka

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław
~Helena

~Helena

Dziekuje bardzo:usmiech:

Nastepnym razem napewno pojde do lekarza,no a przede wszystkim nie bede robila badan na ostatnia chwile(robilam je na kilka dni przed wyjazdem z Pl).
No ale cale szczescie Pani mnie uspokoila,ze wszystko dobrze:usmiech:

Zastanawia mnie ten cholesterol,bo z wymienionych to jem przede wszystkim ser,wedliny sporadycznie a mieso czerwone omijam szerokim lukiem.
Po jakim czasie sprawdzic ponownie cholesterol?

O to dokladna morfologia:
Hematokryt HCT-37.6 N:37.0-47.0
Krwinki czerwone RBC-4.37 N:4.2-5.4
Hemoglobina HGB-12.2 N:12.0-16.0
Krwinki biale WBC-6.5 N:4.8-10.7

Wskazniki czerwonokrwinkowe
MCV-86.0 N:81.0-99.0
MCHC-32.4 N: 33.0-37.0
MCH-27.9 N:27.0-31.0
RDW-CV -14.4 N:11.0-14.5


Plytki krwi

PLT-202 N: 130-400
PDW-15.8 N:9.0-17.0
MPV-12.9 N:9.0-13.0
P-LCR-46.6 N:13-43.0

Rozmaz(pomiar automatyczny)
wart.b NEUT-3.8 N:1.8-6.8
% NEUT-59.0 N:45.0-68.0

wart.b LYMPH-2.4 N:1.0-4.4
% LYMPH-37.3 N:25.0-40.0

wart.b. MXD 0.3
% MXD 3.7 N:2.5-8.0

Pozdrawiam
Helena

Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Wyniki są prawidłowe. Tymi wartościami płytek ( P-LCR ) raczej się nie przejmuj. Ten parametr mówi o tym, ze w twojej krwi są duże płytki. Wynik ten należy skorygować wykonując rozmaz ręczny. wtedy to diagnosta może potwierdzić albo wykluczyć obecność i ilość tych płytek. To nie jest objaw jakiegoś schorzenia, zwłaszcza, że pozostałe parametry są prawidłowe. Serdecznie pozdrawiam, Agnieszka

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław